Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Bella Italia

We Włoszech znajduje się najstarszy na świecie uniwersytet, jest nim założony w 1088 roku Uniwersytet Boloński. Na terenie Włoch znajdują się 2 słynne wulkany: Etna i Wezuwiusz. We Włoszech trzykrotnie odbywały się igrzyska olimpijskie w latach 1956, 1960 i 2006. We Włoszech znajduje się 50 obiektów światowego dziedzictwa kultury UNESCO. Modena we Włoszech to prawdziwa stolica samochodów sportowych, mieści się w niej 5 fabryk luksusowych samochodów sportowych: Ferrari, Maserati, Lamborghini, Pagani i De Tomasso.
rimm
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) rimm » 26.02.2010 17:20

Dziękuję bardzo :wink: mam nadzieję, że uda mi się coś wykombinować, musi się udać :)
darek c
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) darek c » 27.02.2010 21:48

Bella Italia...
autor tego posta nie mógł trafniej określić tytułu,
otóż w zeszłe wakacje byłem w Chorwacji i byłem baaaardzo niemile
zaskoczony cenami, zaj... tłumami i przereklamowaniem,
a wcześniej byłem we Włoszech i cóż mogę napisać ...bella Italia,
Cro przy Włoszech to pikuś, Pan pikuś.
Tyle
petris
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) petris » 27.02.2010 23:40

darek c napisał(a):Bella Italia...
autor tego posta nie mógł trafniej określić tytułu,
otóż w zeszłe wakacje byłem w Chorwacji i byłem baaaardzo niemile
zaskoczony cenami, zaj... tłumami i przereklamowaniem,
a wcześniej byłem we Włoszech i cóż mogę napisać ...bella Italia,
Cro przy Włoszech to pikuś, Pan pikuś.
Tyle

I vice versa

Bella Italia masz rację.Ale w niej nie zadomowisz sie jak w Chorwacji.
Jeżdzę do Jugosławi-Chorwacji i itd. od 1976 r.Myslałam,że znam ją już do końca.Będąc na forum znajduję jeszcze inne miejsca do zobaczenia i pobytu.Ale trzeba jeszcze wybrać odpowiedni miesiąc :)
A Włochy i inne kraje też godne zwiedzania i pobytu.A do Chorwacjii trzeba wracać,po prostu,bella Chorwacja :) Ja natomiast jadę na "koniec świata" na pewno tez będę chwalić.A do Chorwacji wracam prawie co roku.
:D :D
Grzegorz Ćwik
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Grzegorz Ćwik » 02.03.2010 17:05

Jeśli można też dodam swoje trzy grosze do dyskusji o wyższości Świąt Bożego Narodzenia nad Świętami Wielkiej Nocy. Oba lubię, i jedno jest fajne i drugie...

A teraz kilka fotek z zimowej Italii. Okolica Bormio- miejscowość Isolaccia, taka nieduża, na wskroś turystyczna, blisko granicy ze Szwajcarią. Tak prawdę powiedziawszy nie ma kiedy po niej połazić, tylko wieczorem, ale po nartach to nogi bolą. Widok z baru na jeden z centralnych placyków, sympatycznie.

Obrazek

Jedziemy wyciągiem do góry. Ruszamy z wysokości 1500m. Zostawiamy miasteczko na dole, trochę mgiełki...

Obrazek

Po dwóch przesiadkach dopadamy górnej części góry. Super słońce i widoki. Bezmiar czystego śniegu, jesteśmy na wysokości 2500.

Obrazek

Jeszcze jeden wyciąg i kolejne kilkaset metrów do góry. Widoki szczytów - zimowe włoskie Alpy.

Obrazek

Jeszcze tylko fotka i można pędzić do dołu. Trasy do wyboru do koloru. Tu we Włoszech trasy są w odróżnieniu od naszych krajowych - wspaniale przygotowane. To sama przyjemność jazdy, Bella Italia.

Obrazek

Po drugiej stronie kotliny, charyzmatyczna góra Bormio. Niesamowite miejsce, górna stacja wyciągu to zdrowo ponad 3000m. Na szczycie lodowato, ale czym bliżej dołu, tym słońce Italii coraz bardziej rozgrzewa. Jest gdzie pojeździć...

Obrazek

A w przerwie, gdy nogi już wymagają odpoczynku, w knajpie pod wyciągiem lub na trasach, Polaków zawsze można spotkać. Tu polski język dominuje. Jedzenie w miarę proste, raczej nie sięgamy po drogie dania. Smaki Italii muszą być wymieszane. Odkryłem genialne w smaku zupy.

Obrazek

Od śmietanowej z pesto, oliwkami i drobnym makaronem i parmezanem, do genialnej zupy cebulowej, tylko tutaj i we Francji można dostać coś takiego...
Diabelska pizza z regionalnym salami i kaparami, do tego można polać ją obficie oliwą z oliwek, którą dostaje się od reki. Bella Italia !!!

Obrazek

No i oczywiście nie można sobie odmówić talerza makaronu, jakiego sobie wybierzecie, z mięsem, prawdziwkami. Wybór duży, a jakość gwarantowana. Co jak co, ale makaron makaroniarze potrafią dosmakować...

Obrazek

Ale wszystko co piękne zawsze szybko przemija. Dobrze że tam, gdzieś daleko ale już na horyzoncie - wakacje 2010.

Pozdrawiam, Grzegorz. :wink: :lol:
Spearo
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Spearo » 08.03.2010 16:09

I we Włoszech i w Chorwacji można spędzić wspaniałe wakacje.
Szkoda,że Chorwacja robi się coraz droższa. Za te same pieniądze a czasem i taniej można wynająć ekstra domy na Sycylii, w Kalabrii i Kampanii
www.romeks.pl/wakacyjne
:)
Bernadr C
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bernadr C » 12.03.2010 10:47

Mam prośbę i zarazem pytanie. Jedziemy rodzinnie na południe Włoch samochodem. Musimy sie gdzies przespać na trasie, to nie musi być w okolicy Wenecji, nawet dalej, tak moze nawet bliżej Bolonii lub gdzieś na trasie. Jakie są możliwości jednego noclegu we Włoszech. Gdzie szukać takiej informacji, a może jakieś rady od przyjaciół tego forum.
Bardzo proszę, nie chciałbym, aby to było jakieś drogie lokum, ot tak coś na jedna noc.?????????????

:wink: :cry: :lol:
Grzegorz Ćwik
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Grzegorz Ćwik » 16.03.2010 13:15

Niestety we Włoszech nie ma rozsądnej sieci tanich hoteli jak np. Formuła 1 lub Etap Hotel. Tutaj musisz szukać w internecie wpisując konkretne miasto lub miejsce. Odnośnie Bolonii, to sporo hoteli. Taki polecany to Fiera Hotel, niedaleko centrum i autostrady, tani ale OK i z dobrym śniadaniem, a to przecież ważne. Sporo wyszukiwarek w necie, zabiera to dużo czasu, ale bez problemowo można zamówić, ja osobiście robię to zwykle z www.booking.com/Hotele - wiarygodne źródło.

Pozdrawiam, również już zabieram się nie długo do bukowania, bo te tańsze propozycje oraz promocje szybko się rozchodzą.

Grzegorz. :wink: :lol:
zbys2006
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) zbys2006 » 11.05.2010 18:03

Wybieram się w wakacje do Rzymu na kilka dni, może ktoś posiada informację (link do strony) gdzie można zaparkować auto na kilka dni (do tygodnia) (nocleg mam w centrum i parkowanie przed domem raczej odpada) chodzi mi o niedrogi parking całodobowy -nawet na obrzeżach miasta - po Rzymie chyba najlepiej podróżować komunikacją
bielszczanka42
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) bielszczanka42 » 11.05.2010 19:03

Nie taki Rzym straszny... W ubiegłym roku kilka dni jeżdzilem i parkowałem w centrum - zawsze jakieś miejsce można znaleść. Choć czasem trzeba trochę dłużej krążyć w określonym rejonie. Odwagi! ja też na początku byłem przerażony na samą myśl o jeździe po Rzymie. :D
zbys2006
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) zbys2006 » 11.05.2010 20:23

"Rzym nie taki straszny "- dokładnie, ale wolałbym znaleźć jakiś parking, zostawić auto na cały czas pobytu i nie myśleć o tym
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 11.05.2010 20:35

zbys2006 napisał(a):wole zostawić auto na cały czas pobytu i nie myśleć o tym

Z tym nie myśleniem to różnie bywa biorąc pod uwage "fajne" ceny za parkingi dzienne :wink:
Choć na trasach wylotowych można trafić nawet przyzwoicie - pozostaje tylko kwestia dojazdu z parkingu do centrum.
Pooglądaj i oceń sam - www.myparking.eu - ceny, rezerwacja on line itp
Grzegorz Ćwik
Cromaniak
Toskania

Nieprzeczytany postnapisał(a) Grzegorz Ćwik » 13.05.2010 09:47

Zaplanowany wyjazd do Toskanii na przełomie sierpnia i września, czyli po szczycie sezonowym, będzie trochę spokojniej. Zaplanowany to mało powiedziane, wpłacona przedpłata apartamentu, więc trzeba się zacząć powoli szykować do wyjazdu. Oczywiście najpierw mentalnie, dopiero potem fizycznie.

A jak się przygotować, a właśnie tak...

Obrazek

A potem tak...

Obrazek

Pozdrawiam wszystkich szykujących się. Grzegorz. :lol: :lol:
tamtam
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) tamtam » 13.05.2010 10:26

zbys2006 napisał(a):"Rzym nie taki straszny "- dokładnie, ale wolałbym znaleźć jakiś parking, zostawić auto na cały czas pobytu i nie myśleć o tym

Znam parking niedaleko Watykanu za darmo.
W zeszłe wakacje tam parkowałem kiedy zwiedzałem Rzym.
Uważaj na duże parkingi na obrzeżach Rzymu przy stacjach metra - złodzieje wiedzą że turyści zostawiają samochody na wiele godzin i idą zwiedzać miasto. Wtedy dokładnie okradają taki samochód. W zeszłym roku też się to zdarzało.

Pozdr....
waldemar1973
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) waldemar1973 » 13.05.2010 12:34

tamtam możesz się podzielić namiarem na ten "darmowy" parking? :) byłbym bardzo wdzięczny ...

w tym roku planuję tak jak Grzegorz wakacje w Toskanii ... ale szykuje się niezła wyprawa ... generalnie jeździmy zawsze pod namioty (przez 13 lat jak jesteśmy razem były tylko dwa wyjątki ;) ) ; tak więc po drodze mamy w planach Hallstatt w Austrii - tam dwa noclegi pod namiotem - szczerze polecam to miasteczko, byliśmy tam i wracamy - znajduje się tam najstarsza na świecie kopalnia soli - działa od 8000 lat , tak nie pomyliłem zer :) 8 tysięcy lat !!! poza tym miasteczko jest bardzo urokliwe, nie wspominając już o okolicy - przejeżdżając autem wzdłuż jezior i majestatycznych Alp buzia jest zawsze szeroko otwarta :) , później jazda przez wysokogórską Glossglockner Hochalpenstrasse - płatna ale warto - parę lat temu jechaliśmy w drodze do Włoch ale nad Morze Liguryjskie trasą Timmelsjoch Hochalpenstrasse - obie wiodą przez wysokie góry, widoki są nieziemskie ......... w najwyższym punkcie trasa osiąga ok.2500mnpm . Zjeżdżając z trasy widokowej zatrzymujemy się na kempingu we Włoszech u stóp królowej Dolomitów - Marmolady :) , później przez przepiękne Dolomity, Cortinę d'Ampezzo już do Toskanii, na kemping Luxor http://www.luxorcamping.com/EN/camping.html (niepozorny z www za to bardzo urokliwy, spokojny, rzekłbym nawet kameralny z własnym basenem, kawiarenką i restauracją - byliśmy tam dwa razy - cena za rodzinę ok.25eur/doba - doskonałe miejsce wypadowe do okolicznych miasteczek ) w pobliżu Sieny , gdzie w ciągu dwóch tygodni pobytu mam zamiar na del Campo delektować się niejedną espresso i patrzeć, po prostu patrzec na przechodzących ludzi - to miejsce jest magiczne - przekona się o tym każdy, kto je odwiedzi ... po Toskanii wjedziemy jeszcze do Rzymu , muszę poszukac jeszcze gdzieś w okolicy kemping , tak na dwie noce ... na koniec zostaje Rimini, jako , że jedziemy z córuchną wielbicielką sportów wszelakich, chcemy zrobić jej niespodziankę i jechać do Parku wodnego na pół dnia ... Tak jak Grzegorz mamy podobne książki, kupiłem nawet nowy atlas - wydawnictwa Freytag&berndt - obszerny i cięzki (waży 4kg!) skala 1:500.000 ale powiem Wam, że nie polecam ... :( całe lata zjeździłem na atlasie wydanym przez PPWK, sponsorowanym przez S.Zasadę - to taki atlas na rolkach, sprężynkach ;) formatu chyba A3 ale nigdy się nie zawiodłem , ale cóż lata robią swoje, powstały nowe drogi .... tyle na temat atlasu , musiałem o nim wspomnieć bo jestem trochę zawiedziony ...
Reasumując nie mozemy się już doczekać .... pozdrawiamy wszystkich cro i italo maniaków !!!!

Służę radą i pomocą :)

aaa - co do atlasu znalazłem już w necie odpowiednik mojego kochanego wielkiego atlasu - http://www.bookdepository.co.uk/book/97 ... ription-20 zdążyłem go już zamówić :) tamten sprzedam ...
zbys2006
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) zbys2006 » 13.05.2010 20:17

Ja również poproszę o namiar (w pobliżu jakiej ulicy - czy jest duży ten parking w okolicach Watykanu-czy można tam auto zostawić na całą dobę?) A może ktoś ma namiar na parking całodobowy w Rzymie w przystępnej cenie (Piotrek_B podesłał mi link do parkingów -dziękuję bardzo -ale tydzień parkowania auta kosztuje tam około 100 euro albo i więcej - strasznie drogo :-(
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Włochy - Italia

Bella Italia - strona 31
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone