Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Bella Italia

We Włoszech znajduje się najstarszy na świecie uniwersytet, jest nim założony w 1088 roku Uniwersytet Boloński. Na terenie Włoch znajdują się 2 słynne wulkany: Etna i Wezuwiusz. We Włoszech trzykrotnie odbywały się igrzyska olimpijskie w latach 1956, 1960 i 2006. We Włoszech znajduje się 50 obiektów światowego dziedzictwa kultury UNESCO. Modena we Włoszech to prawdziwa stolica samochodów sportowych, mieści się w niej 5 fabryk luksusowych samochodów sportowych: Ferrari, Maserati, Lamborghini, Pagani i De Tomasso.
tamtam
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) tamtam » 22.06.2010 11:52

Grzegorz Ćwik napisał(a):Pozdrawiam Italiofobów, a jeszcze bardziej Toskanolubczyków...

Wyjazd do Toskanii potwierdzony pod koniec sierpnia, apartament w małym miasteczku Casale Matittimo, usytuowanym na wzgórku z widokiem na morze, które jest w zasięgu 10 minut drogi. Oto folder do rezerwacji, apartament 4 osobowy, miejsce jak z bajki. Przynajmniej takie mam wrażenie, a jak będzie, to zobaczymy.
Trochę o tym co zwiedzać w Toskanii można wywnioskować z poniższego folderu, górne ikony!

http://www.toscana-avventure.pl/?dzial= ... ore_ap=253

to miasteczko, a apartament...

http://www.toscana-avventure.pl/?dzial= ... ore_ap=256

Pozdrawiam, Grzegorz, a może ktoś był tam w pobliżu???
:wink: :lol:

Miasteczko standardowe jak na Toskanie :) Widziałem je przejazdem w zeszłym roku.

Hmmm, widok morza będzie dość daleki, ale jak masz dobre miejsce to je zobaczysz.
W pobliży jest dość duże miasteczko Cecina, gdzie organizują fajne imprezy, czyli "Festa" na ulicach. W zeszłym roku się nam udało na taką załapać.
Z Cecina pojechaliśmy do Florencji pociągiem, bo taniej niż samochodem, wjazd do samego centrum miasta i szybciej - polecam.

Pozdrawiam
jotem
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) jotem » 11.08.2010 14:52

Grzegorz Ćwik napisał(a):Pozdrawiam, Grzegorz, a może ktoś był tam w pobliżu???
:wink: :lol:

Ktoś był :D

Dobry wybór. Miasteczko... jak wszystkie w Toskanii bardzo klimatyczne, z dala od zgiełku nadmorskich plażowisk.
Toskania jest piękna o każdej porze roku. Co więcej....gdziekolwiek byś się zdecyodwał pojechać - masz gwarancję udanej wycieczki i niezapomnianych wrażeń!
W zasięgu "ręki" Siena, Florencja, Lukka, Pisa, Volterra, San Giminiano i wiele, wiele innych klimatycznych i historycznych miejsc!
Florencja ma dużo parkigów podziemnych w samym centrum, z parkowaniem nie pamiętam problemów. Gorzej było w Sienie.
Jak Wam będzie mało...zawsze można podjechac do Piombino, wsiąść na prom i .... zauroczyć się Elbą!
Ech...zazdroszczę Ci!
Daję stronę...do ulubionych!
Grzegorz Ćwik
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Grzegorz Ćwik » 13.08.2010 17:52

Dziękuję, właśnie zaczynamy wstępne przymiarki do wyjazdu, zakupy itp jak to zawsze bywa. Wszystkie te miejsca, które wymieniłeś są w naszym planie, a jak będzie, to już niedługo zobaczymy. Wyjazd w przyszłym tygodniu. I jak się to mówi, BELLA ITALIA.
Myślę, że jeśli wszystko dobrze pójdzie, relacja z podróży też się pojawi. Nam nadzieję na dobre fotki, a przede wszystkim na wspaniałe toskańskie klimaty i dobre jedzenie.
Pozdrawiam, Grzegorz. :wink: :lol:
TaTa
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) TaTa » 17.08.2010 08:51

Grzegorzu, polecam gorąco Toskanię, naprawdę nie jest przereklamowana i cenowo spokojnie może konkurować z Chorwacją. Podaję ci link do portalu miłośników Toskanii - choć powstał niedawno znajdziesz już sporo interesujących informacji. Jestem członkiem tego forum - staramy sie aby każdy znalazł interesujące informacje. Pozdrawiam.
http://toskania.forumowisko.net
dsk
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) dsk » 29.08.2010 08:24

w połowie września będę z żoną w Rzymie 5 dni. Udał się nam kupić bilety w Wizzair za 950...chyba cena atrakcyjna...

może ktoś polecić jakiś hostel/hotel/kwaterę/apartament najlepiej oczywiście jak najbliżej centrum i w miarę niedrogi!
:idea:
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 29.08.2010 08:39

TaTa napisał(a):Grzegorzu, polecam gorąco Toskanię, naprawdę nie jest przereklamowana i cenowo spokojnie może konkurować z Chorwacją. Podaję ci link do portalu miłośników Toskanii - choć powstał niedawno znajdziesz już sporo interesujących informacji. Jestem członkiem tego forum - staramy sie aby każdy znalazł interesujące informacje. Pozdrawiam.
http://toskania.forumowisko.net

Wlaśnie tam zajrzałem.
Kiedyś ten wątek na bierząco sledzilem, lecz po jakiś zawirowaniach przstały przychodzić powiadomienia. Szkoda, bo nie wiem, od kiedy nadrabiać zaleglości.
Nastepny rok raczej Włochy i Toskania.
jotem
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) jotem » 31.08.2010 21:57

Właśnie wróciłam z czwartego pobytu we Włoszech :D (Tym razem była Garda i...okolice 8)

Za każdym razem włóczyłam się w innym regionie. W mojej bardzo subiektywnej opinii; Toskania na razie prowadzi!
Zaraz po niej Garda, dopiero potem pozostałe miejscówki.
Siłą rzeczy nie byłam wszędzie, z natury nie lubię jeździć dwa razy w to samo miejsce, jednak do Toskanii...mogę pakować się choćby zaraz :D
Saluti!
Grzegorz Ćwik
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Grzegorz Ćwik » 15.09.2010 10:22

Bylem, zwiedziłem, relacja w temacie Bella Toskania, poniżej.

Obrazek

Pozdrawiam, Grzegorz. :wink: :lol:
JoannaG
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) JoannaG » 15.09.2010 11:01

jotem napisał(a):Właśnie wróciłam z czwartego pobytu we Włoszech :D (Tym razem była Garda i...okolice 8)

Za każdym razem włóczyłam się w innym regionie. W mojej bardzo subiektywnej opinii; Toskania na razie prowadzi!
Zaraz po niej Garda, dopiero potem pozostałe miejscówki.
Siłą rzeczy nie byłam wszędzie, z natury nie lubię jeździć dwa razy w to samo miejsce, jednak do Toskanii...mogę pakować się choćby zaraz :D
Saluti!

A może jakaś relacja :lol:

Ja na przyszły rok planuję Włochy i część wakacji mamy zamiar spędzić właśnie nad Gardą :)
dsk
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) dsk » 15.09.2010 13:45

zna ktoś albo korzystał z http://www.rentalinrome.com ?

opinie mile widziane!
dsk
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) dsk » 28.09.2010 11:20

Bella bella...było fantastycznie ...ale nogi jeszcze bolą:)
jotem
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) jotem » 07.10.2010 10:32

JoannaG napisał(a):A może jakaś relacja :lol:

Ja na przyszły rok planuję Włochy i część wakacji mamy zamiar spędzić właśnie nad Gardą :)

Nie ma się co zastanawiać, trzeba jechać - na pewno warto! Najlepiej poza szczytem sezonu.

Poniżej nasza "przydomowa" plażyczka:)
Obrazek
Ostatnio edytowano 07.10.2010 10:35 przez jotem, łącznie edytowano 1 raz
JoannaG
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) JoannaG » 07.10.2010 19:52

Cudnie :)
W jakiej miejscowości nad Gardą mieszkaliście?
jotem
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) jotem » 07.10.2010 20:43

Toscolano-Maderno, na zachodnim brzegu.
Jeśli o plażowanie chodzi, to jest to moim zdaniem najlepszy wybór nad Gardą.
Ostatnio edytowano 08.10.2010 09:35 przez jotem, łącznie edytowano 1 raz
Rafał K
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rafał K » 07.10.2010 21:34

Jotem - mogłabyś tak co jeszcze zrzucić na serwer - uprzejmie nalegam :mrgreen: :wink:

PZDR
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Włochy - Italia