Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Bella Italia

We Włoszech znajduje się najstarszy na świecie uniwersytet, jest nim założony w 1088 roku Uniwersytet Boloński. Na terenie Włoch znajdują się 2 słynne wulkany: Etna i Wezuwiusz. We Włoszech trzykrotnie odbywały się igrzyska olimpijskie w latach 1956, 1960 i 2006. We Włoszech znajduje się 50 obiektów światowego dziedzictwa kultury UNESCO. Modena we Włoszech to prawdziwa stolica samochodów sportowych, mieści się w niej 5 fabryk luksusowych samochodów sportowych: Ferrari, Maserati, Lamborghini, Pagani i De Tomasso.
ally
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ally » 08.10.2012 16:56

:lol: dzięki. brzmi zachęcającooo
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 08.10.2012 17:03

A jaki masz plan poza Gargano?
Doradzam okolice Sorrento, Toskanię, Gardę.
W każdym miejscu po kilka dni, aby nabrać apetytu na powroty.
Wielokrotne... :papa:
ally
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ally » 08.10.2012 17:09

Zaczynam cieche planowanie. Zastanawiam sie nad Rzymem ale nie wiem czy nie lepiej zostawić go na osobny wyjazd???Jeśli nie Rzym to myślałam o Toskanii w drodze na Gargano ale szczególnych planów nie mam, dlatego wszelkie sugestie są mile widziane. Ja niekoniecznie muszę zwiedzać to co stanadrtowo "należy". bardziej fascynuje mnie to co małe, niesamowite i niekoniecznie sławne :)
Mówisz Sorrento....zerknę w necie.
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 08.10.2012 17:23

Krótko i na temat.
18 dni 6kkm, sporo euro, ale WARTO!
Dom-spanko tranzytowe koło Tolmezzo-San Marino-Pechici-Salerno-Amalfi i w górę-Sorrento-Capri-Neapol-Monte Cassino-Rzym-Watykan-Montecatini Terme i okolice Toskanii-Garda-Soelden-Langenfeld-Wilhelmshaffen-Dom.
Ufff. Zajefajnie było.
Wszystkie noclegi załatwiane przez nas. Zajęło nam to dwa bite dni na dwa komputery przez www.booking.com i www.hrs.com oraz strony domowe hoteli.
Jeżeli pójdziesz tym tropem, to daj sobie luz ze śniadaniami w Rzymie. Są gów..., a w trattoriach zjesz za tą samą kasę smaczniejsze.
W sumie to w dwóch hotelach we Włoszech była wędlina na śniadanie. Inne na słodko. Ja tam wybredny nie jestem i raczej słodkiego i crossantów nie lubię. Chleba i bułek również.
Pytaj; w miarę możliwości odpowiem.

Kasę szykuj sporą; nie wiem, w ile osób się wybierasz... :papa:
ally
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ally » 08.10.2012 17:47

Zanim zacznę pytać poszperam w necie i poogladam miesjca z Waszej trasy :) Ja jestem kempingowa więc nieco inne szukanie ale tanio nigdy nie jest hihi
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 08.10.2012 17:52

Żebyś się nie zdziwiła z tymi kampingami.
Średnio za hotel wychodziło koło 80-120 juro/doba
ally
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ally » 08.10.2012 18:11

Sprawdzłam na razie tak wybiórczo...ten kemp wskazany przez Janusza we wrzesniu 20 euro: 2x osoba, samochód +przyczepa + prąd. To jest bardzo mało. W Chorwacji bywa różnie ale cieżko za 20 euro bardzo cieżko.

Poszperam, zobaczymy. Marzy mi się Sradynia po wizycie na Korsyce ale ceny za prom są oszałamiające.
janusz.w.
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) janusz.w. » 08.10.2012 21:59

ally napisał(a):Sprawdzłam na razie tak wybiórczo...ten kemp wskazany przez Janusza we wrzesniu 20 euro: 2x osoba, samochód +przyczepa + prąd. To jest bardzo mało. W Chorwacji bywa różnie ale cieżko za 20 euro bardzo cieżko.

Poszperam, zobaczymy. Marzy mi się Sradynia po wizycie na Korsyce ale ceny za prom są oszałamiające.

Ten kemp polecam :)
Ładnie położony przy świetnej plaży, teren rozległy, także pod kątem przyczepy jest ok! Do Vieste bliziutko, po drodze Architello di San Felice 8O
Myślę, że jest to też dobry punkt wypadowy.
Srrento, Amalfi - też pięknie i też warto!
Generalnie z kempami nie powinnaś mieć problemu!

pozdr
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 09.10.2012 06:28

Między Vieste a peschici jest zatrzęsienie campów.
przypomina to ulicę nadmorską np. Dźwirzyno.
Lepiej zabukować się w Peschici. Camp u podnóża góry wyglądał całkiem, całkiem.
Wieczorem jest blisko do miasta. Pod górkę... :mrgreen:
ally
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ally » 14.10.2012 18:16

Ooojjjj ja właśnie wolałabym uniknąć "ulicy nadmorskiej w Dźwirzynie" :mrgreen: Wolałabym coś kameralnego, a do Vieste czy Peschici to ja sobie autkiem wieczorkiem podjadę :D
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 14.10.2012 18:18

To ja już nie wiem, czego Ty chcesz? :roll:
ally
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ally » 14.10.2012 18:29

Swietego spokoju :mrgreen:
...dla mnie takie miejsce to kempin Lilli na Hvarze.
plastelinka
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) plastelinka » 07.11.2012 00:10

Witam wszystkich! od roku uczę się włoskiego, kocham włoską kuchnię na tyle, ile jest możliwa do poznania w naszym kraju. Marzy mi się wyjazd do Italii w następnym roku na ok 3 tygodnie. To dość długo, a ponad to jesteśmy studencko-pracującymi rodzicami z 3 letnim dzieckiem, także nie "poszalejemy" finansowo. Szukamy czegoś, gdzie nie będą zdzierać kasy za luksusy, ale będzie to skromna agroturystyka, z możliwością jakiegoś posiłku, oczywiście jeden pokój, łazienka niekoniecznie w pokoju. Ma ktoś doświadczenie w tej kwestii Im mniej ludzi, samochodów, hoteli- tym lepiej,
Stronimy od wielkich kurortów, wręcz będziemy szczęśliwsi mieszkając w kameralnym miejscu, włoskiej wiosce, do morza możemy podjechać. Włoska wieś byłaby wspaniała po calym roku w centrum miasta -.-

Pozdrawiam i dziękuję za wszelkie sugestie!

Bo ileż można zwiedzać Hvar :) ! rok przerwy musimy zrobić
komorfil
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) komorfil » 09.11.2012 22:54

plastelinka napisał(a):, a ponad to jesteśmy studencko-pracującymi rodzicami z 3 letnim dzieckiem, także nie "poszalejemy" finansowo. Szukamy czegoś, gdzie nie będą zdzierać kasy za luksusy, ale będzie to skromna agroturystyka, z możliwością jakiegoś posiłku, oczywiście jeden pokój, łazienka niekoniecznie w pokoju. Ma ktoś doświadczenie w tej kwestii Im mniej ludzi, samochodów, hoteli- tym lepiej,
Stronimy od wielkich kurortów, wręcz będziemy szczęśliwsi mieszkając w kameralnym miejscu, włoskiej wiosce, do morza możemy podjechać. Włoska wieś byłaby wspaniała po calym roku w centrum miasta

Wiesz, z Włochami jest tak, że dla Polaka nie muszą być luksusy, by mieć wrażenie zdzierania kasy.
Oczywiście niby wiemy, że musi być drożej, ale to jest tak: konkretne rzeczy są porównywalne albo trochę droższe niż w Polsce, kawa jest nieporównanie lepsza i tańsza, to samo wino, ale już paliwo - jedno z najdroższych w Europie. Jedzenie niby trochę droższe, no ale - jak koło Parmy nie jeść prosciutto, jak w Bolonii nie iść na pierożki. No ale znów na południu Włoch pizza najlepsza na świecie i tańsza (!) niż w Polsce. Ale tak czy owak w końcu suma wydatków jest konfundująca. Powiem tak: byliśmy już rodziną we Włoszech 2 razy po 3 tygodnie, bez szaleństw ale bez ascezy, i zejście poniżej 20 tysięcy zł okazało się niewykonalne. Oczywiście nie narzekam na noclegi, zawsze przyzwoite, z łazienką, ale żadne tam 4 nie mówiąc o 5 gwiazdowych hotelach. Inaczej- moje oczy nie ujrzały od północnych do południowych skrawków Włoch noclegu tańszego niż 100 E za noc (choć droższych też nie ma w przyjętym standardzie) - oczywiście mowa o lokum dla rodziny 4 osobowej.
Oczywiście znów jest to temat cen ze szczytu sezonu, bo mając dziecko szkolne musimy tak jeździć. No jak już jedziemy, to zwiedzamy jak dzicy ( nawet i 400 km jeździmy na wycieczki jednodniowe - no i znów: paliwo, autostrady).
Inaczej jeszcze: na pewno da się trochę taniej, ale niewiele - tak przypuszczam. No chyba że w jedno miejsce, na ubocze, do agroturyzmu, ale nie mam takich doświadczeń -my jeździmy, jeździmy, jeździmy. Niemniej jednak ostatnio nocowaliśmy 2 tygodnie w domku na kempingu, kemping niezły, domek też (klima, pełna kuchnia itd), ale znów: 100 E za noc. No naprawdę nie ma mniej w dostatecznym standardzie. A gdzie jedzenie, gdzie zwiedzanie, gdzie - obowiązkowy dla mnie - zakup literatury o zabytkach w każdym miejscu gdzie jestem, gdzie zakup kilkudziesięciu butelek wina na powrót i na sączenie go w Polsce w listopadowe wieczory?

Bo ileż można zwiedzać Hvar :) ! rok przerwy musimy zrobić

nie da się trafniej powiedzieć, z jednym wyjątkiem: nie rok, ale wiele lat. Ja tam Chorwacji mam dosyć.
Powiem tak: byłem 3 razy i mam wrażenie (poparte solidną lekturą) zobaczenia jakichś 60 %
We Włoszech byłem 2 x po 3 tygodnie i mam wrażenie (poparte mega solidną lekturą) zobaczenia jakichś 5 % rzeczy wartych zobaczenia, a obawiam się, że grzeszę optymizmem.

Tak więc Włochy! Włochy!
Drożej niż Chorwacja, ale ciekawiej. Nie wypada mi na forum chorwackim pisać że 100 x ciekawiej, ale w sumie tak uważam. To jest w końcu (bardziej niż Grecja) kolebka naszej kultury.
Bodaj Sienkiewicz powiedział, że każdy ma 2 ojczyzny: swoją i Włochy.
Tak naprawdę, rozważam (nieśmiało) emigrację tam.
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 10.11.2012 08:32

Tylko mogę się pod tym podpisać po doświadczeniach z zeszłego roku...
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Włochy - Italia