Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Bella Italia

We Włoszech znajduje się najstarszy na świecie uniwersytet, jest nim założony w 1088 roku Uniwersytet Boloński. Na terenie Włoch znajdują się 2 słynne wulkany: Etna i Wezuwiusz. We Włoszech trzykrotnie odbywały się igrzyska olimpijskie w latach 1956, 1960 i 2006. We Włoszech znajduje się 50 obiektów światowego dziedzictwa kultury UNESCO. Modena we Włoszech to prawdziwa stolica samochodów sportowych, mieści się w niej 5 fabryk luksusowych samochodów sportowych: Ferrari, Maserati, Lamborghini, Pagani i De Tomasso.
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 14.04.2023 07:55

Ci to już odlecieli :lol: :lol: :lol:
1.png
2.png
3.png
wiola2012
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) wiola2012 » 16.04.2023 14:05

piekara114 napisał(a):Ci to już odlecieli :lol: :lol: :lol:
1.png
2.png
3.png

Wyglada jak primaaprilisowy żart :lol:
wiola2012
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) wiola2012 » 18.04.2023 18:02

Mam pytanie :). Kupuję bilet na Cinque Terre (na ścieżki i pociągi ) za 18,20 euro. Czy kasuję go tylko przed pierwszym przejazdem pociągiem, czy za każdym razem, gdy wsiadam do pociągu, jadąc między miasteczkami?
Przy wejściu na ścieżkę w Vernazza okazuję ten sam bilet?
A można kupić online i mieć w telefonie? Jak się go wtedy "kasuje"?
Z góry dziękuję za odpowiedź.
mysza73
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) mysza73 » 18.04.2023 18:14

wiola2012 napisał(a):Mam pytanie :). Kupuję bilet na Cinque Terre (na ścieżki i pociągi ) za 18,20 euro. Czy kasuję go tylko przed pierwszym przejazdem pociągiem, czy za każdym razem, gdy wsiadam do pociągu, jadąc między miasteczkami?

Telefon to nie wiem jak się kasuje :wink: , ale papierowy bilet kasujesz tylko za pierwszym razem :mrgreen:
wiola2012
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) wiola2012 » 18.04.2023 19:39

mysza73 napisał(a):
wiola2012 napisał(a):
A można kupić online i mieć w telefonie? Jak się go wtedy "kasuje"?.

Telefon to nie wiem jak się kasuje :wink: , ale papierowy bilet kasujesz tylko za pierwszym razem :mrgreen:

Dzięki :D
tony montana
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) tony montana » 18.04.2023 20:59

wiola2012 napisał(a):Mam pytanie :). Kupuję bilet na Cinque Terre (na ścieżki i pociągi ) za 18,20 euro. Czy kasuję go tylko przed pierwszym przejazdem pociągiem, czy za każdym razem, gdy wsiadam do pociągu, jadąc między miasteczkami?

Bilet za 18.20 kup w automacie. Zapłać kartą. Podaje się dane imię i nazwisko i data urodzenia :)
Trzeba go skasować ale tylko raz, potem już nie.
Na sentiero są budki, siedzi w nich w sezonie człowiek, sprawdza CT Card.
:)
wiola2012
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) wiola2012 » 19.04.2023 06:03

tony montana napisał(a):Bilet za 18.20 kup w automacie. Zapłać kartą. Podaje się dane imię i nazwisko i data urodzenia :)

Dziękuję Tony :D
Ale że datę urodzenia :oczko_usmiech: ?
tony montana
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) tony montana » 19.04.2023 14:04

wiola2012 napisał(a):
tony montana napisał(a):Bilet za 18.20 kup w automacie. Zapłać kartą. Podaje się dane imię i nazwisko i data urodzenia :)

Dziękuję Tony :D
Ale że datę urodzenia :oczko_usmiech: ?

Gdy podawałem swoją - automat nie miał jej przewidzianej ;)
wiola2012
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) wiola2012 » 27.04.2023 20:54

Cinque Terre w jeden dzień?
Udało się, ale … nie polecam .
marze_na
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) marze_na » 27.04.2023 21:08

wiola2012 napisał(a):Cinque Terre w jeden dzień?
Udało się, ale … nie polecam .

Tak podejrzewałam :? .

Podobnie nie wyobrażam sobie Wenecji w jeden dzień. Gdybym przespacerowała się tylko w tlumie na trasie od Rialto na Piazza San Marco, a potem postala tam z godzinkę w kolejce do Bazyliki to raczej nie oczarowałoby mnie to miasto.
wiola2012
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) wiola2012 » 27.04.2023 21:44

Byłyśmy w sobotę i były tłumy, ale w niedzielę podobno trzeba było się przeciskać między ludźmi.
Muszę jednak przyznać, że pięknie tam jest :hearts: . Dlatego 1 dzień to za mało, żeby nacieszyć oczy.

Podobnie nie wyobrażam sobie Wenecji w jeden dzień. Gdybym przespacerowała się tylko w tlumie na trasie od Rialto na Piazza San Marco, a potem postala tam z godzinkę w kolejce do Bazyliki to raczej nie oczarowałoby mnie to miasto.

Dokładnie.
A już wróciłaś?
marze_na
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) marze_na » 27.04.2023 22:08

wiola2012 napisał(a):Muszę jednak przyznać, że pięknie tam jest :hearts: .

Wierzę :D.
Mam 5T wysoko na liście podróżniczych marzeń :hut:.

wiola2012 napisał(a):A już wróciłaś?

Jeszcze do jutra w IT, ale Wenecja już za nami.
Jechałam z przekonaniem, że pojedziemy raz, bo tą Wenecję zobaczyć w końcu wypada. Tymczasem okazało się, że oboje mamy ochotę wracać 8) .
Miejscówkę mieliśmy w dzielnicy Cannaregio, bardzo niedaleko tej Twojej. Miałaś rację, lokalizacja świetna :D .
wiola2012
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) wiola2012 » 28.04.2023 04:51

Bardzo się cieszę, że Ci się podobało :). Wenecję trzeba odkryć z tej mniej turystycznej strony.
Tak teraz miałam z Pizą. Dopiero wieczorny spacer, bez setek turystów, pokazał urok miasta.
marze_na
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) marze_na » 28.04.2023 05:51

Włosi mieli akurat długi weekend z okazji Dnia Wyzwolenia, Festa della Liberazione, który przypada 25 kwietnia. Liczyłam się z tłumami, bo to nie nasz pierwszy raz w Italii w tym terminie, ale rzeczywistość tym razem mocno przerosła oczekiwania :lol: .
yzedef
Cromaniak
Re: Ile kosztuje urlop w Chorwacji - dyskusja i komentarze

Nieprzeczytany postnapisał(a) yzedef » 03.05.2023 09:48

SebastianM napisał(a):Uważam, że w Chorwacji jeszcze cały czas można znaleźć coś taniego, co we Włoszech już jest praktycznie niemożliwe. Może jeszcze na samym południu, Sycylia, Apulia. 3 lata temu weekend majowy spędziłem w Rovinj. Ceny były z tych z górnej półki chorwackiej. Praktycznie sami Włosi i mega zachwyceni cenami na miejscu. Chyba jednak we Włoszech było/jest znacznie drożej.

Rok temu byłem w Cro i we Włoszech (Bolonia, Werona - app miałem w centrum tych miast). Człowiek narzeka na Cro ale była ona tania w stosunku do Włoch. Restauracje u włochów podobne ceny miały te lokale na poziomie fastfood, coś lepszego i wyszukanego to już duża różnica. Wszędzie w standardzie coperto za jakąkolwiek obsługę oraz nieraz również napiwki. Tak więc za obsługę 4 osób na dzień dobry + 20 euro. Różnica to klimat, małe knajpki mają go bardzo dużo zwłaszcza te na uboczu pełne włochów. Jednak cena vs cena to w zeszłym roku w cro nie było źle.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Włochy - Italia