napisał(a) jotem » 21.06.2008 11:51
blacha napisał(a):Witam.
W tym roku moja żona powiedziała BASTA!
4 raz z rzędu do Cro jej sie nie chce jechac...zatem Toskania..
Byl ktos na poczatku maja aby zaopiniowac pogode z tego okresu?
Interesuje mnie rowniez,czy we Wloszech podobnie jak w Cro posilki w restauracjach tanieja przed sezonem?
Bylbym wdzieczny za te informacje.
Byłam w Toskanii w zeszłym roku, na przełomie czerwca i lipca - czyli na progu sezonu. Zdecydowanie ceny niższe niż te w pełni sezonu - zatem w maju powinno być jeszcze lepiej. (teraz to raczej info na przyszły maj..
)Pogoda - hmm zależy o co Ci konkretnie chodzi - w czasie mojego pobytu było gorąco, słonecznie - raz była burza/sztorm. Mieszkałam nad samym morzem - więc upał nie przeszkadzał jednak woda w morzu...nie powalała wysoką temperaturą. Często wybiearłam basen w rezydencji. Poza tym zupełnie odmiennie niż po stronie Adriatyku - były fale, często bardzo duże - ewidentnie czuć było morską bryzę no i zdecydowanie szybciej niż po adriatyckiej stronie robiło się głęboko.
Ceny w restauracjach i knajpkach - zupełnie do wytrzymania, ceny w sklepach...wyższe niż u nas - ale przepaści nie ma. Wino - markowe dobre Chianti - ok 4 euro.
Prawdziwe włoskie jedzenie - wszędzie prócz turystycznych szlagierów typu centrum Florencji czy Pizy - jedzenie tam odradzam nie tylko ze wzgędu na ceny ale również dlatego, że z włoską kuchnią nie ma wiele wspólnego. Tworzą tam takie dziwolągi jak Pizza z frytkami...(!!!!) - nawet nie odważyłam się tego próbować!:)
Poza tym należy pamiętać, że Toskania to nie tylko te szlagierowe miejsca - to również wieeeele ciekawych miejsc poza głównym szlakiem zwiedzania - miasteczka na wzgórzach, winnice po horyzont, Miejsca typu Populonia! (mmmniam - pyszne widoki z góry!)
Jak jeszcze jakieś info potrzebne - dajcie znać. Mogą tez być jakies fotki na zyczenie.