Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Bella Italia

We Włoszech znajduje się najstarszy na świecie uniwersytet, jest nim założony w 1088 roku Uniwersytet Boloński. Na terenie Włoch znajdują się 2 słynne wulkany: Etna i Wezuwiusz. We Włoszech trzykrotnie odbywały się igrzyska olimpijskie w latach 1956, 1960 i 2006. We Włoszech znajduje się 50 obiektów światowego dziedzictwa kultury UNESCO. Modena we Włoszech to prawdziwa stolica samochodów sportowych, mieści się w niej 5 fabryk luksusowych samochodów sportowych: Ferrari, Maserati, Lamborghini, Pagani i De Tomasso.
marcinbb
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) marcinbb » 05.06.2013 07:52

Umówmy się we Włoszech wszystko jest droższe ( pomijając prosciutto, parmezan i "ichną" mortadelę) począwszy od chleba na piwie skończywszy. Myślę że wystarczy jedna wizyta na targu ( środa i/lub sobota ), a później porównanie ceny w najbliższym warzywniaku lub supermarkecie i wszystko będzie jasne. Zresztą turystów to tam rżną na każdym kroku więc i tak przepłacisz ;)
Grzegorz Ćwik
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Grzegorz Ćwik » 05.06.2013 17:40

Odnośnie Bibione. To oczywiście rejon tylko turystyczny, sztuczne miasta, dla głównie niemieckich wczasowiczów, bo dla nich tu blisko i dobrze. Podobne sąsiednie Lignano Sabbiadoro. Nie licz na prawdziwy folklor ani na rybaka z łodzią. Targ drogi. Poszukaj sklepów w rodzaju tańszych parahurtowych marketów, bo niemiaszki też lubią w takich kupować. Tam ceny nie są złe, a i owoce morza można zakupić, taniej nawet lepiej te mrożone. Tam też znajdziesz w miarę tanie owoce i warzywa, i samemu można przebrać... Taki region. Za to plaże piaszczyste, morze trochę wybełtane, ale dla dzieci w sumie dobre warunki. Po autentyczne Włochy- to tylko na południe. Ale i tam owoce morza i ryby drogie. A gdzie one są tanie??? Z tego co sam widziałem, to tylko wschodnia Azja pozostaje. I to nie wszędzie!!!

Pozdrawiam, Grzegorz. :wink: :lol:
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 05.06.2013 17:54

Bibione jak Riccione.
Kicha... :roll:
kroman
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) kroman » 05.06.2013 19:17

Dzięki za odpowiedzi.
Dałem się namówić zanojomym na tergoroczne Biobione.
Mam nadzieje że mnie nie rozczaruje.
A jak mnie zawiedzie to tym chętniej powrócę poraz kolejny do mojej ,faworyty, Chorwacji.
chociaż z drugiej strony w kolejce stoją już w jakieś lotnicze ALL, coby wiek synka wykorzystać. flug i wikt za free :D

udanych urlopów
p.s. oczywiście chętnie poczytam kolejne posty w każddym temacie o Bibione
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 05.06.2013 19:23

W życiu nie ma nic za free!

Jedź do Toskanii, a to Bibione rzuć szybko w pi....
Co tam będziesz robił? Lansik na promenadzie? :roll:
Leżał na plaży? :roll:
Chyba, że lubisz.
-Katka-
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) -Katka- » 05.06.2013 19:38

Bibione kojarzy mi się z rewią mody :wink: :D
To kurort " niemiecki" :roll:
Duży pasaż z mnóstwem knajpek sklepów i wielkim tłumem wieczorami (byłam w 2 połow. lipca)
Wystrojone panie w długich sukniach, eleganccy panowie, szpan i zadęcie :wink:
Żadnych targów z rybami, dużo marketów pod turystów, ewentualnie stoiska z warzywami, owocami.

Morze łagodnie opadające, ogromna plaża z małymi placami zabaw - to jedyny plus dla dzieci.

Szczerze: JA sto razy wolę Chorwację, albo południe Włoch np. Apulię albo Toskanię.

Ładniej i klimatyczniej jest nieopodal, w Caorle (polecam wycieczkę )

Ale o gustach się nie dyskutuje, każdemu co innego sie podoba,
więc życzę miłego urlopu :)
rysiek_r74
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) rysiek_r74 » 05.06.2013 19:53

FUX napisał(a):W życiu nie ma nic za free!

Jedź do Toskanii, a to Bibione rzuć szybko w pi....
Co tam będziesz robił? Lansik na promenadzie? :roll:
Leżał na plaży? :roll:
Chyba, że lubisz.

Bibione to takie Międzyzdroje.
Można jechać, ale po sezonie, bo nie będzie dzikich tłumów i potraktować jako bazę wypadową do zwiedzania między innymi Wenecji, Padwy, Werony...
ale różnie ludzie lubią wypoczywać :lol:
Łukasz
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Łukasz » 05.06.2013 21:20

Zależy po co się jedzie na wakacje i jaki ma się budżet i czas. Ja bym wolał dom na lekkim wzniesieniu z widokiem na morze a w koło góry. Ale :
1. Dzieci wolą piasek i żeby było do morza blisko
2. Ja mniej się boję jak wiem, że morze łagodnie opada i nie muszę dzieci wiązać sznurkami :)
3. Krotki urlop mi nie pozwala na takie dalekie dojazdy
4. Budżet nie pozwala na wynajęcie tego wymarzonego domu na wzgórzu.
Wiec jak co roku wybieram się na kemping pomiędzy Jesolo a Punta Sabbioni a Toskanię zwiedzam bez dzieci na wiosnę lub jesienią.
czuszka
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) czuszka » 06.06.2013 13:49

jak ma być blisko i woda to lepiej jechać nad Gardę. widoki na pewno ladniejsze i można liznąc prawdziwych Włoch.
rysiek_r74
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) rysiek_r74 » 06.06.2013 21:48

czuszka napisał(a):jak ma być blisko i woda to lepiej jechać nad Gardę. widoki na pewno ladniejsze i można liznąc prawdziwych Włoch.

Jak rezerwacja zrobiona, to niech chłop jedzie.
Jak się nie spodoba wypoczynek na leżaka, zawsze będzie można uciec w wędrowne zwiedzanie :D
Łukasz
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Łukasz » 07.06.2013 06:40

A nad Gardą jest ładnie, widać Alpy, okoliczne miasteczka są też bardzo ładne i jakoś bardziej panuja nad "bałaganem", który wnosza turyści ale jednak Garda to nie morze. Nie ma ładnych plaż, brakuje fal itd.
ferster
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) ferster » 09.06.2013 15:16

Powiedzcie jeszcze proszę, jak wygląda sprawa ewentualnej pomocy medycznej? Trzeba się dodatkowo ubezpieczać, płacić, czy brać jakieś zaświadczenia z kraju itp.
W Chorwacji był pod tym względem luksus, wszystko za free, po okazaniu paszportu.
Pozdrawiam.
Łukasz
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Łukasz » 09.06.2013 16:30

Poważniejsze zachorowania: publiczna służba zdrowia z karta EKUZ. Drobniejsze sprawy : lepiej mieć ubezpieczenie prywatne, które w razie czego pokryje koszty wizyty u lekarza.
ferster
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) ferster » 10.06.2013 19:36

Czyli karta z NFZ.
Dzięki Łukasz!
mlodababka
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) mlodababka » 12.06.2013 17:43

Witamy :-)
W tym roku wybraliśmy słoneczną Italię. Wyjazd 29 czerwca, powrót 14 lipca. Ktoś się wybiera w podobnym terminie? Ze względu na dzieciaki i odległość wybraliśmy północ - okolice Wenecji.
Pozdrawiamy!
PS - czy podróżujący do Włoch mają swoje naklejki? :-) :-) :-)
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Włochy - Italia