Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Bella Italia

We Włoszech znajduje się najstarszy na świecie uniwersytet, jest nim założony w 1088 roku Uniwersytet Boloński. Na terenie Włoch znajdują się 2 słynne wulkany: Etna i Wezuwiusz. We Włoszech trzykrotnie odbywały się igrzyska olimpijskie w latach 1956, 1960 i 2006. We Włoszech znajduje się 50 obiektów światowego dziedzictwa kultury UNESCO. Modena we Włoszech to prawdziwa stolica samochodów sportowych, mieści się w niej 5 fabryk luksusowych samochodów sportowych: Ferrari, Maserati, Lamborghini, Pagani i De Tomasso.
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 08.04.2024 08:40

Dla mnie Werona wygrywa. Ale jeśli Padwa bardzie po drodze to czemu nie.
marze_na
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) marze_na » 08.04.2024 09:09

te kiero napisał(a):Pytanie do bywalców: Verona czy Padova? Na popołudniowo wieczorny spacer?

Werona ciekawsza, więcej turystycznych atrakcji i więcej historycznej zabudowy.
Ale jeśli ma być tylko popołudniowo-wieczorny spacer to Padwa będzie w sam raz. Odwiedzisz św. Antoniego, pozachwycasz się zabudową na Piazza delle Erbe i poszukasz pomników polskich królów na Prato della Valle.
W międzyczasie jakieś dżelaty, aperitivo, pasta i zleci 8) .

Też mieliśmy w Padwie jeden nocleg. Dla mnie optymalnie. Mając tylko tyle czasu w Weronie musiałabym wybierać co zobaczyć i zrezygnować z części atrakcji, na które miałam ochotę.
te kiero
Mistrz Ligi Narodów UEFA

Nieprzeczytany postnapisał(a) te kiero » 08.04.2024 09:49

Dzięki Wam za odzew, na pierwszy rzut oka Verona bardziej się podoba; jeszcze nie sprawdzałem noclegów w Padovie.
te kiero
Mistrz Ligi Narodów UEFA

Nieprzeczytany postnapisał(a) te kiero » 22.04.2024 18:29

te kiero napisał(a):ok dzięki za pochylenie się nad tematem; żałuję, że nie zarezerwowałem tego App tańszego o 300eur , który już poszedł...
Tam była opcja rezygnacji do bodajże 20 kwietnia.

Widzę, że inne Appy mają termin rezygnacji później niż 30dni, tylko ten musi tyle mieć :x
30dni to sporo "u nas".

Można przenieść do wątku Booking.

Dalszy ciąg moich obserwacji Bella Italia -> Booking...

Ww App, który był zarezerwowany został odblokowany, ktoś musiał zrezygnować :spoko: niestety u mojej Pani powróciła przeszkoda zdrowotna, czekamy na badanie i potem decyzja o wyjeździe, oby nikt nie zajął go, na szczęście ta sama kobieta ma jeszcze 2 inne Appy droższe, ale mogłyby być...

Apropos opcji rezygnacji ustawionych na 20 kwietnia w wielu upatrzonych ofertach na Booking... 20 kwietnia za nami i teraz te wszystkie upatrzone zmieniły się w oferty bezzwrotne :czytaj: :? nie ma opcji rezygnacji, a wyjazd za prawie 4tyg.

Po drodze jeszcze 3 noclegi włoskie i jak zauważyłem Włosi są uczuleni na punkcie Bookingu, wyrażają to w komentarzach do opinii i na swoich oficjalnych stronach, otwarcie podają ceny swoje i z portali turystycznych, to po kiego licha z nimi współpracują.

Finalnie zamierzam dokonać rezerwacji 2 tyg przed wyjazdem, w większości będę rezerwował przez domowe strony obiektów, żeby nie doświadczyć przypału, poza tym faktycznie poza Booking w miejscach upatrzonych jest taniej, aczkolwiek mam wątpliwość jak wiarygodna jest taka rezerwacja - szczególnie w sytuacji, gdy zachęcają do opłacenia na miejscu.

I jeszcze jedno: w Levanto obserwuję cały czas jeden nocleg, który od razu mi się spodobał - o czym już pisałem; staniał w przeciągu 2 m-cy o 300eur, zeszli z ceny do pewnego pułapu, ale niżej nie chcą, rozumiem, że wolą by stało puste tak jak pozostałe kilka App w jeszcze większych cenach. Tzn nie rozumiem :x Na booking te App są 200eur droższe od ceny ze strony domowej 8O

Wolałbym wszystko rezerwować przez Booking, szybko sprawnie i w jednym miejscu, ale jak widać Włosi wolą komplikować.
marze_na
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) marze_na » 22.04.2024 19:09

We Włoszech rezerwuję wyłącznie przez booking, przy kilku miejscach noclegowych podczas jednego urlopu jest mi po prostu wygodniej.

te kiero napisał(a):jak zauważyłem Włosi są uczuleni na punkcie Bookingu, wyrażają to w komentarzach do opinii i na swoich oficjalnych stronach, otwarcie podają ceny swoje i z portali turystycznych, to po kiego licha z nimi współpracują.

Ja takich spostrzeżeń nie mam. Przy dłuższych pobytach sprawdzam możliwość rezerwacji bezpośredniej, ale często nawet takiej nie ma, a wszystkie dostępne linki finalnie kierują na booking. Poza bookingiem taniej udało nam się zarezerwować raz - w Bari.

BTW
Wczoraj, na tydzień przed wyjazdem do Chorwacji właściciel app w Mali Losinj poinformował nas, że ma problem z dachem i mamy sobie szukać innego noclegu. Dziwne, bo na kolejny tydzień (bezpośrednio po naszej rezerwacji) bez problemu można sobie Stefana zarezerwować, tyle, że ok 400 zł drożej :mg: .
Czekam spokojnie na rozwój sytuacji
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 22.04.2024 21:14

Bezpośrednie rezerwacje we Włoszech są bardzo mało popularne. Rozmawiałam z siostrą szwagierki, która mieszka tam 20 lat, ma męża Włocha i dla nich to dziwne rozwiązanie, standard to agencje turystyczne, potem portale typu bing i oficjalne strony hoteli. Sami tak rezerwują. Rezerwacje bezpośrednio u właściciela kwatery (nie hotel) to jest mało popularne.

Marzena, anulowałaś mu w systemie nocleg, czy czekasz na jego dalszą reakcję lub bookingu?

Szwagier zarezerwował nocleg w Sutivan i po dniu otrzymuje info, że 5 dni to za mało i nich anuluje rezerwacje. A w ofercie dalej nie ma nic o min czacie pobytu, pewnie znaleźli chętnego na dłużej... Szwagier anulował, ja bym nie anulowała i czekała do końca blokując mu nocleg, za tak chamskie podejście...
marecky81
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) marecky81 » 22.04.2024 21:23

Rezerwowaliśmy bezpośrednio na Elbie, nad Gardą, na Gargano i na Ischii, Bezpośrednie strony właścicieli albo hoteli. Na ciągle planowaną Sardynię mam z 15 bezpośrednich adresów. Żona ma przyjaciółkę, od 20 lat mieszkającą we Włoszech w Modenie. Mamy u niej metę na noc tranzytową jadąc gdzieś dalej. Najpopularniejszy u Włochów sposób rezerwacji apartamentów i willi wakacyjnych to rodzina, znajomi i znajomi znajomych i polecane zaufane adresy. Booking i portale to promil.
marze_na
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) marze_na » 22.04.2024 21:32

piekara114 napisał(a):Marzena, anulowałaś mu w systemie nocleg, czy czekasz na jego dalszą reakcję lub bookingu?

Nie anulowałam i nie zamierzam tego sama robić. Niech działa booking.
Teoretycznie rezerwacja jest już bezzwrotna, ale nieopłacona, bo obiekt życzy sobie w warunkach płatności gotówkę na miejscu.
te kiero
Mistrz Ligi Narodów UEFA

Nieprzeczytany postnapisał(a) te kiero » 23.04.2024 08:46

marze_na napisał(a):We Włoszech rezerwuję wyłącznie przez booking, przy kilku miejscach noclegowych podczas jednego urlopu jest mi po prostu wygodniej.

Właśnie głównie o to chodzi, wszystko w jednej apce i raczej pewniej lub ewent pomoc Bookingu.

marecky81 napisał(a):Booking i portale to promil.

U mnie dopiero pierwszy większy włoski wyjazd i od razu zauważalna różnica, może Booking to nie promil, bo jest full ofert, ale widać różnicę postrzegania portalu i cenową - miejscówki, które sprawdzałem.

piekara114 napisał(a):Bezpośrednie rezerwacje we Włoszech są bardzo mało popularne. Rozmawiałam z siostrą szwagierki, która mieszka tam 20 lat, ma męża Włocha i dla nich to dziwne rozwiązanie, standard to agencje turystyczne, potem portale typu bing i oficjalne strony hoteli. Sami tak rezerwują. Rezerwacje bezpośrednio u właściciela kwatery (nie hotel) to jest mało popularne.

To albo tak trafiam, albo mam inne spostrzeżenia: Verona, Liguria, Cavallino...

Nic to damy radę z Bookingiem lub bez ;)

marze_na napisał(a):BTW
Wczoraj, na tydzień przed wyjazdem do Chorwacji właściciel app w Mali Losinj poinformował nas, że ma problem z dachem i mamy sobie szukać innego noclegu. Dziwne, bo na kolejny tydzień (bezpośrednio po naszej rezerwacji) bez problemu można sobie Stefana zarezerwować, tyle, że ok 400 zł drożej :mg: .
Czekam spokojnie na rozwój sytuacji

To współczuję, moja Pani już miała by stopień wrzenia. Miejmy nadzieję, że będzie coś w zamian.
marecky81
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) marecky81 » 23.04.2024 09:56

Ofert na bookingu jest dużo, to prawda. Ale to głownie pod zagranicznych turystów. Włosi wynajmują głównie bezpośrednio i przez łańcuszek rodziny i znajomości. Wiele atrakcyjnych miejscówek jest w ogóle wyjętych z oferty dla osób "z ulicy" od połowy lipca do końca sierpnia, a niektóre w ogóle nie funkcjonują na rynku, bo mają "własnych" klientów przez cały sezon. A warunki i ceny "z polecenia" potrafią być szokująco atrakcyjne.
te kiero
Mistrz Ligi Narodów UEFA

Nieprzeczytany postnapisał(a) te kiero » 11.05.2024 07:13

Po ciężkich bojach nocleg w Ligurii klepnięty.
Właścicielka kontaktowa jak na razie; przysłała m.in. namiary na okoliczne knajpy - takie bardziej "lokalsowe". Ceny można by rzec śmieszne pozytywnie. Zobaczym na miejscu - ale 1kg Rosticciany zjeść kole 20:30 nie zwyklim :roll: no ale lokal startuje o 20:00 8O
te kiero
Mistrz Ligi Narodów UEFA

Nieprzeczytany postnapisał(a) te kiero » 17.05.2024 09:55

marze_na napisał(a):Szerokości :!: I słońca w tej Italii 8) .
I może pochwal się ostatecznym planem.

Dobra, trochę Was mordowałem tą moją Italią - dzięki za cierpliwość - to tera plan...

->Lądujemy 20.05. w La Spezi i robimy popołudniu rekonesans (tak w Levanto wszystko co miałem upatrzone z Appów poszło przez ostatecznymi diagnozami lekarzy); App 25min od dworca
->Na pierwszy rzut idzie Portofino - oczywiście by Treni... może na powrocie skok do Camogli, zależy od czasu.
->Potem już 5T by Treni - 2, 3dni z CTCard, bo nawet jeśli dużo taniej nie wychodzi to jest wygodniej
->Następnie Portovenere + 5T od strony morza (rejs zależy od pogody)
->Dalej Tallaro, Lerici, "marmury", a może i skoczym do Pizy
->No i ... Sestri Levante + Levanto (galerią do Bonassoli lub nawet Framury)
->Luz blues na miejscu, jak będzie można to przedłużymy z 8dni na 9dni

Jeszcze na liście jest Rapallo i "Gienia", ale bez spiny, również co nie będzie nam się chciało powyżej to wytniemy...

Ale najpierw trza dojechać ;) przez atrakcje Styrii i Verony :hut: Grana Padano niestety wychodzi mi czasowo na sjestę, więc nie zwiedzim :|
Ostatnio edytowano 17.05.2024 12:10 przez te kiero, łącznie edytowano 1 raz
marze_na
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) marze_na » 17.05.2024 10:09

te kiero napisał(a): to tera plan...

Podoba mi się 8) .
Tyle, że jak pisałam, ja bym podzieliła noclegi na pół - 4 dni w La Spezia i 4 dni w Levante. Mniej czasu schodzi na dojazdy.
Na przełknięcie ceny noclegów w samych miasteczkach 5T chyba jeszcze nie jestem gotowa :lol: :rotfl: .
mysza73
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) mysza73 » 17.05.2024 11:36

te kiero napisał(a):Dobra, trochę Was mordowałem tą moją Italią - dzięki za cierpliwość - to tera plan...

->Lądujemy 20.07. w La Spezi i robimy popołudniu rekonesans [size=85](tak w Levanto wszystko co miałem upatrzone z
Ale że w lipcu jedziecie? :bojesie: ... cały czas myślałam że teraz ...
te kiero
Mistrz Ligi Narodów UEFA

Nieprzeczytany postnapisał(a) te kiero » 17.05.2024 12:09

marze_na napisał(a):
te kiero napisał(a): to tera plan...

Podoba mi się 8) .
Tyle, że jak pisałam, ja bym podzieliła noclegi na pół - 4 dni w La Spezia i 4 dni w Levante. Mniej czasu schodzi na dojazdy.

Moja Pani nie chce zmieniać noclegowni w czasie urlopu.
marze_na napisał(a):Na przełknięcie ceny noclegów w samych miasteczkach 5T chyba jeszcze nie jestem gotowa :lol: :rotfl: .

Cóż wokoło również ceny spore, udało mi się wyhaczyć na koniec i tak najtańszy z cennika LaSpeziowych...

mysza73 napisał(a):
te kiero napisał(a):Dobra, trochę Was mordowałem tą moją Italią - dzięki za cierpliwość - to tera plan...

->Lądujemy 20.07. w La Spezi i robimy popołudniu rekonesans [size=85](tak w Levanto wszystko co miałem upatrzone z
Ale że w lipcu jedziecie? :bojesie: ... cały czas myślałam że teraz ...

:glupek: 20.05. miało być, reisefiber, dzięki
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Włochy - Italia