Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Bella Italia

We Włoszech znajduje się najstarszy na świecie uniwersytet, jest nim założony w 1088 roku Uniwersytet Boloński. Na terenie Włoch znajdują się 2 słynne wulkany: Etna i Wezuwiusz. We Włoszech trzykrotnie odbywały się igrzyska olimpijskie w latach 1956, 1960 i 2006. We Włoszech znajduje się 50 obiektów światowego dziedzictwa kultury UNESCO. Modena we Włoszech to prawdziwa stolica samochodów sportowych, mieści się w niej 5 fabryk luksusowych samochodów sportowych: Ferrari, Maserati, Lamborghini, Pagani i De Tomasso.
iwc1
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) iwc1 » 05.01.2013 22:48

Na http://iwc1.fmix.pl wrzuciłem albumiki - Korfu , Rodos , Barcelonę ,Opatiję+ Trogir+Dubrownik, Pisak+Omiś+Split
oraz Monte Carlo + Lazurowe Wybrzeże i Jeziora Plitvickie.
Pozdrawiam.
Roman
Dżejan
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dżejan » 18.01.2013 11:43

a był ktoś w regionie Liguria? do jakiej miejscowości polecacie jechać na wakacje w tym regionie?
Krystof
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Krystof » 18.01.2013 11:58

Dżejan
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dżejan » 18.01.2013 12:50

dzięki Krystof, w tym roku Primosten, ale w następnym kto wie...
Krystof
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Krystof » 18.01.2013 19:35

kobieta zmienną jest ;@)
Viniu
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Viniu » 26.01.2013 23:23

My w tym roku (mimo, że pierwotny plan obejmował Chorwację) spędzimy nasz urlop we Włoszech, a ściślej mówiąc w mało urokliwej miejscowości Torvaianica. Zdecydowanym plusem jest za to położenie: zarówno jako świetna baza wypadowa do zwiedzania, jak i sama lokalizacja apartamentu... bezpośrednio nad samym morzem :)

Co prawda z racji dwójki małych dzieci na wielkie zwiedzanie się nie nastawiamy (chociaż już zapowiedziałem, że Pompeje to punkt obowiązkowy), ale za to wygrzejemy kości po obecnej zimie :)

Podróż oczywiście autem, przez Niemcy i Austrię :)

Pozdrawiam
marcinbb
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) marcinbb » 30.01.2013 15:29

Viniu napisał(a):Podróż oczywiście autem, przez Niemcy i Austrię :)
Pozdrawiam

W takim razie jeśli pozwolisz podczepię się do tematu i zapytam w jakich godzinach najmniejszy ruch na obwodnicy Monachium aby nie utknąć tam na dobre, następnie kwestia przełęczy bo tam też chyba można wpaść w niezły kocioł. No i najważniejsze, kwestia noclegu jeszcze w Niemczech, Austrii czy już za Alpami? A może na strzała na 3 pasmowej autostradzie w Niemczech będzie można trochę "podgonić" a we Włoszech zatrzymuję się jakieś 200 km wcześniej. Będę wdzięczny za wszelkie info.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 30.01.2013 15:49

Viniu napisał(a):
Podróż oczywiście autem, przez Niemcy i Austrię :)

Pomyśl jeszcze o drodze przez Szwajcarię ( A4/E40 i A1 )...droga jest o 100 km dłuższa ale za to bardziej malownicza...na Twoim miejscu wybrałby tę właśnie drogę, jadąc w ten rejon Italii... :wink:
Wrażenia niesamowite :wink:
tony montana
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) tony montana » 30.01.2013 16:12

Viniu i marcinbb
Fajnie masz (to do Viniu). Do okolic Rzymu masz 1500-1600 km (i tak Ci zazdroszczę, że tak blisko ;) )
Żagań - Rzym

Nie ma reguł jeśli chodzi o ring Monachium, oczywiście najlepiej unikać sobót oraz dni powszednich w godzinach pracowo - porannych i popołudniowo - pracowych ;)

Myślę, że (jeśli planujesz nocleg) rozsądnym byłoby zastanowić się nad noclegiem już we Włoszech, może nad Gardą? :) Albo w Weronie?

Jeśli zaś chcesz się zatrzymać mniej więcej w połowie drogi (ale to zależy od tego skąd ruszasz, w przypadku Viniu to mniej niż połowa drogi pod Rzym) i mieć późne popołudnie i wieczór na spokojny odpoczynek w ładnych okolicznościach przyrody to polecam Tegernsee - jeszcze w DE)
marcinbb
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) marcinbb » 31.01.2013 10:28

Ja zamierzam wystartować w okolicach Wrocławia. Jednak jadę z małym dzieckiem ( 1,5 roczna córa ) więc będzie trochę więcej postojów, wiemy jak się jedzie z małym dzieckiem puki śpi jest OK. Z tego względu planowałem wyjazd około 2:00 w niedzielę i około 3:30 zameldować się na granicy DE, dalej nadgonić trochę trasy kiedy będzie już jasno, a i ruch na autostradzie mały. Córa obudzi się około 6:30 - 7:00 więc dłuższy postój (1,5-2h ) zapewne w okolicach Monachium??, a dalej to już wiadomo, samochód, postój, samochód, itd. Kryzys przyjdzie zapewne o okolicach Włoskiej granicy (Garda ) przejechane prawie 1000km i około 13h w trasie ( z czego około 9h za kółkiem ). Więc siedzimy sobie nad jeziorkiem lub w Weronie jak kto woli w okolicach 14:00-15:00 a do celu pozostało tylko 320 km - powiedział bym do przełknięcia zakładając że córa nie będzie protestowała a mi dupsko do do fotela nie przyrośnie ;) ale...
Tak wygląda wariant optymistyczny, realistyczny wypisz wymaluj jak wcześniej z tą różnica że start później w okolicach 4:00 bez "podganiania" na autostradzie a nocleg gdzieś między Monachium a Insbruckiem aby zameldować się w Holtelu około 17:00 - 18:00 i mieć chwilę czasu na odpoczynek lub zobaczenie czegoś.

Alternatywna trasa jaką rozważam jak do CRO: Chałupki -> Ostrawa -> Brno -> Wiedeń -> Graz ( Oekotel ) -> Wenecja -> i dalej do celu. Tu wiadomo odcinek "betonów" ale bez przeprawy przez Alpy bo nie wiem jak mała zniesie przytykanie uszu ze względu na różnice ciśnień.

Mała zaprawiona w podróżach zjeździła z nami samochodem parę ładnych km ale nigdy do Włoch, najdłuższa trasa z Warszawy do Chłopów ( Mielno 470km ) z pominięciem A1. Kiedy wyjechaliśmy o 4:00 a na miejscu byliśmy około 15:00 jednak ta trasa znacznie różniła się od autostrady.
Czy moje założenia nie są zbyt optymistyczne?
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 31.01.2013 14:37

Polecam wersję drugą.
marcinbb
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) marcinbb » 01.02.2013 12:47

FUX napisał(a):Polecam wersję drugą.

Jakieś argumenty? nad wyższością drugiej wersji nad pierwszą?
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 01.02.2013 19:49

Bo ja tak mówię.... :D

A poważnie to nie jest najkrótsza, ale przez Czechy najmniej uciążliwa.
Sprawdzana po wielokroć!

Wrocek-Wenecja przez Wiedeń to ca. 12h bez napięć z 1-2 kawami i ankowaniem.
Jedź z Brna na Bratysławę. Odbicie w Breclav na Reintal i Wilfersdorf.
Tzw. Fuksostrada... :mrgreen:
Viniu
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Viniu » 02.02.2013 03:15

Alessandro, wierzę Ci na słowo, że trasa jest malownicza i pewnie warto nią pojechać, jednak planuję wyjazd ok. godz. 16:00 więc wszystko najciekawsze ominie mnie w nocy.

Mój ambitny plan przewiduje jazdę do ok. godz. 3:00 - 4:00 i dłuższy postój dopiero w Bolzano we Włoszech, może na krótką drzemkę regeneracyjną. Generalnie jazda nocna mii odpowiada (przetestowana w drodze do Marusici) a ponadto jedziemy z dwójką dzieciaczków i chciałbym aby większą część trasy przespały. Ale wiadomo... życie może napisać inny scenariusz, więc się nie zarzekam :)
JanuszB
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) JanuszB » 02.02.2013 09:49

Witam

Startując z poł.-zach Polski i jadąc np. w ok. Rzymu nie ma co się zastanawiać i męczyć przez Czechy. Trasa prze Niemcy jest najlepsza. Nie skracałem drogi za Monachium tylko jechałem zawsze autostradą (ten skrót to są jednak góry i czasowo wyjdzie chyba dłużej niż autostradą). Zawsze tankowałem w Austrii zjeżdżając z autostrady w Brixlleg -500 m zjazdu i dwie stacje benzynowe z tańszym paliwem niż w Niemczech i w Austrii przy autostradzie.Korki tak jak napisano obwodnica Monachium w godzinach szczytu i powrót w sobotę-korki od Modeny do zjazdu na Gardę a nawet do granicy z Austrią (jechałem-stałem ten kawałek 6 godzin).
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Włochy - Italia