Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Bella Italia

We Włoszech znajduje się najstarszy na świecie uniwersytet, jest nim założony w 1088 roku Uniwersytet Boloński. Na terenie Włoch znajdują się 2 słynne wulkany: Etna i Wezuwiusz. We Włoszech trzykrotnie odbywały się igrzyska olimpijskie w latach 1956, 1960 i 2006. We Włoszech znajduje się 50 obiektów światowego dziedzictwa kultury UNESCO. Modena we Włoszech to prawdziwa stolica samochodów sportowych, mieści się w niej 5 fabryk luksusowych samochodów sportowych: Ferrari, Maserati, Lamborghini, Pagani i De Tomasso.
bonar
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) bonar » 27.05.2009 15:19

Witam
A ja dodam:

Caorle
Camping Village "SOLE"
Viale dei Cacciatori, 4
ITALY
www.villaggiosole.it

warto, zwłaszcza z dziećmi,
pozdrav
Pakula
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Pakula » 27.05.2009 16:38

carnivalka napisał(a):Plaże niestety tam nie są zbyt ładne ale warto tam zajrzeć ze wględu na inne uroki.Na Capri też mnóstwa kamieni ale tam lepiej pozwiedzać wysepkę niż leżeć,ponieważ tłok niesamowity.
Koszty dojazdu z Neapolu niewysokie w granicach 2 eu
tu masz całe Włochy

Wielkie dzięki :!: :!: Powiedz mi jeszcze ,czy z makaraniarzami mozna dogadać się po angielsku? a moze po polsku? :lol: :lol: Znasz ceny podstawowych produktów w sklepach? piwo :oops: :wink: chleb,woda,owoce,warzywa itp.

Zgóry dzieki :papa:
ziomek
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) ziomek » 27.05.2009 16:57

Pakula najlepiej zaopatruj się w sieci Di Piu to sklep typu biedronka
woda kosztuje ok 0.19 e 1,5 litra zresztą Lidle też są i ceny nie są wysokie
pieczywo ok 4 euro 1 kg ale to są dmuchańce wiec ich trochę wychodzi na kilogram,arbuz od 0,25-0,65 e za 1 kg,jakieś szynki parmeńskie salami opakowanie do jednorazowej konsumpcji ok 2-3 e jogurty 0,25-0,30e
makaron można kupić do 1 e ,sosy pomidorowe do 1,20 ,mleko ok 0,60 e
piwa ceny niestety nie pamietam ceny z 2008 sierpnia
Acha i maja dosyć dobre lody pakowane po 1,5 kg 3,15 e trzy smakowe
To są ceny w/w sklepów
Małe sklepiki w kurortach mają niestety dużo drożej nie polecam
Są też dobrze zaopatrzone sklepy na campingach ale tam kupowaliśmy pieczywo
Dania : makarony do 7 e,pizza od 5-10 e
pozdrawiam
ziomek
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) ziomek » 27.05.2009 17:06

Makarony na campingach potrafią angielski natomiast w sklepach po italiańsku zapomnij o polskim :wink:
carnivalka
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) carnivalka » 27.05.2009 17:25

Ceny warzyw i owoców zbliżone do naszych poza brzoskwiniami,były dośc drogie .Nie pamiętam dokładnie bo byłam ostatnio 2 lata temu.Na campingu byliśmy tylko rano i pod wieczór,także nie kupowałam w sklepie bo tanio było w knajpce .Za 3-4 euro można było dostać pizzę, za trochę więcej canelloni itp.Zresztą ja tam spałam raptem 3 doby,celem odwiedzenia Capri ,zdobycia Wezuwiuszka i Pompeji.Dlatego chociaż lubimy czasem coś ugotować to w tym wypadku szkoda było nam czasu.Piękny widok na Zatokę Neapolitańską zwłaszcza jak się zaczynało ściemniać.Piwa nie piliśmy to nie pamiętam ,ale wina tzw.sikacze ale dobre w smaku ,gazowane za 3-4 euro -2 litrowe.
pam
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) pam » 30.05.2009 15:57

To ja też się dopiszę. Gargano - byłem dwa razy. Niestety sporo dalej jak do Cro i od 3 lat zostaliśmy już przy Pagu. Myślę, że kiedys jeszcze wrocimy na Gargano. Nieprawdopodobny klimat (w sensie ludzi). Brakuje mi tego klimatu w Cro. Niesamowite targi, miasteczka, ludzie i olbrzymie piaszczyste plaże oprawione w skaliste półwyspy, groty nadmorskie, gaje oliwne i to bogactwo płodów rolnych (za połowę tej ceny co w Cro).
Z Krakowa było 1800km i jazda 24 godziny. Trochę daleko ale po drodze mija się same perły krajobrazu.
Gdyby nie to że mamy w Cro przyjacioł Chorwatów, to mielibyśmy więcej motywacji na powtórkę z Grg.
piotr.wd
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotr.wd » 30.05.2009 17:02

Z Krakowa było 1800km i jazda 24 godziny. Trochę daleko ale po drodze mija się same perły krajobrazu.

Tak to prawda odległość duża ( też z Kraka) ale po drodze robimy dwa dni przerwy w Wenecji, tak więc chyba nie będzie tak strasznie. Dzięki wszystkim za info nt Gargano
pozdrawiam
typ
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) typ » 31.05.2009 12:29

Do wyjazdu coraz bliżej, poszukuję więc map... Jakie polecacie mapy (oczywiście chodzi mi o tradycyjne mapy papierowe a nie o nawigację).

Mam kilka map, ale skala mnie nie zadowala....
Korzystał ktoś z was z tej lub tej mapy? Która z nich jest lepsza?
Atlas Marco Polo jest 2 x tańszy, ale czy dużo gorszy?
janusz.w.
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) janusz.w. » 31.05.2009 21:45

Myslę, że 1:300000 wystarczy. Korzystałem z Marco Polo we Włoszech i w Hiszpani - bez problemów. Oczywiście z racji skali jest o niebo lepszy niż popularne 1:800000, które traktuję raczej jako 'dojazdowe'. A na miejscu zawsze w razie potrzeby można znaleźć coś regionalnego. Na temat tej 1:225000 nie wypowiadam się - nie znam...

pozdr
paulaXXXX
Autostopowicz
Rawenna

Nieprzeczytany postnapisał(a) paulaXXXX » 31.05.2009 22:55

Teraz mały powrót do tematu poruszonego w innym wątku miasta Rawenna. Piszę pracę mgr na ten temat czy jakaś osoba, która odwiedziła to miasto mogłaby odpowiedzieć na kilka pytań z ankiety???
Byłabym b.wdzięczna :wink:
Aglaia
Cromaniak
Re: Rawenna

Nieprzeczytany postnapisał(a) Aglaia » 01.06.2009 09:05

paulaXXXX napisał(a):Teraz mały powrót do tematu poruszonego w innym wątku miasta Rawenna. Piszę pracę mgr na ten temat czy jakaś osoba, która odwiedziła to miasto mogłaby odpowiedzieć na kilka pytań z ankiety???
Byłabym b.wdzięczna :wink:

Ja mogę spróbować.
Penelopa
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Penelopa » 01.06.2009 11:53

Witam! W tym tygodniu wybieram się do Włoch Isola Verde chciałabym uniknąć podróży samochodem bezpośrednio do Wenecji czy Chioggia odchodzą jakieś promy do Wenecji,płynął już ktoś tą trasą? jakie są w ogóle możliwości? Pozdrawiam :D
Penelopa
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Penelopa » 01.06.2009 11:56

ziomek napisał(a):Pakula najlepiej zaopatruj się w sieci Di Piu to sklep typu biedronka
woda kosztuje ok 0.19 e 1,5 litra zresztą Lidle też są i ceny nie są wysokie
pieczywo ok 4 euro 1 kg ale to są dmuchańce wiec ich trochę wychodzi na kilogram,arbuz od 0,25-0,65 e za 1 kg,jakieś szynki parmeńskie salami opakowanie do jednorazowej konsumpcji ok 2-3 e jogurty 0,25-0,30e
makaron można kupić do 1 e ,sosy pomidorowe do 1,20 ,mleko ok 0,60 e
piwa ceny niestety nie pamietam ceny z 2008 sierpnia
Acha i maja dosyć dobre lody pakowane po 1,5 kg 3,15 e trzy smakowe
To są ceny w/w sklepów
Małe sklepiki w kurortach mają niestety dużo drożej nie polecam
Są też dobrze zaopatrzone sklepy na campingach ale tam kupowaliśmy pieczywo
Dania : makarony do 7 e,pizza od 5-10 e
pozdrawiam
Witam jadę do Isola Verde orientujesz się może jak daleko będę miała do takiego sklepu Di Piu gdzie można je znaleźć? Pozdrawiam
Penelopa
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Penelopa » 01.06.2009 12:44

I jeszcze jedno ważne pytanie czy muszę wykupić kartę Viacard czy jest to konieczne czy mogę płacić gotówką za autostrady płatnicze?
LABUZKA
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) LABUZKA » 01.06.2009 13:45

Ja jadę troszkę póżniej bo 27 czerwca do Isola Verde na kamping Isamar
jak mogłabym prosić to napisz coś na forum po pobycie tam ,też chcemy
wybrać się na wycieczkę do Wenecji z Chioggi. :papa:
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Włochy - Italia