Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Bella Italia

We Włoszech znajduje się najstarszy na świecie uniwersytet, jest nim założony w 1088 roku Uniwersytet Boloński. Na terenie Włoch znajdują się 2 słynne wulkany: Etna i Wezuwiusz. We Włoszech trzykrotnie odbywały się igrzyska olimpijskie w latach 1956, 1960 i 2006. We Włoszech znajduje się 50 obiektów światowego dziedzictwa kultury UNESCO. Modena we Włoszech to prawdziwa stolica samochodów sportowych, mieści się w niej 5 fabryk luksusowych samochodów sportowych: Ferrari, Maserati, Lamborghini, Pagani i De Tomasso.
rysiek_r74
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) rysiek_r74 » 12.06.2013 18:09

mlodababka napisał(a):Witamy :-)
PS - czy podróżujący do Włoch mają swoje naklejki? :-) :-) :-)

Oczywiście CRO.PL :D
Miłego wypoczynku :papa:
tony montana
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) tony montana » 12.06.2013 18:30

rysiek_r74 napisał(a):
mlodababka napisał(a):Witamy :-)
PS - czy podróżujący do Włoch mają swoje naklejki? :-) :-) :-)

Oczywiście CRO.PL :D
Miłego wypoczynku :papa:

Ja tez bede mial w Italii naklejke cro.pl

No ale i w Cro mialem italianska niebieska koszulke ktora dostalem jako gift od Wlochow a konkretnie ne chwalac sie W OGOLE
od kruczoczarnej slicznotki .... :) :)
marcinbb
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) marcinbb » 13.06.2013 07:57

My startujemy z 2 na 3 lipca skoro świt, z Wrocławia przez Niemcy, Insbruck, nocleg w Hotelu Brenner później do Toskanii. Co do naklejek nie stać mnie wczoraj zrobiłem sobie prezent na wyjazd i nawet na paliwo już nie starczyło:/
Obrazek
tony montana
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) tony montana » 13.06.2013 08:24

marcinbb napisał(a):My startujemy z 2 na 3 lipca skoro świt, z Wrocławia przez Niemcy, Insbruck, nocleg w Hotelu Brenner później do Toskanii. Co do naklejek nie stać mnie wczoraj zrobiłem sobie prezent na wyjazd i nawet na paliwo już nie starczyło:/
Obrazek

O, to coś się zmieniło, bo zdaje się 5 miałeś wyjeżdżać...
W każdym razie powodzenia - 7 wieczorem mam zamiar być w Asyżu - jakby co zapraszam ;)
marcinbb
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) marcinbb » 13.06.2013 08:53

Dokładnie jednak praca zmusiła mnie do przekładania urlopu aby mieć szanse na "odkopanie się z zaległości" stąd 2 dni przed i 2 dni po urlopie pracujące.
Zresztą wyjazd w tygodniu z małym dzieckiem - mam nadzieje będzie skutkował pustkami na autostradach i uda mi się pokonać te 1000 km do hotelu bo to optymistyczny scenariusz.
Do Asyżu mamy rzut beretem i na pewno tam pojedziemy pytanie tylko czy 7.07 wieczorem raczej nie chciał bym Cię nachodzić po takiej "trasie" ;) tym bardziej że nasza córa wieczorem (21:00) lubi być już wykąpana i przygotowana do snu.

Ze swojej strony zapraszam do Monte S Savino mała mieścina, ale serwują chyba najlepszą kawę w okolicy a w środy i soboty organizują Mercato okazja aby wydać kilka e. A jak nie to można się spotkać w połowie drogi ;)
Na miejscu mam internet więc skrobnę co nieco jak wyglądała trasa i czego ewentualnie unikać.
tony montana
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) tony montana » 13.06.2013 13:03

marcinbb napisał(a):Dokładnie jednak praca zmusiła mnie do przekładania urlopu aby mieć szanse na "odkopanie się z zaległości" stąd 2 dni przed i 2 dni po urlopie pracujące.
Zresztą wyjazd w tygodniu z małym dzieckiem - mam nadzieje będzie skutkował pustkami na autostradach i uda mi się pokonać te 1000 km do hotelu bo to optymistyczny scenariusz.
Do Asyżu mamy rzut beretem i na pewno tam pojedziemy pytanie tylko czy 7.07 wieczorem raczej nie chciał bym Cię nachodzić po takiej "trasie" ;) tym bardziej że nasza córa wieczorem (21:00) lubi być już wykąpana i przygotowana do snu.

Ze swojej strony zapraszam do Monte S Savino mała mieścina, ale serwują chyba najlepszą kawę w okolicy a w środy i soboty organizują Mercato okazja aby wydać kilka e. A jak nie to można się spotkać w połowie drogi ;)
Na miejscu mam internet więc skrobnę co nieco jak wyglądała trasa i czego ewentualnie unikać.

No to daj znać, my do Monte S Savino razcej nie zawitamy, bo Asyż jest dla nas "tylko" :oops: :oops: tranzytem

Pewnie z rana jadąc na Południe Italii skoczymy jeszcze do Santa Maria degli Angeli 8O 8O

W razie czego pisz, jeśli będę miał wi-fi to złapię to, co napisałeś.

:papa:
marcinbb
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) marcinbb » 13.06.2013 13:44

Wiemy jak na miejscu z wi-fi bardziej go nie ma niż jest, dlatego już zaopatrzyłem się we Włoskiego SIM`a z tamtejszego TIM`a ( ale rymuje ;) ) aby mobilnie można było coś sprawdzić a nie korzystać z gprs`a w roamingu.
Jak Asyż jest dla Was tranzytem to będzie się Wam należał dobry odpoczynek bo jeśli dobrze rozumiem z PL chcesz aż tam dojechać.
tony montana
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) tony montana » 13.06.2013 14:01

marcinbb napisał(a):Wiemy jak na miejscu z wi-fi bardziej go nie ma niż jest, dlatego już zaopatrzyłem się we Włoskiego SIM`a z tamtejszego TIM`a ( ale rymuje ;) ) aby mobilnie można było coś sprawdzić a nie korzystać z gprs`a w roamingu.
Jak Asyż jest dla Was tranzytem to będzie się Wam należał dobry odpoczynek bo jeśli dobrze rozumiem z PL chcesz aż tam dojechać.

Coś Ty - z Niemiec :) Przecież ja znad Bałtyku jadę :)

Słuchaj - a weź mi napisz jak z tym TIM-em zrobić?
Quanto costa e come e funciona ;)
marcinbb
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) marcinbb » 13.06.2013 14:53

Idziesz do kiosku i becelujesz kapustę w kwocie zależnej od oczekiwań ale przynajmniej 20e.

Tobie starczy pewnie tylko internet, bez połączeń głosowych więc:
Oferta TIM`u z racji najlepszego zasięgu, resztę omijać szerokim łukiem a wirtualnych operatorów nawet nie tykać

Internet Start ( 2 Gb przez 30 dni GPRS/EDGE/UMTS/HSPA ) 17e UWAGA nie działa VoIP
Internet Large ( 5 GB przez 30 dni GPRS/EDGE/UMTS/HSPA ) 25e
Internet 42.2 (10 gb przez 30 dni (GPRS/EDGE/UMTS/HSPA/DC-HSDPA) 25e
Jest jeszcze 4G o ile ktoś ma sprzęt do tego 15Gb przez 30 dni 35e.

Po wykorzystaniu limitu internet działa z prędkością 32kb/s - czyli prawie nie działa.
Karta zawsze jest taka sama różnica polega na sms`ie aktywacyjnym i kwocie doładowania jaką musisz mieć na koncie.
Może być trudno znaleźć samą kartę SIM bez dodawanego ichnego modemu USB bo takie oferty są najczęściej spotykane i kosztują o wiele drożej około 50-60e. Podczas zakupu karty mogą prosić o dokument np. dowodzik osobisty.
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 13.06.2013 14:55

Trza kwaterę w fifirfi mieć. :wink:
marcinbb
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) marcinbb » 13.06.2013 15:01

Hotel trzeba po drodze na bookingu znaleźć, bo nie wiem czy dojadę do Hotelu Brenner czy może aż do Verony ;) A z małym dzieckiem to różnie bywa dlatego nie rezerwuje niczego wcześniej.
tony montana
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) tony montana » 13.06.2013 15:19

marcinbb napisał(a):
Internet Start ( 2 Gb przez 30 dni GPRS/EDGE/UMTS/HSPA ) 17e UWAGA nie działa VoIP

Jakby co to tylko ta pierwsza opcja za 17 Oiro byłaby do przyjęcia...

marcinbb napisał(a):Karta zawsze jest taka sama różnica polega na sms`ie aktywacyjnym i kwocie doładowania jaką musisz mieć na koncie.

Tego fragmentu nie kumam - jak mogę COŚ mieć na koncie, jeśli diopiero kupuję kartę? ;)
Ja to rozumiem tak: mam wolny aparat i kupuję ich SIM-a, ale tylko na net bo glosowych nie potrzebuję...
no to SKĄD mam juz cos mieć na tym koncie? Skoro dopiero kupuje Sima z netem za określoną wartość?

Anyway - Dzięki :)
A może wytrzymam (i odpocznę) od netu przez te kilkanaście dni... :)

:boss: :papa:
marcinbb
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) marcinbb » 13.06.2013 16:46

Karta ma swój nr. telefonu który ładujesz jak w Polsce, kupując doładowanie. Aktywacyjnego SMS`a zawsze możesz wysłać jednak pakiet zostanie uruchomiony tylko jeśli na koncie masz wymaganą ilość e.
Maciej09
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) Maciej09 » 21.07.2013 05:53

Ja też w tym roku planuje Włochy :)
kroman
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) kroman » 21.07.2013 12:37

Poraz pierwszy byłem w Itali i poraz pierwszy bez dostępu do netu.
Obydwie nowości sprawdziły się idealnie.
Kompletny reset, bez zaglądania do firmowego maila. Cudownie.
dodam tylko tyle że w razie "W" można skorzystać z WiFi w barach.
Bella Italia.......
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Włochy - Italia