Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Bella Italia

We Włoszech znajduje się najstarszy na świecie uniwersytet, jest nim założony w 1088 roku Uniwersytet Boloński. Na terenie Włoch znajdują się 2 słynne wulkany: Etna i Wezuwiusz. We Włoszech trzykrotnie odbywały się igrzyska olimpijskie w latach 1956, 1960 i 2006. We Włoszech znajduje się 50 obiektów światowego dziedzictwa kultury UNESCO. Modena we Włoszech to prawdziwa stolica samochodów sportowych, mieści się w niej 5 fabryk luksusowych samochodów sportowych: Ferrari, Maserati, Lamborghini, Pagani i De Tomasso.
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 03.03.2024 22:41

marze_na napisał(a):Wczoraj na przykład zarezerwowałam nocleg w Trieście na powrót z majówki w Chorwacji. Nie wiem jeszcze jak ostatecznie będziemy wracać, a zanim bym się się zdecydowała na 100% to nie byłoby już w czym wybierać.
Dokładnie. Lepiej coś zarezerwować i potem na spokojnie dalej patrzeć. My w ten sposób na Sycylii ok. 100 eur zaoszczędziliśmy, odwołując i zmieniając rezerwacje jeszcze przed wylotem, bo coś fajniejszego się trafiło...
te kiero
Mistrz Ligi Narodów UEFA

Nieprzeczytany postnapisał(a) te kiero » 04.03.2024 08:41

Nigdy nie korzystałem z tej opcji... :co: :oops: Dopiero teraz w Ligurii mi się namieszało, bo fajnych App jest mało, a przystępnych cenowo w ogóle brak lub daleko od stacji.

Czyli mam obiekt z zapisem "Bezpłatne odwołanie przed 19 kwietnia".
To wciąż jeszcze 30 dni do wyjazdu - nie ma przy tym super noclegu późniejszego odwołania.

Żeby mieć cenę proponowaną muszę "zapłacić" przy rezerwacji, czyli np teraz; płacę oczywiście kredytówką.
Blokują mi kwotę na kredytówce. A jak odwołam przed 19 kwietnia, to rozumiem, że zwracają...
Kwota mała nie jest. A do tego jeszcze dochodzi termin rozliczenia kredytówki - można przesunąć terminy najniższą spłatą...

Ale oferta bezpłatnego odwołania na smartfonie jest inna niż na Laptopie.
Smartfon - Bezpłatne odwołanie przed 19kwietnia.
Laptop - Bezpłatne odwołanie rezerwacji przed 19 kwietnia 2024
Nie płacisz nic do 16 kwietnia 2024

Co myślicie o tym?

Oczywiście na smartfonie stawka 200eur mniej 8O
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 04.03.2024 09:50

Często tak jest, że cena i warunku różnią się dla urządzeń i kont (stopień geniusa). Sprawdź sobie jeszcze cenę i warunki bez logowania, mogą być lepsze - tak syn miał w Grecji. Przeszukaj tez noclegi na telefonie - to co było mało korzystne na lapu tu może mieć lepsze warunku lub lepszą cenę. Trzeba szukać na kilku urządzeniach i najlepiej na kilku kontach na rożnych netach.

Odwołanie na 30 dni przed pobytem to dość częste w popularnych miejscowościach i w sezonie. Identyczne warunki mam na Brać, a często był ten termin ustawiony na 60 dni.

Oznacza to, że kasę pobiorą 16.04, a jak odwołasz do 19.04 (zapewne chodzi o 18.04 23:59) to zrobią Ci zwrot całej kasy.

Poprosiłam moderatorów o przeniesienie do wątku o bookingu.
marze_na
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) marze_na » 04.03.2024 10:16

te kiero napisał(a):Czyli mam obiekt z zapisem "Bezpłatne odwołanie przed 19 kwietnia".
To wciąż jeszcze 30 dni do wyjazdu - nie ma przy tym super noclegu późniejszego odwołania.

Obiekt decyduje na jak długo przed przyjazdem dopuszcza bezpłatne odwołanie. Teraz np. na Losinju mam 30 dni, a w Trieście tylko 7.
Dla nich to też ryzyko, że jak się rozmyślisz to zostaną na lodzie.

te kiero napisał(a):Ale oferta bezpłatnego odwołania na smartfonie jest inna niż na Laptopie.
Smartfon - Bezpłatne odwołanie przed 19kwietnia.

Co myślicie o tym?
Oczywiście na smartfonie stawka 200eur mniej 8O

To spotykam dość często. Masz taniej, ale płacisz od razu - żadna tam blokada tylko normalne obciążenie karty.
Przy ewentualnej rezygnacji dostaniesz zwrot środków.
te kiero
Mistrz Ligi Narodów UEFA

Nieprzeczytany postnapisał(a) te kiero » 04.03.2024 10:45

ok dzięki za pochylenie się nad tematem; żałuję, że nie zarezerwowałem tego App tańszego o 300eur , który już poszedł...
Tam była opcja rezygnacji do bodajże 20 kwietnia.

Widzę, że inne Appy mają termin rezygnacji później niż 30dni, tylko ten musi tyle mieć :x
30dni to sporo "u nas".

Można przenieść do wątku Booking.
marze_na
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) marze_na » 04.03.2024 10:47

A na jak długi okres szukasz tego apartamentu?
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 04.03.2024 10:50

Dobre pytanie... Różnica w cenie 200-300 eur to chyba min na tydzień....
te kiero
Mistrz Ligi Narodów UEFA

Nieprzeczytany postnapisał(a) te kiero » 04.03.2024 18:37

marze_na napisał(a):A na jak długi okres szukasz tego apartamentu?

piekara114 napisał(a):Dobre pytanie... Różnica w cenie 200-300 eur to chyba min na tydzień....

Tak, na tydzień 8) ;)
Przynajmniej wyczaiłem, że w Ligurii cena przez Book... potrafi być nawet kilkaset Eur droższa. Dlatego warto szukać stron bezpośrednich.
euh
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) euh » 04.03.2024 19:32

te kiero napisał(a):
Tak, na tydzień 8) ;)
Przynajmniej wyczaiłem, że w Ligurii cena przez Book... potrafi być nawet kilkaset Eur droższa. Dlatego warto szukać stron bezpośrednich.

A podrzuciłbyś te strony bezpośrednie? Od przeglądania bookingu i airbnb już mnie oczy bolą.. :ysz:
te kiero
Mistrz Ligi Narodów UEFA

Nieprzeczytany postnapisał(a) te kiero » 04.03.2024 19:40

euh napisał(a):
te kiero napisał(a):
Tak, na tydzień 8) ;)

A podrzuciłbyś te strony bezpośrednie? Od przeglądania bookingu i airbnb już mnie oczy bolą.. :ysz:

Mnie też :oczko: ale chodziło mi o strony internetowe danej miejscówki, nie jakieś ogólne.

Teraz jestem na etapie tej strony: http://www.liguriatophotels.com/
te kiero
Mistrz Ligi Narodów UEFA

Nieprzeczytany postnapisał(a) te kiero » 18.03.2024 10:19

Widzę, że w pięknej Italii ceny skaczą równie pięknie...
Upatrzony hotel w Veronie podrożał od lutego o 60Eur, więc odpada kosztem Hotelu na przedmieściach; będziem poruszać się autobusem...
To jakby nie patrzeć północ Włoch więc, mogę oczekiwać, że będzie kursował wg rozkładu :|
marze_na
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) marze_na » 19.03.2024 08:34

te kiero napisał(a):
marze_na napisał(a):A na jak długi okres szukasz tego apartamentu?

piekara114 napisał(a):Dobre pytanie... Różnica w cenie 200-300 eur to chyba min na tydzień....

Tak, na tydzień 8) ;)

A taki widziałeś? Na bookingu też jest.
No i ja bym sobie podzieliła ten tydzień na dwie bazy, jedną bliżej 5T, a drugą w okolicach Portofino.

te kiero napisał(a):Widzę, że w pięknej Italii ceny skaczą równie pięknie...
Upatrzony hotel w Veronie podrożał od lutego o 60Eur, więc odpada kosztem Hotelu na przedmieściach

Dlatego ja tak sobie chwalę opcję bezpłatnego odwołania na booking.
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 19.03.2024 09:46

te kiero napisał(a):Upatrzony hotel w Veronie podrożał od lutego o 60Eur, więc odpada kosztem Hotelu na przedmieściach; będziem poruszać się autobusem...
To samo w Cro. Od stycznia jedna miejscówka dla 2 os z 120 na 160 eur.... lipiec, nic wypasionego, nie nad samym morzem...
te kiero
Mistrz Ligi Narodów UEFA

Nieprzeczytany postnapisał(a) te kiero » 19.03.2024 20:38

marze_na napisał(a):
te kiero napisał(a):Przynajmniej wyczaiłem, że w Ligurii cena przez Book... potrafi być nawet kilkaset Eur droższa. Dlatego warto szukać stron bezpośrednich.

A taki widziałeś? Na bookingu też jest.

Zajrzałem, Polsko-Włoska miejscówka :idea: całkiem OK, pokoje ale jest kuchnia :spoko: jednak w tej odległości jest sporo do wyboru w podobnej cenie lub droższe i to często całe App. Mam jeden upatrzony w Casarza Ligure, ale musiałbym i tak dojechać do stacji i parkować.
Edit: widzę że jest dość dobre połączenie autobusowe z La Spezią :idea:

Mam też namierzony w Deiva Marina - nad samym morzem, ale tu znów trzeba dojechać do Levanto, by skorzystać z 5T Card i jeszcze parę innych w miejscówkach poza 5T.
Uparłem się na Levanto, bo 1. Mw po środku tego co chcemy zobaczyć; 2. Ciekawy spacerniak/galeria lub rowerem 3. Wchodzi w skład 5T Card.
Ale Levanto tanie nie jest... :x
marze_na napisał(a):No i ja bym sobie podzieliła ten tydzień na dwie bazy, jedną bliżej 5T, a drugą w okolicach Portofino.

Pytałem już moją Panią, bo miałbym coś na oku, ale zmiana App w trakcie pobytu nie wchodzi w grę.
te kiero
Mistrz Ligi Narodów UEFA

Nieprzeczytany postnapisał(a) te kiero » 08.04.2024 07:04

Pytanie do bywalców: Verona czy Padova? Na popołudniowo wieczorny spacer?

Planowana Verona trochę nie bardzo spina mi się w kilometrach, Padova bliżej, ale więcej widziałem/czytałem o Veronie.

Obserwuję Veronę na GM - natężenie ruchu + kamerki i jest mega zatłoczona w weekend, a wtedy będę.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Włochy - Italia