Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Bella Italia

We Włoszech znajduje się najstarszy na świecie uniwersytet, jest nim założony w 1088 roku Uniwersytet Boloński. Na terenie Włoch znajdują się 2 słynne wulkany: Etna i Wezuwiusz. We Włoszech trzykrotnie odbywały się igrzyska olimpijskie w latach 1956, 1960 i 2006. We Włoszech znajduje się 50 obiektów światowego dziedzictwa kultury UNESCO. Modena we Włoszech to prawdziwa stolica samochodów sportowych, mieści się w niej 5 fabryk luksusowych samochodów sportowych: Ferrari, Maserati, Lamborghini, Pagani i De Tomasso.
ferster
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) ferster » 13.05.2013 21:09

No i stało się. Pod waszym wpływem (zwłaszcza Łukasza) wyjeżdżam pierwszy raz na własną rękę do Italii!
Rezerwacje załatwiłem bezpośrednio u Włochów, gdyż przez polskie portale trochę drożej - ok 800pln!
Na początek wybrałem Veneto aby nie męczyć zbytnio rodziny długą podróżą - tylko 9godz!
Będę miał różne pytania do Was. Na początek: Gdzie parkować w miastach aby nie otrzymać, po kilku miesiącach, podziękowania!? Jak bardzo ceny żywności w marketach odbiegają od naszych i co jest tańsze?
Pozdrawiam.
bezelek_89
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) bezelek_89 » 13.05.2013 21:43

co jest tansze?
wina, martini itp;)

pieczywo, miesa itp o wiele drozsze ostatnio +50% do naszych cen a nawet wiecej w osrodkach turystycznych (w sezonie)

gdzie nei tankowac?
na autostradach 1.8 EUR za litr ON, poza autostradami 1.6-1.7 EUR l/ON :)

ja w tym roku pewnei znow wracam do wloch, w ktorych najlepiej sie czuje.
Łukasz
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Łukasz » 13.05.2013 21:59

W tanich marketach D'Piu, Lidl itp. ceny znacząco nie odbiegają od naszych. No może trochę inna jest ich struktura mięso i bardziej gatunkowe wędliny są zdecydowanie droższe. Z gotowych dań Tortelini, lepsze sery zwykłe wędliny czy alkohole będą zbliżone lub tańsze. Woda mineralna, słodycze też raczej będą tańsze. Bułki do pieczenia i okropny chleb tostowy jest tani ale dobry chleb jest już drogi. Warzywa najlepiej kupować w sklepie warzywnym dla miejscowych, ceny może wyższe od naszych ale jakość też. Polecam w internecie gazetki promocyjne. Ceny na promocji są oczywiście tańsze ale gazetka w strukturze cen pozwala się odnaleźć.
Co do parkowania to zależy od miasta i czasu na zwiedzanie. Generalnie co do parkowania na ulicy zasada jest prosta nie wolno parkować przy żółtej linii, bezpłatnie wolno parkować przy białej linii, za opłatą przy niebieskiej wtedy opłata zwykle w parkometrze. W innych miejscach trzeba uważać. Napisz o jakie miasto Ci chodzi to może będę mógł coś konkretnego doradzić czasami lepiej nie tracić czasu tylko od razu pojechać na parking.
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 14.05.2013 06:42

W Rzymie uważać na strefę. W poszukiwaniu miejsca do parkowania dwa razy do niej wjechałem, bez parkowania.
Po roku 2 x 109 juro do zapłacenia. :mrgreen:
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 14.05.2013 07:05

ferster napisał(a): Czy we Włoszech jest możliwość pójścia do rolnika i nabycia wina oraz innych produktów jak to ma miejsce w hr ? Bardzo mi na tej przyjemności zależy.

Bez problemu...dostaniesz wszystko :D
Nawet lepsze przysmaki jak w Chorwacji :wink:...zdecydowanie :)
Łukasz
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Łukasz » 14.05.2013 07:33

W zasadzie strefy ZTL są porobione już prawie we wszystkich włoskich większych i średnich miastach. Zwykle są bardzo wyrażnie oznaczone ale w trakcie szukania miejsca do parkowania można z rozpędu wjechać. Mnie się to zdarzyło w Arezzo ale na szczęście bez konsekwencji.
A w Rzymie to najlepiej w ogóle nie próbowac wjezdzać do miasta. Bardziej sensownie jest się zatrzymać na parkingu przy peryferyjnej stacji kolejki czy metra i dalej poruszać się komunikacją miejską. Takie parkingi sa tanie i nie traci się czasu na przebijanie sie przez miasto.
ferster
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) ferster » 14.05.2013 21:37

Dzięki za odpowiedzi! :)Jeżeli chodzi o zwiedzanie to interesuje mnie Verona i Padwa oraz jezioro Garda.
Macie jakieś wskazówki?
Autostrady płacimy na bramkach kartą tak?
Łukasz
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Łukasz » 14.05.2013 22:16

W obydwu miastach na okazyjne parkowanie trudno liczyć. Mam wiedzę z września 2011 wiec nie wiem czy aktualną ale w Weronie blikso centrum postój nawet płątny jest ograniczony czasowo więc najprościej pojechać na parking. Ja preferuje Arena bo jest bardzo blisko centrum ale sa też inne. Alternatywą może być parkowanie na drugim brzegu rzeki Adygi. Tam bylo troche taniej ale ja tego nie próbowałem bo zwykle miałem ograniczony czas i szkoda mi go było na kluczenie po mieście.
Co do Padwy to da się dojechać autem w miare blisko centrum. Najlepiej jak sie uda znaleźć miejsce w okolicach Prato della Valle, tam jest trochę miejsc do parkowania a to jest juz rzut beretem od Bazyliki sw Antoniego.
Rad co do zwiedzania szczególnych nie mam. W obydwu miastach byłem kilka razy i starałem się zobaczyć to co "każą" w przewodnikach. Wiem, że Balkon Julii to ściema ale małżonka i tak kazała mi tam iść.
mysza73
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) mysza73 » 15.05.2013 07:05

ferster napisał(a):Jeżeli chodzi o zwiedzanie to interesuje mnie Verona i Padwa oraz jezioro Garda.
Macie jakieś wskazówki?
Autostrady płacimy na bramkach kartą tak?

Jak Verona i Garda, to może tu coś ciekawego przeczytasz :P .

A na bramkach kartą, jak najbardziej :lol: .
ferster
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) ferster » 15.05.2013 21:45

Fajna relacja. Ładnie tam!
Dzięki!
Pozdr.
kaskiel
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) kaskiel » 03.06.2013 20:32

Witam, to ja też się podzielę sprawdzonym miejscem w Italii.
Po trzech odpoczynku pod rząd w Cro zdecydowaliśmy się na Włochy. Chodziło nam o okolice na wysokości Splitu - padło na San Benedetto del Tronto. Piękna miejscowość, szerokie plaże (a na tym najbardziej nam zależało) tłoczno tylko w weekendy, w pozostałe dni tylko garstki turystów. Polaków bardzo mało, trochę Austriaków, reszta praktycznie sami Włosi. Ceny jak ceny - wyższe ale nie po to się jeździ na urlop, żeby liczyć każdego centa.

Mogę polecić stronę, gdzie oferują noclegi w różnych regionach Włoch (mogę wysłać na priv)
My mieliśmy apartament o wysokim standardzie, za który dwa lata temu płaciliśmy 650 E (teraz jest za 850) za 7 dni.

Ale po dwóch latach odpoczynku w słonecznej Italii wracamy po raz czwarty do pięknej Croatii.

Pozdrawiam
tony montana
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) tony montana » 03.06.2013 20:33

kaskiel napisał(a):Witam, to ja też się podzielę sprawdzonym miejscem w Italii.
Po trzech odpoczynku pod rząd w Cro zdecydowaliśmy się na Włochy. Chodziło nam o okolice na wysokości Splitu - padło na San Benedetto del Tronto. Piękna miejscowość, szerokie plaże (a na tym najbardziej nam zależało) tłoczno tylko w weekendy, w pozostałe dni tylko garstki turystów. Polaków bardzo mało, trochę Austriaków, reszta praktycznie sami Włosi. Ceny jak ceny - wyższe ale nie po to się jeździ na urlop, żeby liczyć każdego centa.

Mogę polecić stronę, gdzie oferują noclegi w różnych regionach Włoch (mogę wysłać na priv)
My mieliśmy apartament o wysokim standardzie, za który dwa lata temu płaciliśmy 650 E (teraz jest za 850) za 7 dni.

Ale po dwóch latach odpoczynku w słonecznej Italii wracamy po raz czwarty do pięknej Croatii.

Pozdrawiam

Jakąś relacyjkę może byś skrobnął?

:)
kaskiel
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) kaskiel » 03.06.2013 21:43

Jak czas pozwoli blizej weekendu to może kilka fotek z opisem wstawię. Pozdrawiam Kaśka
kroman
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) kroman » 04.06.2013 22:11

BIBIONE

Moi mili, po kilku urlopach w Cro, w tym roku, po raz pierwszy od 6 lipca będę plażował w BiBi.
Kilka pytań do fachowców.

Owoce morza- gdzie i kiedy kupić? U rybaka czy na targu? jaki dzień tygodnia?
Świerze warzywa i owoce. Market czy targ? jak targ to w jaki dzień i gdzie?

A tak wogóle chętnie poczytam o wszelkich cechach Bibione, wole oczywiście te pozytywne

Będę wdzięczny za każde info

Pozdrav
Łukasz
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Łukasz » 04.06.2013 22:51

Owoce morza - to nie mam pojęcia, warzywa najlepiej na targu albo przynajmniej w "warzywniaku" dla miejscowych.
O Bibione nie słyszałem wiele dobrego ale ponieważ tam nigdy nie byłem więc nie chcę kolportować zasłyszanych opinii
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Włochy - Italia