Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Bella Italia

We Włoszech znajduje się najstarszy na świecie uniwersytet, jest nim założony w 1088 roku Uniwersytet Boloński. Na terenie Włoch znajdują się 2 słynne wulkany: Etna i Wezuwiusz. We Włoszech trzykrotnie odbywały się igrzyska olimpijskie w latach 1956, 1960 i 2006. We Włoszech znajduje się 50 obiektów światowego dziedzictwa kultury UNESCO. Modena we Włoszech to prawdziwa stolica samochodów sportowych, mieści się w niej 5 fabryk luksusowych samochodów sportowych: Ferrari, Maserati, Lamborghini, Pagani i De Tomasso.
marze_na
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) marze_na » 01.02.2023 08:56

wiola2012 napisał(a):Gdzie najlepiej polecieć, żeby pojechać do Cinque Terre. Bez samochodu, komunikacją publiczną.

Zdecydowanie Piza.
Z Pizy masz bezpośrednie połączenie kolejowe do La Spezia. A La Spezia to już wrota do Cinque Terre :D .
W zależności od wybranego pociągu jedzie się od 45 minut do prawie 1,5 godziny.

wiola2012 napisał(a):A może jak do Pizy, to inne miejsca są warte odwiedzenia, fajniejsze niż Cinque Terre.

Czy fajniejsze to nie wiem, bo w 5T jeszcze nie byłam :wink: . Myślę, że dużo zależy od terminu wyjazdu.
Piza daje trochę możliwości zwiedzania miast Toskanii z Florencją na czele :). To ok. godzina jazdy pociągiem.
Pół godziny jazdy pociągiem jest do Lukki.
Trzy razy dłużej i z przesiadką jedzie się do Sieny, ale Siena jest zdecydowanie warta nawet dłuższej podróży!

O moich podróżach trenitalią po Toskanii przeczytasz w relacji :oczko_usmiech:.
Jest tam też dłuższy post o podróżowaniu koleją po Włoszech.
tony montana
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) tony montana » 01.02.2023 09:32

No JEŚLI będziesz w Pizie to CT koniecznie, zacząłbym od końca, od Monteroso - plażowanie
Warto też skoczyć do Portovenere
(Mysz też była)
marze_na
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) marze_na » 01.02.2023 09:35

tony montana napisał(a):No JEŚLI będziesz w Pizie to CT koniecznie

No niekoniecznie. Zależy kiedy ten wyjazd.
Sama myślałam o 5T na wyjazd w kwietniu, ale odpuściłam, bo raz pogoda niepewna, a dwa woda zimna.
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 01.02.2023 09:36

A ja czekam na otwarcie całej ścieżki Via dell'Amore
Gdzie będziemy się teraz wymieniać informacjami?
marze_na
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) marze_na » 01.02.2023 09:45

piekara114 napisał(a):Gdzie będziemy się teraz wymieniać informacjami?

My możemy na grupie Natalii WŁOCHY - podróże & styl życia :wink: .
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 01.02.2023 09:51

Może być :D
Ale wiadomo, fajnie jak jest jeszcze więcej osób, które już się coś przez relacje poznało. Szkoda, ale też i rozumiem, jak wczoraj w którymś wątku znowu jakiś user wyskoczył z pretensjami, że forum chorwackie, a więcej wpisów o innych krajach....

Muszę zacząć kopiować Twoje relacje z Rzymu. Jak nie teraz to jesienią się przyda. Zastanawiam się czy można to jakoś sensownie pobrać...
marze_na
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) marze_na » 01.02.2023 09:58

piekara114 napisał(a):Może być :D

Ja jeszcze lubię grupę Moje wielkie włoskie podróże Magdy z Italia poza szlakiem.

piekara114 napisał(a):Szkoda, ale też i rozumiem, jak wczoraj w którymś wątku znowu jakiś user wyskoczył z pretensjami, że forum chorwackie, a więcej wpisów o innych krajach....

Bardzo szkoda. I też trochę rozumiem.
Zobacz ile jest wpisów w innych wątkach, z chorwackimi relacjami na czele. Ktoś w październiku wyciągną moją relację ze Splitu i Omisia i ona ciągle jest na pierwszej stronie :roll: .
Mam wrażenie, że gdyby nie dział "Jak nie Chorwacja ..." to na forum prawie zupełnie nic by się nie działo :( .
_Piotrek_
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) _Piotrek_ » 01.02.2023 09:58

Gdybym ja miał 3 dni do dyspozycji to zdecydowanie jeden dzień przeznaczyłbym na Pize (jeżeli nie byłaś) - dla mnie takie typowo włoskie miasto, jak z katalogu, a do tego oczywiście fantastyczne Piazza dei Miracoli (WIELKIE WOW)+ ewentualnie Lucca popołudniu (to rzut beretem), drugi na Cinque Terre, na dworcu w punkcie CT do kupienia jest jednodniowy bilet na szlaki i pociąg na lini La spezia - Levanto klasy 2(w tym darmowy autobus do Corniglii) tak jak Tony sugeruje dobrze jest zacząć od końca i trzeci dzień to Florencja. Oczywiście kolejność dowolna:)
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 01.02.2023 10:04

marze_na napisał(a):Zobacz ile jest wpisów w innych wątkach, z chorwackimi relacjami na czele. Ktoś w październiku wyciągną moją relację ze Splitu i Omisia i ona ciągle jest na pierwszej stronie :roll: .
Mam wrażenie, że gdyby nie dział "Jak nie Chorwacja ..." to na forum prawie zupełnie nic by się nie działo :( .
Bo Chorwacja wielu się przejadła, to fajny kierunek na pierwsze rodzinne wakacje zagranicą samodzielnie organizowane, ale po czasie ciągnie dalej. No i liczba atrakcji w Cro też mocno ograniczona, bo ile można ogląda te same zatoczki z Hvaru, a wartościowych zabytków jednak aż tak dużo nie ma...
Nowych userów (na dłużej) jest mało, pojawiają się zapytać o trasę i nocleg i tyle.... Młodzi wolą fb i ig, co widać też po niektórych userach z dłuższym stażem, że tu już relacji nie piszą, ale wszystko na ig relacjonują... Młodzi nie lubią czytać i pisać, lepiej filmik, powiedzieć kilka słów i tyle...

Za OT nas chyba teraz nie zbanują...
marze_na
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) marze_na » 01.02.2023 10:08

_Piotrek_ napisał(a):trzeci dzień to Florencja.

Ja się będę upierać, że Florencja to nie jest miasto na 1 dzień :D .
Cinque Terre zresztą też.

piekara114 napisał(a):Muszę zacząć kopiować Twoje relacje z Rzymu. Jak nie teraz to jesienią się przyda. Zastanawiam się czy można to jakoś sensownie pobrać...

Ja swoje "archiwizuję" w ten sposób, że odfiltrowuję w relacji tylko własne posty i drukuję to do pdf'a. Każda strona na cro.pli to osobny plik. Nic innego nie wymyśliłam.
mysza73
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) mysza73 » 01.02.2023 10:12

marze_na napisał(a):
piekara114 napisał(a):Może być :D

Ja jeszcze lubię grupę Moje wielkie włoskie podróże Magdy z Italia poza szlakiem.
Pewnie trzeba te fejbuki mieć? :?
tony montana
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) tony montana » 01.02.2023 10:16

Szkoda byłaby gdyby zamknięto Forum, właśnie piszę z Mychą - że skrzyknijmy się i opłacajmy domenę i może Patryk jednak (wiem, że to pewnie nie kwestia kasy jest decydująca) zdecydowałby się na tylko i wyłącznie "utrzymywanie" czyli naprawa krytycznych awarii, bez żadnego rozwoju
Ja deklaruję wpłaty w każdym razie - prawda taka, że z reklam się nie "wyżyje" a i brak czasu i chęć poświęcenia uwagi kluczowym w życiu sprawom jest decydująca.

Pytanie - jak często zdarzają się takie krytyczne awarie że forum nie działa

pozdrowienia dla wszystkich
marze_na
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) marze_na » 01.02.2023 10:20

mysza73 napisał(a):Pewnie trzeba te fejbuki mieć?

A nie masz?

tony montana napisał(a):skrzyknijmy się i opłacajmy domenę

Domenę i miejsce na serwerze. Najbardziej szkoda, żeby wszystkie zasoby tego forum poleciały w piiiiiiiiii ...
mysza73
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) mysza73 » 01.02.2023 10:20

marze_na napisał(a):
mysza73 napisał(a):Pewnie trzeba te fejbuki mieć?

A nie masz?
Nie ...
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 01.02.2023 11:38

marze_na napisał(a):Ja swoje "archiwizuję" w ten sposób, że odfiltrowuję w relacji tylko własne posty i drukuję to do pdf'a. Każda strona na cro.pli to osobny plik. Nic innego nie wymyśliłam.
Muszę to spróbować. A wiem że pliki pdf można w jeden duży połączyć, więc byłoby to rozwiązanie...
Edit: Spróbowałam, nie wychodzi mi to. Daj znać jak to robisz.

Tony jak coś ustalisz to daj znać, a Aga przekaż dalej.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Włochy - Italia