Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Bella Italia

We Włoszech znajduje się najstarszy na świecie uniwersytet, jest nim założony w 1088 roku Uniwersytet Boloński. Na terenie Włoch znajdują się 2 słynne wulkany: Etna i Wezuwiusz. We Włoszech trzykrotnie odbywały się igrzyska olimpijskie w latach 1956, 1960 i 2006. We Włoszech znajduje się 50 obiektów światowego dziedzictwa kultury UNESCO. Modena we Włoszech to prawdziwa stolica samochodów sportowych, mieści się w niej 5 fabryk luksusowych samochodów sportowych: Ferrari, Maserati, Lamborghini, Pagani i De Tomasso.
maxredaktor
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) maxredaktor » 19.02.2012 23:20

Jeśli chodzi o kempingi we Włoszech, to polecam stronę camping.it (jest od niedawna także po polsku).
bonar
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) bonar » 28.02.2012 12:30

Witam.

Urlop 2009 przeznaczyliśmy na zwiedzanie Toskanii,
(Piza, Florencja, Siena, San Gimignano, Montepulciano, Lucignano i inne).

Na nieudolnej :( prezentacji w You Tube "Podróże dalekie i bliskie"
http://www.youtube.com/watch?v=Qkb48mppSak&feature=g-upl&context=G2c8775fAUAAAAAAAOAA
od 05.46 do 10.35 pokazałem fotki z pobytu w
Rigomagno http://www.poderelacasina.com/

W razie pytań, chętnie odpowiem :)

Pozdrav
paweł_ko
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) paweł_ko » 21.03.2012 11:58

Witam wszystkich i proszę o poradę.

Po raz pierwszy wybieram się do Italii, a w zasadzie w tym roku miałem jechać do Albanii, ale żona i starsza córka stwierdziła że jak już to zostawiamy standardowy zestaw wakacyjny i jedziemy do Italii. Może i dobry pomysł, ale na celowniku znalazły się wulkany: Wezuwiusz, Etna i Stromboli... Z samym pomysłem nie walczę bo wydaje mi się świetny, ale obawiam się że mój "wąż w kieszeni" popełni samobójstwo :x

A skoro cele na mapie zostały już wytyczone to teraz nie pozostaje mi nic jak zadać kilka pytań; i tu proszę o pomoc!

1. Czy ktoś mi może polecić w miarę spokojny (sierpień!!!) kemping koło Neapolu? Czytałem o ładnie położonych kempach koło Sorrento lub na południe od Sorrento?

2. Jak Etna to również Sycylia. Może ktoś kto był mi pomoże tam znaleźć kemping. Tutaj nie mam jeszcze typu gdzie, byle ładnie i o ile to możliwe spokojne.

3. Czy ktoś wychodził na Etne? Interesują mnie ceny, drogi wyjścia, wyciągi i wszystko co się z tą górą wiąże. Wiem, temat rzeka, ale w przewodnikach, o dziwo, nie wiele znalazłem! W necie pląta się kilka relacji ale nie wiem na ile można im wierzyć.

4. Stromboli, podobno piękne. Z tego co wiem włosi organizują rejsy turystyczne. Czy koś tam był? Warto?

Dziękuje z góry i proszę o pomoc. Wprawdzie do wyjazdu mam jeszcze dużo czasu, sierpień, ale już teraz zaczynam marzyć i planować...
zbig99
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) zbig99 » 22.03.2012 13:07

mama_Kapiszonka napisał(a):

Camping Le Capanne – polecany przeze mnie w Toskanii http://selectcamp.com.pl/wlochy/lecapanne.html

http://supermicro.media-beat.com/domain ... amping.php

Camping Rubicone – odradzany (rękami i nogami) nad Adriatykiem
http://selectcamp.com.pl/wlochy/rubicone.html

http://www.campingrubicone.com/
)

Pytanie czy w Północnej części Włoch, najlepsze wybrzeże Liguryjskie lub ewentualnei Adriatyk Północny lub gdzieś powyżej Florencji da się znaleźć dobry Camping? Mobilhouse z mozliwością klimatyzacji byłby OK.
Z ofert które widziałem jak dotąd koszt pobutu w mobilhousie (rodzina 2+2) kosztuje w lipcu 130-150 Eur na 1 dzień.. Koszt jest dobijający totalnie...

Może znacie czy polecacie dobry Camping przy morzu ale błotnista plaza razej mnie nie interesuje... :D .. Basen na Campingu (to podbija cenę pobytu dodatkowo) mnie raczej nie interesuje byle była fajna plaża blisko i mało zaludniona...
Czy da się we Włoszech znaleźć taki Camping gdzie doba w lipcu kosztowałaby"normalnie" czyli w granicach 60 - 80 Euro czyli tyle ile altrentywny apartament w Chorwacji.? To może być nierealne. aha koszt paliwa aktualnie we Włoszech to 7,30 PLN w przeliczeniu.. :?
komorfil
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) komorfil » 26.03.2012 20:50

Krystof napisał(a):
FUX napisał(a):Florencję możecie sobie śmiało darować.
...

Fux, z tą Florencją to żart jakiś, czy uproszczenie, którego sensu nie pojmuję?

Myślę że zdrowy rozsądek radzącego wobec objazdowego charakteru planowanej wycieczki. Po prostu są miejsca, których nie da się (a w każdym razie nie powinno się) oglądać przelotem. Florencja do nich należy.
Rozumiem, że nie każdy jest dogłębnym eksploratorem sztuki, ale i tak niektóre miejsca we Włoszech przy nawet pobieżnym traktowaniu - są na długie zwiedzanie. Np ja w zeszłym roku eksplorowałem Apulię, trwało to 2 tygodnie (w rytmie 2 dni zwiedzania, 1 dzień plażowania - bo rodzina, dzieci) i zobaczyłem jakieś 50 % tego co trzeba zobaczyć. A są we Włoszech rejony bogatsze niż Apulia!
Florencja? Uważam że tydzień to minimum na pobieżne zwiedzenie. Więc też uważam że jak to ma być np "niecały dzień" to lepiej sobie darować.
Np ja darowuje sobie na razie Rzym. A z lektur mam go z grubsza zaplanowany na... 6 miesięcy zwiedzania (oczywiście porcjowanego, do końca życia). I to - bez śladu dogłębności!
Łukasz
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Łukasz » 26.03.2012 23:34

Jestem miłośnikiem Italii i jeżdżę tam 2-3 razy do roku. Wiem, że jest mnóstwo przewodników w których jest napisane o każdej malutkiej mieścince, że warta jest kilkudniowego pobytu ale bez przesady. We Florencji (bez muzeów) wystarczą 2 dni. Co innego Rzym. Tam faktycznie tydzień to wystarczy na bardzo pobiezne zwiedzenie.
bezelek_89
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) bezelek_89 » 27.03.2012 08:00

Łukasz napisał(a):Jestem miłośnikiem Italii i jeżdżę tam 2-3 razy do roku. Wiem, że jest mnóstwo przewodników w których jest napisane o każdej malutkiej mieścince, że warta jest kilkudniowego pobytu ale bez przesady. We Florencji (bez muzeów) wystarczą 2 dni. Co innego Rzym. Tam faktycznie tydzień to wystarczy na bardzo pobiezne zwiedzenie.

póki co dwa dni spędziłem w rzymie - koleżanka była na erasmusie pół roku i ciągle coś nowego odkrywała w tym mieście:)

Rzym - miasto przepiękne

Florencja - śliczna ale dwa dni i byłem już znudzony, co innego miasteczka pomiędzy wzgórzami toskańskimi, w których się zakochałem!
holiday
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) holiday » 27.03.2012 09:20

W tym roku po raz pierwszy do Italii. Bez wątpienia piękne rejony opisujecie(Toskania, Sorento, Gargano, Kalabria, Rzym i wiele innych), które kiedyś mam nadzieję zwiedzić, jednak chciałabym zacząć od początku tj od północnej strony. W planie mam wybrzeże Ligurii i kilka dni nad Gardą. Mało na ten temat znalazłam chociażby w waszych postach.
Mam kilka pytań:
1. Która miejscowość liguryjska nie jest tak mocno sprywatyzowana, tzn czy znajdę jakieś ładne plażyczki nieodpłatne, chciałabym uniknąć tego co ktoś wcześniej napisał, że wszędzie parasole i leżaki płatne w związku z tym plażowali przy "basenie" na kempingu - dla mnie to żadna przyjemność?
2. jeśli Campy są oddalone kilka km. od morza czy bez problemu znajdę parkingi przy plażach (płatne, bezpłatne)
3. jakie miejscowości w ww. rejonie warte zobaczenia ?
4. Wysłałam zapytania na różne Camp, interesują mnie bungalowy, na razie kilka odpisało, faktycznie ceny spore (jadę po 20 sierpnia), może ktoś polecić sprawdzone miejsce?
krombocher
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) krombocher » 27.03.2012 10:01

holiday napisał(a):4. Wysłałam zapytania na różne Camp, interesują mnie bungalowy, na razie kilka odpisało, faktycznie ceny spore (jadę po 20 sierpnia), może ktoś polecić sprawdzone miejsce?

Ceny spore, ponieważ sierpień w tym rejonie nie jest najszczęśliwszym pomysłem. Większość włochów w tym terminie wyjeżdża na urlop a dodatkowo Twój dojazd może pokryć się z długim weekendem związanym z Ferragosto.
Co do Ligurii, to napisz czy myślisz o riwierze di Ponente czy di Levante.
Wybierając miejsce sprawdziłbym jednak w pierwszej kolejności, czy nie zostało ono dotknięte tragiczną, niedawną powodzią i jak wygląda odbudowa.

Pozdrawiam
K
Ostatnio edytowano 27.03.2012 11:26 przez krombocher, łącznie edytowano 1 raz
janusz.w.
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) janusz.w. » 27.03.2012 10:03

paweł_ko napisał(a):Witam wszystkich i proszę o poradę.

2. Jak Etna to również Sycylia. Może ktoś kto był mi pomoże tam znaleźć kemping. Tutaj nie mam jeszcze typu gdzie, byle ładnie i o ile to możliwe spokojne.

3. Czy ktoś wychodził na Etne? Interesują mnie ceny, drogi wyjścia, wyciągi i wszystko co się z tą górą wiąże. Wiem, temat rzeka, ale w przewodnikach, o dziwo, nie wiele znalazłem! W necie pląta się kilka relacji ale nie wiem na ile można im wierzyć.

Dziękuje z góry i proszę o pomoc. Wprawdzie do wyjazdu mam jeszcze dużo czasu, sierpień, ale już teraz zaczynam marzyć i planować...

Może tu znajdziesz kilka informacji :) :wink:
forum/viewtopic.php?t=30637&highlight=sycylia

Kemping:
http://www.campingparadise.it/

A musisz jechać w sierpniu... :?:

pozdr
Krystof
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Krystof » 27.03.2012 19:44

komorfil napisał(a):
Krystof napisał(a):
FUX napisał(a):Florencję możecie sobie śmiało darować.
...

Fux, z tą Florencją to żart jakiś, czy uproszczenie, którego sensu nie pojmuję?

Myślę że zdrowy rozsądek radzącego wobec objazdowego charakteru planowanej wycieczki. Po prostu są miejsca, których nie da się (a w każdym razie nie powinno się) oglądać przelotem. Florencja do nich należy.
Rozumiem, że nie każdy jest dogłębnym eksploratorem sztuki, ale i tak niektóre miejsca we Włoszech przy nawet pobieżnym traktowaniu - są na długie zwiedzanie. Np ja w zeszłym roku eksplorowałem Apulię, trwało to 2 tygodnie (w rytmie 2 dni zwiedzania, 1 dzień plażowania - bo rodzina, dzieci) i zobaczyłem jakieś 50 % tego co trzeba zobaczyć. A są we Włoszech rejony bogatsze niż Apulia!
Florencja? Uważam że tydzień to minimum na pobieżne zwiedzenie. Więc też uważam że jak to ma być np "niecały dzień" to lepiej sobie darować.
Np ja darowuje sobie na razie Rzym. A z lektur mam go z grubsza zaplanowany na... 6 miesięcy zwiedzania (oczywiście porcjowanego, do końca życia). I to - bez śladu dogłębności!

eeee tam, takie gadanie ... po pierwsze - Fux już wyjaśnił, czemu nie (w dużym uproszczeniu nie żywi zainteresowania)

a po drugie - jak będziesz takim "badaczem owadzich nogów", to Ci życia nie starczy ;@)

biorę np. taki Gdańsk - mieszkam tu i wiem, że niemieckiego turystę można przedreptać po mieście w 6 godzin i będzie zadowolony - i wcale nie robię sobie z niego beki - nie wszędzie musi włazić, bo nie wszystko jest aż tak istotne - wybiera sobie creme de la creme i jest git; na wałka ma lazić po muzeum morskim, zwiedzać Sołdka i sale ratuszowe - poznał klimat miasta, główne atrakcje z zewnątrz, zobaczył panoramę z kościoła NMP i wystarczy
holiday
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) holiday » 28.03.2012 06:22

Krombocher, na Ligurii bardziej chciałabym się zakwaterować na riwierze di Ponente, jednak faktycznie o tej powodzi nie wiedziałam a to może być już większy problem dla turystów również. Szukałam w necie na ten temat, ale żadnych świeżych informacji o tym jak wygląda obecnie po tej powodzi nie znalazłam. Będę jeszcze dalej szukać. Zawsze to mówiłam, że cromaniacy to fajni ludzie, wiele nowości i obiektywizmu, a w dodatku nie tylko w kwestii chorwackiej. Nadal czekam na odpowiedzi na moje pytania w poście wyżej.
zbig99
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) zbig99 » 28.03.2012 07:48

Sprawdzałem różne warianty Campingów poprzez Eurocamp... dostałem katalog nawet...
Ceny mobilhomów w sumie nieważne nawet w której czesci Włoch kształtują się w terminie 07.07.-18.08.2012... w granicach 139 - 149 Euro za mobilhome - za całą rodzinę.. Jeśli chcecie klimę to koszt wzrasta jeszcze ok. 5-8 Euro na 1 dzień.
Do tego trzeba zapłacić za sprzątanie końcowe aż 38 Euro, koszt korzytania z basenu o 15 Euro za osobę za cały pobyt..

Kasa kasą ale koszt sumaryczny pobytu we Włoszech to ok 50% więcej kosztuje niż pobyt w apartemencie na Riwierze Makarskiej.. ale napewno warto.. 8)
Ostatnio edytowano 29.03.2012 13:57 przez zbig99, łącznie edytowano 2 razy
paweł_ko
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) paweł_ko » 29.03.2012 13:19

janusz.w. napisał(a):
paweł_ko napisał(a):Witam wszystkich i proszę o poradę.

Może tu znajdziesz kilka informacji :) :wink:
forum/viewtopic.php?t=30637&highlight=sycylia

Kemping:
http://www.campingparadise.it/

A musisz jechać w sierpniu... :?:

pozdr

Musze, taki rozkład wakacji i urlopów. :( Jakbym tylko miał wybór to wybrałbym wrzesień... Ale druga połowa sierpnia jest już OK.

Dzięki za info :!:

Pozdrawiam Paweł
Krystof
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Krystof » 29.03.2012 13:57

holiday - czy jest jakiś istotny powód, by fokusować się na wybrzeżu liguryjskim?
to, że mało o nim informacji o czymś świadczy - region jest blisko Polski, więc powinien być oblegany, a nie jest; ja sam planowałem siętam zatrzymać, ale odstręczał mnie dostęp do morza

może zrewiduj swoje plany?

pzdr, K.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Włochy - Italia