B_Magdalenka napisał(a):Witam po raz pierwszy w tym temacie
Nieśmiało zabieram się za planowanie wakacji 2013. Po 3 razach w Cro zastanawiamy się nad Italią. Dotąd widzieliśmy jedynie Triest i Wenecję - przy okazji pobytu na Istrii w 2007. Nie wiem kompletnie nic, nie znam regionów więc jeśli nie macie ochoty na głupie pytania to odeślijcie mnie proszę na jakieś inne forum
Interesuje mnie przede wszystkim gdzie mieszkacie ? hotele? czy są do wyboru prywatne kwatery tak jak w Cro ? To dla mnie b.ważne bo niestety Włochy na razie "widzę" jedynie przez pryzmat wieloletnich wyjazdów mojej przyjaciółki do Bibione. A dla mnie to jakiś dramat a nie wakacje
Czy jest dużo drożej niż w Cro ? mam na myśli głównie zakwaterowanie, nie koszt jedzenia (w tym roku byłam na Peljesacu i płaciłam 70eur za kwaterę - powiedzmy,że mogłabym ostatecznie dać więcej, ale niekoniecznie )
Będę wdzięczna za jakiekolwiek wprowadzenie w temat.
iwc1 napisał(a):.....
Wyjazd rano z Toskanii na Gargano do Vieste ok .670 km.
A więc tydzień wypoczynkowy , plaża , woda i wyjazdy do Viestei niezwykle urokliwego Peschici.
Apulia ma w sobie coś dla mnie magicznego bo w wielu miejscach tam czas sie zatrzymał.
No i 13 czerwca atrakcja- procesja i fiesta z okazji święta św. Antoniego gdzie całe miasteczko i okolice bawią się do póżnej nocy i to całe rodziny czego u nas juz nie zobaczysz.
.................
R.
P.S. a jak się pozbieram to napiszę co było w tym roku , czyli Tropea w Kalabrii i Sorrento i jak są błędy to musicie to wybaczyć bo po raz trzeci jak sie pisze prawie to samo..to już nie chce mi się korygować.
B_Magdalenka napisał(a):dzięki za odpowiedzi.
sprecyzuję swoje oczekiwania a wy napiszcie czy są do spełnienia w jakimś stopniu
- Planuję wyjazd na przełomie czerwca i lipca w dwie rodziny. W tym dwójka 5-latków.
- interesuje mnie mała mieścina nad Adriatykiem (ale jeśli tam rzeczywiście same "kombinaty" to się nie będę upierać na tę stronę)w odległości maks 2000km od Wawy. Nie jesteśmy kempingowi i raczej nie będziemy. Nie szukam hotelowego miasteczka, tylko zadupia. Ale skoro tam prywatnych kwater jak na lekarstwo to czy da radę ?
- będziemy mieszkać w jednym miejscu bite 2 tyg. i zwiedzać okolice na własną rękę.
- piszecie,że kwaterowanie jest droższe. możecie podać jakiś przedział cenowy ???
na razie badam teren, jak się okaże b. drogo i hotelowo to wrócę do Cro..i poczekam na lepsze czasy
Łukasz napisał(a):Okolice Rimini , Bibione to chyba faktycznie kombinat turystyczny ale już półwysep Jesolo (bez samego Jesolo) to już całkiem coś innego. Ja lubię wakacje na kampingach z "własną" plażą, wtedy dzieci mogą swobodnie chodzić i na plaże i place zabaw itp. Po za tym mieszka się bardzo blisko morza. Zwykle apartamenty są jednak trochę oddalone. Na kempingach nie musi się korzystać z namiotu, są tez bardzo przyjemne mobil homy ale też domki drewniane lub murowane (zależy jaki kemping).
B_Magdalenka napisał(a):Łukasz napisał(a):Okolice Rimini , Bibione to chyba faktycznie kombinat turystyczny ale już półwysep Jesolo (bez samego Jesolo) to już całkiem coś innego. Ja lubię wakacje na kampingach z "własną" plażą, wtedy dzieci mogą swobodnie chodzić i na plaże i place zabaw itp. Po za tym mieszka się bardzo blisko morza. Zwykle apartamenty są jednak trochę oddalone. Na kempingach nie musi się korzystać z namiotu, są tez bardzo przyjemne mobil homy ale też domki drewniane lub murowane (zależy jaki kemping).
kemping z domkiem to już coś. nie będę się wyposażać w namiot dla jednego wyjazdu masz może jakiś namiar ?? jakie ceny są na kempingach ?
patrzyłam na ceny hoteli i domów do wynajęcia i mina mi zrzedła bo wychodzi na to,że musiałabym przygotować się na koszt ok. 6000 za 2 tygodnie dla 5 osób (4 dorosłe plus dziecko, potrzebne dwie oddzielne sypialnie). Druga rodzina to 4 osoby (3 dorosłe plus dziecko).
B_Magdalenka napisał(a):Łukasz napisał(a):Okolice Rimini , Bibione to chyba faktycznie kombinat turystyczny ale już półwysep Jesolo (bez samego Jesolo) to już całkiem coś innego. Ja lubię wakacje na kampingach z "własną" plażą, wtedy dzieci mogą swobodnie chodzić i na plaże i place zabaw itp. Po za tym mieszka się bardzo blisko morza. Zwykle apartamenty są jednak trochę oddalone. Na kempingach nie musi się korzystać z namiotu, są tez bardzo przyjemne mobil homy ale też domki drewniane lub murowane (zależy jaki kemping).
kemping z domkiem to już coś. nie będę się wyposażać w namiot dla jednego wyjazdu masz może jakiś namiar ?? jakie ceny są na kempingach ?
patrzyłam na ceny hoteli i domów do wynajęcia i mina mi zrzedła bo wychodzi na to,że musiałabym przygotować się na koszt ok. 6000 za 2 tygodnie dla 5 osób (4 dorosłe plus dziecko, potrzebne dwie oddzielne sypialnie). Druga rodzina to 4 osoby (3 dorosłe plus dziecko).