Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Bella Italia

We Włoszech znajduje się najstarszy na świecie uniwersytet, jest nim założony w 1088 roku Uniwersytet Boloński. Na terenie Włoch znajdują się 2 słynne wulkany: Etna i Wezuwiusz. We Włoszech trzykrotnie odbywały się igrzyska olimpijskie w latach 1956, 1960 i 2006. We Włoszech znajduje się 50 obiektów światowego dziedzictwa kultury UNESCO. Modena we Włoszech to prawdziwa stolica samochodów sportowych, mieści się w niej 5 fabryk luksusowych samochodów sportowych: Ferrari, Maserati, Lamborghini, Pagani i De Tomasso.
Aglaia
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Aglaia » 23.01.2008 17:12

Jeśli chodzi o południe Italii to najbardziej dziki z dzikich i nie opanowany przez turystów wydaje mi się półwysep Saletyński (obcas buta) - polecam przede wszystkim Alberobello (słynne trule) i okolice, Matery (trochę bardziej na północ -jaskinie, w których do lat 60-tych ubiegłego wieku żyli ludzie), Lecce, zamek w Otranto. Nie wiem jak na plażach bo nie próbowałam. Poza tym jadąc w tamte okolice warto zwiedzić miejscowości na południe od Gargano (Castel del Monte, Bari) i sam półwysep Gargano oczywiście.
LRobert
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) LRobert » 23.01.2008 17:40

Znowu problem z porównaniem Chorwacji i Włoch. To są dwa piękne ale bardzo różne kraje. !!!! W każdym znajdziemy miejsca załtoczone/Dubrovnik, Rzym/ i w miarę odludne/Sycylia, Hvar/. Warto odwiedzić oba kraje. Co do cen to Włochy wyszły mnie jednak drożej - może ze względu na ceny wstępu do licznych muzeów i jednak co by nie mówić większą odległość/Sycylia/. W Rzymie lub nad Garda drozsze sa tez kempingi. Mineralna za to tansza.
LRobert
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) LRobert » 23.01.2008 18:11

Wracam z pisaniem. Nie wiem co sie dzieje, ale jak dłużej jestem na forum to w pewnym momencie przestawia mi układ klawiatury. Muszę się wtedy odłączyc. Co to ja jeszcze chciałem. Jak ktoś szuka informacji o Italii to polecam przeczytanie relacji z podróży. W Toskani nie podpowiem jakiejś spokojnej miejsowości bo byłem na kempingu na morzem. Trzeba się zdecydować czy jedzie się tylko nad morze czy też chce się zwiedzać. Oczywiście można to pogodzić . Ja byłem dwa razy a jeszcze bardzo dużo zostało do zobaczenia. Miejsca w których byłem wynalazłem na forum. Dla mnie najfajniejsze: Gargano, Toskania, Sycylia, PN Cinque Terre - drogi podobne jak na Hvarze. Jak będę mógł to coś podpowiem.
Aglaia
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Aglaia » 23.01.2008 19:02

Co do cinque terre to w 100% popieram - jest wspaniałe.

Jeśli chodzi o Toskanię to chyba okolice Montepuliciano i Sieny są w miarę spokojne.
kmusial
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) kmusial » 24.01.2008 12:59

Czy istnieje forum dla italomaniaków :?:
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 24.01.2008 13:09

kmusial napisał(a):Czy istnieje forum dla italomaniaków :?:

W takiej formie jak to o HR nie istnieje.
Jest coś w formie szczątkowej na portalu gazeta.pl (ale niestety z niesamowitą ilością trolli i tym podobnych przyjemniaczkow)
Choć bardziej konkretne informacje od w/w na gazeta.pl znajdziesz np. na stronie:
www.travelforum.pl/w-ochy

Pozdrav :papa:
kmusial
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) kmusial » 24.01.2008 13:43

Dzięki za informację :D
waldemar1973
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) waldemar1973 » 11.02.2008 20:54

kmusial - gdzie chciałeś nocować???
Ja z rodzinką byłem w 2006r w Toskanii na kempingu k.Sieny , kemping z dala od miasta, w spokojnej okolicy, bardzo dobrze utrzymany, ale trzeba miejsce rezerwować z wprzedzeniem... W ciemno tam miejsca nie znajdziesz.... Miejsce extra, - można traktować jako doskonałą bazę wypadową - w pobliżu tak jak wspomniałem Siena, Florencja, San Gimignano, itd itp - na mapie zobaczysz :) oto link do strony : http://www.luxorcamping.com/EN/camping.html - nie dajcie się zwieść fotkami - nie są za ciekawe, ale każdy kto szuka spokoju będzie z tego kempu zadowolony, na miejscu jest bardzo zadbany, duży basen, kawiarnia. POLECAM !!!!!! Polecam też wjeżdżać, zjeżdżać z utartych szlaków - fajne miasteczka, mili ludzie...
Jeszcze jedno - w drodze do Włoch odbiłem też z głównej trasy i jechałem przez Niemcy/Austrię drogą przez Fussen, dalej wysokogórską alpenstrasse - widoki niezapomniane - gwarantuję !!!!! Droga biegnie na wysokości naszej największej polskiej góry !!!!! a nawet parę metrów wyżej ;) polecam !!!!! kto chce poznać więcej szczegółów niech śmiało pisze - odpowiem. pzdr !!!!
kmusial
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) kmusial » 12.02.2008 18:58

Toskania będzie za rok, a w tym roku jednak Murter. Dzięki za informacje.
Grzegorz Ćwik
Cromaniak
Kempingi we Włoszech

Nieprzeczytany postnapisał(a) Grzegorz Ćwik » 02.03.2008 17:27

Zbliża się sezon wakacyjno-urlopowy tak więc należy już zastanowić się nad formą planowanego zwiedzania wybranych miejsc, w tym poście akurat dotyczących Italii.
Przez kilka lat objeździłem Włochy z północy na południe i ze wschodu na zachód. Praktycznie zawsze zatrzymywałem się na kempingach, i ten temat jest mi zasadniczo bliski.
Uważam, że możemy się podzielić informacjami o regionach i kempingach, tak, aby lepiej przygotować się do sezonu wyjazdowego.

Tak więc kilka uwag o kempingach. Aby nadać temu trochę porządku i systematyczności, zaczynam od granicy ze Słowenią. W okolicy Triestu raczej cienko z kempingami. Istnieją małe, prywatne, trudne do odnalezienia. Pierwsze większe rozpoczynają się od okolicy Grado. Ten rejon nie jest jednak turystycznie zagospodarowany i raczej nie grzeszy urokliwością. Tak naprawdę prawdziwy resort turystyczny w tej części Italii to Bibione i graniczące z nim Lignano. Bardziej znane Bibione, ale jest to miejsce mocno zatłoczone. Kilka małych i średnich kempingów, w tym niezły Il Tridente. Jednak tu zwykle potrzebna jest rezerwacja, i w sezonie nie mając jej nie ma sensu szukać wolnego miejsca, ja próbowałem i nic z tego nie wyszło. 4 lata temu objechałem całą miejscowość i nic nie znalazłem. Lepiej od razu pojechać do pobliskiego Lignano, przy wjeździe, właśnie od strony Bibione jest duży kemping Pino Mare, Na tak dużym kempingu zawsze się coś znajdzie. Morze ciepłe, duże piaszczyste plaże, ale sama woda trochę wybełtana. Miejsce dobre bo już stąd blisko do Austrii, dwukrotnie odpoczywaliśmy tutaj po trudach włóczęgi po Italii, tak aby nabrać sił przed powrotem do domu.
Dalej na zachód to okolica Jesolo. Tutaj olbrzymia ilość mniejszych i dużych kempingów, do wyboru i do koloru, w Internecie można znaleźć dużą ilość informacji o kempingach rejonu Jesolo. Dalej wjeżdżamy na półwysep Lido di Jesolo, i możemy dojechać do końca, aż do Punta Saboni, skąd wygodnie dostać się promem do samej Wenecji. W tej okolicy polecam kemping Marina di Venezia. Duży, wspaniale zorganizowany kemping, szczególnie dla rodzinnego wczasowania z dziećmi, Wszelkie udogodnienia, niestety nie jest tanio, ale coś za coś. Kemping przypomina miasto, w centralnym miejscu promenady z dużą ilością sklepów, restauracji, pizzerii, fontann, basenów. Kiedy dzieci były małe, trzykrotnie wczasowaliśmy tutaj, pozytywne wspomnienia. O ile pamiętam wskazana jest rezerwacja i pobyt minimalny to chyba tydzień. Bardzo dobra komunikacja do Wenecji, tak, że można wybrać się na cały dzień na zwiedzanie promem a nie własnym samochodem.
No dobra, a teraz sama Wenecja, czy macie jakieś doświadczenia z kempingowania w tej okolicy?

Pozdrawiam. Grzegorz. :wink: :lol:
ziomek
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) ziomek » 02.03.2008 19:51

kamping Fusina duży nad kanałem - miliony komarów nie do opanowania
chyba lepsze rozwiązanie to mimo wszystko Punta Sabioni i promik do Wenecji ok. 40 minut
g0kazik
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) g0kazik » 03.03.2008 19:39

W tym roku padło na Włochy. Poszukuję kempingu:
- Lido di Jesolo - zwiedzanie Wenecji i aquapark
- Rzym - zwiedzanie Rzymu i Watykanu
- Rimini - odpoczynek
Jeżeli ktoś zna dobre kempingi to proszę o namiary.
ziomek
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) ziomek » 03.03.2008 20:44

Lido di Jesolo-do Cavalino dziesiątki campów / malibu beach,adriatyk,international-przy fajnej szerokiej plaży - Union Lido,Marina di Venezia - blisko do portu w Punta Sabioni skąd odpływają stateczki do Wenecji
W Lido di JESOLO polecam zakupy w sklepikach typu di Piu dosyć tanio.
Rzym- camp Tyber
Rimini - camp Belweder - duży zacieniony są też inne ale my byliśmy na tym campie.
W Rimini jest nieciekawa plaża bardzo zatłoczona i brudna w większości płatne parasole i leżaki ale fajny park Italia w miniaturze, my byliśmy tam 3 dni i to wystarczyło
LRobert
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) LRobert » 04.03.2008 08:57

Ja do Wenecji jechałem z kempingu nad jeziorem Garda. 100km autostradą. Znalezienie noclegu nad Gardą jesli nie masz rezerwacji jest niestety trudne. wiecej na ten temat w mojej relacji.
Aglaia
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Aglaia » 04.03.2008 09:05

Rzym
http://www.happycamping.net/

Polecam gorąco, basen, smaczna i niedroga pizzeria, superczyste sanitariaty, autobus do najbliższej stacji kolejki.

Rimini bym odpuściła i poszukała czegoś spokojniejeszego na wypoczynek, chyba że do pełni szczęścia potrzebujesz tłumów na deptaku ;).
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Włochy - Italia