Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Bella Italia

We Włoszech znajduje się najstarszy na świecie uniwersytet, jest nim założony w 1088 roku Uniwersytet Boloński. Na terenie Włoch znajdują się 2 słynne wulkany: Etna i Wezuwiusz. We Włoszech trzykrotnie odbywały się igrzyska olimpijskie w latach 1956, 1960 i 2006. We Włoszech znajduje się 50 obiektów światowego dziedzictwa kultury UNESCO. Modena we Włoszech to prawdziwa stolica samochodów sportowych, mieści się w niej 5 fabryk luksusowych samochodów sportowych: Ferrari, Maserati, Lamborghini, Pagani i De Tomasso.
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 12.11.2008 12:37

janusz.w.
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) janusz.w. » 12.11.2008 12:42

carnivalka
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) carnivalka » 12.11.2008 13:28

Np Camping Tiber,basen też jest a darmowy bus dowozi do stacji Prima porta.Potem kupujesz bilet za 4 euro i możesz jeżdzić cały dzień wszystkimi środkami miejskimi.Aha z Prima Porta jedzie się kolejką podmiejską.Wysiadasz na stacji Flamino i przesiadasz się na metro.
Aglaia
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Aglaia » 12.11.2008 16:33

2salamandra22 napisał(a):Plan na 2009 to Włochy, najpierw Garda potem Rzym a w drodze powrotnej drugi raz Wenecja (nie zapomnę jak mi szczęka opadła na bruk na widok bujającej się na falach gondoli). Szukam fajnego kampingu w okolicach Rzymu, najlepiej z zorganizowanym transportem do Wiecznego Miasta. Najlepiej przy plaży, a i basen byłby mile widziany. Pozdrawiam.

Polecam Happy Camping. Bus dowozi do Prima Porta a dalej kolejką do centrum. Niestety nie ma plaży ale jest bezpłatny basen. Poza tym pyszna restauracja (w całkiem dobrych jak na Rzym cenach). Warto przeglądać stronę internetową bo czasem drukują jakieś zniżkowe kupony.
carnivalka
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) carnivalka » 12.11.2008 20:13

Z Rzymu na plażę np Lido di Ostia jest dość daleko ,a morze Tyreńskie w tym regionie nie należy do najciekawszych.Ale jeżeli koniecznie chcesz nad morzem to przejrzyj to.Sama miejscowość jest bardzo przyjemna.

http://www.romacampingcastelfusano.it/it/index.htm
2salamandra22
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) 2salamandra22 » 19.11.2008 17:53

Kochani bardzo dziękuję za informacje, na pewno się przydadzą. Oglądając strony internetowe włoskich kampingów zwróciłam uwagę iż wymagają zaliczki przy rezerwacji miejsca pod namiot, czy spotkaliście się z czymś takiem, czy w ogóle rezerwacja jest konieczna. W tym roku rezerwowałam miejsca na kampingach w Chorwacji i Słowenii ( dziwnie jest widzieć swoje nazwisko na tasmie otaczającej parcelę gdzieś w środku Europy), robiłam to emailem, bez przedwpłaty. Słyszałam, że włoskie kampingi są dośc zatłoczone, będziemy jechać w kilka samochodów (4 namioty) i trochę się martwię.
carnivalka
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) carnivalka » 19.11.2008 18:07

W roku 2007 w sierpniu na campingu Tiber w Rzymie i w Sorento w Santa Fortunata nie było problemu z rezerwacją .Były miejsca campingowe jak i miejsca w domkach .Stały i czekały na chętnych.A jeżeli chodzi o namiot ,to w ogóle nie martwiłałabym się,chyba,że wylądujesz póżno w sobotę.Ale to jest problem wtedy prawie wszędzie.
Grzegorz Ćwik
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Grzegorz Ćwik » 20.11.2008 09:34

W miastach turystycznych nie ma kłopotów z miejscami na kempingach. Chodzi tu o samych Włochów, których przecież na te kempingi nie interesują. Problem zaczyna się na kempingach nadmorskich, tam jest zwykle tłoczno, i w zależności od regionu, bardziej lub mniej obleganego, przedpłaty są aktualne, głównie tam, gdzie pola namiotowe są dokładnie wyznaczone i ich ilość jest policzalna. Uważam, że przedpłata lub poręczenie kartą płatniczą jest w takich warunkach nawet korzystne, gwarantuje wszakże miejsce. Bywało tak, że musieliśmy w takich bardziej popularnych miejscowościach odwiedzić kilka kempingów, zanim coś znaleźliśmy. A to duża strata czasu. W takich okolicznościach proponuje wybierać te największe kempingi, tu jest zawsze największa szansa.

Pozdrawiam. Grzegorz. :wink: :lol:
Aglaia
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Aglaia » 20.11.2008 20:26

Na "kempingowych" wyjazdach wakacjach byłam we Włoszech dwa razy. Raz we wrześniu i drugi raz na przełomie lipca i sierpnia.Problem z miejscami był tylko raz - w ostatnim tygodniu września w okolicach Ravenny, po prostu większość campów była... zamknięta :twisted: . Bywaliśmy w różnych miejscach, mniej lub bardziej "turystycznych" i nigdy nie było problemu z miejscem, nigdy nikt nam nie powiedział, że miejsc na campie nie ma.
LRobert
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) LRobert » 20.11.2008 21:21

Niestety we Włoszech zdarzają się trudności z kempingiem. Nas spotkało to w okolicach Gardy, w Toskani jeden z kempingów był w ogóle nieczynny a na pozostałych był problem. Jak się nie ma zarezerwowanego miejsca to pozostaje cierpliwe szukanie takiego miejsca jakie nam odpowiada. :D Ja jadę w ciemno i nie mam rezerwacji.
Grzegorz Ćwik
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Grzegorz Ćwik » 27.12.2008 22:14

W planach na rok 2009 uwzględniam Sycylię. Przyznaję się bez bicia, że Sycylii nie znam, w odróżnieniu od całego buta włoskiego, którego przemierzyłem wielokrotnie.
Do tej pory nie rozprawiłem sie z tą niesamowitą wyspą, wiec już chyba nadszedł odpowiedni czas. W takim razie teraz moje pytanie. Co warto zobaczyć na Sycylii, gdzie zatrzymać się???
Wybór raczej na apartamenty, tańsze hoteliki. Czy możecie mi coś fajnego polecić????
Pozdrawiam, Grzegorz. :wink: :lol:
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 28.12.2008 10:19

Grzegorz - jak szukasz namiarów na tańsze hotele to wejdź na z poniższe strony:
www.hostelsclub.com
www.hosteltraveler.com
Są tam nie tylko odpowiedniki naszych schronisk ale jest duzo namiarów na małe rodzinne hoteliki i pensjonaty w znośnych, jak na Włochy, cenach.
Co do samej Sycylii rad Ci nie udziele bo widziałem ja tylko z góry :wink:
Ale mam nadzieję, ze kiedyś tam sie wybiorę.
Przy planowaniu co, jak i gdzie polecam przewodniki "Wiedza i Życie", moim zdaniem nieco lepszy poziom niz Pascal
Pozdrav :papa:
caal
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) caal » 28.12.2008 20:02

Co do przewodników, to stanowczo oba, bo się uzupełniają.

Co do watku, to nadrobiłam zaległości i jestem na bieżąco. Sycylia też mnie interesuje. W ogóle mam w planach południe Włoch - wstępnie pt na tropie Grecji w Italii. Zastanawiam się czy włączyć w to Sycylię, czy zostawić ją na osobna wyprawę.
No i Neapol. Muszę do muzeów w Neapolu, no muszę i już. Są dwa muzea szczególne, które koniecznie chcę zobaczyc. Muzeum archeologiczne i Museo di Capodimonte. Tylko zastanawiam się czy wjeżdżać do Neapolu, czy może zakwaterować się gdzieś w pobliżu i dojeżdżać tam transportem publicznym. Jakieś rady?
Aglaia
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Aglaia » 29.12.2008 09:00

Co do Sycylii - postaram się w skrócie odtworzyć moją podróż sprzed 4 lat. Zwiedzenie Sycylii połączyliśmy z południowymi Włochami i jeśli chodzi o Sycylię to sprawa przedstawiała się tak: 1. Wyspy Liparyjskie (bazą wypadową było Millazzo), 2.Monreale, 3. San Vito lo Capo (piękna plaża), 4. Segesta i Erice, 5. Eraclea Minoa, Agrigento, 6.Syrakuzy, 7.Etna (w wersji bardziej hard core czyli na piechotę, wersja dla tych co nie lubią się męczyć kolejka + busik), 8.Taormina.

Z różnych przyczyn pomineliśmy inne ciekawe miejsca np. Cefalu i Palermo.

Sycylia to głównie wycieczka śladami starożytności. Mi bardzo się podobało. Problemem było tylko gorąco (byliśmy na przełomie lipca i sierpnia) - jeśli możecie wybierajcie raczej maj lub wrzesień.

Ponieważ jestem z opcji campingowej raczej nie pomogę z hotelami.

Jeśli chodzi o ceny to w sezonie kształtowały się na podobnym poziomie jak poza sezonem w północnych Włoszech.
Maciej
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Maciej » 29.12.2008 21:07

Grzegorz Ćwik napisał(a):W planach na rok 2009 uwzględniam Sycylię. Przyznaję się bez bicia, że Sycylii nie znam, w odróżnieniu od całego buta włoskiego, którego przemierzyłem wielokrotnie.
Do tej pory nie rozprawiłem sie z tą niesamowitą wyspą, wiec już chyba nadszedł odpowiedni czas. W takim razie teraz moje pytanie. Co warto zobaczyć na Sycylii, gdzie zatrzymać się???
Wybór raczej na apartamenty, tańsze hoteliki. Czy możecie mi coś fajnego polecić????
Pozdrawiam, Grzegorz. :wink: :lol:

O hotelikach nic nie powiem bo rezerwowałem apartament przez Interhome ale o Sycylii znajdziesz trochę w mojej relacji sprzed 2 lat, jak się nudzisz to zapraszam do lektury ;) przewodnik to to nie jest ale zawsze jakaś opinia, spostrzeżenia.
PozdraV
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Włochy - Italia