Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Bella Italia

We Włoszech znajduje się najstarszy na świecie uniwersytet, jest nim założony w 1088 roku Uniwersytet Boloński. Na terenie Włoch znajdują się 2 słynne wulkany: Etna i Wezuwiusz. We Włoszech trzykrotnie odbywały się igrzyska olimpijskie w latach 1956, 1960 i 2006. We Włoszech znajduje się 50 obiektów światowego dziedzictwa kultury UNESCO. Modena we Włoszech to prawdziwa stolica samochodów sportowych, mieści się w niej 5 fabryk luksusowych samochodów sportowych: Ferrari, Maserati, Lamborghini, Pagani i De Tomasso.
Penelopa
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Penelopa » 07.01.2009 10:27

Grzegorz Ćwik napisał(a):No i stało się. Włochy to nie tylko potęga turystyczna, ale to kraj potrafiący dokopać niemiachom. Cieszę się z ich wygranej bo buta niemiecka i przekonanie o niepodważalnej supremacji swiatowej w piłce nożnej mocno mnie wkurzyła.

Co do zwiedzania Włoch- proszę rozważyć opcję Interhomu. Tak wstępnie planuję na przyszły rok wynajęcie w dwóch miejscach po tygodniu właśnie apartamentu- na początku gdzieś w Toskanii, a potem niżej, nad morzem, nawet w Kalabrii. Duża oferta apartamentów istnieje oczywiście również w innych miajscach internetowych. Taniej wychodzi gdy planujemy taki pobyt dla 2-3 rodzin, niekiedy wynajęcie domku jest nawet bardziej opłacalne. Jeśli pobyt nad samym morzem- świetna propozycja przedstawiona przez Eurocamp. Są to namioty z pełnym wyposażeniem typu łóżka, kuchenki, lodówka, gary- w wielu miejscach włoskiego buta. Również w tym pakiecie bungalowy, ale taniej to tylko po sezonie. Oczywiście jest to propozycja dla ludzi nie jadących ze swoim namiotem lub przyczepą kempingową. Również namyślę się nad tym rozwiązaniem- ale to wszystko w przyszłości. Warto zlecić przesłanie katalogów docelowych zarówno z Interhomu jak i Eurocampu- wystarczy poprzez internet.
Pozdrawiam Grzegorz. :wink:

A jak finał piłeczki- może Włochy i Francja???
Również Polecam Biuro Podróży Interhome wybieram sie po raz drugi i korzystam jeszcze raz z ich usług :)
Penelopa
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Penelopa » 07.01.2009 10:47

Witam wybieram się po raz pierwszy do Włoch nad Adriatyk po raz drugi zamieniłam teraz plaże z kamienistych na piaszczyste:) wybieram się do Abruzzo/Molise Pineto udało mi się znaleźć w dobrej cenie -hmm..chyba można tak powiedzieć apartament i to spory dla 4 wczasowiczów (rodzinka).Chciałam zakotwiczyć się w miarę niedaleko Rzymu-Wiecznego i przepięknego Miasta co prawda 2 godziny drogi ale zawsze coś...w sumie osiągnęłam cel dom położony na wzgórzu,wiejski klimat plantacje winogron towarzyszyć będą mi podczas rodzinnych spacerów no i Morze:) Oczywiście ofertę wyszukałam w Biurze Interhome i to po raz drugi.Biuro Podróży godne Polecenia.Ale powracając do miejscowości czy ktoś tam był lub w okolicach i może podzielić się ze mną jakimiś ciekawymi spostrzeżeniami,informacjami,przygodami itd.Jaki klimat tam panuje,czego się wystrzegać...jeśli chodzi o zwiedzanie,chętnie posłucham dobrych rad. Pozdrawiam
Italiano
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Italiano » 15.01.2009 18:01

Witam
Mam kilka pytań dotyczących Włoch byłbym niezmiernie wdzięczny gdyby ktoś udzielił mi odpowiedzi :D :
1. czy we włoszech można wynająć podobne apartamenty u rodzin jak w Chorwacji?, jaka jest ich średnia cena (we wrześniu, maju, czerwcu)?czy jest problem z wynajęciem czy też można jechać w ciemno jak w Chorwacji i w każdym miasteczku znajdzie się kwatery?pytam o środkowe Włochy, wybrzeże centrum półwyspu?
2. czy to prawda że we Włoszech wchodzą w grę albo hotele albo campingi i o apartamencie typu chorwackiego nie ma co mażyć czy to tylko przesąd :D jakieś ich ceny?
3. czy na autostradach są bramki czy obowiązują winiety? jeżeli bramki to jaka jest średnia cena 100km autostrady?
4. któredy najlepiej jechać czechy, słowacja(jestem z Lublina) Austria, czy Węgry, Słowenia?jakie jest wasze zdanie?
5.jakieś sugestie dotyczące noclegu w połowie drogi do Włoch?
DZIĘKI :D :D :D
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 15.01.2009 18:24

1) we Włoszech generalnie nie ma czegoś takiego jak apartamenty w rozumieniu tych chorwackich. Tubylcy nie stoją przy drodze z kartkami typu "zimmer frei"
2) najmem lokali - tzw. mieszkań wakacyjnych zajmują się na miejscu agencje turystyczne. Nie ma problemów z wynajęciem czegokolwiek do mieszkania na miejscu. Oferty last minute są wywieszone na witrynach. Jedyny minus to.....cena :roll:
Jak interesują Cię przykładowe ceny to wpisz sobie w google "Agenzia per il Turismo" + nazwę miasta lub regionu i wyrzuci Ci trochę ofert.
Jeżeli interesuja Cię tanie hotele, hostele itp. to szukaj ich na tej stronie: www.hostelsclub.com (tam też możesz trafić na w miare przyzwoite cenowo noclegi tranzytowe w innych krajach)
3) Pytasz o kempingi - trochę info i cen znajdziesz na www.camping.it
4) na włoskich autostradach nie ma winiet. Płaci się za odcinek. Można też wykupić tzw. via card - czyli system pre paid. Więcej info na temat cen odcinków itp. informacji dot. autostrad we Włoszech masz w dziale FAQ
5) co do trasy z Lublina to moim zdaniem najwygodniej i najszybciej: Bratysława-Wiedeń-Klagenfurt-Udine-Wenecja i dalej wg. uznania
6) nocleg tranzytowy wypadnie Ci pewnie gdzieś koło Bratysławy/Wiednia
W Bratysławie nie ma problemów z noclegami. Więcej na ten temat poszukaj na: www.travelguide.sk
to tyle na wstępie :wink:
carnivalka
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) carnivalka » 15.01.2009 20:43

Do Rzymu koszt autostrady to około 30-35 euro ,dokładnie nie pamiętam ,bo jechałam w 2007 roku.Rezerwacje robiłam przez www.hostele.pl oraz www.domy-letniskowe.com
Italiano
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Italiano » 16.01.2009 00:27

Dzięki dzięki.Wrócę jednak do kwestii mieszkania. W Chorwacji mieszkałem w apartamentach 10-17 Euro od osoby czyli wychodziło jakieś 20-28 euro za dobę. Czy we Włoszech w maju,czerwcu, wrześniu jest szansa na nocleg w tej cenie.Mówie o 2 tygodniowym pobycie.Chyba nie ma znaczenia miejsce (hotel, motel, apartament dom u rodziny...)byle nie był to camping pod namiotem(zrobiliśmy się wygodni :D ).Gdzie we Włoszech według was można nocować najkorzystniej we dwójkę ,bez wielkich wygód(prysznic łóżko i ewentualnie kuchnia).Dzięki za polecone strony.Sprawdzę i tam. :D
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 16.01.2009 09:18

Italiano napisał(a):....Gdzie we Włoszech według was można nocować najkorzystniej we dwójkę ,bez wielkich wygód(prysznic łóżko i ewentualnie kuchnia)....

Wg. mnie takie noclegi znajdziesz właśnie na stronie, którą Ci podlinkowałem.
Italiano napisał(a):....W Chorwacji mieszkałem w apartamentach 10-17 Euro od osoby....

We Włoszech, moim zdaniem, taka cena wchodzi w rachubę też tyle, że w salach........wieloosobowych.
Planując pobyt we Włoszech zapomnij o chorwackich cenach. To nieco wyższy przedział cenowy, niestety...... :twisted:
marzka
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) marzka » 09.02.2009 19:33

Witam wszystkich :) Czytam i czytam sobie wątki o Włoszech i chyba w tym roku "zdradzę" Cro właśnie dla nich :wink: .
Plażowanie na koniec planuję oczywiście Gargano :) . Ponieważ jednak nie przepadam za piaszczystymi plażami (chyba jakieś "zboczenie" po Cro :lol: ) szukam żwirkowej. Znalazłam jedynie BAIA di Campi i tu mam pytanie - jeździmy przyczepą kampingową - czy można tam bez problemu dojechać z dość dużym zestawem- w Chorwacji nie wszystkie kempingi wchodziły w grę.
Poza tym może ktoś widział/ był/ może polecić jeszcze inne kempingi z prochorwackimi :wink: plażami ?
janusz.w.
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) janusz.w. » 10.02.2009 08:24

marzka napisał(a):Witam wszystkich :) Czytam i czytam sobie wątki o Włoszech i chyba w tym roku "zdradzę" Cro właśnie dla nich :wink: .
Plażowanie na koniec planuję oczywiście Gargano :) . Ponieważ jednak nie przepadam za piaszczystymi plażami (chyba jakieś "zboczenie" po Cro :lol: ) szukam żwirkowej. Znalazłam jedynie BAIA di Campi i tu mam pytanie - jeździmy przyczepą kampingową - czy można tam bez problemu dojechać z dość dużym zestawem- w Chorwacji nie wszystkie kempingi wchodziły w grę.
Poza tym może ktoś widział/ był/ może polecić jeszcze inne kempingi z prochorwackimi :wink: plażami ?

Na ten kemp bez problemu dojedziesz z dużą przyczepą, a i na nim nie będziesz miała problemów z wszelkimi 'manewrami' :D

pozdr

P.S.
Stronkę znasz :?:
http://www.baiadicampi.com/english.html
marzka
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) marzka » 10.02.2009 18:41

Dzięki wielkie Januszu W. :wink: za szybką reakcję.
Siedzę sobie przed mapą i zastanawiam się jak my z naszą przyczepką dojedziemy nad Gardę..... Do Cro zawsze lecieliśmy na Brno, Graz Maribor itd. Do Włoch chyba lepiej by było na Klagenfurt, Udine , Werona i dalej.
Ale jest jedno małe ale - nigdy nie jechałam (znaczy nie pamietam za bardzo) przez Klagenfurt i coś mi świta, że tam górki jakieś zabronione dla przyczep były. Dobrze myślę, czy może pomyliło mi się z trasą do Słowienii z Klagenfurtu. Generalnie gór sie nie boimy, serpentyny itp. nam nie strasznie, ale czy ma sens jazda tym odciniek z przyczepą , czy nie lepiej jechać na Ljubljanę, Triest i dalej ? :?
Grzegorz Ćwik
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Grzegorz Ćwik » 10.02.2009 19:07

Nie, trasa na Klagenfurt jest genialna. Jechałem nią już chyba 6 razy z przyczepą, to jedna z najlepszych dróg w Europie, przyrobiona ostatnio tak, że do samego końca autostrady w Austrii, szczególnie pod Klagenfurtem przemierzasz ją w tunelach pod samym miastem. Cud techniki, 0 górek. Góry są właśnie na trasie Ljubljana - Triest, nie polecam.

Pozdrawiam, Grzegorz. :wink: :lol:
ziomek
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) ziomek » 17.02.2009 23:11

trasa do Włoch to bajka zero problemów zero stromych podjazdów elegancka autostrada aż do Werony nie polecam przejazdu w piątek na trasie Udine - Werona straszne korki najlepiej w niedzielę brak tirów
Byliśmy nad Gardą nie będziesz mieć problemu z przyczepą wybierzcie camping niedaleko Gardalandu tam jest w miarę równy teren natomiast okolice Sirmione i Salo to rejon bardziej górzysty i campy są położone tarasowo więc wjazd z przyczepą trochę utrudniony ale też można
natomiast na Gargano zalecam uwagę bo tam już można się zdziwić
niekiedy są uciążliwe zakręty przy skałach ale też się da
generalnie campy większe bardziej luksusowe niż w Chorwacji , większy wybór dla przyczep
gospodarz
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) gospodarz » 05.03.2009 17:51

Bardzo dobra wiadomość dla jadących do Włoch :!: :!: :!:

Przed miesiącem otwarto obwodnicę (passante autostradale) Venecji/Mestre.

Dołączam link z krótką przejażdżką:
http://www.travelblog.it/post/7154/inna ... -di-mestre

tu lepsze video:
http://nuovavenezia.gelocal.it/multimed ... /4673464/2

Szerokiej drogi w podróży do Wiecznego Miasta :D
Ostatnio edytowano 05.03.2009 18:08 przez gospodarz, łącznie edytowano 2 razy
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 05.03.2009 17:56

Jechałem tamtędy w zeszły poniedziałek. Potwierdzam. Korków nie było...
gospodarz
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) gospodarz » 05.03.2009 18:02

Jechałeś obwodnicą czy "starą" drogą"?
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Włochy - Italia