Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Bella Italia

We Włoszech znajduje się najstarszy na świecie uniwersytet, jest nim założony w 1088 roku Uniwersytet Boloński. Na terenie Włoch znajdują się 2 słynne wulkany: Etna i Wezuwiusz. We Włoszech trzykrotnie odbywały się igrzyska olimpijskie w latach 1956, 1960 i 2006. We Włoszech znajduje się 50 obiektów światowego dziedzictwa kultury UNESCO. Modena we Włoszech to prawdziwa stolica samochodów sportowych, mieści się w niej 5 fabryk luksusowych samochodów sportowych: Ferrari, Maserati, Lamborghini, Pagani i De Tomasso.
te kiero
Mistrz Ligi Narodów UEFA
Re: Buongiorno! Benvenuti! Veneto romantico - Venezia & Vero

Nieprzeczytany postnapisał(a) te kiero » 07.02.2024 07:17

maxredaktor napisał(a):
te kiero napisał(a):Cińżka sprawa, w Ligurii noclegownie też bez szału lub szał cenowy. Jeszcze trochu czasu jest, ale oferty pewnie będą znikać.

Myśmy w 2009 roku mieszkali w Levanto, blisko plaży i stacji kolejowej (dojeżdżaliśmy do Cinque Terre, aby szwędać się między miasteczkami). Płaciliśmy wówczas w lipcu 80 euro za b&b ze śniadaniem. Jak teraz spojrzałem, to cena podstawowa dwójkę wynosi 130 euro.
https://www.bed-and-breakfast.it/en/liguria/la-gerbera-levanto/13130

Dzięki za linka, ta miejscówka jednak odpada, ale na mapie przywiodła mnie przynajmniej do innej obok, za 114Eur App z parkingiem :spoko:
te kiero
Mistrz Ligi Narodów UEFA

Nieprzeczytany postnapisał(a) te kiero » 07.02.2024 07:43

marze_na napisał(a):Jak mam być szczera to z takim nastawieniem może lepiej wybrać inny kierunek :? .

Nie no każde odświeżenie głowy jest dobre, więc przeżyję, ale wolałbym gdzie indziej, tym bardziej że kierunek był raczej obrany. No ale w tym wypadku oddaję możliwość wyboru miejsca, bo chwila życiowa również szczególna...

marze_na napisał(a):W końcu zawsze możesz też parkować przy ulicy. tylko zwracaj uwagę na kolory linii.
Ah, ta wolność jaką daje samochód :diabelek: :nice: ;) .

Tego jeszcze nie zgłębiłem, ale kolory zauważyłem, muszę uzupełnić info. W zakresie parkowania przy ulicy to niestety dwoje znajomych miało "pamiątki" we Włoszech, a Carabinierzy raczej utrudniali niż pomagali; a wczoraj to nawet widziałem zdjęcia z szybami wybitymi na cywilizowanych parkingach podziemnych :| Wiem, że nie musi być tak w moim przypadku, ale takie historie zostają z tyłu głowy.
Dalej twierdze, że wolę auto, ale nie do końca w takich miejscach jak Włochy :jezykprosto:
W zakresie poruszania się na miejscu skuter już odpadł w przedbiegach... ewent. Trenitalia, ale tu też napotkałem lekki grymas :roll:

marze_na napisał(a):Drogi region wybrałeś. Lubiany przez dzianych Włochów z północy.
Nie wiem jakich cen oczekujesz, ale generalnie ceny we Włoszech zaczęły wyraźnie rosnąć po pandemii, a w zeszłym roku w ogóle mocno wystrzeliły.

No właśnie nie ja wybrałem, ja wskazywałem jeżeli już to Apulię (promem z Cro :oczko: ).
Nad morzem jest grubo z cenami, a jakość tzn nowoczesność bardzo słaba. W wielu app w zakresie stanu łazienek, to mogą sobie podać ręce Chorwatom :x

marze_na napisał(a):W kwietniu płaciłam za dobę 150€ w Wenecji (app z osobną sypialnią), 70€ w Padwie i 85€ w Weronie (pokoje z łazienkami i ze śniadaniem w B&B). W październiku w Bergamo pokój w łazienką i dostępem do wspólnej kuchni kosztował nas 90€.

Na tę chwilę mam wybrane:
hotel w Veronie 75Eur + 10Eur garaż
app pośrodku nadmorskiej Liguri w górach 80Eur (parking) lub teraz dom obok tego, który wskazał @maxredaktor app w miejscowości nadmorskiej 114Eur + 10 Eur garaż

Obawiam się jednak, że te miejscówki pójdą jak świeże bułeczki.
Apropos świeżych bułeczek... słodkie śniadanie włoskie odpada z powodów zdrowotnych mojej Pani, a jak widzę to większość tylko takie oferuje.
Ja bym zjadł za nas dwoje, ale to raczej bez sensu, płacić, a żona nie korzysta.

W każdym bądź razie będę do tej relacji jeszcze często zaglądał, chyba że powrócimy do pierwotnych Stambułowych planów.
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 07.02.2024 08:28

te kiero napisał(a):
marze_na napisał(a):W końcu zawsze możesz też parkować przy ulicy. tylko zwracaj uwagę na kolory linii.
Ah, ta wolność jaką daje samochód :diabelek: :nice: ;) .
Tego jeszcze nie zgłębiłem, ale kolory zauważyłem, muszę uzupełnić info.
Trzeba zwracać uwagę na kolor linii (nawet jak jest zatarta: biały oznacza miejsce bezpłatne, niebieski - płatne i żółte zarezerwowane (nawet się nie zbliżać). Do tych płatnych to jeszcze trzeba sprawdzić jak działa płacenie: parkometr, budka, zegar pod szybą....

marze_na napisał(a):Ah, ta wolność jaką daje samochód :diabelek: :nice: ;) .
Daje, daje wolność, tylko we Włoszech wrzucają duże kłody pod nogi :lol:

te kiero napisał(a):a wczoraj to nawet widziałem zdjęcia z szybami wybitymi na cywilizowanych parkingach podziemnych :|
Niestety takie sytuacje się zdarzają, także na parkingach przy stacjach benzynowych. Nic, ale to nic nie zostawiać na wierzchu, nawet okularów.

te kiero napisał(a):chyba że powrócimy do pierwotnych Stambułowych planów.
Bardzo fajny plan. Samo miasto to tak 4 dni.
marze_na
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) marze_na » 07.02.2024 13:16

te kiero napisał(a):
marze_na napisał(a):Jak mam być szczera to z takim nastawieniem może lepiej wybrać inny kierunek :? .

Nie no każde odświeżenie głowy jest dobre, więc przeżyję, ale wolałbym gdzie indziej, tym bardziej że kierunek był raczej obrany. No ale w tym wypadku oddaję możliwość wyboru miejsca, bo chwila życiowa również szczególna...

Takie poświęcenie i ukłon w stronę małżonki. Szanuję 8) .
Uważam jednak, że wyjazd powinien być przyjemnością dla wszystkich uczestników.

te kiero napisał(a): ewent. Trenitalia, ale tu też napotkałem lekki grymas :roll:

Jeśli Twoja Pani chciałaby odwiedzić 5T, a po to chyba się głównie jeździ do Ligurii :roll: , to powinna jednak życzliwszym okiem spojrzeć na trenitalię :nice: .

te kiero napisał(a):Nad morzem jest grubo z cenami, a jakość tzn nowoczesność bardzo słaba. W wielu app w zakresie stanu łazienek, to mogą sobie podać ręce Chorwatom :x

Że z cenami jest grubo to racja, ale łazienek i generalnie poziomu app będę bronić. Na takie chorwackie to ja w Italii nie trafiłam chyba nigdy. Może dlatego, że celuję w miejscówki oceniane powyżej 9, ew. biorę coś od 8,5, jak mnie cena tych lepszych za bardzo boli.

te kiero napisał(a):Na tę chwilę mam wybrane:
app pośrodku nadmorskiej Liguri w górach 80Eur (parking)

I tu bym się mocno zastanowiła, bo z tych gór wszędzie musisz się ruszyć autem. Sprawdzałeś możliwości parkowania w miejscowościach, które chcecie odwiedzić?
te kiero
Mistrz Ligi Narodów UEFA

Nieprzeczytany postnapisał(a) te kiero » 07.02.2024 18:33

piekara114 napisał(a):Trzeba zwracać uwagę na kolor linii (nawet jak jest zatarta: biały oznacza miejsce bezpłatne, niebieski - płatne i żółte zarezerwowane (nawet się nie zbliżać). Do tych płatnych to jeszcze trzeba sprawdzić jak działa płacenie: parkometr, budka, zegar pod szybą....

Dzięki, już się dokształciłem :co: wiem więcej. Wynika z tego, że miejscowi z miasteczek 5T mają wyjątkowo dużo samochodów, bo tyle jest żółtych lini Riservato :roll:

piekara114 napisał(a):
te kiero napisał(a):chyba że powrócimy do pierwotnych Stambułowych planów.
Bardzo fajny plan. Samo miasto to tak 4 dni.

U nas miałyby by być tylko 2dni, w sam raz na wybranych kilka atrakcji, hotel pod nosem. Cały wyjazd miał być objazdowy, do Stambułu i po drodze.
Ostatnio edytowano 07.02.2024 18:50 przez te kiero, łącznie edytowano 2 razy
te kiero
Mistrz Ligi Narodów UEFA

Nieprzeczytany postnapisał(a) te kiero » 07.02.2024 18:48

marze_na napisał(a):Takie poświęcenie i ukłon w stronę małżonki. Szanuję 8) .
Uważam jednak, że wyjazd powinien być przyjemnością dla wszystkich uczestników.

Moja przyjemność była w Styczniu - choć krótka, a jak się ułoży to może będzie też na późną jesień, pożyjemy zobaczymy.

marze_na napisał(a):Jeśli Twoja Pani chciałaby odwiedzić 5T, a po to chyba się głównie jeździ do Ligurii :roll: , to powinna jednak życzliwszym okiem spojrzeć na trenitalię :nice: .

marze_na napisał(a):
te kiero napisał(a):Na tę chwilę mam wybrane:
app pośrodku nadmorskiej Liguri w górach 80Eur (parking)

I tu bym się mocno zastanowiła, bo z tych gór wszędzie musisz się ruszyć autem. Sprawdzałeś możliwości parkowania w miejscowościach, które chcecie odwiedzić?

Tak wiem, że wszędzie trzeba autem, jestem przyzwyczajony; wszystkie miejscowości już sprawdziłem, najgorzej jest chyba w Riomaggiore, Corniglia i Vernazza; przyjąłem założenie/przebiegły plan, że jeśli nie damy rady zaparkować w tej czy innej miejscowości to byłby pretekst do Trenitalii. Za pociągiem przemawia również alko.
Ale również nic na siłę, nie wszystkie miejscowości 5T jest mus odwiedzić, mi się podoba parę innych z innej części Ligurii.

Jeszcze jest wiele za i przeciw i tematów do sprawdzenia. Wszystko przede mną. Ale bardzo dziękuję za porady, liczyłem na nie.
Apropos: w Trenitalii trzeba gdzieś "kasować" e-bilet skanując np barcode? Czy tylko zakup w aplikacji i gotowe?
marze_na
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) marze_na » 07.02.2024 19:08

te kiero napisał(a):Jeszcze jest wiele za i przeciw i tematów do sprawdzenia. Wszystko przede mną.

W razie czego pytaj. Najlepiej w Bella Italia, bo tam chyba więcej osób zagłada :D.

te kiero napisał(a):nic na siłę, nie wszystkie miejscowości 5T jest mus odwiedzić, mi się podoba parę innych z innej części Ligurii.

Dla mnie wszystkie pięć to będzie mus :mg: .
Poza tym z miejsc mniej oczywistych jak Portofino mam jeszcze zaznaczone np. Camogli :hut: .

te kiero napisał(a):Apropos: w Trenitalii trzeba gdzieś "kasować" e-bilet skanując np barcode? Czy tylko zakup w aplikacji i gotowe?

Biletów elektronicznych już nie trzeba kasować.
te kiero
Mistrz Ligi Narodów UEFA

Nieprzeczytany postnapisał(a) te kiero » 07.02.2024 21:18

OK,

Camogli tyż pikne :tak:
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 07.02.2024 21:53

marze_na napisał(a):Dla mnie wszystkie pięć to będzie mus :mg: .
Dla mnie też :mg: dalej czekam aż Via dell'Amore otworzą w całości :oczy: i pojadę, podobno ma być to w przyszłym roku :mg:

PS. Syn za 2 tyg. leci do Milano, wrzesień nie wypalił to teraz :mg:
tony montana
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) tony montana » 07.02.2024 22:29

Na 5Terre wg mnie tylko pociąg.
Raz że tanio, brak problemów z zaparkowaniem (miejsc jak na lekarstwo), można pić wino/bro.
A najlepiej to w ogóle spędzić ze dwie/trzy noce w tym rejonie i pochodzić sciezkami między miasteczkami (o ile zdrowie pozwala), jak nie to stronka trenitala i tam bajecznie proste kupowanie biletów, płacisz kartą, dostajesz pdf z biletem :)
marze_na
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) marze_na » 08.02.2024 07:17

piekara114 napisał(a): czekam aż Via dell'Amore otworzą w całości

Też na to czekam 8) .

piekara114 napisał(a):PS. Syn za 2 tyg. leci do Milano, wrzesień nie wypalił to teraz :mg:

Pozostaje mi tylko życzyć pogody :!:
Skusiłam się parę razy na inne niż narciarskie zimowe wyjazdy do IT i nie trafiałam najszczęśliwiej.

tony montana napisał(a):Na 5Terre wg mnie tylko pociąg.

Ale te kiero raczej nie przekonamy :roll: :? .
te kiero
Mistrz Ligi Narodów UEFA

Nieprzeczytany postnapisał(a) te kiero » 08.02.2024 08:44

piekara114 napisał(a):
marze_na napisał(a):Dla mnie wszystkie pięć to będzie mus :mg: .
Dla mnie też :mg: dalej czekam aż Via dell'Amore otworzą w całości :oczy: i pojadę, podobno ma być to w przyszłym roku :mg:

marze_na napisał(a):
piekara114 napisał(a): czekam aż Via dell'Amore otworzą w całości

Też na to czekam 8) .

Na stronie Cinque Terre Card jest zapis, że Via dell'Amore ma być już otwarta w Lipcu tego roku.

piekara114 napisał(a):
tony montana napisał(a):Na 5Terre wg mnie tylko pociąg.

Ale te kiero raczej nie przekonamy :roll: :? .

To ja tu już obczaiłem parking w Sestri Levante, co by z gór zjechać i przesiąść się na Treni, a Ona mi pisze żem nie przekonany :oczy: :oczko:
Wiesz ja to bym tam przebieżkę trekkingową i zrobił po 5T, ale moja Pani... :|

5Tcard oferuje Treni i Ścieżki w pakiecie, ale na niektóre ścieżki trzeba mieć kondyche lub nie mieć pewnych dolegliwości.
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 08.02.2024 09:07

marze_na napisał(a):Pozostaje mi tylko życzyć pogody :!:
Skusiłam się parę razy na inne niż narciarskie zimowe wyjazdy do IT i nie trafiałam najszczęśliwiej.
W czasie studiów nie ma szans, więc muszą wykorzystać okres sesji i ferii :D

te kiero napisał(a):Na stronie Cinque Terre Card jest zapis, że Via dell'Amore ma być już otwarta w Lipcu tego roku..
O otwarciu ścieżki chwalą się od chyba już 4 lat i co pół roku przesuwają termin na kolejny...
te kiero
Mistrz Ligi Narodów UEFA

Nieprzeczytany postnapisał(a) te kiero » 12.02.2024 14:23

No dobra to jeszcze paręsłów w sprawie 5T - prośba by ewentualnie Moderator przeniósł poprzednie posty o Cinque Terre do wątku Bella Italia.

Zrobiłem symulację kosztów dla 2osób, wersja Pociągi/Busy (w tym 3 dniowa 5TCard) oraz wersja Samochód.

Żeby sens miało poruszać się pociągami, miejscówka musi być blisko stacji - nie widzę sensu mieć miejscówkę w górach i dojeżdżać autem do stacji, by przesiadać się na pociąg. Niestety im bliżej morza/stacji tym drożej.
Znalazłem App-y 20-30min z buta od stacji jeszcze w przyzwoitej cenie... w Levanto i najbliższej okolicy.

Suma summarum ciut ponad 100Eur (500zł) drożej wychodzi wersja Pociągowo-Busowa.
Oczywiście pozostają do oceny czynniki poza finansowe w jednej i drugiej wersji:
- samochód: szukanie wolnego parkingu, problemy z mijankami i korkami, uniezależnienie transportowe, brak alko
- pociągi/busy: uzależnienie od transportu, oczekiwanie na pociągi/busy lub ciągła kontrola ile mamy jeszcze czasu do odjazdu, ale można z alko.

Jednakże w tym wypadku, gdybym miał parking na posesji to oczywiście wolałbym auta nie ruszać, a przemieszczać się pociągami/busami, jednak tygodnia może braknąć na wszystko co chciałbym odwiedzić...

Ps. Przez weekend obejrzałem i przeczytałem sporo w temacie...
tony montana
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) tony montana » 12.02.2024 15:22

te kiero napisał(a):No dobra to jeszcze paręsłów w sprawie 5T - prośba by ewentualnie Moderator przeniósł poprzednie posty o Cinque Terre do wątku Bella Italia.

Zrobiłem symulację kosztów dla 2osób, wersja Pociągi/Busy (w tym 3 dniowa 5TCard) oraz wersja Samochód.

Żeby sens miało poruszać się pociągami, miejscówka musi być blisko stacji - nie widzę sensu mieć miejscówkę w górach i dojeżdżać autem do stacji, by przesiadać się na pociąg. Niestety im bliżej morza/stacji tym drożej.
Znalazłem App-y 20-30min z buta od stacji jeszcze w przyzwoitej cenie... w Levanto i najbliższej okolicy.

.

A obczajałeś Rapallo? I do pięknej Genui niedaleko i CT też można stamtąd zrobić (no ale Trenitalia) :)
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Włochy - Italia

Bella Italia - strona 136
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone