Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Bella Italia

We Włoszech znajduje się najstarszy na świecie uniwersytet, jest nim założony w 1088 roku Uniwersytet Boloński. Na terenie Włoch znajdują się 2 słynne wulkany: Etna i Wezuwiusz. We Włoszech trzykrotnie odbywały się igrzyska olimpijskie w latach 1956, 1960 i 2006. We Włoszech znajduje się 50 obiektów światowego dziedzictwa kultury UNESCO. Modena we Włoszech to prawdziwa stolica samochodów sportowych, mieści się w niej 5 fabryk luksusowych samochodów sportowych: Ferrari, Maserati, Lamborghini, Pagani i De Tomasso.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 01.11.2009 20:43

maslinka napisał(a):....A może inni Forumowicze, którzy byli na Sycylii i "przetestowali", mają swoje ulubione przewodniki?...

Jak już wiesz z powyższego postu na Sycylii jeszcze nie byłem ale......
powoli przglądałem ów temat w księgarniach.
Z tego co mi w ręce wpadło to warte uwagi (moim zdaniem) jest wydawnictw "Wiedza i Życie" http://wysylkowa.pl/ks992361.html
Podejdź do salonu Empiku i sama oceń.
:papa:

EDIT: fakt, na Sycylii nie byłem ale właśnie sobie przypomniałem, że........widziałem ją z góry w całej okazałości czyli tak troche byłem :mrgreen:
Ostatnio edytowano 01.11.2009 21:11 przez Użytkownik usunięty, łącznie edytowano 1 raz
maslinka
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) maslinka » 01.11.2009 20:50

Piotrek_B napisał(a):
maslinka napisał(a):....A może inni Forumowicze, którzy byli na Sycylii i "przetestowali", mają swoje ulubione przewodniki?...

Jak już wiesz z powyższego postu na Sycylii jeszcze nie byłem ale......
powoli przglądałem ów temat w księgarniach.
Z tego co mi w ręce wpadło to warte uwagi (moim zdaniem) jest wydawnictw "Wiedza i Życie" http://wysylkowa.pl/ks992361.html
Podejdź do salonu Empiku i sama oceń.
:papa:

"Wiedza i życie"... hmm, drogi, ale może warto. W końcu to jednorazowy wydatek.
Z pobieżnego przeglądania w Empiku, spodobał mi się przewodnik "Globtrotera":
http://wysylkowa.pl/ks973625.html

Muszę bliżej się tym zająć :D
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 01.11.2009 20:55

Wiedza i Życie jest generalnie drogim wydawnictwem przewodnikowym ale niektóre pozycje warte są tej ceny.
O Globtrotterze zapomniałem napisać - tez miałem go w rękach i też wydaje się warty swej ceny - a róznica jakby nie patrzeć prawie przez pół :roll:
Jedyne wyjście to podejść do Empiku bo mają na stanie oba wydawnitwa i zobaczyć co bardziej pasuje bo w sprzedaży wysyłkowej to kotek w worku :wink:
janusz.w.
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) janusz.w. » 01.11.2009 21:08

Piotrek_B napisał(a):Bo chciałoby się pojechać i tu i tu i tu.......tyle, że nie ma się jak rozdwoić czy roztroić :lol:

...a to już dylemat tradycyjny :lol: :wink:
Ceny, hmmm... takie tradycyjne włoskie... :? Niestety... :(

Ja na razie mam w biblioteczce domowej przewodniki Sycylia, Pascala i Marco Polo. Tak jakoś przyzwyczaiłem się do tych wydawnictw.
Mapa - Włochy, Falk 1:600 000.
Atlas - Włochy, Marco Polo 1:300 000 - polecam :!:

pozdr
carnivalka
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) carnivalka » 02.11.2009 08:26

Dołączam do grona miłośników Sycylii,byłam tam w 2007 roku i chciałabym wrócić przynajmniej raz,żeby dokładniej ją zwiedzić. :)
janusz.w.
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) janusz.w. » 02.11.2009 08:30

carnivalka napisał(a):Dołączam do grona miłośników Sycylii,byłam tam w 2007 roku i chciałabym wrócić przynajmniej raz,żeby dokładniej ją zwiedzić. :)

Czy jest na forum relacja z tego wyjazdu :?: :!:

pozdr
U-la
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) U-la » 02.11.2009 08:45

To jeszcze ja :D Wiedzę i Życie to sobie oglądam w ksiegarni :wink: :lol: Z racji takiej, a nie innej metody mojego podróżowania, nie lubię dźwigać cegieł. Ale lubię czytać.

Przed wypadem na Maltę kupiłyśmy "Maltę" Petera Zralka. Dla mnie - rewelacja. Właściwie głównie tekst, trochę fot, ale tak z polotem napisane, że po jednodniowym wypadzie na Sycylię (kiedy oczywiście podjęłam decyzję, że KIEDYŚ tam wrócę :lol: ) kupiłam też jego przewodnik po Sycylii, który wygląda tak

W "Malcie" było dużo ciekawostek, m.in. o tym jak czarownice robiły trutkę z oleandrów :lol: :lol: :lol: Nie ma tam wyoślania - jedź/idź tu czy tam. To bardziej jako inspiracja do organizowania własnej wyprawy. A mi takie coś wystarczy. Zajrzyjcie :D
Aglaia
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Aglaia » 02.11.2009 15:31

maslinka napisał(a):Możesz coś polecić? A może inni Forumowicze, którzy byli na Sycylii i "przetestowali", mają swoje ulubione przewodniki?

Pozdrav :papa:

Korzystaliśmy z Pascala "Południowe Włochy". Spełnił swoje zadanie ale żadna rewelacja.

Dla wybierających się na Sycylię polecam plażowanie w San Vito Lo Capo. Bardziej błękitna woda jest tylko w Plitwickich Jeziorach :wink: . Tylko nie w weekendy bo wtedy zjeżdża się tam całe Palermo.
carnivalka
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) carnivalka » 03.11.2009 12:06

janusz.w. napisał(a):
carnivalka napisał(a):Dołączam do grona miłośników Sycylii,byłam tam w 2007 roku i chciałabym wrócić przynajmniej raz,żeby dokładniej ją zwiedzić. :)

Czy jest na forum relacja z tego wyjazdu :?: :!:

pozdr

Nie ma Januszu .
Pozdrawiam :)
Grzegorz Ćwik
Cromaniak
Toskania

Nieprzeczytany postnapisał(a) Grzegorz Ćwik » 03.11.2009 19:55

My w zasadzie już zdecydowaliśmy, o ile można to zrobić na wiele miesięcy przed wakacjami. To miejsce które już rok temu zamierzaliśmy odwiedzić, ale nie wyszło. A teraz polecam książkę, i wszystko będzie już jasne.
Ferenc Mate - Wzgórza Toskanii:

Pod koniec lat osiemdziesiątych Ferenc i Candace (żona) opuścili Nowy Jork, aby osiedlić się w starym gospodarstwie na wzgórzach Toskanii. Tak rozpoczęli swą życiową przygodę - nie mówiąc praktycznie po włosku i mając zaledwie cztery tygodnie na znalezienie wymarzonego domu w pobliżu miejscowości Montepulciano we Włoszech, gdzie postanowili zapuścić korzenie.

Dwójka śmiałków z dnia na dzień coraz więcej dowiaduje się o Toskanii - o jej wzgórzach, słońcu, sztuce, jedzeniu i winie oraz, co najważniejsze, o zwykłych, pełnych pasji i rozkochanych w życiu ludziach. Niemal wbrew sobie Candace i Ferenc uczą się cieszyć z życia tak, jak robią to Toskańczycy - polują na dom razem z pośrednikiem nieruchomości, który ma fioła na punkcie funghi szukają soczystych porcini (porcini patrz prawdziwki) i białych trufli w gęstym lesie chronią się przed falą największych upałów w swym kamiennym domu pomagają sąsiadom przy zbiorach, winobraniu i wytwarzaniu wina. A na dokładkę na nowo odkrywają siebie nawzajem i nowe życie w zaczarowanej i malowniczej Toskanii.

"Wzgórza Toskanii" to autentyczna, często szalenie zabawna historia małżeństwa Mate w świecie toskańskiej zmysłowości, szlachetnych trunków i rozpływających się w ustach potraw. Doskonała lektura dla wszystkich italofilów i marzycieli.

Pozdrawiam, Grzegorz. :wink: :lol:
Użytkownik usunięty
Re: Toskania

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 04.11.2009 18:17

Grzegorz Ćwik napisał(a):....Ferenc Mate - Wzgórza Toskanii...

Grzegorz, dzięki za inspiracje.
Przed chwilą kupiłem tą książkę + dodatkowo "Winnica w Toskanii" tego samego autora :wink:
Pozdrawiam
mwxx
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) mwxx » 05.11.2009 21:13

witam 8)

Z nieukrywaną ciekawością czytam Wasze posty, gdyż Italia to bardzo piękny i tak bliski mi kraj. Miałem okazję mieszkać tam dwa lata, życ i pracować właśnie na południu, pod Napoli...... 8O

To własnie południe Włoch ma swój urok w porównaniu do rozwiniętej i bardziej komercyjnej północy, która pachnie już zachodem, jest spokojniejsze, bardziej senne jak również trochę zacofane...czas jakby wolniej tam biegł
...a mentalnosć Włochów..hmm.. inna bajka, już zupełnie różna od naszej

Skoro pojawił się taki wątek w wolnym czasie postaram się podzielić tym co zostało mi w pamięci z tego okresu.. te miejsca , zapachy, niezapomniane chwile, ludzie których poznałem, ich zwyczaje, przyjażnie, a nawet smutna realność mafii, wszystko to sprawiło, że zauroczył mnie ten kraj i z pewnością tam jeszcz kiedyś wrócę....

pozdrawiam
Mariusz 8)
Irek G
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Irek G » 25.11.2009 20:35

endriu16 napisał(a):Dostałem ofertę od pewnej pani,która oferuje pomoc w załatwieniu kwater
na Gargano.Twierdzi,że będzie dużo taniej od campinu.Wysłała mi nawet link
campu z cennikiem i twierdzi,że wyjdzie w sierpniu 70 Euro,ale mi wydaje się,że chyba przesadza. link kampu..http://www.camping.it/italy/puglia/baia ... rezzi.aspx

link do kwaterki którą poleca pani,ponoć 250 euro za tydzień we wrześniu
dla 4 osób,ale nie po to kupiłem przyczepe.
http://www.torrepapagni.it/

Mógłbyś podać linka do kampu na którym byłeś i czy byłeś z przyczepą?
Z góry wielkie dzieki.Pozdro!

Witam
Ja byłem z rodzionką w 2008 r na Gargano na campingu Capoo Vieste w Vieste ( rezrwowałem przez Vacansoleil ) Ogólnie ceny we Włoszech jak i Francji w 2009r za 2os dorosłe + dziecko 9-10lazt namiot , samochód , parcela, prąd - w lipcu to od 35- ( tanio ) d0 50 Eur ( średnio )
Jak dobrze ułożysz plan wakacji to GARGANO jest zajefajne
PZDR
tamtam
Croentuzjasta
Re: Toskania

Nieprzeczytany postnapisał(a) tamtam » 05.12.2009 01:51

Grzegorz Ćwik napisał(a):My w zasadzie już zdecydowaliśmy, o ile można to zrobić na wiele miesięcy przed wakacjami. To miejsce które już rok temu zamierzaliśmy odwiedzić, ale nie wyszło. A teraz polecam książkę, i wszystko będzie już jasne.
Ferenc Mate - Wzgórza Toskanii:

"Wzgórza Toskanii" to autentyczna, często szalenie zabawna historia małżeństwa Mate w świecie toskańskiej zmysłowości, szlachetnych trunków i rozpływających się w ustach potraw. Doskonała lektura dla wszystkich italofilów i marzycieli.

Cześć

Byłem w tym roku w Toskanii na przełomie lipca/sierpnia. Przygotuj się na wysokie ceny, w większych miastach i nad samym morzem. Tam gdzie jest mało turystów ( a na szczęście mieszkaliśmy w takim miasteczku ) to ceny były bardzo fajne - pizza była tańsza niż w Polsce w pizzeri. O dziwo zaskoczyły nas ceny części samochodowych - znajomym zepsuł się Volkswagen i naprawialiśmy go u dealera Audi ( bo Volkswagenów oprócz jakiegoś sportowego to nie było u niego :wink: ) i było taniej niż w Polsce, bo dzwoniliśmy specjalnie zapytać się ile by to w Polsce kosztowało... Oczywiście przejścia były, bo kurier z częścią nie przyjechał wczoraj, może przyjedzie dzisiaj itd... po prostu Włochy.
Ceny we Florencji maskarycznie duże, a najlepiej dojechać pociągiem. Zwykły pociąg wygląda jak samolot, a mknie z prędkością 160 kmh jak pokazywał na wyświetlaczu ciekłokrystalicznym zamontowanym w każdym wagonie...
Klimat małych miasteczek jest stanowczo ciekawszy niż znanych turystycznie miejsc, z jednym wyjątkiem: Voltera, coraz bardziej znana i nadal śliczna z super klimatem. Zwiedzanie + obiad o zachodzie słońca polecam.

Opowiadać by można bardzo dużo, ale najlepiej pojechać samemu.
Z książek jest jeszcze napisana przez parę polaków Toskania i okolice - niektóre informacje sa cenne, szczególnie gdzie zjeść najlepszą panna cotta w Toskanii.

Pozdr...
Grzegorz Ćwik
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Grzegorz Ćwik » 06.12.2009 13:24

Czy mogę prosić o namiary na to miejsce w Toskanii. Zaczynam szukać już czegoś w Internecie, przeglądałem sporo z Interhome, ale wybór trudny, ceny bardzo różne. Raczej też będę szukał czegoś ustronnego, w ładnej okolicy, czegoś spokojnego.

Proszę o namiar i trochę szczegółów.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Włochy - Italia