Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Bella Italia

We Włoszech znajduje się najstarszy na świecie uniwersytet, jest nim założony w 1088 roku Uniwersytet Boloński. Na terenie Włoch znajdują się 2 słynne wulkany: Etna i Wezuwiusz. We Włoszech trzykrotnie odbywały się igrzyska olimpijskie w latach 1956, 1960 i 2006. We Włoszech znajduje się 50 obiektów światowego dziedzictwa kultury UNESCO. Modena we Włoszech to prawdziwa stolica samochodów sportowych, mieści się w niej 5 fabryk luksusowych samochodów sportowych: Ferrari, Maserati, Lamborghini, Pagani i De Tomasso.
Tomy
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Tomy » 23.04.2008 10:57

Witam. We Włoszech jestem 2razy w tygodniu, z racji wykonywanego zawodu. Akurat moim docelowym miejscem jest Florencja. Aż wstyd sie przyznać,ale w ogóle nie znam tego miasta, mimo,iż tak często tam bywam. Poprostu jade i załatwiam co mi potrzeba i wracam:/
Jedyne w czym moge pomóc to powiadomienie o pogodzie. Po deszczowych chwilach, powoli zaczyna grzać. W tym tygodniu było juz 24 C.
PozdRawiam :)
Sam Diabeł
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Sam Diabeł » 23.04.2008 11:41

FLORENCJA... cóż, piszą i mówią że pięknem i iloscią zabytków ustepuje tylko Rzymowi... Nie wiem, w Rzymie jeszcze nie byłem, ale sama Florencja mnie nie rzuciła na kolana. Owszem ratusz, galeria, Duomo i inne kościoły piękne, ale miasto jako całość??? Nie. Wenecja 1000 razy ładniejsza, pełna klimatu i romantyzmu :-) Inne miasta gdzie byłem też, WERONA, PADWA, FERRARA, SIRMIONE.....
ziomek
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) ziomek » 25.04.2008 07:52

faktycznie Florencja bardzo ładna ale wszystko w takiej ciasnocie , budowle jedna obok drugiej ale Rzym jest boski pod każdym względem przynajmniej ja najmilej wspominam to miasto i okolice
Aandja
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Aandja » 19.06.2008 16:16

czy jadac w ciemno w okolice Caorle bedzie jakis problem ze znalezieniem noclegow?
Grzegorz Ćwik
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Grzegorz Ćwik » 21.06.2008 07:18

Rejon Caorle to zagłębie turystyczne. Pełno kempingów, małych hotelików, duży ruch i to może cię trochę wstępnie oszołomić. Zawsze można coś znaleźć, ale trzeba mieć na to sporo czasu, szczególnie jak chcesz się zatrzymać na dłużej, więc nie radzę zjawiać się tam pod koniec dnia. Ja na twoim miejscu przeszukałbym jednak Internet, nawet tylko po to, aby wiedzieć jakie są ceny i czego należy się tam spodziewać. A rezerwacja, nawet tak dla asekuracji, najczęściej nic nie kosztuje.

Pozdrawiam. Grzegorz. :wink: :lol:
who
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) who » 21.06.2008 10:45

ziomek napisał(a):[cut] ale Rzym jest boski pod każdym względem przynajmniej ja najmilej wspominam to miasto i okolice

- Rzym rządzi!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! :)
jotem
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) jotem » 21.06.2008 11:51

blacha napisał(a):Witam.
W tym roku moja żona powiedziała BASTA!
4 raz z rzędu do Cro jej sie nie chce jechac...zatem Toskania..
Byl ktos na poczatku maja aby zaopiniowac pogode z tego okresu?
Interesuje mnie rowniez,czy we Wloszech podobnie jak w Cro posilki w restauracjach tanieja przed sezonem?

Bylbym wdzieczny za te informacje.

Byłam w Toskanii w zeszłym roku, na przełomie czerwca i lipca - czyli na progu sezonu. Zdecydowanie ceny niższe niż te w pełni sezonu - zatem w maju powinno być jeszcze lepiej. (teraz to raczej info na przyszły maj..;))Pogoda - hmm zależy o co Ci konkretnie chodzi - w czasie mojego pobytu było gorąco, słonecznie - raz była burza/sztorm. Mieszkałam nad samym morzem - więc upał nie przeszkadzał jednak woda w morzu...nie powalała wysoką temperaturą. Często wybiearłam basen w rezydencji. Poza tym zupełnie odmiennie niż po stronie Adriatyku - były fale, często bardzo duże - ewidentnie czuć było morską bryzę no i zdecydowanie szybciej niż po adriatyckiej stronie robiło się głęboko.

Ceny w restauracjach i knajpkach - zupełnie do wytrzymania, ceny w sklepach...wyższe niż u nas - ale przepaści nie ma. Wino - markowe dobre Chianti - ok 4 euro.
Prawdziwe włoskie jedzenie - wszędzie prócz turystycznych szlagierów typu centrum Florencji czy Pizy - jedzenie tam odradzam nie tylko ze wzgędu na ceny ale również dlatego, że z włoską kuchnią nie ma wiele wspólnego. Tworzą tam takie dziwolągi jak Pizza z frytkami...(!!!!) - nawet nie odważyłam się tego próbować!:)

Poza tym należy pamiętać, że Toskania to nie tylko te szlagierowe miejsca - to również wieeeele ciekawych miejsc poza głównym szlakiem zwiedzania - miasteczka na wzgórzach, winnice po horyzont, Miejsca typu Populonia! (mmmniam - pyszne widoki z góry!)

Jak jeszcze jakieś info potrzebne - dajcie znać. Mogą tez być jakies fotki na zyczenie.
Grzegorz Ćwik
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Grzegorz Ćwik » 24.06.2008 12:35

Fotki z TOSKANII zawsze mile widziane. Pozdrawiam. :wink: :lol:
Grzegorz Ćwik
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Grzegorz Ćwik » 10.07.2008 22:00

Jest mi bardzo przykro, ale w tym roku odpuszczam letnie wakacje we Włoszech, przekładam je na rok następny. Wyszła wakacyjna podróż na koniec świata, ale Toskania i coś jeszcze już zostały wpisane do grafiku wyjazdów na rok następny przez moją żonę, i jest to nieodwołalne,

A teraz zastanawiam się i tu pytanie właśnie do WAS, co jest takim najważniejszym miejscem do zwiedzenia we Włoszech. Jasne, że tak jak u nas Warszawa, Kraków i Gdańsk stanowią tzw. milowe kroki, tak w Italii Rzym, Wenecja i Florencja. tu sie nie będę spierał, nie do podważenia, tu zawsze i chce sie wracać, i jeśli nawet byłeś i raz i drugi, to ciągle jest mało.

I teraz pytanie, co jeszcze jest dla was takim ważnym, może nie największym, może nie najbardziej znanym, ale miejscem, które spowodowało, że jeszcze chcielibyście tam kiedyś wrócić, a teraz polecicie to innym.

marsylia
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) marsylia » 28.10.2008 11:51

Może ktoś się wybiera do Włoch i chce mnie przygarnąć :?: :wink:
MTG
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) MTG » 28.10.2008 12:47

Grzegorz Ćwik napisał(a):Jest mi bardzo przykro, ale w tym roku odpuszczam letnie wakacje we Włoszech, przekładam je na rok następny. Wyszła wakacyjna podróż na koniec świata, ale Toskania i coś jeszcze już zostały wpisane do grafiku wyjazdów na rok następny przez moją żonę, i jest to nieodwołalne,

A teraz zastanawiam się i tu pytanie właśnie do WAS, co jest takim najważniejszym miejscem do zwiedzenia we Włoszech. Jasne, że tak jak u nas Warszawa, Kraków i Gdańsk stanowią tzw. milowe kroki, tak w Italii Rzym, Wenecja i Florencja. tu sie nie będę spierał, nie do podważenia, tu zawsze i chce sie wracać, i jeśli nawet byłeś i raz i drugi, to ciągle jest mało.

I teraz pytanie, co jeszcze jest dla was takim ważnym, może nie największym, może nie najbardziej znanym, ale miejscem, które spowodowało, że jeszcze chcielibyście tam kiedyś wrócić, a teraz polecicie to innym.

Polecam zwiedzenie Jaskiń Frassasi. Ciekawe miejsce położone w regione Marche, może nie jest to Toskania, ale warto zajrzeć.
http://www.frasassi.com/
Ania W
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Ania W » 28.10.2008 13:56

Asyż zrobił na mnie niesamowite wrażenie. Przyjechałam tam o 2 w nocy. Cisza, spokój, jakiś taki mistycyzm.
Jestem wierna Italii, spędziłam tam najwspanialsze chwile swojego życia.
Polecam Ci jak przedmowca jaskinie Frassasi, Pompeje, Wezuwiusz. Jeśli lubisz miejsca kultu to warto zobaczyć DOMEK MATKI BOSKIEJ W LORETO i cmentarz polskich żołnierzy gen. Andersa, odwiedzić SAN GIOVANNI ROTONDO , miejsce objawień OJCA PIO, PADVE - miejsce kultu św. Antoniego i zobaczyć Uniwesytet, gdzie studiowali m.in.Kopernik i Zamoyski
Pozdrawiam. :papa:
MTG
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) MTG » 28.10.2008 14:12

anjas napisał(a):Asyż zrobił na mnie niesamowite wrażenie. Przyjechałam tam o 2 w nocy. Cisza, spokój, jakiś taki mistycyzm.
Jestem wierna Italii, spędziłam tam najwspanialsze chwile swojego życia.
Polecam Ci jak przedmowca jaskinie Frassasi, Pompeje, Wezuwiusz. Jeśli lubisz miejsca kultu to warto zobaczyć DOMEK MATKI BOSKIEJ W LORETO i cmentarz polskich żołnierzy gen. Andersa, odwiedzić SAN GIOVANNI ROTONDO , miejsce objawień OJCA PIO, PADVE - miejsce kultu św. Antoniego i zobaczyć Uniwesytet, gdzie studiowali m.in.Kopernik i Zamoyski
Pozdrawiam. :papa:

Zgadzam sie z koleżanką, Asyż to niezwykłe miejsce...
Aglaia
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Aglaia » 30.10.2008 10:57

1. Cinque terre (mam duży osobisty sentyment do tego miejsca).
2.Alberobello (na obcasie) - region znany ze specyficznych budowli zwanych trulami.
3.Matera - jaskinie, w których w latach 60-tych ubiegłego wieku ciągle żyli ludzie.
2salamandra22
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) 2salamandra22 » 12.11.2008 12:27

Plan na 2009 to Włochy, najpierw Garda potem Rzym a w drodze powrotnej drugi raz Wenecja (nie zapomnę jak mi szczęka opadła na bruk na widok bujającej się na falach gondoli). Szukam fajnego kampingu w okolicach Rzymu, najlepiej z zorganizowanym transportem do Wiecznego Miasta. Najlepiej przy plaży, a i basen byłby mile widziany. Pozdrawiam.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Włochy - Italia