Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Bella Italia

We Włoszech znajduje się najstarszy na świecie uniwersytet, jest nim założony w 1088 roku Uniwersytet Boloński. Na terenie Włoch znajdują się 2 słynne wulkany: Etna i Wezuwiusz. We Włoszech trzykrotnie odbywały się igrzyska olimpijskie w latach 1956, 1960 i 2006. We Włoszech znajduje się 50 obiektów światowego dziedzictwa kultury UNESCO. Modena we Włoszech to prawdziwa stolica samochodów sportowych, mieści się w niej 5 fabryk luksusowych samochodów sportowych: Ferrari, Maserati, Lamborghini, Pagani i De Tomasso.
marze_na
Koneser

Postnapisał(a) marze_na » 17.05.2024 12:15

te kiero napisał(a):Cóż wokoło również ceny spore, udało mi się wyhaczyć na koniec i tak najtańszy z cennika LaSpeziowych...

A możesz napisać ile płacisz?
Bo gdzie nie patrzę to za standard jaki jestem w stanie zaakceptować i tak wychodzi mi minimum 80 euro, najczęściej jednak bliżej stówki za dobę.
Teraz wracając z majówki płaciliśmy w Trieście 95 euro z city taxem. Ale miejscówka czyściutka, wygodna i świetnie wyposażona.
mysza73
Weteran

Postnapisał(a) mysza73 » 17.05.2024 12:20

te kiero napisał(a):
mysza73 napisał(a):
te kiero napisał(a):Dobra, trochę Was mordowałem tą moją Italią - dzięki za cierpliwość - to tera plan...

->Lądujemy 20.07. w La Spezi i robimy popołudniu rekonesans [size=85](tak w Levanto wszystko co miałem upatrzone z
Ale że w lipcu jedziecie? :bojesie: ... cały czas myślałam że teraz ...

:glupek: 20.05. miało być, reisefiber, dzięki
Tak myślałam :mg:
U mnie podobie :oczko_usmiech: ... tylko ja 20.05 będę robić rekonesans Alghero ;)

Dużo przyjemności i słodkości w Italii :jezykprosto:
te kiero
Mistrz Ligi Narodów UEFA

Postnapisał(a) te kiero » 17.05.2024 16:26

mysza73 napisał(a):
te kiero napisał(a):
mysza73 napisał(a):
te kiero napisał(a):Dobra, trochę Was mordowałem tą moją Italią - dzięki za cierpliwość - to tera plan...

->Lądujemy 20.07. w La Spezi i robimy popołudniu rekonesans [size=85](tak w Levanto wszystko co miałem upatrzone z
Ale że w lipcu jedziecie? :bojesie: ... cały czas myślałam że teraz ...

:glupek: 20.05. miało być, reisefiber, dzięki
Tak myślałam :mg:
U mnie podobie :oczko_usmiech: ... tylko ja 20.05 będę robić rekonesans Alghero ;)

Sardegna, na bogato 8)
te kiero napisał(a):Dużo przyjemności i słodkości w Italii :jezykprosto:

:spoko: Nazwajem zatem.
Jutro z rana ważenie przed Italiowe, przed urlopem zeszło 3kg,

Tak się złożyło, że brat będzie za parę dni okupował Apulię, a może i amalfitańskie.
Ciasno.
mysza73
Weteran

Postnapisał(a) mysza73 » 17.05.2024 16:35

te kiero napisał(a):
mysza73 napisał(a):U mnie podobie :oczko_usmiech: ... tylko ja 20.05 będę robić rekonesans Alghero ;)

Sardegna, na bogato 8)
Sama się zdziwiłam że wcale nie 8O
Za 9 noclegów dla 3 osób wyszło niecałe 700 euro, a auto niecałe 200 euro :piwo:
te kiero
Mistrz Ligi Narodów UEFA

Postnapisał(a) te kiero » 17.05.2024 19:03

mysza73 napisał(a):
te kiero napisał(a):
mysza73 napisał(a):U mnie podobie :oczko_usmiech: ... tylko ja 20.05 będę robić rekonesans Alghero ;)

Sardegna, na bogato 8)
Sama się zdziwiłam że wcale nie 8O
Za 9 noclegów dla 3 osób wyszło niecałe 700 euro, a auto niecałe 200 euro :piwo:

Wow, za prawie tyle to mam w La Spezii na 8dni, dla dwójki i to był jeden z tańszych. Można było dalej taniej, ale my chcemy z buta mieć na dworzec i na prom + riva.
te kiero
Mistrz Ligi Narodów UEFA

Postnapisał(a) te kiero » 19.05.2024 16:40

Pytałem o płatności kartą w Italii, bo czytałem, że nie zawsze Polskie karty "przechodzą". No i na bramkach Verona Sud dwie polskie Visa nie przeszły, ani debetowa, ani kredytowa. Trzeba było gotówką :!:
Na plus, że nie zostałem obtrąbiony ;)
piekara114
Opiekun działu

Postnapisał(a) piekara114 » 19.05.2024 17:51

te kiero napisał(a):Pytałem o płatności kartą w Italii, bo czytałem, że nie zawsze Polskie karty "przechodzą". No i na bramkach Verona Sud dwie polskie Visa nie przeszły, ani debetowa, ani kredytowa. Trzeba było gotówką :!:
:lol: :lol: Tam chyba nigdy nie przechodzą :lol:
piekara114
Opiekun działu

Postnapisał(a) piekara114 » 19.05.2024 17:52

mysza73 napisał(a): a auto niecałe 200 euro :piwo:
Jakie warunki warunki wynajmu?
mysza73
Weteran

Postnapisał(a) mysza73 » 19.05.2024 18:58

piekara114 napisał(a):
mysza73 napisał(a): a auto niecałe 200 euro :piwo:
Jakie warunki warunki wynajmu?

Nieakceptowalne przez Ciebie ;) (karta kredytowa i blokada 500 euro)
piekara114
Opiekun działu

Postnapisał(a) piekara114 » 19.05.2024 20:00

Zdecydowanie nieakceptowalne. :lol:
marze_na
Koneser

Postnapisał(a) marze_na » 19.05.2024 21:20

piekara114 napisał(a):Zdecydowanie nieakceptowalne. :lol:

:plusone:
599
Cromaniak

Postnapisał(a) 599 » 19.05.2024 23:10

mysza73 napisał(a):,,,,,,,,,,,,
,,,,,,,,,,,,,,

ojjjjj,
jak ja Ci zazdroszczę (w sensie pozytywnym)
Alghero to najlepsze z Itali,
choć ja wiem,
każde miejsce w Itali jest najlepsze,
ale myślę ze Grotę Neptuna masz w swoim planie,
tylko nie daj sie nabrać aby ją "zaliczyć"
"statkiem",
te kiero
Mistrz Ligi Narodów UEFA

Postnapisał(a) te kiero » 20.05.2024 06:39

te kiero napisał(a):Dzięki Wam za odzew, na pierwszy rzut oka Verona bardziej się podoba; jeszcze nie sprawdzałem noclegów w Padovie.

Jednak Verona była... bardzo nam się spodobało, ale po kilkugodzinnym zwiedzaniu i całym dniu jazdy, żona nie dotrwała do wieczoru, odpuściłem i tak parę miejsc.
Tu by trzeba było kilka dni być, jak to pokazujecie w relacjach.
Dodatkowo rzeka ludzi, to co musi się dziać w sezonie.
O dziwo na Torre dei Lamberti byłem sam.
To był dobry wybór.
piekara114
Opiekun działu

Postnapisał(a) piekara114 » 20.05.2024 08:26

te kiero napisał(a):Dodatkowo rzeka ludzi, to co musi się dziać w sezonie.

Nie ma się co dziwić.... raz że turyści, dwa duże spotkanie...
Wczoraj w niedzielę 19tego wypadało święto Zesłanie Ducha Świętego i w Arenie dzień wcześniej (sobota) było spotkanie papieża z wiernymi pod hasłem Arena Pokoju....
Obrazek

"Na zakończenie (czyt. Papież) odprawił Mszę św. na stadionie, w której uczestniczyły 32 tys. wiernych."
te kiero
Mistrz Ligi Narodów UEFA

Postnapisał(a) te kiero » 20.05.2024 21:55

piekara114 napisał(a):
te kiero napisał(a):Dodatkowo rzeka ludzi, to co musi się dziać w sezonie.

Nie ma się co dziwić.... raz że turyści, dwa duże spotkanie...
Wczoraj w niedzielę 19tego wypadało święto Zesłanie Ducha Świętego i w Arenie dzień wcześniej (sobota) było spotkanie papieża z wiernymi pod hasłem Arena Pokoju....

"Na zakończenie (czyt. Papież) odprawił Mszę św. na stadionie, w której uczestniczyły 32 tys. wiernych."

O święcie wiedziałem, o tym wydarzeniu nie, aczkolwiek wczoraj na Arenie też była jakaś impreza, ale raczej muzyczna.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Włochy - Italia