Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Bella Italia

We Włoszech znajduje się najstarszy na świecie uniwersytet, jest nim założony w 1088 roku Uniwersytet Boloński. Na terenie Włoch znajdują się 2 słynne wulkany: Etna i Wezuwiusz. We Włoszech trzykrotnie odbywały się igrzyska olimpijskie w latach 1956, 1960 i 2006. We Włoszech znajduje się 50 obiektów światowego dziedzictwa kultury UNESCO. Modena we Włoszech to prawdziwa stolica samochodów sportowych, mieści się w niej 5 fabryk luksusowych samochodów sportowych: Ferrari, Maserati, Lamborghini, Pagani i De Tomasso.
carnivalka
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) carnivalka » 02.06.2009 17:29

Co do Wenecji Pakula ,niestety jeszcze jej nie "zdobyłam". To też nie mogę Ci pomóc.Dopiero się przymierzam. :)
Pakula
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Pakula » 02.06.2009 18:05

Wenecja jest zdecydowanie mniejsza i jest mniej miejsc do zobaczenia,jak będe nocował na campie Fusina to z tamtąd stateczkiem i dalej piechotą.
Byle zobaczyć tak ogólnie.
Grzegorz Ćwik
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Grzegorz Ćwik » 02.06.2009 18:25

LABUZKA napisał(a):Ja jadę troszkę póżniej bo 27 czerwca do Isola Verde na kamping Isamar
jak mogłabym prosić to napisz coś na forum po pobycie tam ,też chcemy
wybrać się na wycieczkę do Wenecji z Chioggi. :papa:

Chioggia to fajne miasteczko, taka mała Wenecja, również poprzedzielana kanałami. Urokliwe stare miasto, które ciągnie się praktycznie w dzielnicy portowej, wspominam bardzo sympatycznie. Od Wenecji to rzut beretem, myślę, że najlepiej jednak dostać się do samej Wenecji samochodem, chyba najtaniej. Od Wenecji oddziela Chioggię pas dość płytkich zatoczek, gdzie hoduje się mule. Miejsce może dość nieciekawe, ale to skraj języka morskiego, który akurat tu dociera.
Podróż morska, są małe promy, ale nie znam cen, trzeba przekarkulować na miejscu.

Pozdrawiam, Grzegorz. :wink: :lol:
Grzegorz Ćwik
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Grzegorz Ćwik » 02.06.2009 18:38

Pakula napisał(a):Powiedzcie mi jak najlepiej zwiedzić Rzym? Nocujemy na campie Tiber,jak najlepiej z tamtąd wyruszyć i wrócić?

też jestem za busem do Prima Porta, a potem kolejka do samego city, zawsze tak robiłem. Zawsze wychodziło. Jeżeli chcesz wjechać do Romy swoim carem, to będzie dość ekscytujące, ale daje adrenalinki jak trzeba. To jedno z bardziej zatłoczonych miast w Europie. Jeśli już się upierasz, to tylko w dzień wolny od pracy lub święta, wtedy miasto jest twoje. W innym wypadku spędzisz mile czas podróżując w korkach i najczęściej w odwrotnym kierunku niż zamierzony. Czym bliżej centrum, tym przybywa ULICZEK WĄSKICH ALE JEDNOKIERUNKOWYCH. I to problem, bo może po długim okresie jazdy, będziesz zupełnie nie tam gdzie zamierzałeś, ale wiesz, jest ryzyko, jest zabawa.

Polecam i pozdrawiam, Grzegorz, a podstawą poruszania się po Rzymie jest dobra mapa, którą można zorientować w każdym momencie.
Moja rada- Rzym zwiedza się pieszo, jest super, dużo ulicznych punktów z tryskającą pitną wodą, zimną, genialną, nie bójcie się próbować...

Pozdrawiam, :wink: :lol:
Ostatnio edytowano 02.06.2009 18:46 przez Grzegorz Ćwik, łącznie edytowano 1 raz
Pakula
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Pakula » 02.06.2009 18:45

Grzegorz Ćwik napisał(a):
Pakula napisał(a):Powiedzcie mi jak najlepiej zwiedzić Rzym? Nocujemy na campie Tiber,jak najlepiej z tamtąd wyruszyć i wrócić?

też jestem za busem do Prima Porta, a potem kolejka do samego city, zawsze tak robiłem. Zawsze wychodziło. Jeżeli chcesz wjechać do Romy swoim carem, to będzie dość ekscytujące, ale daje adrenalinki jak trzeba. To jedno z bardziej zatłoczonych miast w Europie. Jeśli już się upierasz, to tylko w dzień wolny od pracy lub święta, wtedy miasto jest twoje. W innym wypadku spędzisz mile czas podróżując w korkach i najczęściej w odwrotnym kierunku niż zamierzony. Czym bliżej centrum, tym przybywa ULICZEK WĄSKICH ALE JEDNOKIERUNKOWYCH. I to problem, bo może po długim okresie jazdy, będziesz zupełnie nie tam gdzie zamierzałeś, ale wiesz, jest ryzyko, jest zabawa.

Polecam i pozdrawiam, Grzegorz, a podstawą poruszania się po Rzymie jest dobra mapa, którą można zorientować w każdym momencie.

Pozdrawiam, :wink: :lol:

Nie auto odpada.Dotre do Bazyliki św Piotra,potem przez rzeke do Coloseum,po drodze zobaczymy jeszcze co sie da i spowrotem.
carnivalka
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) carnivalka » 02.06.2009 21:29

Zanim dojdziesz do Coloseum to jeszcze po drodze zobaczysz między innymi Plac Wenecki z Ołtarzem Ojczyzny,z tyłu za nim Kapitol oraz Forum Romanum.Rzym jest tak piękny i ma taki specyficzny klimat,że mimo wielu ludzi chce się tu być i włóczyć w nieskończoność.
O ile dobrze pamiętam to na campingu dawali mapki może niezbyt dokładne ,ale są pomocne.I jeszcze powinieneś dostać książeczkę uprawniającą do zniżek na niektórych campingach.
U-la
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) U-la » 05.06.2009 11:38

Nie wiem czy to komuś do szczęścia potrzebne, ale może, więc wklejam :)

Komunikat MSZ dla osób planujących podróż do Włoch

Ministerstwo Spraw Zagranicznych zawiadamia, że zgodnie z informacjami uzyskanymi od władz włoskich istnieje możliwość zawieszenia w dniach 18 czerwca - 15 lipca 2009 r. obowiązywania układu z Schengen w związku z planowanym szczytem grupy G-8, który odbędzie się w miejscowości Aquila. Oficjalna decyzja w tej sprawie może zostać ogłoszona w ostatniej chwili.

Ze względu na pojawiające się w środkach masowego przekazu nieścisłości dotyczące konsekwencji tej decyzji dla podróżujących, Ministerstwo Spraw Zagranicznych przypomina, iż Układ z Schengen jest porozumieniem, które znosi kontrolę osób przekraczających granice między państwami członkowskimi Układu. Nie reguluje natomiast zagadnień związanych z dokumentami, na podstawie których odbywa się przekraczanie granicy. Ewentualne zawieszenie Układu oznacza więc, iż na granicach włoskich przywrócona zostanie kontrola graniczna, także dla osób przyjeżdżających z innych krajów Unii Europejskiej, niemniej jednak obywatele polscy będą mogli przekraczać granicę włoską na dotychczasowych zasadach, określonych w ustawodawstwie UE, tj. na podstawie ważnego dokumentu paszportowego lub dowodu osobistego.

Niniejszy komunikat ma charakter informacyjny i nie może stanowić podstawy jakichkolwiek roszczeń.

(msz.gov.pl)
LABUZKA
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) LABUZKA » 08.06.2009 10:30

Dzięki za komunikat,napewno im więcej wiadomości tym jest się lepiej
przygotowanym do podróży.
My wyjeżdzamy 27.06 na camping koło Wenecji,Isola Verde camp Isamar
,będziemy tam 5 dni i chcemy zwiedzić Wenecje oraz Gardaland,potem
jedziemy w dół buta :) do miejscowości Martinsicuro na camp Riva nuova
i tam będziemy przez 4 dni,a następnie jedziemy do Toskanii miejscowość
San Vincenzo camp Park Albatros i tam z pewnością będziemy chcieli
zrobić sobie wycieczkę do Pisy zobaczyć Krzywą Wieże.
Mam do Was ogromną prośbę,jeśli ktoś był na tych campingach to
może coś napiszę.
Wybierając te kempingi kierowałam sie myślą o dzieciach 6 i 8 lat,
żeby nie były w jednym miejscu 2 tygodnie,tylko wszędzie po trochu,
to nie będą się nudzić,chociaż z tego co czytałam i oglądałam na
folderach i w internecie nie ma mowy o nudzie.
Jeśli macie jakieś propozycje co mogłabym im jeszcze pokazać,
to będe bardzo wdzięczna za pomoc.
Pozdrawiam Dorota.
esem
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) esem » 08.06.2009 10:55

A ja mam pytanie na temat "technologii obsługi bramek autostradowych":
1. Można płacić gotówką ale czy na bramkach są "ciecie" co wydają resztę czy automaty? Jak automaty to trzeba mieć tylko bilon czy wydają resztę z banknotów?
2. Tradycyjne karty płatnicze chyba są nie ekonomiczne? Prowizja...
3. Są karty magnetyczne do kupienia. Ale cena jest znaczna (w Internecie) i zawsze zostanie końcówka nie do wykorzystania...
Jak sobie praktycznie radziliście z tym tematem?
Łukasz
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Łukasz » 08.06.2009 11:09

Są i automatyczne bramki i "ludzkie". Automatyczne przyjmują zarówno banknoty jak i monety oraz wydają resztę. Ja osobiście ich nie lubię bo raz nie chciała mi odczytać biletu i musiałem się wycofać ( a nie jest to proste jak z tyłu kolejka) i pojechać do ludzkiej bramki. Po za tym zazwyczaj są wolniejsze bo nie każdy wie co i jak i zanim poczyta to czas leci. Są też o ile pamiętam bramki tylko na karty. Transakcje w takich automatach są raczej traktowane jak zakupy w sklepie i zwykle nie są obciążone dodatkową prowizją, po za różnicami kursowymi ale te trzeba zawsze ponieść. Generalnie te bramki nie sa takie głupie bo bilet bierze się raz na wjeździe i płaci raz na wyjeździe. Wprawdzie w sezonie w Alpach na drodze do Austrii trzeba się wystać i to zarówno od Austriackiej strony po bilet jak i po Włoskiej by zapłacić ale to już taka specyfika systemu bramkowego. Jak jest duży ruch to otwierają dodatkowe pasy i obsługa wręcza ręcznie bilety by było szybciej. Ale w sierpniu i w weekend i tak z godzinę można stracić.
O tego roku otwarli nowy objazd wiecznie zatłoczonej obwodnicy Wenecji i jak się ja tylko mija to nie trzeba zaliczać dodatkowych bramek i stać w korku w pobliży zjazdu na Mestre.
Mazovia
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) Mazovia » 13.06.2009 14:07

@LABUZKA - my wytypowalismy sobie Park Albatros - jako punkt bazowy. Jedziemy 30/06 na 10-12 dni. Zatem do zobaczenia. Czy wybierasz sie za posrednictwem np Vacansoleil czy na wlasna reke? Czy moze masz jakis zasob bardziej szczegolowych informacji dot. tego campu? Pzdr - Mirek D.
LABUZKA
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) LABUZKA » 15.06.2009 12:27

Witaj Mazovia jadę z biurem Vacansoleil pod namioty,co roku jeżdze z nimi i jestem zadowolona.W Parku Albatros będziemy 7.07 także dozobaczenia na miejscu :papa:
esem
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) esem » 16.06.2009 17:03

Łukasz napisał(a):Z tych trzech campingów znam Baia Domizia. Nie ma tam takich nadzwyczajnych basenów czy placów zabaw jak w campingach nad Adriatykiem ale ogólnie jest sympatycznie. Ładna plaża i widoki na okalające zatokę góry. Okolica mniej ciekawa, mało sensowych sklepów i atmosfera trochę jak na południu..

Będąc na tym campingu 7 dni chciałbym bardzo ze dwa razy wybrać się do Rzymu :roll:
Gdzie zostawić samochód w Rzymie (pod Rzymem) aby stamtąd ruszyć na zwiedzanie :?:
Gdzieś na tym forum czytałem, że są płatne parkingi (1,5e/h) praktycznie blisko Watykanu czy Koloseum - też to biorę pod uwagę. Per saldo może wyjść cenowo na to samo :roll:
Podpowiedzcie ciekawe rozwiązania 8O
who
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) who » 16.06.2009 22:09

esem napisał(a):Gdzieś na tym forum czytałem, że są płatne parkingi (1,5e/h) praktycznie blisko Watykanu czy Koloseum - też to biorę pod uwagę. Per saldo może wyjść cenowo na to samo :roll:
Podpowiedzcie ciekawe rozwiązania 8O

- a sprawdź sobie ten parking: http://tinyurl.com/mc27cj Co prawda umożliwia wygodne zwiedzanie "od północy" Rzymu, tj. od Piazza del Popolo, Villa Borghese, Piazza di Spagna, Via Veneto, Piazza Barberini, etc, ale w sumie wszędzie stamtąd blisko. W Rzymie wszędzie jest blisko :D
Łukasz
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Łukasz » 17.06.2009 07:53

Weź tylko pod uwagę, że już jeżdżenie po GRA i okolicach jest dużym wyzwaniem. Natomiast wjazd do Centrum może być sportem ekstremalnym. Mam też wrażenie, że dojazd kolejką/metrem z parkingu na obrzeżach może być szybszy niż przedzieranie się do miasta. A co do ceny to jak się zamierza jeździć metrem po Rzymie to i tak opłaca się bilet całodzienny i wtedy dojazd do i z Parkingu nie generuje dodatkowych kosztów.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Włochy - Italia

Bella Italia - strona 26
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone