Grzegorz Ćwik napisał(a):Czy mogę prosić o namiary na to miejsce w Toskanii. Zaczynam szukać już czegoś w Internecie, przeglądałem sporo z Interhome, ale wybór trudny, ceny bardzo różne. Raczej też będę szukał czegoś ustronnego, w ładnej okolicy, czegoś spokojnego.
Proszę o namiar i trochę szczegółów.
Pozdrawiam, Grzegorz.
Miejscowość Sassetta.
http://www.interhome.pl/Dom+wakacyjny/W ... Code=PL-PL
dokładnie w tym domu mieszkaliśmy. Jeśli chcesz to mogę Ci podac nr telefonu do właściciela, mówi dobrze po angielsku ( niespotykane u włochów.... ) wtedy będziesz miał niższa cenę na wynajem o jakieś 30%. Niestety z tego co z nim rozmawiałem to do końca roku musi podać firmie pośredniczącej w wynajmie ( czyli Vacando ) kiedy dom będzie wolny. Z tego powodu do końca grudnia można u niego rezerwować dom prywatnie.
Dom jest czysty, chyba odnowiony w latach 40-tych, a kiedy wybudowany to nie wiem - taki wiejski dom z 3 pokojami. Otoczony drzewami, na uboczy miasteczka, więc święty spokój i nie jest w nim tak gorąco. My nie mieliśmy wielkich wymagań i nam odpowiadał. Czysto, schludnie, z wiejskimi meblami w stylu Toskańskim, ale bez przesady. Jeśli lubisz bardzo wyszukane wnętrza to w nim aż tyle tego nie znajdziesz.
Miejscowość jest bardzo fajna, niestety do morza jest 13 km, ale za to spokój, mało turystów, jedna pizzeria ze świetną i tanią pizzą , jedna spaghetteria, i jedna lodziarnia, ale mają punkt informacji turystycznej gdzie dowiesz się w innych językach co można pozwiedzać.
Dość ładny zamek w samej miejscowości.
Posterunek karabinierów, dużo lasów dookoła. Ludzie tam przyjeżdżają na wycieczki rowerowe po górskich drogach.
Tania stacja benzynowa co pozwoliło nam zaoszczędzić trochę Euro.
W pobliżu jest kilka pięknych miejscowości: Castagnetto Carducci ( śliczna ! ) zawsze trzeba przez nią przejechać jadąc nad morze.
W środku lądu kilka bardzo ładnych małych miejscowości, ale nie mieliśmy czasu ich zwiedzać, tylko przejazdem je widzieliśmy.
Bardzo ładna plaża w Bibbona - o tym że jest ładna niech świadczy fakt że ma tam swoją wakacyjną rezydencję ambasador USA. Jeśli akurat przebywa tam ambasador, albo organizuje imprezę to przejazd do samej plaży jest utrudniony, ulica zamknięta przez policję i trzeba drałować na nogach - wiem bo to przeżyliśmy.
Najbliższa plaża 13 km w Marina di Castagnetto Carducci - dzieciakom naszych znajomych się bardziej tam podobała, ale mi bardziej podobało się w Bibbona, ze względu na szerokość plaży, wyższe fale, stary fort przy plaży...
Piasek jest koloru różnego, raz jaśniejszy, raz ciemniejszy, bo pomieszany z pufem wulkanicznym. Koloru pieprz z solą, ale to chyba tak wszędzie w Toskanii.
Na południe od Sassetta jest fajna miejscowość Massa Maritima. Klimatyczna, bo niby w środku lądu, a czujesz jakbyś był nad morzem, stąd sama nazwa miasteczka.
Okolica słynie z bardzo wysokiej jakości oliwy, gorzej z winami - to opinia samych włochów. Po drodze można robić zakupy w tanich supermarketach.
Reszta ciekawych miejscowości które zwiedzaliśmy jest już na północ, lub północny wschód. Dojazd jest dobry, bo jedziesz darmową dwupasmową SS1 Via Aurelia, a potem albo dobrymi drogami albo płatną autostradą do Florencji.
Jeśli pojedziesz w terminie zbiorów zbóż to możesz się załapać na festy w miasteczkach. Są z reguły w połowie lipca.
Na sieci można znaleźć terminy.
Możesz także załapać się na Palio w Sienie, ja go nie widziałem, ale jak zobaczyłem Campo to zrozumiałem że ze względu na jego kształt i pochylenie to naprawdę jest coś objechać go i to jeszcze na oklep...
Jeśli chcesz coś więcej wiedzieć o innych miejscach do zwiedzania to daj znać a postaram się coś ciekawego napisać.
W ogóle to się noszę z opisaniem podróży do Toskanii, Abruzji i Prowansji, ale cierpię na chroniczny brak czasu i nie mam kiedy się za to porządnie zająć...
Pozdr....