Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Bella Italia

We Włoszech znajduje się najstarszy na świecie uniwersytet, jest nim założony w 1088 roku Uniwersytet Boloński. Na terenie Włoch znajdują się 2 słynne wulkany: Etna i Wezuwiusz. We Włoszech trzykrotnie odbywały się igrzyska olimpijskie w latach 1956, 1960 i 2006. We Włoszech znajduje się 50 obiektów światowego dziedzictwa kultury UNESCO. Modena we Włoszech to prawdziwa stolica samochodów sportowych, mieści się w niej 5 fabryk luksusowych samochodów sportowych: Ferrari, Maserati, Lamborghini, Pagani i De Tomasso.
gosiunia102
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) gosiunia102 » 02.03.2011 23:13

Grzegorz, mam pytanie dotyczące Livigno, myślisz że od 26 marca mogą być jeszcze dobre warunki do jazdy. Dostałam tygodniowy pobyt właśnie w tym terminie :)
Grzegorz Ćwik
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Grzegorz Ćwik » 06.03.2011 17:32

mikokrak napisał(a):Kolego Grzegorzu, wybieram się na tegoroczne wakacje nad Gardę, szukałem i niestety nie znalazlem satysfakcjonujących mnie informacji nt wędkowania w tym jeziorze. Czy Ty jako Italyspec móżesz coś mi podpowiedzieć ??

Nie wiem, nie łowię ryb, Garda to bardzo duży zbiornik wodny, wiem, że są tam pstrągi. A warunki wędkowania?, musisz poszukać w necie, na pewno znajdziesz.

[img]Grzegorz,%20mam%20pytanie%20dotyczące%20Livigno,%20myślisz%20że%20od%2026%20marca%20mogą%20być%20jeszcze%20dobre%20warunki%20do%20jazdy.%20Dostałam%20tygodniowy%20pobyt%20właśnie%20w%20tym%20terminie%20icon_smile.gif[/img]

W tej chwili są tam dobre warunki, myślę, że jazda będzie do końca miesiąca. Śnieg na dole na obrzeżach miasteczka trochę stopnieje, ale na górnych wyciągach swobodnie można pojeździć.

Obrazek

Fotka z Livigno.
Pozdrawiam, Grzegorz. :wink: :lol:
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 06.03.2011 17:36

Prawa strona Livigno. Coś na kształt zieleńca. Stromo i krotko.
gosiunia102
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) gosiunia102 » 07.03.2011 12:10

Bardzo dziękuję za odpowiedź, mam nadzieję że trochę pojeździmy :D
A jak nie to pozostanie nam uciecha ze strefy bezcłowej :wink:
marsylia
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) marsylia » 07.03.2011 12:28

gosiunia102 napisał(a):Grzegorz, mam pytanie dotyczące Livigno, myślisz że od 26 marca mogą być jeszcze dobre warunki do jazdy. Dostałam tygodniowy pobyt właśnie w tym terminie :)

gosiunia, my byliśmy w Livigno nawet na koniec kwietnia i była extra jazda :lol: , teraz też się wybieramy na koniec marca i nie ma opcji, żeby były złe warunki :lol: :lol: :lol:
marsylia
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) marsylia » 07.03.2011 12:29

FUX napisał(a):Prawa strona Livigno. Coś na kształt zieleńca. Stromo i krotko.

hmm, to chyba jeździsz do innego Livigno niż ja...
stromo i krótko :?:
gosiunia102
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) gosiunia102 » 07.03.2011 12:47

marsylia, Twoje wypowiedzi bardzo mnie ucieszyły, już się wystraszyłam że będzie tak jak w Zieleńcu. Nie mam nic do Zieleńca bo tam stawiałam swoje pierwsze kroki na nartach ale jednak po kurorcie we Włoszech spodziewam się czegoś więcej :D
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 07.03.2011 18:49

marsylia napisał(a):
FUX napisał(a):Prawa strona Livigno. Coś na kształt zieleńca. Stromo i krotko.

hmm, to chyba jeździsz do innego Livigno niż ja...
stromo i krótko :?:

No przy mieścinie to szału nie ma, a to ze zdjęcia to wlaśnie taki klimat...
Nawiązałem do zdjęcia.
Livigno mi się nie podoba. Skrzyzowanie Krupówek, targu i nie wiadomo czego...
Inde
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Inde » 21.03.2011 13:53

Ciao,

Jestem na etapie planowania podróży po Italii. Szło bardzo gładko do momentu ustalania dojazdu z Neapolu do Sorrento. Z tego co zdążyłem się zorientować pociągi tam nie kursują. Zatem autobusy? Macie może namiary na ichniejszego PKS`a? Grzegorzu ratuj :)

:papa:

EDIT 15:40:

Pociągów niet, ale szynobusy są - http://www.vesuviana.it/web/en
Grzegorz Ćwik
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Grzegorz Ćwik » 22.03.2011 13:23

Z całą pewnością autobusy. Poszukaj w necie. Pamiętam, że w samym centrum Sorrento, przy centralnym placu była spora stacja autobusowa. Co prawda jest taż stacja kolejowa, to musi być rownież takie połączenie?!
Mieszkaliśmy na kempingu, na obwodzie Sorrento, położonym na półkach skalnych. Niesamowity widok na miasteczko i na całą zatokę, włącznie z widokiem na Neapol, Wezuwiusz. Sorrento to kultowe miasteczko, warto zobaczyć i popłynąć na Capri. Wycieczka łodzią motorową, z nabrzeża kempingu, zapisy w recepcji. Obowiązkowo trzeba zaliczyć też Pompeje. Warto.

Inde
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Inde » 22.03.2011 13:30

Grzegorz Ćwik napisał(a):Z całą pewnością autobusy. Poszukaj w necie. Pamiętam, że w samym centrum Sorrento, przy centralnym placu była spora stacja autobusowa. Co prawda jest taż stacja kolejowa, to musi być rownież takie połączenie?!
Mieszkaliśmy na kempingu, na obwodzie Sorrento, położonym na półkach skalnych. Niesamowity widok na miasteczko i na całą zatokę, włącznie z widokiem na Neapol, Wezuwiusz. Sorrento to kultowe miasteczko, warto zobaczyć i popłynąć na Capri. Wycieczka łodzią motorową, z nabrzeża kempingu, zapisy w recepcji. Obowiązkowo trzeba zaliczyć też Pompeje. Warto.

Dzięki za informacje, zdecydowałem się na te szynobusy, mam nadzieję że ruszają również z okolicy centrum. 1,90 euro za kurs w 20 minut pod Pompeje brzmi kusząco :) Jak wyglądają ceny rejsów na Capri oraz czy mógłbyś podzielić się namiarami na owy camping?

Grazie :papa:
Odeta
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) Odeta » 20.04.2011 21:50

Mam pytanie. Czy w pierwszej połowie lipca mogę jechać do Włoch w ciemno? Czy znajdę jakieś apartamenty? Chodzi mi dokładnie o wybrzeże Amalfi i Calabrie. Byłabym wdzięczna za pomoc:-)
Pozdrawiam wszystkich:-)
carnivalka
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) carnivalka » 21.04.2011 06:14

Najtańszy rejs na Capri z Sorrento oferuje Caremar .W 2007 roku płaciłam niecałe 8 euro od osoby w jedną stronę.Myślę że nie zdrożało tak znacznie.
tamtam
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) tamtam » 21.04.2011 07:43

Odeta napisał(a):Mam pytanie. Czy w pierwszej połowie lipca mogę jechać do Włoch w ciemno? Czy znajdę jakieś apartamenty? Chodzi mi dokładnie o wybrzeże Amalfi i Calabrie. Byłabym wdzięczna za pomoc:-)
Pozdrawiam wszystkich:-)

Nie byłbym tak odważny...
Nie lepiej poczekać na jakiś last minute w portalach zajmujących się pośredniczeniem w wynajęciu apartamentów?
Włochy to nie Chorwacja czy Bułgaria - większość apartamentów jest wynajmowanych poprzez pośredników, albo firmy które są na miejscu, albo internetowe portale.

Pozdrav
Ostatnio edytowano 04.05.2011 14:17 przez tamtam, łącznie edytowano 1 raz
Grzegorz Ćwik
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Grzegorz Ćwik » 21.04.2011 08:31

Odnośnie jazdy w ciemno, zupełnie nie radzę. Apartamentów w tej okolicy bardzo mało, we Włoszech nie ma tego schematu co w Chorwacji. Tam są głównie hotele. Nawet kempingi są w większości porezerwowane, a szczególnie w okolicy Amalfi.
Llipiec i sierpień, tak do 20, to szczyt sezonu, trudno coś znaleźć, zwłaszcza gdy nie znasz miejsca, a tłok tu duży, łatwo wpaść w stresową sytuację.

Radze poszukać czegoś w necie, zarezerwować.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Włochy - Italia