Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Bella Italia

We Włoszech znajduje się najstarszy na świecie uniwersytet, jest nim założony w 1088 roku Uniwersytet Boloński. Na terenie Włoch znajdują się 2 słynne wulkany: Etna i Wezuwiusz. We Włoszech trzykrotnie odbywały się igrzyska olimpijskie w latach 1956, 1960 i 2006. We Włoszech znajduje się 50 obiektów światowego dziedzictwa kultury UNESCO. Modena we Włoszech to prawdziwa stolica samochodów sportowych, mieści się w niej 5 fabryk luksusowych samochodów sportowych: Ferrari, Maserati, Lamborghini, Pagani i De Tomasso.
Łukasz
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Łukasz » 10.11.2012 09:44

Ja zakochałem się we Włoszech po pierwszej samodzielnej (bez biura podróży) podróży w 2006. Od tego roku jeżdżę tam na okrągło 2-3 razy do roku. Jak bym wygrał w totka to przeniósł bym się tam od razu. A porównywać z Chorwacja to nie ma żadnego sensu. Toi jest zupełnie coś innego. Moim zdaniem to coś jak odpowiadać na pytanie co jest lepsze Nowy Jork czy Miechów. Miechów ma swoje uroki, których nie ma w Nowym Jork ale tak na prawdę to co tu z czym porównywać. Nie chce wchodzić w szczegóły żeby jeszcze bardziej się nie narazić ale nawet powszechne narzekanie na przemysł turystyczny na Jesolo okazały się po bliższym poznaniu przesadzone.
Co do kosztów to je minimalizuje. Jeżdżę na kempingi z Eurocampu po sezonie. Tak ustawiam kempingi by obeszło się bez noclegów tranzytowych i by mieć zwiedzane miasta w pobliżu, jedzenie biorę ze sobą. Wiem , że na tym forum działają tłumy takich co to mi powiedzą, że to obciach i "jak Cie nie stać to nie jeździj". Mnie nie stać ale jeżdżę i jestem z tego dumny.
A z Chorwacją pożegnałem się po 5 wyjazdach, bez żalu bo na tym ostatnim miałem pecha być i oszukany i zrobiony w bambuko. Oczywiście to przypadek bo generalnie Chorwaci są sympatyczni ale Włosi też. Do tego próby komunikacji w kaleczonym włoskim pomagają we wzbudzaniu sympatii.
ferster
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) ferster » 18.11.2012 21:01

Podziwiam i gratuluje. Ja też myślę o Włoszech, ale trochę się boję samodzielnego wyjazdu. Na razie będzie HR którą uwielbiam!
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 18.11.2012 21:09

A czego się bać???? :roll:
ferster
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) ferster » 23.11.2012 21:31

No tak ogólnie. Mało mam doświadczeń. Ponadto słyszałem że włosi niechętnie w angielskim gadają, a i ze mną średnio się można dogadać. :wink:
iwc1
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) iwc1 » 30.11.2012 15:49

Dzień Dobry.
Widzę że niektórzy maja obawy co do możliwosci porozumienia się z Włochami. Nie ma problemu , ja jestem w wieku emerytalnym i moja znajomość jezyków obcych jest co najmniej ograniczona. Rozmówki polsko- włoskie do ręki, słowniczek , dobre chęci i przyjazny wyraz twarzy i nie ma problemu. Ostatnie dwa lata spedziłem na wakacjach we Włoszech no i jestem totalnie zauroczony a nie jest to jedyny kraj który widziałem i nie pierwsza wizyta we Włoszech , tylko formuła wakacji się zmieniła bo tym razem były to wyjazdy samochodem na własną rękę a nie z biurem podróży. W zeszłym roku dobry tydzień w Toskanii a potem następny na Gargano koło Vieste, a w tym roku Bolonia i Padwa po drodze , potem dobry tydzień w Kalabrii - Tropea. W czasie pobytu objazd okolicy no i Sycylia. Potem cofnęliśmy się na tydzień do Sorrento , zwiedzanie wybrzeża Amalfii, Capri , Neapolu...
no cóz można powiedzieć lub napisać więcej - absolutna rewelacja. Ta sucha moja relacja w żaden sposób nie oddaje uroku tego pięknego kraju z przyjaznymi mieszkańcami, bo nie jestem w stanie opisać jego piękna , zapachów , smaku jedzenia - po prostu trzeba pojechać . W zeszłym roku przejechaliśmy ok.5000,- km a w tym roku jeszcze wiecej i koszty takiego wyjazdu nie są małe , tym bardziej że jadaliśmy w miejcowych restauracjach,tawernach itd. i koszty są często pewnym hamulcem do wyjazdu. Oczywiście można koszty pobytu zmniejszyć zabierając własne jedzenie ,no ale wtedy ucieknie nam trochę doznań przynajmniej tych kulinarnych. Polecam absolutnie wszystkim , jest cudownie szczególnie w tych rejonych o któych pisałem . A w 2013 roku pewnie Chorwacja, bo muszę podleczyć nadszarpnięty budżet, ale coś za coś a to co dostałem bedę pamiętał do końca życia i mam nadzieję tam wrócić.. a wyjad do Chorwcji to nie za karę bo równięż ten kraj bardzo lubię , kilkakrotnie tam byłem i mam nadzieję że spędzę tam wspaniałe jak zawsze wakacje.

Pozdrawiam Wszystkich .
Roman
Ostatnio edytowano 01.12.2012 11:40 przez iwc1, łącznie edytowano 2 razy
tony montana
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) tony montana » 30.11.2012 15:51

iwc1 napisał(a): Potem cofneliśmy się na tydzień do Sorrento , zwiedzanie wybrzeża Amalfii, Capri , N

Masz namiar na jakąś dobrą miejscówkę jako bazę wypadową w tym regionie?

pozdrawiam
:papa:
iwc1
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) iwc1 » 30.11.2012 16:29

W tym roku Kalabria to apartamenty Residence Porto Ulisse a w Sorrento hotel Prestige Sorrento- na Trip Advisor są oceny w tym moje również , a w zeszłym roku kapitalny domek w Strada in Chianti z Casamundo koło Sieny a na Gargano hotel Porto Nuovo koło Vieste .
Mam nadzieję że nie popełniłem zbyt dużo błędów przy nazwach .
Pozdrowienia
Roman
Ostatnio edytowano 02.03.2018 21:29 przez iwc1, łącznie edytowano 1 raz
tony montana
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) tony montana » 30.11.2012 17:41

iwc1 napisał(a):W tym roku Kalabria to apartamenty Residence Porto Ulisse a w Sorrento hotel Presige Sorrento- na Trip Advisor są oceny w tym moje również , a w zeszłym roku kapitalny domek w Strada in Chianti z Casamundo koło Sieny a na Gargano hotel Porto Nuovo koło Vieste .
Mam nadzieję że nie popełniłem zbyt dużo błędów przy nazwach .
Pozdrowienia
Roman

Dziekuje bardzo za tak szybka i wyczerpujaca odpowiedz!:)
komorfil
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) komorfil » 06.12.2012 16:26

iwc1 napisał(a): koszty takiego wyjazdu nie są małe , tym bardziej że jadaliśmy w miejcowych restauracjach,tawernach itd. i koszty są często pewnym hamulcem do wyjazdu. Oczywiście można koszty pobytu zmniejszyć zabierając własne jedzenie ,no ale wtedy ucieknie nam trochę doznań przynajmniej tych kulinarnych.

Zgadzam się. Oszczędzać można a nawet pewnie trzeba bo Włochy tanie nie są, choć nie przesadzajmy: paliwo drogie, autostrady - nie droższe niż u nas. Mięso - drogie, wino - bez porównania tańsze. Kawa - tańsza, poza tym coś co można nazwać kawą we włoskim rozumieniu, podają u nas może w kilku miejscach (piszę o Krakowie), we Włoszech na każdym rogu i TANIEJ!
Co do jedzenia: uważam, że akurat Włochy i Francja to są dwa przykłady krajów co do których zabieranie jedzenia jest cokolwiek dziwne. To tak jakby do Chorwacji latem wieźć bo ja wiem - piecyk? Klasyczne wożenie drzewa do lasu. Kultura kulinarna danego kraju to taki sam element jego poznawania jak oglądanie katedr - a już na pewno we Włoszech i we Francji. Wstęp do baptysterium w Parmie kosztuje bodaj 6 euro i tyle samo odrobina szynki parmeńskiej. Nie sądzę by istniała racjonalna możliwość wyboru pomiędzy tymi dwoma aspektami poznawania Parmy. To można napisać o każdym kilometrze, każdym zakątku Włoch.
A i jeszcze czym można się uspokoić: przy kosztach jazdy i noclegu jedzenie i tak nie zmieni radykalnie budżetu!
iwc1
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) iwc1 » 06.12.2012 20:46

W pełni zgadzam się z poprzednikiem ,a co do kosztów no cóż można je zmniejszyć poprzez wybór noclegów na wyważonym poziomie i nie rezygnować z regionalnego jedzenie tylko korzystać z miescowych lokali rodzinnych, a nie z topowych restauracji nastawionych na turystów. Na pewno jedzenie nie jest gorsze a klimaty zupełnie inne i ceny zdecydownie niższe - to wiem z własnego doświadczenia.
Przy takich wakacjach i przejechaniu tysięcy kilometrów niestety koszty przejadu samochodem są trudne do zmniejszenia , chyba tylko zdejmując nogę z gazu ale przy tych odległościach i autostradach....Ale smak kawy, widoki , klimat w pełni rekompenują poniesione koszty a przecież wakacje nad Bałtykiem ( który bardzo lubię)
bez stabilnej pogody, z zimnym morzem, komarami i odwiecznym co robić jak pada deszcz też nie należą do najtańszych.
Więc warto jechać do tego pięknego kraju i życzę Wszystkim byśmy mieli okazję pisać na tym forum o naszych wyjazdach .....
Pozdrawiam.
R.
tony montana
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) tony montana » 06.12.2012 21:12

Koledzy
A moze skrobnelibyscie relacje ze swoich wypadow do Ita?
Ciekawie zwiezle piszecie, moze warto podzielic sie szerzej wrazeniami z innymi?
:)
Pozdrawiam Italofilow :)
iwc1
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) iwc1 » 07.12.2012 14:58

Dzień Dobry.
No z tym pisaniem to trochę problem bo nie jestem prozaikiem , myśle że lepiej idzie mi opowiadanie niż opisywanie w formie opracowania. Pewne doznania i odczucia( przynajmniej w moim przypadku ) trudno
opisać no chyba że w formie sprawozdania.... chyba nie o to chodzi. Mam dużo zdjęć ale to dla mnie mały problem techniczny by je gdzieś umieścić , bo portalu nie należy zawalać swoimi zdjęciami.
No zobaczymy, ale nie obiecuję bo to poważne wezwanie bo i zeszły rok i ten - ogrom wrażeń i zdjęć.

Pozdrowienia
R.
Grzegorz Ćwik
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Grzegorz Ćwik » 07.12.2012 17:01

Ceny jak słusznie zauważyliście są różne, ale da się wytrzymać. Swoją podróż ostatnią opisałem, jest chyba jeszcze gdzieś na tej części forum jako Bella Toscania. Chcę jednak zwrócić na to uwagę, że planując wcześniej wyprawę, można fajnie poczynić rezerwacje netowe w hotelach, no takich 3*, z ceną powiedzmy 30%. Spora ilość hoteli posiada niewielką pulę miejsc tzw promocyjnych, które są bukowane już przed sezonem. Ja poczyniłem to w kilku miastach po drodze, np. Bolonia, Padwa, Mestre. Polecam.

Pozdrawiam, Grzegorz. :wink: :lol:
B_Magdalenka
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) B_Magdalenka » 08.12.2012 22:24

Witam po raz pierwszy w tym temacie :oczko_usmiech:

Nieśmiało zabieram się za planowanie wakacji 2013. Po 3 razach w Cro zastanawiamy się nad Italią. Dotąd widzieliśmy jedynie Triest i Wenecję - przy okazji pobytu na Istrii w 2007. Nie wiem kompletnie nic, nie znam regionów więc jeśli nie macie ochoty na głupie pytania to odeślijcie mnie proszę na jakieś inne forum :lol:

Interesuje mnie przede wszystkim gdzie mieszkacie ? hotele? czy są do wyboru prywatne kwatery tak jak w Cro ? To dla mnie b.ważne bo niestety Włochy na razie "widzę" jedynie przez pryzmat wieloletnich wyjazdów mojej przyjaciółki do Bibione. A dla mnie to jakiś dramat a nie wakacje :lol:

Czy jest dużo drożej niż w Cro ? mam na myśli głównie zakwaterowanie, nie koszt jedzenia (w tym roku byłam na Peljesacu i płaciłam 70eur za kwaterę - powiedzmy,że mogłabym ostatecznie dać więcej, ale niekoniecznie ;) )

Będę wdzięczna za jakiekolwiek wprowadzenie w temat.
iwc1
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) iwc1 » 08.12.2012 22:53

Dobry Wieczór.
Jutro postaram się przybliżyć regiony jak i ceny , cokolwiek pamiętam ale nie dziwię się że Bibione to dramat, byłem przejazdem a jedną noc spędziłem w Rimini - totalny koszmar , dobre chyba dla wielbicieli dyskotek .
Prawdziwa Italia to nie górny Adriatyk poniżej Wenecji bo to przrażający kombinat wypoczynkowy ( to moje zdanie) ale Toskania, Kalabria , Apulia , Emilia -Romania, Lacjum , Kampania , Liguria no i Sycylia , Sardynia....
Pozdrawiam Serdecznie
R.
Ostatnio edytowano 02.03.2018 21:30 przez iwc1, łącznie edytowano 1 raz
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Włochy - Italia