Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Bella Italia

We Włoszech znajduje się najstarszy na świecie uniwersytet, jest nim założony w 1088 roku Uniwersytet Boloński. Na terenie Włoch znajdują się 2 słynne wulkany: Etna i Wezuwiusz. We Włoszech trzykrotnie odbywały się igrzyska olimpijskie w latach 1956, 1960 i 2006. We Włoszech znajduje się 50 obiektów światowego dziedzictwa kultury UNESCO. Modena we Włoszech to prawdziwa stolica samochodów sportowych, mieści się w niej 5 fabryk luksusowych samochodów sportowych: Ferrari, Maserati, Lamborghini, Pagani i De Tomasso.
Łukasz
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Łukasz » 06.06.2012 22:13

Pod Neapolem też jest bezpiecznie.
paweł_ko
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) paweł_ko » 11.06.2012 13:18

Chociaż we Włoszech jeszcze nie byłem, ale nie przypuszczam aby tam było inaczej, a od wielu lat jeżdżę pod namiot. Nie miałem nigdy złych przygód nawet na polach namiotowych. Oczywiście "złe nie śpi" i doradzam jednak mieć kasę, karty i dokumenty przy sobie. Co innego jak się zamierza spędzić cały dzień w morzu i zostawia rzeczy na plaży...

A propos Włoch to mam pytanie:

Na Sycylji k. Palermo jest Grotta Addaura z freskami z około 14 tysięcy lat p.n.e. Niestety nie wiem czy są one udostępnione zwiedzającym. Czy ktoś tam był :?:

Pozdrawiam Paweł
Krystof
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Krystof » 11.06.2012 13:49

Łukasz napisał(a):Pod Neapolem też jest bezpiecznie.

byłem wieczorem na spacerze w Pompejach, mieszkałem tam na campingu i wrażenia mam mieszane ...

wprawdzie nie spotkało mnie nic złego, ale sądzę, że to była bardziej kwestia szczęścia, niż reguły - przekrój społeczeństwa pompejańskiego był mocno zaburzony - chyba, że nie potrafię odróżnić przeciętnego cinkciarza, złodzieja, kurewki i menela od przeciętnego turysty :D

szkoda, że nie zrobiłem zdjęć ulicy ... a nie zrobiłem, bo nie chciałem wyciągać aparatu i trzymałem kurczowo kieszeń z portfelem :roll:
Łukasz
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Łukasz » 11.06.2012 15:25

Nie miałem na myśli Kampanii w ogóle tylko camping pod Neapolem. Ale w okolicy może jest szansa spotkania jakiegoś drobnego menela. Ale faktyczna przestępczość raczej jest trzymana od turysty z daleka. Mafie też potrafią mysleć, po co afery na cały swiat jak można zarabiać na turystach duże pieniądze.
Grzegorz Ćwik
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Grzegorz Ćwik » 11.06.2012 18:36

Plaże na wysokości wybrzeża Amalfii, góry, piasek i wspaniałe morze.
Odnośnie możliwości okradzenia i podobnych niepożądanych zdarzeń. Jest taka szanse, myślę, że nie na kempingach. Głównie w tłumie, na ulicy. Ale to jak wszędzie, w całej Europie. Trzeba mieć głowę na karku i samemu nie prokurować niepotrzebnych sytuacji.

Obrazek

Pozdrawiam, Grzegorz. :wink: :lol:
jarkotowa
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) jarkotowa » 12.06.2012 09:26

...wiele też zależy, dokąd jedziesz, czyli jacy goście odwiedzają camping i na jak długo - co innego campingi do pobytów długoterminowych (np. windsurfingowe w Vieste, albo w nadjeziornej głuszy w Bolsenie), a co innego tranzytowy camping (w Rzymie, czy Florencji, gdzie rotacja jest ogromna, a i towarzystwo również), a jeszcze co innego camping pod Neapolem (uchowaj Boże)

Pobyty będą krótkie - jedno, dwudniowe.
W okolicach Neapolu też gdzieś musimy spać.
paweł_ko
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) paweł_ko » 12.06.2012 12:31

Czy ktoś mi może doradzić w sprawie promu:

Otóż znalazłem na stronie diect ferries połączenie promowe pomiędzy Neapolem a Palermo, gdzie koszt połączenia promem jest niewiele wyższy niż przejazd na tym odcinku autem.

Czy ktoś ma doświadczenie z przeprawami promowymi z tym pośrednikiem, bo linią promową jest Grandi Navi Veloct a pośrednikiem jest Direct Ferries?

Może ktoś zna lepszy sposób zarezerwowania przeprawy promowej na tym odcinku?

Czy lepiej przyjechać "w ciemno" (ok. 13 sierpnia) do Neapolu i próbować się "załapać" na prom?

Koledzy, pomóżcie poradą bo przepłynięcie promem jest kuszącą alternatywą dla prawie 1000 kilometrowego odcinka autostradowego, a nie chcę "się nadziać na minę".

pozdrawiam Paweł
:D
Grzegorz Ćwik
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Grzegorz Ćwik » 13.06.2012 11:42

Sam jestem ciekawy, bo w przyszłym roku wybieramy się (to tylko plany) na Sycylię, życzę owocnych dociekań.
Proszę o dalsze informacje...

Pozdrawiam, Grzegorz. :wink: :lol:
Krystof
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Krystof » 13.06.2012 11:53

jarkotowa napisał(a):Pobyty będą krótkie - jedno, dwudniowe.
W okolicach Neapolu też gdzieś musimy spać.

Tu nic nie doradzę - ogólnie już na początku plaowania trasy ustalilismy, że nie będziemy tam spać.
Nie odpowiadał nam standard campingów w tamtych okolicach, a tak dokładnie, to chodziło o słaby dostęp do plaż i megawysokie ceny (opłata extra lub drogi camping) za baseny.

Obejrzałem w google-ziemia następujące miejsca:

POMPEJE
Campingplatz Spartacus
Via Plinio 127
80045 - Pompei (NA)
GPS: N 40° 44' 47''.0 - E 14° 29' 2.0''
Tel./Fax +39 081 8624078
http://www.campingspartacus.it/it/

Camping Pompei
Via Plinio
80045 - Pompei (NA)
Tel. +39 081 8622882
http://www.campingpompei.it/

Camping Zeus
Via Villa dei Misteri, 1
80045 - Pompei (NA)
Tel. +39 081 8615320
http://www.campingzeus.it/

SORENTO
Villaggio Campeggio Santa Fortunata Campogaio
Via Capo, 39
80067 Sorrento - Naples - Italy
Tel. +39 081 8073574 / +39 0818073579
Fax +39 081 8073590
Basen (3 e za osobę), betonowe morze, ogólnie taniohttp://www.santafortunata.com/de/index.asp

Camping Seiano Spiaggia
Via Murrano, 15
80069 - Seiano - Vico Equense (NA)
Tel./Fax +39 081 8028560
http://www.campingseiano.it/25 km od Pompejów, nad morzem, ładnie

Villaggio Camping Nettuno
Via A. Vespucci, 39
80061 - Marina del Cantone - Massa Lubrense (NA)
GPS: N 40° 34' 58''.560 - E 14° 21' 10.540''
Tel. +39 081 8081051
http://www.villaggionettuno.it/tedesco/camping.htm
JanuszB
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) JanuszB » 13.06.2012 12:21

Villaggio Campeggio Santa Fortunata Campogaio niedrogi camping, warunki średnie, bardzo ładnie położony (był opisywany na tym forum), plaża na campingu to półki skalne, dobre miejsce wypadowe do zwiedzania Capri-prom z Sorrento lub wycieczka statkiem przypływającym pod sam camping. Z tego co pamiętam basen był bezpłatny.Polecam przepiękne Sorrento i jazdę wybrzeżem Positano i Amalfi.

Camping Zeus tani camping z średnimi warunkami, dobre miejsce do zwiedzania Pompei (blisko do bocznego wejścia na teren wykopalisk), niedaleko do Wezuwiusza.

Tak jak pisałem na campingach było bezpiecznie.
Krystof
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Krystof » 13.06.2012 12:51

Camping Zeus jest świetnie usytułowany i rzeczywiście niedrogi.
Jednak to najgorszy camping, na jakim mieszkaliśmy. Ponieważ zaczęło padać, wzięliśmy pokó w domku. Chodziło o to, by nie wybrudzićnamiotu, bo na placu robiło się błoto.

Domek śmierdział chemią i był brudny. W łazience kafeliki trzymały się nie na zaprawie, a raczej na pleśni i grzybach, które wyłaziły zewsząd. :?
Synek dostał astmatycznego kaszlu i męczył się przez całą noc. Obudziliśmy się pogryzieni przez jakieś dziwne stwory, których nie widzieliśmy, zatem przypuszczam, że nie były to komary.

Toalety na campingu - standard bułgarski, skep i knajpa - od dawna nieczynne, basen - tak, w formie dmuchanego basenika o średnicy 3 metrów - zimny i zasyfiony. Strona www nie oddaje syfu. Knajpa na stronie nie znajduje się na campingu, a naprzeciwko (zjedliśmy w niej najgorszą i najdroższą pizzę we Włoszech).

UWAGA - nie uprzedzam się! Wszystko sobie obfotografowałem i opisałem po powrocie, co zaowocowłąo relacja na forum w 2010 roku.

Poza tym - warto tam pojechać zobaczyć Pompeje. To miejsce, z Wezuwiuszem w tle, zrobiło na nas największe wrażenie podczas wyjazdu, pzdr, K.
paweł_ko
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) paweł_ko » 21.06.2012 09:13

Witam wszystkich i proszę o odpowiedź:

czy we Włoszech tolerowane jest spanie na plaży - ewentualne rozbicie namiociku wieczorem i zwinięcie go rano :?:

Pozdrawiam Paweł.
bezelek_89
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) bezelek_89 » 21.06.2012 09:25

Nie!
są za taką przyjemność stosowne mandaty!
skywalker_01
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) skywalker_01 » 08.08.2012 07:55

Jeśli coś mogę dodać w temacie mandatów we Włoszech, to obejrzyjcie sobie jak to działa na włoskich autostradach.
tony montana
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) tony montana » 10.08.2012 14:05

Grzegorzu.
Jako, że mglisty jeszcze, ale powoli się klarujący plan na Lipiec 2013 to trzy tygodnie we Włoszech i jestem zainteresowany wszelkimi informacjami praktycznymi o Italii (wiedza z 6 czy 7 przewodników, które mam przydaje się, ale nie ma to jako opinia osób, które były w danym miejscu) chciałem pogratulować Ci wspaniale prowadzonego wątku Bella Italia. Twoja wiedza, kompetencja, a przede wszystkim życzliwość dla ludzi i wrażliwość na piękno natury sprawia, że wątek ten czyta się z przyjemnością to raz, a dwa, że jest kopalnią wiedzy o tym pięknym kraju.

Odwiedziłem go już kilka razy, ale nigdy nie byłem niżej niż Rzym, a i w Toskanii, którą tak wielbisz tylko we Florencji, więc tym bardziej będę tu zaglądał.

Mam tylko jedno pytanie póki co. Jeśli chodzi o sam plan podróży to jeszcze go nie mam, ale ciągnie mnie na chwalony przez Ciebie Gargano oraz do Pugllii i Kalabrii (okolice Tropei i Capo Vaticano), oczywiście chciałbym też odwiedzić Asyż, całe wybrzeże Amalfi, Lecce i Taranto - czy to wg Ciebie nie za dużo zakładając, że tydzien chciałbym spędzić w Toskanii (rodzina 2+2)

pozdrowienia
tony
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Włochy - Italia