Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Bella Italia

We Włoszech znajduje się najstarszy na świecie uniwersytet, jest nim założony w 1088 roku Uniwersytet Boloński. Na terenie Włoch znajdują się 2 słynne wulkany: Etna i Wezuwiusz. We Włoszech trzykrotnie odbywały się igrzyska olimpijskie w latach 1956, 1960 i 2006. We Włoszech znajduje się 50 obiektów światowego dziedzictwa kultury UNESCO. Modena we Włoszech to prawdziwa stolica samochodów sportowych, mieści się w niej 5 fabryk luksusowych samochodów sportowych: Ferrari, Maserati, Lamborghini, Pagani i De Tomasso.
misia53
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) misia53 » 14.05.2010 08:13

Grzegorz Ćwik napisał(a):
petris napisał(a): 3 lata temu siedziałem wieczorem na plaży oglądając niesamowity widok- z drugiej strony morza- prawdopodobnie dolna Dalmacja- olbrzymia burza- setki piorunów, wyładowań, całą noc waliło, widok niesamowity i groźny. A na Gargano- pogoda super.
Pozdrawiam Grzegorz. :wink:

Ja tez jestem pod urokiem Gargano i wogole Włoch. Praktycznie mogłabym co chwile tam jezdzic, zimą na narty w Dolomity, latem nad Gargano , albo Amalfii, a w weekend majowy jakies miasto. A propos Gargano to niesamowite sa te jaskinie i kolor wody w nich, a co do pogody to z kolega sie nie zgodze, przezyłam tam taka burze ze pioruny waliły cała noc, ale ranek przywitał nas pieknym słoneczkiem. A jakie konkretnie polecasz tam kampingi, ja byłam zauroczona kampingiem Grotta de Aqua, z dala od miasta, prywatna plaza! Raj!
W tm roku marzy mi sie Sardynia, ale widze bez odzewu mój mail, czy ktos w tym roku sie tam wybiera?
Podrawiam Włoch maniaków
bonar
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) bonar » 31.05.2010 13:43

Witam po dłuższej przerwie

Zaliczony urlop 2009 w Italii, ten planujemy powrót do Croatii.

Polecam:
Casa Vacanze „La Casina”
Strada Della Bandita 199
Rigomagno
Provincia Di Siena

pozdrav :hut: :papa:
bonar
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) bonar » 31.05.2010 13:46

:oops: :papa:
Ostatnio edytowano 14.02.2011 11:38 przez bonar, łącznie edytowano 1 raz
bonar
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) bonar » 31.05.2010 13:47

:lol:
Alita
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Alita » 01.06.2010 12:15

Moi Drodzy, mam pytanie odnośnie Venecji, macie jakieś bezpośrednie linki do relacji? Interesuje mnie wypad na 3 dni (przed Chorwacją) Ci co próbowali (czytałam gdzieś wcześniej wspomnienia któregoś z forumowiczów/czki) połączyć te dwie wyprawy czy było warto? Chodzi mi przede wszystkim o koszty ;)
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 01.06.2010 16:50

Alita napisał(a):mam pytanie odnośnie Venecji, macie jakieś bezpośrednie linki do relacji?

Mamy takie linki, np.: www.cro.pl/forum/viewtopic.php?t=26569&highlight= :lol:
Alita
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Alita » 01.06.2010 17:15

ten już mam :lol:
2salamandra22
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) 2salamandra22 » 02.06.2010 08:15

W zeszłym roku jechaliśmy do Chorwacji przez Wenecję. Zatrzymaliśmy się na kampingu Alba D'oro, z ktorego jeżdżą klimatyzowane autokary do Wenecji. Bilet w obie strony chyba 4 EUR/os. Kamping jak większośc w Italii nie należy do tanich. basen, sklepy, restauracje. Wybrałam go tylko ze względu na ten autobus. W Wenecji w porównaniu z poprzednim pobytem 8 lat temu bardzo podrożały bilety na autobus wodny, ale warto z placu św. Marka wrócić na parking tym środkiem lokomocji.Wybraliśmy się na zwiedzanie ok. 15 ( do tego czasu basen) bo upał straszny i wracaliśmy ok. 23 ostatnim kursem autokaru. W knajpie w Wenecji ceny w menu okazały się cenami netto + obrusowe+ za obsługę= wściecz u mojego męża.
Radzę unikać knajpek przy najpopularniejszych trasach. 40 minutowa przejażdżka gondolą dla maksymalnie 5-6 osób ok. 100 Eur.
Most westchnień nie tak romantyczny jak go zapamiętałam, teraz cały w reklamach ale i tak na widok gondol zacumowanych przy nabrzeżu zawsze, jak i za pierwszym razem szczęka opada mi z łoskotem na bruk.
Alita
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Alita » 02.06.2010 10:45

Dziękuję za info, zawsze przydatne ;)
tamtam
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) tamtam » 04.06.2010 13:46

waldemar1973 napisał(a):tamtam możesz się podzielić namiarem na ten "darmowy" parking? :) byłbym bardzo wdzięczny ...
..

Cześć

Dopiero dzisiaj zaglądnąłem na forum, podaję namiar na ten parking niedaleko Watykanu.
Via Nouva delle Fornaci
Można tam parkować albo na parkingu, albo wzdłuż drogi, są wyznaczone miejsca do parkowania.
Uwaga, od pewnego momentu miejsca do parkowania są obmalowane niebieską farbą i te są płatne.
Widziałem tam parkujące na noc samochody kempingowe.
Miejsce to poleciła mi polka mieszkająca kilkanaście lat we Włoszech.
Stamtąd idzie się do Watykanu cały czas prostu w dół ulicy, jakieś może maks 10 minut.
Po drodze jest knajpka, po prawej stronie, bardzo blisko już samego Watykanu przy skrzyżowaniu z Largo di Porta Cavalleggeri, gdzie właścicielką jest polka, pizzy tam nie polecam, syf, ale można zawsze zagadać o informację po polsku.

Pozdr...
pipeman
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) pipeman » 13.06.2010 08:33

Witam wszystkich, jako nowy na tym forum.

Jako stały bywalec w Italii chętnie służę doświadczeniem.

Jeżeli chodzi o Rzym i jego atrakcje to odradzam wjeżdżanie do stolicy własnym samochodem.

Najlepiej zaparkować przy stacji metra na obwodnicy Rzymu i używając metra poruszać się po mieście. 2 linie praktycznie pokrywają przystankami wszelakie interesujące miejsca. Bieganie po Watykanie polecam, szczególnie muzeum Watykańskie to jest coś fantastycznego. Do tego koniecznie Colosseum, Forum Romanum i Forum Trajana, Palatyn, z niego widok na Circus Maximus. Zobaczyć jeszcze w centrum można wzgórze cesarskie. Dalej poruszając się metrem zwiedzić Termy Karacali, a przy nich piramidę wbudowaną w mury obronne. Słynne schody .... ot 2 dni zwiedzania z językiem do ziemi. Dla ludzi zafascynowanych kulturą cesarstwa rzecz piękna.

Co do Venecji to na jeden dzień to zwiedzania jest aż nadto. Do tego bez mapy ani rusz. Dlatego polecam w jedną stronę wycieczkę na plac Marka udać się tramwajem wodnym ( główna trasa przez kanał Grande ) z tej perspektywy Venecja jest cudowna. Po przybyciu zaopatrzyć się w informacji w przewodnik i mapę ( są w zestawie ) a potem wybrać ( a raczej obrać ) trasę powrotną. Kto kocha kościółki, może biegać od jednego do następnego. Miłośników wąskich uliczek zachęcam do omijania trasy turystycznej marszruty i chodzenia wąziutkimi przejściami ... Rzeczą ciekawą jest również część ufortyfikowana położona na wschodnim krańcu Venecji wśród miejskich parków. Dla chętnych jest getto żydowskie na północno zachodniej części.

W sumie w Venecji byłem 6 razy i za każdym razem będąc w pobliżu jadę ją zwiedzić po raz kolejny, starając się odkryć coś nowego.

Postaram się wkleić skan mapy z Venecji.
jacekww
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) jacekww » 13.06.2010 21:28

Pipeman
Postaram się wkleić skan mapy z Venecji.

Bardzo bym prosiŁ o ten skan.
waldemar1973
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) waldemar1973 » 14.06.2010 20:53

Witam!

dzięki tamtam za namiary ...

mam pytanie do Was - czy nie znacie tanich kempingów w okolicy Riccione ??? te , które znalazłem były po ok 42 eur/doba (3osoby)

pozdrawiam!
michu78
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) michu78 » 20.06.2010 20:51

Witajcie.

To mój 1 post na tym forum, choć śledzę je od prawie 2 lat :) i z relacji podróży chorwackich jestem zachwycony, zresztą również i samym krajem, do którego znowu w tym roku się nie wybiorę, ponieważ znowu jadę do Włoch.

Pytanie moje jest takie - czy ktoś może był tutaj http://www.etruriamare.com/pagine/casti ... escaia.htm

mam wynajęty apartament od 4 września (jakoś tak w tym okresie zawsze wyjeżdżam z uwagi na pogodę i 2 małych dzieci, którym upały nie są potrzebne, a tak trafiamy, że o tej porze ok. 30 stp. C jest)

Po lekturze http://www.toskania.org.pl/ i przeczytaniu przewodników tych Państwa, jestem przygotowany na wyjazd, ale ciekawi mnie czy ktoś z Was ma jakieś informacje odnośnie miejscowości którą wybrałem na pobyt ??

Będę wdzięczny za jakieś informacje.

Pozdrawiam Michał

Ps. Jeżeli ktoś szuka klimatu domowego w Bibione itp. to nic z tego - dla mnie to Władysławowo x10 (200tyś. miejsc noclegowych), a i na wypady po okolicy troszę daleko - 25 km do Latisany, gdzie wjeżdża się na autostradę i można dalej - z okolic mogę polecić do zwiedzenia Grado, Akwileę, Udine, Trisete i okoliczne wioski, które są na prawdę fajne, a w Rauscedo polecam winnicę Cantina di Rauscedo i ichniejszego caberneta tylko świeżo z "nalewaka" - niezapomniane wrażenie zaraz po przyjeździe :)
Grzegorz Ćwik
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Grzegorz Ćwik » 22.06.2010 11:06

Pozdrawiam Italiofobów, a jeszcze bardziej Toskanolubczyków...

Wyjazd do Toskanii potwierdzony pod koniec sierpnia, apartament w małym miasteczku Casale Matittimo, usytuowanym na wzgórku z widokiem na morze, które jest w zasięgu 10 minut drogi. Oto folder do rezerwacji, apartament 4 osobowy, miejsce jak z bajki. Przynajmniej takie mam wrażenie, a jak będzie, to zobaczymy.
Trochę o tym co zwiedzać w Toskanii można wywnioskować z poniższego folderu, górne ikony!

http://www.toscana-avventure.pl/?dzial= ... ore_ap=253

to miasteczko, a apartament...

http://www.toscana-avventure.pl/?dzial= ... ore_ap=256

Pozdrawiam, Grzegorz, a może ktoś był tam w pobliżu???
:wink: :lol:
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Włochy - Italia