Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Bella Italia

We Włoszech znajduje się najstarszy na świecie uniwersytet, jest nim założony w 1088 roku Uniwersytet Boloński. Na terenie Włoch znajdują się 2 słynne wulkany: Etna i Wezuwiusz. We Włoszech trzykrotnie odbywały się igrzyska olimpijskie w latach 1956, 1960 i 2006. We Włoszech znajduje się 50 obiektów światowego dziedzictwa kultury UNESCO. Modena we Włoszech to prawdziwa stolica samochodów sportowych, mieści się w niej 5 fabryk luksusowych samochodów sportowych: Ferrari, Maserati, Lamborghini, Pagani i De Tomasso.
komorfil
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) komorfil » 29.03.2012 19:16

Krystof napisał(a):
a po drugie - jak będziesz takim "badaczem owadzich nogów", to Ci życia nie starczy ;@)

Tak czy owak nie starczy :)
mi-29
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) mi-29 » 25.04.2012 07:29

Ceny mobilhomów w sumie nieważne nawet w której czesci Włoch kształtują się w terminie 07.07.-18.08.2012... w granicach 139 - 149 Euro za mobilhome - za całą rodzinę.. Jeśli chcecie klimę to koszt wzrasta jeszcze ok. 5-8 Euro na 1 dzień.
Do tego trzeba zapłacić za sprzątanie końcowe aż 38 Euro, koszt korzytania z basenu o 15 Euro za osobę za cały pobyt..

Przez 12 lat pobytu z Eurocampem nie zdażyło mi się aby ktoś żądał od nas kasy za sprzątanie (Chyba,że nie chce mi się posprzątać i zlecam te zajęcia obsłudze.Rownież nigdy nie płaciłem za korzystanie z basenu.
Łukasz
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Łukasz » 25.04.2012 08:06

Bywaja kempingi gdzie część atrakcji (w tym lepsze baseny) są dodatkowo płatne. Ale jeżeli chodzi o sprzątanie to sa biura gdzie trzeba posprzątać lub płacić ale w Eurocampie chyba nei ma czegoś takiego.
paweł_ko
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) paweł_ko » 08.05.2012 13:03

Witam Wszystkich :!:

W tym roku przymierzam się do Italii. Plan w zasadzie jest już ułożony: Wezuwiusz, Etna i Strombolii - tak jakoś tematycznie. 8O Oczywiście i Herakleum i Pompeje też są w menu - cóż, ja jestem fanem starożytności.

I tu mam pytanko : może ktoś mi by podrzucił co na Sycylii i w połudnowych Włoszech z zabytków starożytności warto zobaczyć? Nie wszystko jest w przewodnikach, a czasami te nie opisane rzeczy są zdecydowanie ładniejsze.

I jeszcze jeden problem zaczął mnie nurtować: jak co wakacje po wypoczynku nad morzem chciałbym wyleźć na jakąś górkę. Wybór wydaje się oczywisty - Dolomity i Marmolada. Ale nie wiem czy mój krakowski wąż w kieszeni to wytrzyma. Alpy są drogie a kempy nad morzem jeszcze droższe. :(

I tu wzrok utkwił mi na Corno Grande. Czy ktoś na tą górkę wychodził? Proszę o pomoc - opisik, ewentualnie trudności.

Z góry dzięki
Paweł :D
kw
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) kw » 14.05.2012 12:08

paweł_ko napisał(a):
I tu mam pytanko : może ktoś mi by podrzucił co na Sycylii i w połudnowych Włoszech z zabytków starożytności warto zobaczyć? Nie wszystko jest w przewodnikach, a czasami te nie opisane rzeczy są zdecydowanie ładniejsze.

Moim zdaniem, z tych przewodnikowych warto zobaczyć Segestę, Agrigento, Syrakuzy, Taorminę. Willa rzymska w Piazza Armerina też jest w sporej części udostępniona (niestety, bez "kobiet w bikini").
Wnętrza normańskie w Palermo też warte odwiedzenia, głównie ze względu na wspaniałe mozaiki. W Palermo warto też odwiedzić operę, trzecią co do wielkości w Europie. W cenie biletu można sobie posiedzieć w loży królewskiej ;-)

Krzysztof
paweł_ko
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) paweł_ko » 17.05.2012 10:40

kw napisał(a):
paweł_ko napisał(a):

Moim zdaniem, z tych przewodnikowych warto zobaczyć Segestę, Agrigento, Syrakuzy, Taorminę. Willa rzymska w Piazza Armerina też jest w sporej części udostępniona (niestety, bez "kobiet w bikini").
Wnętrza normańskie w Palermo też warte odwiedzenia, głównie ze względu na wspaniałe mozaiki. W Palermo warto też odwiedzić operę, trzecią co do wielkości w Europie. W cenie biletu można sobie posiedzieć w loży królewskiej ;-)

Krzysztof

Cenne - dzięki :D :D :D
Pozdrawiam Paweł
Semedi
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Semedi » 18.05.2012 10:30

Czy zna ktoś/może polecić jakieś tanie noclegi/hotele/kwatery w Weronie lub jej okolicach? Będę wdzięczny za pomoc.
paweł_ko
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) paweł_ko » 22.05.2012 11:01

Witam wszystkich!

Mam pytanie co do cen art. spożywczych we Włoszech. Zaniepokoił mnie pewien mój kolega, który był w zeszłym roku nad Gardą. Mówił że kupował chleb 0,5 kilowy za dwa euro. Trochę drogo 8O

To że ceny w sklepach spożywczych będą wyższe, to wiem, szczególnie w tych blisko morza. Ale jak chleb będzie kosztował 16 zł za kilo to ile będzie kosztowało masło :evil: ???

Koledzy Cromaniacy - podrzućcie jakie ceny są sklepach?

Pozdrawiam Paweł
bezelek_89
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) bezelek_89 » 22.05.2012 11:03

nei mam tego bólu, gdyż nie jadam zwykłego pieczywa, a ziarnsty tostowy na 10dni zabrałem ze sobą z pl i tosty były na śniadanko:)
ze wszystkim można sobie poradzić!
paweł_ko
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) paweł_ko » 22.05.2012 11:16

bezelek_89 napisał(a):nei mam tego bólu, gdyż nie jadam zwykłego pieczywa, a ziarnsty tostowy na 10dni zabrałem ze sobą z pl i tosty były na śniadanko:)
ze wszystkim można sobie poradzić!

Sorrka, ale jak jadę z czteroosobową rodziną na trzy tygodnie i jak miałbym wziąć ze sobą całe jedzenie na ten czas, to musiałbym jechać dostawczakiem z chłodnią.

Abym nie miał zaskoczenia na miejscu, po prostu muszę się przygotować.
bezelek_89
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) bezelek_89 » 22.05.2012 11:23

poświęciłeś odrobinę czasu żeby zdobyć informację?

wystarcyz wejść na strone carrefoura cyz innych i wyszukać

http://www.carrefour.it/alimentari/vend ... 32519.html
1kg tostowego 1.6euro
paweł_ko
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) paweł_ko » 22.05.2012 11:25

To już coś -
dzięki :D
jarkotowa
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) jarkotowa » 06.06.2012 13:03

Mam idiotyczne pytanie, ale wynika ono z braku wiedzy :oops: . W tym roku po raz pierwszy jedziemy pod namiot do IT. Czy możecie mi powiedzieć jak z bezpieczeństwem na campingach? Czy opuszczając camping mogę bezpiecznie zostawić rzeczy typu kamera, laptop w samochodzie? Czy sprzęt turystyczny mogę zostawić w namiocie czy muszę go upychać w samochodzie?
JanuszB
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) JanuszB » 06.06.2012 13:31

Podczas pobytu na campingach we Włoszech nie słyszałem o przypadkach kradzieży. Cenniejsze przedmioty trzymałem w samochodzie oczywiście nie na widoku żeby nie "kusić" złodzieja.
Krystof
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Krystof » 06.06.2012 14:44

jarkotowa napisał(a):Mam idiotyczne pytanie, ale wynika ono z braku wiedzy :oops: . W tym roku po raz pierwszy jedziemy pod namiot do IT. Czy możecie mi powiedzieć jak z bezpieczeństwem na campingach? Czy opuszczając camping mogę bezpiecznie zostawić rzeczy typu kamera, laptop w samochodzie? Czy sprzęt turystyczny mogę zostawić w namiocie czy muszę go upychać w samochodzie?

ja mam dobre doświadczenia, ale złe nie śpi ...
wiele też zależy, dokąd jedziesz, czyli jacy goście odwiedzają camping i na jak długo - co innego campingi do pobytów długoterminowych (np. windsurfingowe w Vieste, albo w nadjeziornej głuszy w Bolsenie), a co innego tranzytowy camping (w Rzymie, czy Florencji, gdzie rotacja jest ogromna, a i towarzystwo również), a jeszcze co innego camping pod Neapolem (uchowaj Boże)
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Włochy - Italia