Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Bella Italia

We Włoszech znajduje się najstarszy na świecie uniwersytet, jest nim założony w 1088 roku Uniwersytet Boloński. Na terenie Włoch znajdują się 2 słynne wulkany: Etna i Wezuwiusz. We Włoszech trzykrotnie odbywały się igrzyska olimpijskie w latach 1956, 1960 i 2006. We Włoszech znajduje się 50 obiektów światowego dziedzictwa kultury UNESCO. Modena we Włoszech to prawdziwa stolica samochodów sportowych, mieści się w niej 5 fabryk luksusowych samochodów sportowych: Ferrari, Maserati, Lamborghini, Pagani i De Tomasso.
mkm
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) mkm » 29.07.2007 21:46

Grzegorz Ćwik napisał(a):Naprawdę istnym rajem jest Gargano. Niestety obecnie jest również piekłem, płoną kempingi. Pożary w okolicy przepięknego Peschici, koszmarna sytuacja. :cry:

Tego istnego raju w ,,Bella Italia " uzbierało by się może na jedną z kilkudziesięciu wysp Croraju. :wink:
olTSchool
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) olTSchool » 01.08.2007 11:13

Grzegorz Ćwik napisał(a):Polecam:
www.baiadicampi.it
Dla mnie rewelacja :!: W zeszłym roku spędziliśmy tam tydzień.
pozdr

Obrazek
Wspomniane wysepki jakieś 10 dni temu jeszcze istniały...
8)

Plaża pustawa, jak i sam camping. I jedna z najlepszych w okolicy. W każdym razie odmienna od wielkich, zatłoczonych leżakami, piaszczystych kolosów z okolic Vieste. I posiada znacznie czystszą wodę niż mniejsze zatoki - Portogreco, Vignanotica, które mają nieszczęście być "bazami" kąpielowymi dla tłumów z barek pływających do grot.

i:
Obrazek
janusz.w.
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) janusz.w. » 01.08.2007 11:41

Ooo :!: Moja zeszłoroczna baza. Bez zmian - pięknie tam :D
pozdr
kasper68
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) kasper68 » 02.08.2007 21:33

Wróciłam, jestem zachwycona zachodnim wybrzeżem Kalabrii. Capo vaticano to jest to :D - Na plaży jest piasek, są kamienie oraz skały oraz umiarkowana ilość ludzi, powiedziałabym nawet że mało. A niektóre plaże bezludne. W wodzie ( cieplutkiej ) jeżowce ( jak w Chorwacji :lol: ) i duzo ryb i innych zwierzątek. A do tego bar na plaży, dwa rzedy parasoli i leżaków na plaży, prysznic i wydzielony teren do gry w piłkę siatkową, oraz animatorzy, którzy chętnie zajmą się twoim dzieckiem. Żyć, nie umierać. Do tego ładny choć nieduży apartament, niedaleko do morza i basenów a także restauracji. No i cudowny zielony ( codziennie podlewany ) ogród, ładnie utrzymany, nazw większości roślin nie znałam :? .
Zaplanowane wycieczki zaliczyłam - Tropea, Pizzo, Wyspy Liparyjskie, Taormina, Przylądek Capo Vaticano. Można powiedzieć, że byly to jedne z lepszych wakacji w moim życiu.
olTSchool
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) olTSchool » 03.08.2007 12:16

janusz.w. napisał(a):Ooo :!: Moja zeszłoroczna baza. Bez zmian - pięknie tam :D
pozdr

Ano piknie. Nie rozczarowaliśmy się Gargano. I resztą Italii również.
I przede wszystkim - wielkie dzięki dla Janusza i Grzegorza - za cenne podpowiedzi i sugestie.
:D

Ekspada była turystyczno-wypoczynkowa: Akwilea, rajd przez Toskanię: Florencja, San Gimignano, Montalcino, Montepulciano, Pitigliano i Saturnia. Następnie Rzym (z noclegami w Ostii), kilka dni na Gargano i wracając krótki rekonesans wenecki.

Plusy: pesto (wogóle kuchnia), wino z Montalcino, cyprysowe alejki, pejzaż toskański i przede wszytkim Rzym. Po Stambule wydawało mi się, że nie moze być doskonalszego połączenia starego z nowym, a tu jednak. Fascynujące miasto.

Minusy: zatłoczone muzea. Cóż jednak takie miejsca zwiedza się zdecydowanie nie w okresie wakacyjnym. I Wenecja jako turystyczne getto. Z deka pozbawiona autentyzmu codziennego życia. Moim zdaniem.

Kilka zdjęć z mniej popularnych zakątków;
Montalcino
Obrazek

Saturnia - dzikie kąpielisko na tarasach. Mini "bawełniany zamek" :wink:
Obrazek

Pitigliano
Obrazek

Pozdro
mondi
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) mondi » 15.08.2007 07:00

dla mnie Włochy zawsze będą piękne i niech nikt mi nie mówi że Chorwacja to wczasy za małe pieniądze mówi tak ktoś kto nie był nigdzie poza nią drożyzna i jeszcze raz drożyzna
Grzegorz Ćwik
Cromaniak
Bella Italia

Nieprzeczytany postnapisał(a) Grzegorz Ćwik » 15.08.2007 08:40

BELLA ITALIA.
I to bez dwóch zdań. Włochy są przepiękne, to nie tylko zasługa wspaniałego klimatu, nadmiaru historii, którą widzimy niemal na każdym kroku. To nie tylko kupy kamieni w miejscach historycznych jakie oglądamy w Grecji i Turcji, to cała kultura wyrażona do dnia dzisiejszego w sposób bardzo czytelny. Wspaniałe zabytki pielęgnowane ciagle i ciągle, tak aby turyści mogli doznawać autentycznego spotkania z tym co było i jest namacalne.
To także niesamowita żywiołowość Włochów, może nadmiernie krzykliwych, egzaltowanych, ale jak autentycznych. Wielu rzeczy możemy się od nich nauczyć, pogody ducha, wiecznego optymizmu. My ludzie północy jesteśmy wiecznie zestresowani, mało uśmiechnieci, Śpieszymy się i nie potrafimy tak jak oni po prostu bawić się dniem dzisiejszym.
Szczególnie południe Włoch zawsze napawało mnie optymizmem, i przebywanie tam, a kilka pobytów na kempingach na Gargano, Kalabrii, było dla mnie i mojej rodziny, przyjaciół z którymi jeździliśmy, naprawde miłym przeżyciem, do którego często powracamy. I są to też odczucia autentyczne, zupełnie nie skrywane. Patrzyliśmy z wielkim szacunkiem i przyjemnością na Włochów, którzy potrafili bawić się w sposób, który również nas, chłodnych ludzi z Północnej Europy potrafił w dużym stopniu zaanimować.

Trudno porównać Chorwację do Włoch. Pomimo, że jest to kultura środziemnomorska, to jednak nie ma tutaj równości. Podobnie widoki, krajobrazy, z całą pewnością wspaniałe w Cro, jednak zupełnie inne w Italii. I byłoby chyba niestosowne opowiadać sie z całą siłą po stronie jednej jak i drugiej. Po prostu doceniajmy uroki świata, i cieszmy się tym, że możemy je oglądać i porównywać. A ocena zawsze pozostaje jednak subiektywna.

Ja w tym roku wybrałem Cro, wyjazd 1 września. I też sie cieszę na to spotkanie, tym bardziej, że nie planowałem w tym roku większego urlopu, a na klimaty i szybki przejazd na Riwierę Makarską, zupełnie wystarczy.
Z drugiej strony obiecałem żonie, że przyszłe wakacje, jeśli nie półwysep Indochiński i wyspy, głównie Bali, to z całą pewnością Toskania, bo jest to jedno z najpiekniejszych miejsc na tym świecie.

Pozdrawiam, Grzegorz. :wink: :lol:
mkm
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) mkm » 15.08.2007 21:07

Grzegorz Ćwik napisał(a):BELLA ITALIA.
I to bez dwóch zdań. Włochy są przepiękne, to nie tylko zasługa wspaniałego klimatu, nadmiaru historii, którą widzimy niemal na każdym kroku. To nie tylko kupy kamieni w miejscach historycznych jakie oglądamy w Grecji i Turcji, to cała kultura wyrażona do dnia dzisiejszego w sposób bardzo czytelny. Wspaniałe zabytki pielęgnowane ciagle i ciągle, tak aby turyści mogli doznawać autentycznego spotkania z tym co było i jest namacalne.
To także niesamowita żywiołowość Włochów, może nadmiernie krzykliwych, egzaltowanych, ale jak autentycznych. Wielu rzeczy możemy się od nich nauczyć, pogody ducha, wiecznego optymizmu. My ludzie północy jesteśmy wiecznie zestresowani, mało uśmiechnieci, Śpieszymy się i nie potrafimy tak jak oni po prostu bawić się dniem dzisiejszym.
Szczególnie południe Włoch zawsze napawało mnie optymizmem, i przebywanie tam, a kilka pobytów na kempingach na Gargano, Kalabrii, było dla mnie i mojej rodziny, przyjaciół z którymi jeździliśmy, naprawde miłym przeżyciem, do którego często powracamy. I są to też odczucia autentyczne, zupełnie nie skrywane. Patrzyliśmy z wielkim szacunkiem i przyjemnością na Włochów, którzy potrafili bawić się w sposób, który również nas, chłodnych ludzi z Północnej Europy potrafił w dużym stopniu zaanimować.

Trudno porównać Chorwację do Włoch. Pomimo, że jest to kultura środziemnomorska, to jednak nie ma tutaj równości. Podobnie widoki, krajobrazy, z całą pewnością wspaniałe w Cro, jednak zupełnie inne w Italii. I byłoby chyba niestosowne opowiadać sie z całą siłą po stronie jednej jak i drugiej. Po prostu doceniajmy uroki świata, i cieszmy się tym, że możemy je oglądać i porównywać. A ocena zawsze pozostaje jednak subiektywna.

Ja w tym roku wybrałem Cro, wyjazd 1 września. I też sie cieszę na to spotkanie, tym bardziej, że nie planowałem w tym roku większego urlopu, a na klimaty i szybki przejazd na Riwierę Makarską, zupełnie wystarczy.
Z drugiej strony obiecałem żonie, że przyszłe wakacje, jeśli nie półwysep Indochiński i wyspy, głównie Bali, to z całą pewnością Toskania, bo jest to jedno z najpiekniejszych miejsc na tym świecie.

Zgadzam się z Twoją wyważoną opinią porównawczą. Jak będziesz na riv makarskiej to nie zapomnij wjechać na Sv. Jure. A gdybyś przypadkiem znalazł się na Bracu to zrób to samo na Vidovą Górę. Rozejrzyj się dookoła i napisz jak wrócisz co widziałeś. :wink:
AndrzejG
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) AndrzejG » 15.08.2007 21:47

Potwierdzam, nie jest tak kolorowo...
Capri

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
mkm
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) mkm » 15.08.2007 22:20

I ne ma kamenih kuca ... i nikako ne je to Dalmacija. :wink:
Dalmacija je jedina ... - :lol:
kd
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) kd » 02.09.2007 08:38

Właściciel naszego domku pokazał nam takie miejsca, do których nigdy byśmy nie dotarli.
Mam wszystkie dane dla chętnych na nasz 4-osobowy domek(bez pośredników), którego właściciel mówi po angielsku.
CDN.

Witaj! Poproszę o namiary na ten 4-osobowy domek . adres e-mail widoczny tylko dla zalogowanych na cro.pl
typ
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) typ » 09.12.2007 11:59

Zastanawiam się powoli nad zobaczeniem południowych Włoszech.
Poszukuję rejonów "niezatłoczonych", klimatycznych małych miejscowości, wąskich uliczek, starówek, "prawdziwych" miejscowych ludzi, małych plaż wciętych w skaliste wybrzeża. Nie potrafię się odnajdować w zatłoczonych miastach, choć czasem w nich trzeba przebywać (no bo jak nie zobaczyć Rzymu przejeżdżając obok niego, jeśli się tam wcześniej nie było)...
Czy ktoś z was pokaże mi takie miejsca? Takie jak np. miejscowości na trasie Sucuraj - Jelsa, czy niektóre inne chorwackie miejscowości leżące nieco z dala od turystycznego zgiełku wybrzeża. Poszukuję atrakcji w rodzaju przepięknych jeziorek w Imotski, czy drogi na sv. Jure, drogi na Lovcen w Czarnogórze, "atrakcji" nie wiadomo dlaczego niezbyt popularnych, no bo jak można wytłumaczyć fakt, że jeziora w Imotski jest tak mało popularne???
Czy znacie takie miejsca?
Przekonajcie mnie że warto się w przyszłym roku "tarabanić" z rodziną do Waszej Italii.
Grzegorz Ćwik
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Grzegorz Ćwik » 10.12.2007 18:00

Trasa Sucuraj-Jelsa jest jedyna. Krajobraz księżycowy i popsute pordzewiałe Renówki przy domostwach, mnie nie do końca zachwyciła. Takich tras jest jednak niewiele, podobne widziałem w górach na Krecie i Peloponezie. Jasne, że południe Włoch jest miejscami bardzo dzikie i znajdziesz zadupiaste mieściny, ale i miejsca gwarne od turystów. Trudno jest ci tutaj coś polecić, bo jeśli szukasz zupełnie dzikich i autentycznych okolic, to zjedz z turystycznego szlaku, z głównej drogi, odjedz od morza i znajdziesz. Niesamowita Kalabria, ale i tutaj są miejsca spreparowane dla turystów, w autentycznym klimacia południa. Jeszcze bardziej dzika jest Sycylia, ale to jest jednak bardzo daleko.
Jak na pierwszy raz to wybij sobie z głowy odludne tereny w Italii, najpierw trzeba poznać koloryt tego kraju, a dopiero potem uciekać w pustkowie, jasne, zrobisz co będziesz uważał.
Przez dwa sezony odpuściłem Włochy, ale w 2008 planujemy z żoną come back, głównie Toskania, bo to są miejsca których zobaczenie pozostaje na długo w pamięci, i również gdzieś troche nad pięknym morzem, i może to być miejsce trochę oddalone od centrów turystycznych, ale decyzja jeszcze nie zapadla, jeszcze dużo czasu.

LRobert
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) LRobert » 17.12.2007 08:41

Grzegorz na Sycylię nie jest tak daleko/jakieś 2500km/. Warto tam pojechać bo to są trochę inne Włochy. Bardziej "dzikie" i poza głównymi miejscami turystycznymi spotkasz mało ludzi. Ciekawe zabytki. Jest tam ciepło.
kmusial
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) kmusial » 23.01.2008 14:42

A jeśli Toskania to co polecacie, chciałbym pojechać na spokojną wieś.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Włochy - Italia

Bella Italia - strona 14
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone