Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Bella Italia

We Włoszech znajduje się najstarszy na świecie uniwersytet, jest nim założony w 1088 roku Uniwersytet Boloński. Na terenie Włoch znajdują się 2 słynne wulkany: Etna i Wezuwiusz. We Włoszech trzykrotnie odbywały się igrzyska olimpijskie w latach 1956, 1960 i 2006. We Włoszech znajduje się 50 obiektów światowego dziedzictwa kultury UNESCO. Modena we Włoszech to prawdziwa stolica samochodów sportowych, mieści się w niej 5 fabryk luksusowych samochodów sportowych: Ferrari, Maserati, Lamborghini, Pagani i De Tomasso.
Penelopa
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Penelopa » 01.06.2009 17:02

LABUZKA napisał(a):Ja jadę troszkę póżniej bo 27 czerwca do Isola Verde na kamping Isamar
jak mogłabym prosić to napisz coś na forum po pobycie tam ,też chcemy
wybrać się na wycieczkę do Wenecji z Chioggi. :papa:
Witam oczywiście na pewno napisze co się da:) i wkleję zdjęcia.Pozdrawiam
paulaXXXX
Autostopowicz
Re: Rawenna

Nieprzeczytany postnapisał(a) paulaXXXX » 01.06.2009 18:04

Ja mogę spróbować.[/quote]

Super, czy w takim razie mogę prosić o przesłanie adresu e-mail, abym mogła przesłać ankietę??? :)
Penelopa
Odkrywca
Re: Rawenna

Nieprzeczytany postnapisał(a) Penelopa » 01.06.2009 18:31

paulaXXXX napisał(a):Ja mogę spróbować.

Super, czy w takim razie mogę prosić o przesłanie adresu e-mail, abym mogła przesłać ankietę??? :)[/quote] adres e-mail widoczny tylko dla zalogowanych na cro.pl Pozdrawiam
Aglaia
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Aglaia » 01.06.2009 20:10

adres e-mail widoczny tylko dla zalogowanych na cro.pl
esem
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) esem » 02.06.2009 08:01

Jakoś tak szybko ułożyłem plany wakacyjne. Czyli z Eurocampem:
4 noclegi pod Wenecją (Treporti), 5 pod Neapolem (Baia Domizia) i 2 pod Livorno (Castagneto Garduci). Niestety, dojedzie też nocleg w Austrii (Graz - Kalsdorf) - nie da rady wrócić na jeden raz do Polski.
Noclegi wyjdą więc na poziomie 1000 euro - drogo. Pewnie się wyda jeszcze drugie tyle (Żona + dziecko) ale w dużo będzie zwiedzania. No i Włochy zaliczone...
Co o tym myślicie? Nie strzelam jakiegoś babola ?
Pakula
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Pakula » 02.06.2009 10:08

Powiedzcie mi jak najlepiej zwiedzić Rzym? Nocujemy na campie Tiber,jak najlepiej z tamtąd wyruszyć i wrócić?
Łukasz
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Łukasz » 02.06.2009 10:32

Kolejką Viterbo-Roma Nord. Dojeżdża właściwie do Centrum ( plac Popolo ). Trzeba sprawdzić ale dawniej bilet "miejski" obowiązywał do stacji Saxa Rubra.
Ceny (aktualne) 1/4/11/16 odpowiednio: jednorazowy/1/3/7 dniowy. Sam parking 1.5/12h lub w święta za 24h.
Czy bardziej się opłaca kupić droższy bilet i dojechać ze stacji bliższej campingu czy tez podjechać na camping Saxa Rubra i stamtąd ze zwykłym biletem to już nie wiem, trzeba policzyć. Ja zwykle się zatrzymuje na dalej położonym campingu więc najbardziej mi się kalkuluje ten drugi wariant.
carnivalka
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) carnivalka » 02.06.2009 10:32

Pakula napisał(a):Powiedzcie mi jak najlepiej zwiedzić Rzym? Nocujemy na campie Tiber,jak najlepiej z tamtąd wyruszyć i wrócić?

Darmowy bus do stacji Prima Porta/odjeżdża spod bramy głównej campingu/ ,kupujesz całodzienny bilet i kolejką do stacji Flaminio.Potem przesiadasz się na metro.Jeżeli zaczynasz zwiedzanie od Placu Św.Piotra to wysiadasz na Pietro Ottawiano .Póżniej możesz wsiąść za chyba 11 euro w autobus typu kabriolet i on Cię zawiezie do wszystkich najważniejszych miejsc.Wysiadasz i wsiadasz podczas zwiedzania ile razy chcesz.Możesz tez metrem albo na nogach ,to zależy ile czasu masz na zwiedzanie.
Powrót taki sam.Busy kursują co pół godziny ,w południe są to mini a w godzinach rannych i popołudniowych autobusy.
Pozdrawiam :)
Łukasz
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Łukasz » 02.06.2009 10:37

Z tych trzech campingów znam Baia Domizia. Nie ma tam takich nadzwyczajnych basenów czy placów zabaw jak w campingach nad Adriatykiem ale ogólnie jest sympatycznie. Ładna plaża i widoki na okalające zatokę góry. Okolica mniej ciekawa, mało sensowych sklepów i atmosfera trochę jak na południu. W zeszłym roku był jeszcze problem ze śmieciami. Na campingu lepiej lub gorzej ale znikały z koszy ale już w sąsiedniej miejscowości można było robić zdjęcia na tle tonących w śmieciach parkingów.
Zastanawiam się jak jedziesz z Wrocławia bo jak przez Czechy to może nocleg Czechach byłby tańszy i przyjemniejszy niż w Okotelu.
U-la
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) U-la » 02.06.2009 10:56

Pakula napisał(a):Powiedzcie mi jak najlepiej zwiedzić Rzym? Nocujemy na campie Tiber,jak najlepiej z tamtąd wyruszyć i wrócić?

To jeszcze dla uzupełnienia W relacji sycylijskiej Macieja :D
Pakula
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Pakula » 02.06.2009 12:07

Kurde przeznaczyliśmy jeden dzień na Rzym,nie wiem od czego zacząć ,najlepiej będzie chyba tym autobuso-cabrioletem.
Pakula
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Pakula » 02.06.2009 12:12

carnivalka napisał(a):

Darmowy bus do stacji Prima Porta/odjeżdża spod bramy głównej campingu/ ,kupujesz całodzienny bilet i kolejką do stacji Flaminio.Potem przesiadasz się na metro.Jeżeli zaczynasz zwiedzanie od Placu Św.Piotra to wysiadasz na Pietro Ottawiano .Póżniej możesz wsiąść za chyba 11 euro w autobus typu kabriolet i on Cię zawiezie do wszystkich najważniejszych miejsc.Wysiadasz i wsiadasz podczas zwiedzania ile razy chcesz.Możesz tez metrem albo na nogach ,to zależy ile czasu masz na zwiedzanie.
Powrót taki sam.Busy kursują co pół godziny ,w południe są to mini a w godzinach rannych i popołudniowych autobusy.

Dzięki :!:

to może jeszcze mi powiesz to samo ale w wersji dla Wenecji? :lol:

Tam zatrzymujemy sie na campie chyba Fusina.

Pozdrawiam
Łukasz
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Łukasz » 02.06.2009 12:51

Mimo, że jeden dzień proponuję metro i nogi. Tylko tak coś można zobaczyć, wstąpić jak Cię coś zaciekawi, zmieniać trasę i "poczuć" miasto. A busem to taki tam rzut oka. Do dzisiaj wspominam objazdowa wycieczkę gdzie byłem wożony od obiekt do obiektu i nawet nie wiedziałem, że niektóre z nich są koło siebie.
Inna sprawa, że nie wyobrażam sobie zobaczenia nawet z wierzchu najważniejszych miejsc w Rzymie w jeden dzień. Proponowałbym co najmniej dwa.
Pakula
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Pakula » 02.06.2009 13:06

Ogólnie to aż taak bardzo nie interesuje nas zwiedzanie tych wszystkich kościołów,najważniejsze to zobaczyć bazylike i grób naszego Papieża i Coloseum. Poszwędać sie tak ogólnie po mieście.Jeden dzień nam starczy,tak myśle.

Dzięki i pozdrawiam
piotr.wd
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotr.wd » 02.06.2009 13:17

Pakula napisał(a):
carnivalka napisał(a):

Dzięki :!:

to może jeszcze mi powiesz to samo ale w wersji dla Wenecji? :lol:

Tam zatrzymujemy sie na campie chyba Fusina.

Pozdrawiam

Też miałem ten sam problem dot. Wenecji pomogła mi go rozwiązać "ziomek" kliknij na ten link
http://cro.pl/forum/viewtopic.php?t=100 ... c&start=30

Pozdrawiam
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Włochy - Italia