Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Bella Italia

We Włoszech znajduje się najstarszy na świecie uniwersytet, jest nim założony w 1088 roku Uniwersytet Boloński. Na terenie Włoch znajdują się 2 słynne wulkany: Etna i Wezuwiusz. We Włoszech trzykrotnie odbywały się igrzyska olimpijskie w latach 1956, 1960 i 2006. We Włoszech znajduje się 50 obiektów światowego dziedzictwa kultury UNESCO. Modena we Włoszech to prawdziwa stolica samochodów sportowych, mieści się w niej 5 fabryk luksusowych samochodów sportowych: Ferrari, Maserati, Lamborghini, Pagani i De Tomasso.
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 04.03.2008 09:15

Pełnia szczęścia na plaży w Riminii

Skoro są leżaki i parasole, to jest to dla osób spędzających na nich i pod nimi wakacje - pełnia szczęścia. :wink: :roll: :papa:
ziomek
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) ziomek » 04.03.2008 09:56

Januszu pamiętaj ,że ludziska wybierają różne formy wypoczynku :lol:
to wszystko jest dla ludzi i chyba ich tam nie brakuje sądząc po ilości parasoli a czy ktoś to lubi czy nie to jest jego indywidualna sprawa :arrow:
Myślę że gdyby Chorwaci mieli gdzie wystawić takie parasole też by ich nie brakowało przecież to chodzi o kasę i każdy kto może ciągnąć od ludzi kaskę robi to w taki czy inny sposób /nasz Bałtyk, Zakopane i inne super kurorty/ - nie korzystam z takich udogodnień ale nie przeszkadzają mi 8O
A tu akurat jest wątek włoski więc trudno opisywać uroki Chorwacji czy Albanii
Pozdrawiam życzę miłego pobytu w Chorwacji tylko żebyś nie musiał uciekać znowu przed złą pogodą :P :P :P
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 04.03.2008 11:03

ziomek napisał(a):Januszu pamiętaj ,że ludziska wybierają różne formy wypoczynku :lol:
to wszystko jest dla ludzi i chyba ich tam nie brakuje sądząc po ilości parasoli a czy ktoś to lubi czy nie to jest jego indywidualna sprawa :arrow:

Wiem że ludzie wybierają różne formy wypoczynku , bo maja wolny wybór.

Jedni wypoczywają na takich plażach

Obrazek

a inni lepiej wypoczywają na takich

Obrazek

Ja wybieram i wypoczywam na takich po środku - ani gdzie za tłocznie, ani nie za samotnie :wink:

Obrazek
Aglaia
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Aglaia » 04.03.2008 12:00

Jeśli nad północnym Adriatykiem szukasz plaż bez tony parasoli (co w założeniu jest trudne) to może spróbuj jakiejś miejscowości w okolicach Ravenny (a przy okazji Ravennę można zwiedzić). A jak parasolki Ci nie przeszkadzają to w Rimini też odpoczniesz. :lol: .
Ostatnio edytowano 04.03.2008 14:01 przez Aglaia, łącznie edytowano 1 raz
kasper68
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) kasper68 » 04.03.2008 12:43

W okolicach Ravenny też niestety dosyć dużo parasoli, może nie 40 rzędów jak w Bibione :lol: ale tak z 10 spokojnie będzie. I morze nie najczystsze oraz brzydkie falochrony(?) usypane z kamieni.
bonar
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) bonar » 04.03.2008 12:57

Witam

Co psioczycie na Rimini, hotele klasa, plaża piasek z dojściem chodniczkiem z płytek , dla dzieci (i dorosłych) Mini Italia, do San Marino rzut beretem, nie daleko do Rawenny

:papa: :hut:
Aglaia
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Aglaia » 04.03.2008 13:13

Akurat morze pod Ravenną wydawało mi się czystsze niż w okolicy Wenecji (Caorle).
A Rimini - cóż mi osobiście nie pasuje ale jak ktoś lubi to niech jedzie. Zresztą we Włoszech jest wiele ładniejszych miejsc na wybrzeżu niż północny Adriatyk (Cinque Terre, Gargano, Sycylia 8) ).
ziomek
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) ziomek » 04.03.2008 13:14

Aglaia przeczytaj dobrze przynajmniej kilka wątków wcześniej - TO NIE JA szukam parasoli tylko gościu zadał pytanie żeby mu podać ewentualne namiary na campy w miedzy innymi Rimini /moja podpowiedz dotyczyła tamtego pytania / głupie odpowiedzi i zaczepki biorą się z niedokładnego czytania pozdrawiam
ziomek
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) ziomek » 04.03.2008 13:28

Januszu jestem raczej bierną uczestniczką tego forum ale twoje relacje z wyjazdów udało mi się przeczytać i już zdążyłam zauważyć , że lubisz fotografować panie ktore mają coś do pokazania - /głodnemu chleb na myśli to tak dla jaj/ - pozostałe zdjęcia ok bardzo mi się podobają :lol: :lol: :lol:
A tak na serio to musisz kiedyś wybrać się z twoimi towarzyszami na Gargano - tam też jest super a i zdjęcia możesz zrobić naturze żywej / :P :P :P :P
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 04.03.2008 13:54

Ziomku - skoro czytałaś relacje to wiesz ,że te Panie same w kadr weszły :wink:

Z wjazdem na Gargano z towarzyszami będzie kłopot, bo jedni już nie chcą wojażować, a drudzy niezdecydowani.

Wiem z netu, że Gargano piękne , tylko czemu tak daleko :wink: :cry:

Obrazek

Obrazek
Aglaia
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Aglaia » 04.03.2008 14:07

ziomek napisał(a):Aglaia przeczytaj dobrze przynajmniej kilka wątków wcześniej - TO NIE JA szukam parasoli tylko gościu zadał pytanie żeby mu podać ewentualne namiary na campy w miedzy innymi Rimini /moja podpowiedz dotyczyła tamtego pytania / głupie odpowiedzi i zaczepki biorą się z niedokładnego czytania pozdrawiam

Wyedytowałam swój post i już nie powinno być problemu. Sorry za zamieszanie. :oops: . Ja całej tej dyskusji nie odbieram jako głupich zaczepek/odpowiedzi - jeśli ktoś zapytał gdzie się zatrzymać w Rimini to chyba można mu zwrócić uwagę, że Rimini jest dość specyficzne i nie każdemu będzie się podobać i zaproponować alternatywę - on i tak zrobi jak zechce. Sama w ten sposób trafiłam w kilka fajnych miejsc :lol: .

A Gargano rzeczywiście piękne i warto się wybrać. Januszu, z Nowego Sącza (domniemuję pod podpisie, że stamtąd jesteś) to "tylko" ok 1700 km - da się zrobić w 2 dni.
ziomek
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) ziomek » 04.03.2008 14:50

Janusz - wiem mojemu mężowi też dziwnie same wchodzą w obiektyw ale niech wam będzie :oops: :oops: :oops:
A jeżeli chodzi o Gargano to porównywalnie z Grecją - Włochy nie są takie drogie jak panuje opinia,może jest mniej pokoików do wynajęcia na zasadzie jak w Chorwacji przyjeżdżasz szukasz - masz ale ty jeżdzisz na campy więc z tym problemu nie masz /to nie jest sposób przekonania Ciebie do Włoch tylko lużna dyskusja/
ziomek
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) ziomek » 04.03.2008 14:57

Janusz a tak swoją drogą nudno się zrobiło na Andaluuuuuuzji więc może
tam trzeba trochę pobudzić do zwierzeń 8) 8) 8)
SEBA91
Turysta
garda

Nieprzeczytany postnapisał(a) SEBA91 » 09.03.2008 22:51

Nie jestem najaktywniejszym :lol: uczestnikiem forum. Jestem jednak zakochany w CRO (cztery razy wakacje). Nie wyobrażam sobie spanka, bez wcześniejszego cztanka yego forum - dla mnie to jak narkotyk :roll: Zawsze ciągnę moją rodzinkę do CRO, ale Oni ostatnio wybierali Majorkę, Kanary itp.
Na Wielkanoc jedziemy do Rzymu. Chciałbym po drodze przenocować i choć co koliwek zobaczy na jez. Grada. Proszę Was drodzy CROmaniacy i POdróznicy (pisane specjalnie z wielkiej litery) o polecenie czegoś nad Gardą w jedeń dzień (nocleg i jedno z wielu miejsc jak czytam warte polecenia, które napewno wywrze na nas wielkie wrażenie).
Aglaia
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Aglaia » 10.03.2008 09:00

Nie wiem jak tam ze spaniem ale z miejscowości nad Gardą polecam Sirmione - jak dla mnie bardzo urokliwe (zameczek, ładne miasteczko,jezioro).
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Włochy - Italia