Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Bella Italia

We Włoszech znajduje się najstarszy na świecie uniwersytet, jest nim założony w 1088 roku Uniwersytet Boloński. Na terenie Włoch znajdują się 2 słynne wulkany: Etna i Wezuwiusz. We Włoszech trzykrotnie odbywały się igrzyska olimpijskie w latach 1956, 1960 i 2006. We Włoszech znajduje się 50 obiektów światowego dziedzictwa kultury UNESCO. Modena we Włoszech to prawdziwa stolica samochodów sportowych, mieści się w niej 5 fabryk luksusowych samochodów sportowych: Ferrari, Maserati, Lamborghini, Pagani i De Tomasso.
aga j.
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) aga j. » 10.03.2008 09:10

A nam sie nad Gardą nie podobało ale to juz jest nasza subiektywna ocena. Zajechaliśmy tam aby odetchnąc przed powrotem do domu po 4 tygodniowej objazdówce Włoch (a przy okazji zdążyliśmy uciec z Gargano przed pożarami).
Pozdrawiam :) [/img]
ziomek
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) ziomek » 10.03.2008 14:17

a ja polecam biuro eurocamp mają kilka campingów nad Gardą - nam bardzo podobał się camp Weekend w San Felice del Benaco
Biuro to ma namioty /ale to chyba jeszcze za zimno/ , mobilhomy ogrzewane i w pełni wyposażone - byliśmy tamw 2005 roku bo teraz już z własnym domem jeździmy pozdrawiam :D :D :D :D
Sylwunia
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) Sylwunia » 19.03.2008 09:26

A mógłby ktoś mi doradzić: nie wiem jaki region wybrać: Czy okolice Wenecji czy Kalabria?? Z tego co wiem (po przeczytaniu waszych postów) to okolice Wenecji są niezbyt czyste (chodzi mi głównie o wode)?? W zeszłym roku byliśmy w Chorwacji i było tam przepięknie:) Czy rzeczywiscie Adriatyk jest w tamtym regionie brudny?? A jak wygląda sytuacja w Kalabrii?? Zależy mi na tym żeby były ładne widoki, czyste plaże i woda, a także spokój!! Pozdrawiam wszystkich i z góry dziękuje za odpowiedzi
carnivalka
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) carnivalka » 19.03.2008 09:44

Ja wybrałabym Kalabrię tą od strony M.Tyreńskiego.W okolicach Wenecji możesz sobie natomiast zrobić krótką przerwę w podróży.
janusz.w.
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) janusz.w. » 19.03.2008 10:23

...a po drodze jeszcze Gargano :!:
pozdr
aga j.
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) aga j. » 19.03.2008 10:50

Tak, tak, Gargano koniecznie, Baia di Campi - raj na ziemi!
Aglaia
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Aglaia » 19.03.2008 14:17

Zdecydowanie Kalabria, bo:

1.Czyściej (jeśli chodzi o wodę) - może woda w Adriatyku w okolicach Wenecji nie jest brudniejsza z punktu widzenia bakteriologicznego ale ta w Kalabrii woda jest na pewno bardziej przejrzysta.
2.Taniej
3.Bardziej urokliwie (więcej małych plaż, miasteczka też jakieś sympatyczniejsze)
4.Chyba mniej ludzi ale nie jestem pewna.

A tak wogóle to jak już rozważasz Kalabrię to może warto "iść na całość" i po prostu Sycylia 8) .
ziomek
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) ziomek » 19.03.2008 14:21

czy ktos wie jak wygląda Gargano po zeszłorocznych pożarach :?: :(
kasper68
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) kasper68 » 19.03.2008 21:01

Do Sylwuni:
Zdecydowanie Kalabria w rejonie Capo Vaticano. Byłam w zeszłym roku w hotelu - rezydencji Villaggio Stromboli i bardzo sobie chwalę. Ładna zatoczka z piaszczystą plażą. Mało ludzi, szczególnie przed sezonem. A na ośrodku dodatkowo basen z brodzikiem. Blisko do Tropei z której wypływają statki na wycieczkę po wyspach Liparyjskich. Niedaleko do Pizzo. Można też wybrać się na Sycylię do Taorminy.
blacha
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) blacha » 23.03.2008 08:07

Witam.
W tym roku moja żona powiedziała BASTA!
4 raz z rzędu do Cro jej sie nie chce jechac...zatem Toskania..
Byl ktos na poczatku maja aby zaopiniowac pogode z tego okresu?
Interesuje mnie rowniez,czy we Wloszech podobnie jak w Cro posilki w restauracjach tanieja przed sezonem?

Bylbym wdzieczny za te informacje.
yeti33
Odkrywca
Re: Kempingi we Włoszech

Nieprzeczytany postnapisał(a) yeti33 » 26.03.2008 14:01

Grzegorz Ćwik napisał(a):Zbliża się sezon wakacyjno-urlopowy tak więc należy już zastanowić się nad formą planowanego zwiedzania wybranych miejsc, w tym poście akurat dotyczących Italii.
Przez kilka lat objeździłem Włochy z północy na południe i ze wschodu na zachód. Praktycznie zawsze zatrzymywałem się na kempingach, i ten temat jest mi zasadniczo bliski.
Uważam, że możemy się podzielić informacjami o regionach i kempingach, tak, aby lepiej przygotować się do sezonu wyjazdowego.

Tak więc kilka uwag o kempingach. Aby nadać temu trochę porządku i systematyczności, zaczynam od granicy ze Słowenią. W okolicy Triestu raczej cienko z kempingami. Istnieją małe, prywatne, trudne do odnalezienia. Pierwsze większe rozpoczynają się od okolicy Grado. Ten rejon nie jest jednak turystycznie zagospodarowany i raczej nie grzeszy urokliwością. Tak naprawdę prawdziwy resort turystyczny w tej części Italii to Bibione i graniczące z nim Lignano. Bardziej znane Bibione, ale jest to miejsce mocno zatłoczone. Kilka małych i średnich kempingów, w tym niezły Il Tridente. Jednak tu zwykle potrzebna jest rezerwacja, i w sezonie nie mając jej nie ma sensu szukać wolnego miejsca, ja próbowałem i nic z tego nie wyszło. 4 lata temu objechałem całą miejscowość i nic nie znalazłem. Lepiej od razu pojechać do pobliskiego Lignano, przy wjeździe, właśnie od strony Bibione jest duży kemping Pino Mare, Na tak dużym kempingu zawsze się coś znajdzie. Morze ciepłe, duże piaszczyste plaże, ale sama woda trochę wybełtana. Miejsce dobre bo już stąd blisko do Austrii, dwukrotnie odpoczywaliśmy tutaj po trudach włóczęgi po Italii, tak aby nabrać sił przed powrotem do domu.
Dalej na zachód to okolica Jesolo. Tutaj olbrzymia ilość mniejszych i dużych kempingów, do wyboru i do koloru, w Internecie można znaleźć dużą ilość informacji o kempingach rejonu Jesolo. Dalej wjeżdżamy na półwysep Lido di Jesolo, i możemy dojechać do końca, aż do Punta Saboni, skąd wygodnie dostać się promem do samej Wenecji. W tej okolicy polecam kemping Marina di Venezia. Duży, wspaniale zorganizowany kemping, szczególnie dla rodzinnego wczasowania z dziećmi, Wszelkie udogodnienia, niestety nie jest tanio, ale coś za coś. Kemping przypomina miasto, w centralnym miejscu promenady z dużą ilością sklepów, restauracji, pizzerii, fontann, basenów. Kiedy dzieci były małe, trzykrotnie wczasowaliśmy tutaj, pozytywne wspomnienia. O ile pamiętam wskazana jest rezerwacja i pobyt minimalny to chyba tydzień. Bardzo dobra komunikacja do Wenecji, tak, że można wybrać się na cały dzień na zwiedzanie promem a nie własnym samochodem.
No dobra, a teraz sama Wenecja, czy macie jakieś doświadczenia z kempingowania w tej okolicy?

Pozdrawiam. Grzegorz. :wink: :lol:

Mam pytanie odnośnie campów w Toskanii. Zalezy nam na campach nad samym morzem w miarę tanich. Wnecie są tylko te z eurocampu. Masz namiary na jakieś bardziej przytulne i tańsze campingi?
Grzegorz Ćwik
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Grzegorz Ćwik » 29.03.2008 09:17

Kempingi we Włoszech dzielą się ogólnie na trzy kategorie. Kempingi nadmorskie, to najczęściej duże, całkowicie zagospodarowane miejsca, z pełną infrastrukturą turystyczną. Te nie są tanie, ale coś za coś. Są również mniejsze, wszystko zależy od zajmowanego terenu- np. powyżej Livorno, w stronę Genui i aż do Monte Carlo są ograniczone niepodatnością terenu, same skały, kempingi poprzylepiane tam gdzie natura dała szansę. Poniżej Livorno, i tutaj kempingi również toskańskie, aż do poziomu plaż pod Rzymem (Ostia) to duże piaszczyste tereny. Wszystko, w tym cena zależy od ilości gwiazdek.
Drugi rodzaj kempingów, to te zlokalizowane na obrzeżach miast turystycznych. Przykładem Kemping Michelangelo we Florencji, zlokalizowany na wspaniałym wzgórzu, z widokiem na stare miasto. Tu byłem 2x i polecam z przyczyny genialnego położenia. Czy to jest kemping miły, a co można przez to rozumieć? To ludzie tworzą atmosfere kempingów. A kempingi miejskie to miejsca do spania.
Trzeci rodzaj kempingów to tzw. miłe ale nie przytulne, molochy zlokalizowane w ładnie przyrodniczo położonych miejscach, stanowiące mekkę Włochów głównie z dziećmi, wiele basenów, pełna organizacja, to kempingi gdzie się jest, a nie do zwiedzania okolicy. Tych nie polecam, tłok i okropna wrzeszcząca dzieciarnia, koszmar. Miły i przytulny kemping, też coś, pamiętaj że jesteś we Włoszech, a kempingi tutaj to biznes, to nie miejsce na puste senne kempingi, gdzie spokój i tanio. Wybij sobie to z głowy. Niestety, a w rejonach obleganych turystycznie zawsze jest dość trudno o wolne miejsce.

PS. nie mam czasu w tej chwili, a do toskańskich kempingów niebawem wrócę.
Pozdrawiam. Grzegorz. :wink: :lol:
LRobert
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) LRobert » 31.03.2008 13:44

Jeśli idzie o kemping to w Toskani byłem na jednym. Mimo tego iż był duuuży to pobyt wspominam bardzo mile. Mieliśmy miejsce otoczone z trzech stron roślinnością a od strony drogi odgrodziliśmy się samochodem. Marina di Bibona kemping nazywał się Le Esperidi. Mnie się podobało. Szukaliśmyy jeszce w Marina di Cecina. Tam kempingi też duże ale nie było miejsca. Jak mogę coś podpowiedzieć to pytaj.
yeti33
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) yeti33 » 31.03.2008 18:07

Zdaje sobie sprawę, że we Włoszech jest duzo campów na wysokim poziomie.Jak do tej pory, byliśmy tylko w Chorwacji i to co mi się naprawdę podobalo to polożenie campow nad samym morzem, a przy tym niezbyt wysoka cena.Muszę stwierdzic, że oprócz campingow reklamowanych w internecie, były rowniez takie , które nie miały swojej strony a były naprawde
mile i niedrogie.Oczywiście zadnych basenow nie było ale byly czyste i panowala mila atmosfera.Teraz tylko zastanawiamy sie czy w Toskanii albo na wyspie Elbie są rownież campy nie opisywane w necie.Chcemy jechac 15 czerwca (do ok. 8 lipca) więc mam nadzieje, że w tym czasie nie będzie problemow ze znalezieniem fajnego miejsca
Grzegorz Ćwik
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Grzegorz Ćwik » 06.04.2008 11:02

Toskańskie kempingi.
Dzisiaj wracam do kempingów istniejących przy turystycznych miastach. Są to bardzo ważne miejsca, nie da się ich pominąć zwiedzając przepiękną Toskanię. Przedstawię tylko te, które znam, gdzie byłem i mogę z czystym sumieniem polecić. Oprócz omówionego już kempingu Michelangelo dziwnym trafem położonego w centrum Florencji, drugi, położony jednak pod miastem. Jest to kemping Il Poggeto, zjazd z autostrady A1. Ten droższy, ale pięknie terytorialnie położony, z basenami, w toskańskiej zieleni.
Ja wybrałbym ten miejski, ale pamiętajcie, że jest zawsze zatłoczony, dużo młodzieży z całego świata. Lepiej zabukować sie wcześniej i przybyć tu do południa, duża wymiana turystów. Głównie pola namiotowe, ale również trochę miejsca dla kamperów i przyczep kempingowych, z jaką ja i byłem ostatnio.
Florencja to jedyne miejsce w swoim rodzaju we Włoszech, to trzeba zaliczyć i w dodatku nie po łebach. Do takiego spotkania należy się przygotować. Obczytany przewodnik, wiemy czego szukamy i jak sie poruszamy. Miasto duże, ale samo centrum stosunkowo zwarte. Pamiętam gdy nocną porą, z kempingu niesamowity widok na rozświetlone miasto w zasięgu ręki, atmosfera nie do powielenia. Ceny w barach na kempie zawsze duże, lepiej produkty kupić wcześniej w normalnym sklepie wracając po drodze. Dwa kultowe muzea- Galleria degli Uffizi (głównie malarstwo) i degli Accademia z najpiękniejszymi rzeźbami wszech czasów tej części Italii. To pierwsze zwykle duże kolejki do kasy, trzeba kombinować.
Siena, drugie kultowe miasto, kemping Colleverde, blisko, położony na obrzeżach. Ceny w miarę przystępne. W okolicy Pizy, już nad morzem kemp Mare e Sole, tez niezły.
Pod San Gimigliano, we wzrokowej łaczności, ale nie pod samym miasteczkiem, bo takiego nie ma, kemp Boschetto di Piemma. Bez cudów, basenik słaby, ale tu się liczy bliskość jednego z najpiękniejszych zakątków Toskanii, którą należy zwiedzać z namaszczeniem, bez pośpiechu, smakując niesamowitą plastykę krajobrazu, niespotykaną barwę zieleni, pól. To nie tylko duże kultowe miasta, to również niespotykanej piękności małe miasteczka, gdzie zawsze należy się zatrzymać i odkrywać coś, co może tylko tobie się spodoba i zostanie w pamięci po wsze czasy. Takiej Toskanii wam życzę. Do tematu jeszcze z całą pewnością powrócimy.

Pozdrawiam, Grzegorz, :wink: :lol:
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Włochy - Italia