Re: Ile kosztuje urlop w Chorwacji - dyskusja i komentarze
napisał(a) piekara114 » 03.05.2023 11:13
Byłam końcem maja 2022 na Sycylii, apartamenty średnio wyszły 50 eur /3dorosłe osoby/dobę. Jedzenie w knajpach różnie, ale np. pizza ok 4-8 eur, porcja dla 1 osoby, dla mnie za duża dla syna i męża ok. W lokalu sami Włosi odbierali pizzę, a to była boczna uliczka od głównej via Etna. W mniejszych lokalnych knajpkach bez coperto. W czasie zwiedzania włoski fastfood czyli aranchini, foccacia czy kawałek pizzy na grubszym cieście w cenie 1-2,5 eur. Kawa 1,5-2.5 eur w centrum Katanii i Taorminy, bez coperto.
Północne Włochy są droższe od południa. Morze w Toskanii... kolor nie powala (Chorwacja zdecydowanie tu wygrywa), ale można udać się na dlugieeee wieczorne spacery brzegiem morza i morze cieplejsze (przynajmniej ja tak trafiłam, temp przy otwartym morzu 30 st.). A zabytki? Najwyższa klasa i to w jednym regionie, tyle nie ma zabytków wysokiej kasy w całej Chorwacji, a tu jeden tylko region.
A wypoczynek nad Morzem Liguryskim drogi, bo to główne miejsce na wypady nadmorskie dla mieszkańców Mediolanu czy Turynu, a więc najbogatszych mieszkańców Włoch, więc i ceny są odpowiednio wyższe. Tak samo jak w Polsce, gdzie jedzie warszawka tam i ceny są wyższe, w okresie ferii zimowych Mazowsza ceny idą w górę i górale tego nie ukrywają. Tak samo jest i w Chorwacji, tam gdzie mało osób jeździ (a nie jest to miejsce excluziv) np Klek, Dolna Klada to ceny są niższe niż w Hvarze czy Rovinj.