Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Bella Italia

We Włoszech znajduje się najstarszy na świecie uniwersytet, jest nim założony w 1088 roku Uniwersytet Boloński. Na terenie Włoch znajdują się 2 słynne wulkany: Etna i Wezuwiusz. We Włoszech trzykrotnie odbywały się igrzyska olimpijskie w latach 1956, 1960 i 2006. We Włoszech znajduje się 50 obiektów światowego dziedzictwa kultury UNESCO. Modena we Włoszech to prawdziwa stolica samochodów sportowych, mieści się w niej 5 fabryk luksusowych samochodów sportowych: Ferrari, Maserati, Lamborghini, Pagani i De Tomasso.
piotr.wd
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotr.wd » 08.05.2009 13:59

janusz.w. napisał(a):...a po drodze jeszcze Gargano :!:
pozdr

Witam
Wybieram się wraz z rodziną po raz pierwszy do IT. Planujemy urlop spędzić pod namiotem. W tej dziedzinie jestem zupełnie zielony. Jadę pierwszy raz na camping. Celem podróży będzie Gargano. Czytałem o campingu Baia di Campi, wiedząc, że tam byłeś proszę o informację dot. "jakości tego campingu" tzn wielkości pól pod namiot czyli tzw kwater, ich zagęszczenie, jakości i ilości sanitariatów ( na mapie zaznaczony jest jeden czy wobec tego nie tworzą się kolejki i czy w związku z tym odległości od niego nie są zbyt duże ), jak wielka jest plaża i czy jest na niej tłok, itp. Będę bardzo wdzięczny. Pozdrawiam
janusz.w.
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) janusz.w. » 08.05.2009 14:38

piotr.wd napisał(a):
janusz.w. napisał(a):...a po drodze jeszcze Gargano :!:
pozdr

Witam
Wybieram się wraz z rodziną po raz pierwszy do IT. Planujemy urlop spędzić pod namiotem. W tej dziedzinie jestem zupełnie zielony. Jadę pierwszy raz na camping. Celem podróży będzie Gargano. Czytałem o campingu Baia di Campi, wiedząc, że tam byłeś proszę o informację dot. "jakości tego campingu" tzn wielkości pól pod namiot czyli tzw kwater, ich zagęszczenie, jakości i ilości sanitariatów ( na mapie zaznaczony jest jeden czy wobec tego nie tworzą się kolejki i czy w związku z tym odległości od niego nie są zbyt duże ), jak wielka jest plaża i czy jest na niej tłok, itp. Będę bardzo wdzięczny. Pozdrawiam

Hejko!
Kemping jest wielki, nie ma tam numerowanych parcel pod namioty, tzn. wjeżdżasz, miły szef podpowiada Ci gdzie się rozbic, ale ostatecznie Ty decydujesz o miejscu, łazienki w wystarczającej ilości, bardzo czyste, a odległosc - to juz zależy od tego w którym miejscu się rozbijesz..., plaża w zasadzie tylko dla mieszkańców kempingu, nigdy nie była zatłoczona. Na kempingu jest sklepik i knajpa!
Powodzenia! Myślę, że Ci sie tam spodoba!
pozdr

P.S.
Byłem tam pod koniec czerwca, nie wiem jak to wygląda w 'wyzszym' sezonie i nie wiem kiedy jedziesz...
Pakula
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Pakula » 23.05.2009 00:35

Witam,

mam pytanie do experta w dziedzinie ''Italia"" czyli do G.Ćwika,

pisałeś ,żę nocowałeś w sorrento.Powiedz mi dokładnie na jakim campie byłeś??? Ogólnie to Włoskie campy są kiepsko opisane...

Pozdrawiam
janusz.w.
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) janusz.w. » 23.05.2009 08:33

Pakula napisał(a):Witam,

mam pytanie do experta w dziedzinie ''Italia"" czyli do G.Ćwika,

pisałeś ,żę nocowałeś w sorrento.Powiedz mi dokładnie na jakim campie byłeś??? Ogólnie to Włoskie campy są kiepsko opisane...

Pozdrawiam

forum/viewtopic.php?t=9929&start=0

pozdr
carnivalka
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) carnivalka » 23.05.2009 21:47

Również polecam camping Santa Fortunata.Egzotyczna roślinność ,biegające jaszczurki i wspaniały widok podczas kąpieli na Wezuwiuszka.Jak masz małoletnich to jeszcze dla nich extra basen z różnymi sportowymi rozgrywkami.Spod campingu zabierzesz się do centrum Sorrento busem,koszt 1 euro.Po prostu piękne miejsce.I popłyń oczywiście na Capri :)
Grzegorz Ćwik
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Grzegorz Ćwik » 24.05.2009 08:39

Również jestem za!!!

A jestem również za obejrzeniem nowego filmu, który niedawno pojawił się w kinach, Anioły i Demony. Byłem wczoraj, to nie tylko wspaniały film akcji, to film toczący się tylko w Rzymie. Przepięknie pokazane i wplecione w tok akcji cuda architektury tego wiecznego miasta. Wspaniałe zabytki, w epizodach genialne rzeźby Berniniego, ktory był podstawowym rzeźbiarzem Romy, aż do czasu gdy podpadł zwierzchności i został wykasowany przez Michała Anioła. Swoje jednak zrobił.
Ten film muszą obejrzeć wszyscy zakochani w Rzymie, wszyscy co zwiedzali to miasto i którzy się tam wybierają.

Pozdrawiam, Grzegorz. :wink: :lol:
maslinka
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) maslinka » 24.05.2009 09:50

W tym tygodniu na pewno wybierzemy się na "Anioły i demony". Książkę "pochłonęłam" w 3 popołudnia, 2 lata temu. Nie będę czytać jeszcze raz, chcę się dać zaskoczyć.
Do kina pójdę też ze względu na rzymskie plenery, bo Rzym jest absolutnie cudownym miastem, w którym miałam szczęście spędzić kiedyś aż 2 tygodnie :D To było w 2002 roku i chciałabym tam wrócić... przynajmniej oglądając film... :D
Ania W
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Ania W » 24.05.2009 10:24

Ja również cieszę się, że "Anioły i demony" zekranizowano. Książka zrobiła na mnie piorunujące wrażenie, tym bardziej, że zabytki Włoch mnie urzekły. Powiem nawet, że "Anioły..." w/g mnie były lepsze od "Kodu..."
Brakuje teraz mi takiej sensacji i jeszcze na dodatek, której akacja rozgrywa się w Italii.
Dwa lata temu byłam w Rzymie i Watykanie trzy dni i niestety nie chciało mi się opuszczać tego pięknego "wiecznego miasta". Gdybym miała okazje to chętnie powróciłabym i pewno poświęciłabym wczasy w Cro. :-) Ale ciągną mnie też zabytki i pozostałości po Rzymianach. :lol:

Pozdrawiam wszystkich zakochanych w słonecznej Italii. 8)
Pakula
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Pakula » 26.05.2009 09:34

Powiedzcie mi gdzie moge sobie sprawdzić które odcinki dróg są płatne i ile kosztują .Chodzi mi o trase do Sorrento. i jeszcze jedno chcemy jechać na camp Santa Fortunata,patrzyłem na ich strone i zdjęcia plaży ,no niebardzo mi sie podoba.Same tylko takie półki skalne.Są w okolicy jakieś fajne plaże?

Pozdrawiam
Pakula
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Pakula » 26.05.2009 10:12

Jeszcze jedno jaki jest koszt statku na Capri i potem następny statek wokół wyspy? :?: :D
carnivalka
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) carnivalka » 26.05.2009 10:31

Na Capri z Sorrento prom Caremar kosztował 2 lata temu niecałe 8 euro w jedną stronę.Jest to najtańszy przewożnik.Rejs do Lazurowej Groty bodajże 7 euro .
carnivalka
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) carnivalka » 26.05.2009 10:41

Plaże niestety tam nie są zbyt ładne ale warto tam zajrzeć ze wględu na inne uroki.Na Capri też mnóstwa kamieni ale tam lepiej pozwiedzać wysepkę niż leżeć,ponieważ tłok niesamowity.
Koszty dojazdu z Neapolu niewysokie w granicach 2 eu
tu masz całe Włochy
janusz.w.
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) janusz.w. » 26.05.2009 10:55

Może 'miszelinek'... :wink: (www.viamichelin.com)
Co do 'Santa Fortunata', to tam faktycznie nie ma plazy... :( same skały :!:

pozdr
misia53
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) misia53 » 26.05.2009 11:06

A propos Gargano to
Polecam http://www.grottadellacqua.com/fotogallery.html

Byłam w szczycie sezonu,nie było tłoku. Bardzo ładnie połozony i zorganizowany. Miejsca sa oddzielone żywopłotkami.
Camping jest połozony z dala od miasta, wiec ma własna plaże. Za lezaki trzeba płacic. Dla dzieciaków super animacje, z reszta dla dorosłych rowniez np fitness w wodzie.Na prawde mozna odpoczac. Da sie zauwazyc ze tam przyjezdzaja ludzie odpoczac

Byłam tez w http://www.villaggiolagiara.it/germany/dovesiamo.asp
Chcialeismy zwiedzic Vieste, ale to juz nie to samo co Grota! Tam było cicho i spokojnie, a tutaj jednak głosni Włosi buszowali po nocach

Koło Sorento tez gdzies nocowalam na campingu, ale niestety camping nie utkwił mi tak dokładnie jak wymienione wyzej. Najwidoczniej nie były warte uwagi;-)
piotr.wd
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotr.wd » 26.05.2009 12:00

misia53 napisał(a):A propos Gargano to
Polecam http://www.grottadellacqua.com/fotogallery.html

Dzięki za informację. Na coś muszę się zdecydować. Mam nadzieję że któryś wybiorę. Pozdrawiam.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Włochy - Italia