Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Bella Italia

We Włoszech znajduje się najstarszy na świecie uniwersytet, jest nim założony w 1088 roku Uniwersytet Boloński. Na terenie Włoch znajdują się 2 słynne wulkany: Etna i Wezuwiusz. We Włoszech trzykrotnie odbywały się igrzyska olimpijskie w latach 1956, 1960 i 2006. We Włoszech znajduje się 50 obiektów światowego dziedzictwa kultury UNESCO. Modena we Włoszech to prawdziwa stolica samochodów sportowych, mieści się w niej 5 fabryk luksusowych samochodów sportowych: Ferrari, Maserati, Lamborghini, Pagani i De Tomasso.
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 22.08.2012 19:36

Od Bibione w dół to w sumie żadna rewelka.
Fajnie zaczyna sie od Gargano.
mireks
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) mireks » 25.08.2012 06:14

Na Gargano byliśmy w zeszłym roku w miejscowości Vieste,druga perła adriatyku po Dubrowniku.
Miasto bardzo ładne,piękne,szerokie plaże,czasami wieje.Zwiedziliśmy prawie cały płw.
Czy drugi raz bym pojechał,raczej nie,chodź spotkaliśmy Polaków co byli tam trzeci raz z rzędu,ogólnie rodaków mało.

Teraz pod koniec września będziemy w okolicach Wenecji przez pięć dni,co tam warto jeszcze oprócz Wenecji zwiedzić,ktoś podpowie.
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 25.08.2012 06:59

I to jest +, że na południu Rodaków nie za wiele... :wink:
Krystof
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Krystof » 25.08.2012 07:23

ja byłem na Gargano 2 razy - gdyby nie odleglość, to bym tam chyba lubił wracać :@)
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 25.08.2012 07:28

Mnie już do cro samochód zaczyna męczyć, a jeździć lubię... :wink:
A na Gargano, Amalfi, Toskanię niestety jeszcze dalej...
mireks
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) mireks » 25.08.2012 09:57

Odległość jest spora to fakt,chodź można z Chorwacji promem ale to znów czas i koszty,no niestety co fajniejsze dalej od domu.
Krystof
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Krystof » 25.08.2012 18:21

promoem, czy nie - koszt i tak masakryczny :@(

trochę stęknałem, jak mi pan powiedział na bramce coś koło 50 euro (z Vieste do Brenner), poza tym jeszcze ze dwa tankowania po 100 euro każde ... plus 8 e za Brenner + 8 za winietę w Austrii = ponad 8 stów za przejazd w jedną stronę z Vieste do Monachium :@(((

a jak Helmuty wprowadzą opłaty za autobany, to będzie jeszcze ciekawiej ...
ally
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ally » 06.10.2012 22:04

Przebrnęłam przez 46 stron...jest co czytać.

Mnie niesamowicie ciągnie na Sardynię... ale ceny promów w tym roku były wręcz kosmiczne. Czekam na przyszłoroczne... :D Włochy te pólnocne ( a może raczej zimowe) lubię bardzo, rejon Wenecji tak na chwilę też był ok -bardzo mile wspominam ale zastanawia mnie czy znajdę w Italii to co cenię sobię najbardziej - piękno przyrody i brak tłumów na plaży, walczących o leżaki stojące w żołnierskim rzędzie :(

Kocham Chorwację ale omijam ją szerokim łukiem w sierpniu i lipcu bo dla mnie zbyt tłoczno, zbyt głosno i zbyt ciasno. Omijam rejony dużych miast i atrakcji turystycznych bo nie lubię animacji na plaży, barów, leżaków, dyskotek i innych uciech. Kocham Chorwację za południowy/"zatunelowy" Hvar, za Peljescac tam gdzie nikt nie dociera, za Pag w pólnocnej cześci gdzie nie trzeba skakać na trapolinie i słuchać muzki na plaży.... od tak bo mam trudny charakter :P

... pytanie więc czy możecie wskazać mi miejsca gdzie znajdę ten spokój, choć niekoniecznie pustkowie ale przede wszystkim kontakt z naturą i pięknem miasteczek w Italii?
Nie chcę znaleźć tam drugiej HR, bo ona jest jedyna w swoim rodzaju ale z doświadczenia wiem, że tzreba wiedzieć który rejon danego kraju wybrać by wkacje były zgode z naszymi potrzebami bo każdy ma inne. Tak jak w HR przenigdy nie będę szczęściwa w pobliżu Splitu czy Trogiru (choć starówki na wieczorny spacer i wycieczkę piękne i wracam tam chetnie) tak nie chciałabym trafić w takie miejsce we Włoszech.

Czytając oczywiście .... myślę o podawanym przez Was Gargano. Zahaczyłam też o Capo Vaticano (ale zdjęcia plaż z parasolkami mnie przeraziły - brrr). Podróżuję z przeczepą kempingową i lubię "zakotwiczyć" na spokojnych, oddalonych od kurortów kempingach a miasteczka czy atrakcje zwiedzać dojeżdząc. Zazwyczaj mam trzy tygodnie i taki urlop podzieliłabym na dwie części.

Czy mogę prosić stałych bywalców Italii o cene sugestie czy spostrzeżenia? Będę wdzięczna. Pozdrawiam serdecznie.
janusz.w.
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) janusz.w. » 07.10.2012 12:48

ally napisał(a):
... pytanie więc czy możecie wskazać mi miejsca gdzie znajdę ten spokój, choć niekoniecznie pustkowie ale przede wszystkim kontakt z naturą i pięknem miasteczek w Italii?

serdecznie.

Takie rzeczy to tylko... w Grecji :wink:
Problem może być z miasteczkami (włoskimi...) :wink:

Mnie Sardynia ciągnie już od paru lat, ale ceny promów to przeginka i niestety nie wierzę, że w przyszłym roku coś się zmieni :?

pozdr
ally
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ally » 07.10.2012 20:12

Czyli, że jestem bez sznasssss ... :lol: ?

...Janusz jeśli chodzi o Grecję to .... kusi Lefkada :D
janusz.w.
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) janusz.w. » 07.10.2012 22:22

ally napisał(a):Czyli, że jestem bez sznasssss ... :lol: ?

...Janusz jeśli chodzi o Grecję to .... kusi Lefkada :D

Szanse zapewne są :) , ale prawdopodobnie dużo droższe :wink:
Lefkada, Kefalonia - dla nas naprawdę cud :D :!:
A i puste plaże północnej Evii bardzo nam się podobały :D na Peloponez też warto :!:

pozdr
ally
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ally » 08.10.2012 16:32

Janusz. Piszesz o Gargano w samych superlatywach... czy tam wyłącznie plaże typu "leżaczki i i parasolki" i bary?Zdjęcia dostępne w necie są różne ale widoki przepiękne. Myślałam żeby np. po drodze "do" zachaczyć o Rzym potem Gargano a potem gdzieś jeszcze....może obcas?Albo właśnie Capo Vaticano - ale tu jedyna osoba która się wypowiadała to zwolennik animacji więc jakby nie mój typ spędzania czasu, szukam czegoś innego. Tak sobie dumam...ceny kempingów nie są zbyt wysokie, szczególnie że ja wakacjuję we wrześniu :D
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 08.10.2012 16:44

Nawet w okolicach Peschici znajdziesz plaże bez parasolek.
Trzeba się tylko kilka km wynieść z miasta.
Za to widoki rekompensują wszystko...
ally
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ally » 08.10.2012 16:48

:D a właśnie i o to mi chodzi!!!
Czy możecie coś więcej napisać?Która część Gargano jest Waszym zdaniem najciekawasz i gdzie jednocześnie warto zrobić sobie "bazę" przy uwzględnieniu tego, że cenię sobie spokój.
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 08.10.2012 16:53

Peschici i nic więcej nie napiszę.
WARTO.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Włochy - Italia