Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Bella Italia

We Włoszech znajduje się najstarszy na świecie uniwersytet, jest nim założony w 1088 roku Uniwersytet Boloński. Na terenie Włoch znajdują się 2 słynne wulkany: Etna i Wezuwiusz. We Włoszech trzykrotnie odbywały się igrzyska olimpijskie w latach 1956, 1960 i 2006. We Włoszech znajduje się 50 obiektów światowego dziedzictwa kultury UNESCO. Modena we Włoszech to prawdziwa stolica samochodów sportowych, mieści się w niej 5 fabryk luksusowych samochodów sportowych: Ferrari, Maserati, Lamborghini, Pagani i De Tomasso.
Krystof
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Krystof » 10.12.2012 21:21

nie nadymaj się tak, bo ci żyłka pęknie :D

byś chociaż konstruktywnie spytał, wielbicielu plaż Rimini i depilowanych ratowników, co oznacza dla mnie syf, zamiast rozwiązywać swoje prywatne problemy nazywając mnie ignorantem, snobem i kłamcą

btw - snoby siedzą na zasyfiałych, piaszczystych plażach, a nie dymają długie trasy, tam, gdzie cisza i spokój :papa:
Krystof
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Krystof » 10.12.2012 21:25

Łukasz napisał(a): Z kempingów na półwyspie Jesolo bardzo fajnie położone domki murowane ma kemping Ca'Savio [...] Te domki są bezpośrednio przy plaży - oddzielone tylko pasem wydm (czegoś co przypomina nasze wydmy :)). Inny plus kempingów to dodatkowa zwykle bezpłatna infrastrukturą jak baseny, place zabaw, animacje itp.

ślicznie!
https://www.google.pl/search?hl=pl&gs_rn=0&gs_ri=hp&tok=QMgjEunjDWZlzpaTjvJcpQ&cp=4&gs_id=e&xhr=t&q=jesolo&bpcl=39650382&biw=1241&bih=545&bav=on.2,or.r_gc.r_pw.r_qf.&um=1&ie=UTF-8&tbm=isch&source=og&sa=N&tab=wi&authuser=0&ei=tETGUP3-CK7b4QTc6IGoBA

:mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
Łukasz
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Łukasz » 10.12.2012 21:34

No cóż gdyby to była dla mnie zwykła dyskusja pewnie bym tak się nie napiął ale niestety jak czytam takie opinie to zawsze sobie przypominam swoją łatwowierność i to że zamiast sprawdzić długi czas wierzyłem takim jak Ty.
O Rimini nic teraz nie pisałem najwyżej negatywnie post wcześniej. Cały mój wywód dotyczy tylko i wyłącznie półwyspu Jesolo i to bez samego miasta.
A co do zdjęć to nie wiem co konkretnie pokazują ale na pewno nie są to zdjęcia z tych sympatycznych kempingów (i ich plaż) pomiędzy Jesolo a Punta Sabbioni do których ja zachęcałem. Ja byłem na 6 lub 7 z nich (na niektórych parę razy) i żaden nie przypominał kombinatów turystycznych z Twojego linku.

A o co Ci chodzi z tymi wydepilowanymi ratownikami to już nawet nie chcę się domyślać.
Ostatnio edytowano 10.12.2012 21:51 przez Łukasz, łącznie edytowano 1 raz
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 10.12.2012 21:41

Dopowiem w kwestii Riccione.
Nie, nie jeszcze raz nie.
Byłem 2 tygodnie i never again!
Dobrze, że w 1998 roku.
Ktoś lubi Kołobrzeg czy Międzyzdroje do 12 potęgi, to prosze.
Jedna fajną rzeczą było oceanarium.
I tyle.
Krystof
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Krystof » 10.12.2012 21:47

Łukasz napisał(a):No cóż gdyby to była dla mnie zwykła dyskusja pewnie bym tak się nie napiął ale niestety jak czytam takie opinie to zawsze sobie przypominam swoją łatwowierność i to że zamiast sprawdzić długi czas wierzyłem takim jak Ty.

no cóż... można wierzyć, takim, ja ja, którzy odradzają, lub takim, jak Ty, którzy zachęcają...

i teraz kwestia taka, kto czego oczekuje i co dostanie, gdy któregoś z nas posłucha

niby to nie nasza sprawa, a tego, kto pyta, ale ja wolę odradzać, niż zachęcać - mniejsza odpowiedzialność, że się kogoś wpuści na minę - bo przyznam, że mocno bym się napiął, gdybym Ci zaufał i wykupił wczasy nad północnym Adriatykiem po włoskiej stronie :?
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 10.12.2012 21:50

A bo to jedni jadą 1500km do Włoch z białymi bluzkami na wieszaku przy tylnej szybie, a innu maja białe bluzki w doooie... :lol:
Krystof
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Krystof » 10.12.2012 21:53

... a jeszcze nie mają ich wcale ;@)
Łukasz
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Łukasz » 10.12.2012 22:08

Generalnie racja, cokolwiek radzić to wielka odpowiedzialność i też staram się tego unikać. Ale nic nie poradzę, że bardziej podoba mi się na sympatycznym kempingu w lesie piniowym (spokojnym poza sezonem lub ruchliwym w sezonie) niż na południu Włoch gdzie piękne krajobrazy i super zadbane ośrodki niestety współistnieją z miejscami żywcem przeniesionymi z trzeciego świata.
W Chorwacji byłem 5 razy i też bywało różnie. Raz miałem pecha być na plaży gdzie miejscami czuć, że ktoś w nocy nawet nie doszedł do morza tylko obsikiwał żwirek, gdzie pas żwirku jest tak wąski, że trzeba przyjść rano by w ogóle było gdzie się położyć a nurkowanie niedaleko brzegu pozwala podziwiać sprzęty AGD. Nie wiem też co kogoś może zachwycać na Istrii, która ma złe cechy kombinatu turystycznego ale za to bez rozwiniętej tak jak we Włoszech infrastruktury i gdzie można podziwiać zaniedbane trawiaste plaże i betonowe nabrzeża. A przecież na tym forum są całe tłumy, które się tym zachwycają.
Krystof
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Krystof » 10.12.2012 22:20

no cóż, trudno z tym polemizować...
dlatego należy zachować zdrowy umiar w ocenie i niech każdy sobie sam sprawdzi, co mu odpowiada

natomiast Biograd na Moru, Rimini, Lloret de Mar i Piza to syf :oczko_usmiech:

a jak ktoś chce dociekać definicji tego słowa w moim slowniku, to niech mnie spyta lub mnie pozna bliżej :mrgreen: :papa:
tony montana
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) tony montana » 11.12.2012 08:58

PAX między Chrześcijany

Słuchajcie - KAŻDY spędza czas, jak lubi i jest mu wygodnie. Każdy jest inny, jednego podoba się to, drugiemu tamto.
To jest istota każdej rzeczy - wyrażajmy swoje opinie, one są często sprzeczne z opiniami innych ludzi, byle starać się nikogo nie urazić

:roll: :papa:
Krystof
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Krystof » 11.12.2012 10:02

parafrazując przedmówcę:

jeden lubi francuskie sery, a drugi, jak mu nogi śmierdzą... :mrgreen:
iwc1
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) iwc1 » 11.12.2012 11:53

Dzień Dobry..
Tak jakoś mało sympatycznie się zrobiło a po co, przecież wakacje to najprzyjemniejszy okres w roku na który czekamy - również na relację z różnych miejsc, a przecież każdy ma prawo wyboru gdzie jechać i dobrze że wszyscy nie lubimy tych samych miejsc bo dopiero byłby tłok....
Pozdrowienia.
R.
B_Magdalenka
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) B_Magdalenka » 11.12.2012 11:59

Krystof napisał(a):
Łukasz napisał(a): Z kempingów na półwyspie Jesolo bardzo fajnie położone domki murowane ma kemping Ca'Savio [...] Te domki są bezpośrednio przy plaży - oddzielone tylko pasem wydm (czegoś co przypomina nasze wydmy :)). Inny plus kempingów to dodatkowa zwykle bezpłatna infrastrukturą jak baseny, place zabaw, animacje itp.

ślicznie!
https://www.google.pl/search?hl=pl&gs_rn=0&gs_ri=hp&tok=QMgjEunjDWZlzpaTjvJcpQ&cp=4&gs_id=e&xhr=t&q=jesolo&bpcl=39650382&biw=1241&bih=545&bav=on.2,or.r_gc.r_pw.r_qf.&um=1&ie=UTF-8&tbm=isch&source=og&sa=N&tab=wi&authuser=0&ei=tETGUP3-CK7b4QTc6IGoBA

:mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

tiaaaa :hut:
coś jak Bibione ze zdjęć mojej przyjaciółki.
A ja na razie potrzebuję trochę kamieni i piachu dla dziecka, odludzia, zero parasolek na plaży itp. I lodziarni! ;) I sympatycznych okolic w granicach 100km od kwatery.

Tak czy siak dziekuję panowie za pomoc. Uświadomiliście mi,że to jeszcze nie czas i nie ta kasa (na moim koncie w odpowiedniej ilości :lol: ). w tym roku wydałam na Peljesacu (z rodzicami - 2 odrębne rodziny ale wspólne zamieszkanie) jakieś 12tys. zł (czyli po połowie na rodzinę)i to na tę chwilę moje maksimum. Jak Włochy to rzeczywiście te 2000km od Wawy, nie bliżej, więc i pieniądze większe.. Pojadę za parę lat :papa:
iwc1
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) iwc1 » 11.12.2012 19:45

Dobry Wieczór.
Zgodnie z tym co mówiłeś Tony(Dziękuję) zarejestrowałem się na fmix i jest tam mój albumik Toskania i Gargano . Nie jest zbyt profesjonalnie opisany ale już padam link http://iwc1.fmix.pl
Pozdrowienia.
R.
Ostatnio edytowano 14.12.2012 16:20 przez iwc1, łącznie edytowano 1 raz
tony montana
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) tony montana » 12.12.2012 20:01

iwc1 napisał(a):Dobry Wieczór.
Zgodnie z tym co mówiłeś Tony(Dziękuję) zarejestrowałem się na fmix i jest tam mój albumik Toskania i Gargano . Nie jest zbyt profesjonalnie opisany ale już padam link htpp://iwc1.fmix.pl
Pozdrowienia.
R.

OK

To teraz:

1) Wejdź na swój profil na fmix.pl (zaloguj się)

2) Kliknij na album, z którego chcesz skorzystać
(np. Gargano)

3) Kliknij na dowolne (bądź pierwsze z brzegu) zdjęcie

4) Kliknij na nie (jak juz pokaze się w tym samym oknie tylko to zdjęcie) jeszcze raz

5) Teraz pokaże Ci się duża wersja tej foty, zjedź myszką w dół i tam masz coś takiego "zdjęcie na Forum", kliknij na to i skopiuj (kopiuj - prawy przycisk myszy, ale to na pewno wiesz), po czym wstaw go (ten link) tutaj w notce

i Już

przykład? Proszę bardzo, ładna fota :)

Możesz ją teraz jakoś podpisać, albo rozwinąć relację i okraszać ja fotami :)

Obrazek

miłej zabawy!

:papa:
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Włochy - Italia