Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Bella Italia

We Włoszech znajduje się najstarszy na świecie uniwersytet, jest nim założony w 1088 roku Uniwersytet Boloński. Na terenie Włoch znajdują się 2 słynne wulkany: Etna i Wezuwiusz. We Włoszech trzykrotnie odbywały się igrzyska olimpijskie w latach 1956, 1960 i 2006. We Włoszech znajduje się 50 obiektów światowego dziedzictwa kultury UNESCO. Modena we Włoszech to prawdziwa stolica samochodów sportowych, mieści się w niej 5 fabryk luksusowych samochodów sportowych: Ferrari, Maserati, Lamborghini, Pagani i De Tomasso.
Gośka
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Gośka » 05.07.2007 12:34

Witam.
W tym roku, za jakieś dwa tygodnie wybieram się do Włoszech. Myślę, że raczej północ ze względu na krótkie urlopy. Co bardziej polecacie, morze od strony Adriatyku czy z drugiej? No i jakieś miejscowości (nastawiamy się głównie na plażowanie i spanie na campingach w namiotach, oczywiście chodzi też o ceną, żeby było tanio) myslę, że nie dalej niż na wysokości miejscowości Ancona. Będę bardzo wdzięczna za wszystkie informacje.

Aha.

Bułgaria Włochy czy po raz 4 Chorwacja?

Pozdrawiam.

Gosia.
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 05.07.2007 13:20

Ja z tych trzech krajów wybrałbym po raz czwarty Chorwację, ale w tym roku za jakieś dwa tygodnie jadę do Grecji :lol:
mkm
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) mkm » 05.07.2007 15:43

A ja nawet po raz dwudziesty wybrałbym Croraj. :wink:
Do ,, bella '' Italia jak już ktoś koniecznie musi to prponuję płw. Gargano - troszeczkę przypomina Cro. :D
AndrzejG
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) AndrzejG » 05.07.2007 21:51

mkm napisał(a):A ja nawet po raz dwudziesty wybrałbym Croraj. :wink:
Do ,, bella '' Italia jak już ktoś koniecznie musi to prponuję płw. Gargano - troszeczkę przypomina Cro. :D

A tak jest po zachodniej stronie
Obrazek
mkm
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) mkm » 05.07.2007 22:04

AndrzejG napisał(a):
mkm napisał(a):A ja nawet po raz dwudziesty wybrałbym Croraj. :wink:

A tak jest po zachodniej stronie
Obrazek

Szkoda że nie widać jeszcze Capri :wink:
mkm
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) mkm » 05.07.2007 22:22

AndrzejG
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) AndrzejG » 06.07.2007 23:02

mkm napisał(a):Do ,, bella '' Italia jak już ktoś koniecznie musi to prponuję płw. Gargano - troszeczkę przypomina Cro. :D

Chciałem tylko powiedzieć, że w tak wielkim kraju jest wiele ciekawych miejsc. Ja w tym roku posmakowałem tego kraju dzięki temu tematowi a w szczególności Grzegorzowi, który z taką pasją opowiadał o Włoszech. Mój znajomy odwiedził 3 razy Chorwację, a w Itali był 7. A inny znajomy poraz piąty jedzie do Rewala. Myślę, że nie ma sensu zachwalać tutaj Chorwacji, bo każdy inny temat o tym mówi i wszyscy znamy jej uroki.
A oto dowód:
Obrazek

Obrazek

Obrazek
AndrzejG
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) AndrzejG » 06.07.2007 23:13

carnivalka napisał(a):Andrzeju ,prosz,e napisz coś więcej.Będę tam za 4 tygodnie ale tylko przez 4 dni.Interesuje mnie najbardziej Capri i Pompeje.No i te\miejsca magiczne.

Za cztery tygodnie, to sporo czasu, ale cztery dni to nie wiele. Koniecznie trasa Amalfi i zwiedzanko. Zostaje jeden dzień. Też ma być pracowity, czy może odpoczynek na fajnej taniej plaży? Pamiętaj w Itali płacimy za wszystko.
Musze sie pozbierać i naskrobie jakieś sprawozdanko.
Grzegorz Ćwik
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Grzegorz Ćwik » 07.07.2007 17:37

Andrzeju, piękne zdjęcia !!!
Tylko powiedz gdzie zrobione !!!
Pozdrawiam :lol:
mondi
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) mondi » 07.07.2007 18:17

włochy też są ładne ale o gustach się nie dyskutuje ja polecam adriatyk bo ciepły i można poleniuchować np lido di jesolo cavalino itp nie ponurkujecie bo woda od piasku mętna ale reszta ok pizzerie parki rozrywki aqaparki no i campy na wysokim poziomie z tych bardziej ceniacych sie to union lido marina di venezia,san francesco,średnie to adriatico,malibu beach,waikiki to północne włochy jadąc dalej na południe polecam lido degli estensi camp mare pineta a jeszcze dalej duca amadeo potem już tylko gargano po drugiej stronie camp le marze marina di grosseto blisko do rzymu i na elbe można tez skoczyć do pisy ja objechałem całe włochy i niedawno trochę chorwacji każdy kraj jest piękny i wart obejrzenia nie byłbym taki przywiązany tylko do chorwacji
ale najważniejsze jest to ze kazdy moze bez problemu podrozowac gdzie chce i w miare funduszy zycze miłych wakacji gdziekolwiek to będzie
AndrzejG
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) AndrzejG » 07.07.2007 22:14

Grzegorz Ćwik napisał(a):Andrzeju, piękne zdjęcia !!!
Tylko powiedz gdzie zrobione !!!
Pozdrawiam :lol:

To Chorwacja tak na potwierdzenie, że znam Croraj i będe tam wracał. Kusi mnie również nieznane dlatego pojechaliśmy do Włoch.
A fotki z Itali są na twardzielu, jak sie do nich dobiorę to pokażę.
Pozdrawiam
mkm
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) mkm » 07.07.2007 22:48

Oczywiście że podróżować każdy może wg. własnego widzi mi się.
Jedni wolą komercję , a inni naturę . Ja należę do drugiej grupy i dlatego co rok spędzam cudowne wakacje w Cro. Zgadzam się że Italia , Hiszpania czy Grecja ma jeszcze niewielkie fragmenty nie zkomercjalizowanego, naturalnego wybrzeża - ale żeby je zobaczyć to trzeba niestety długo jechać z hotelu i zapłacić za oglądanie.
A w Cro jesteś przez całe wczasy w raju i nie trzeba za to dodatkowo płacić . :D :wink:
mondi
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) mondi » 19.07.2007 06:44

raj to dla każdego co innego
Grzegorz Ćwik
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Grzegorz Ćwik » 25.07.2007 09:01

Naprawdę istnym rajem jest Gargano. Niestety obecnie jest również piekłem, płoną kempingi. Pożary w okolicy przepięknego Peschici, koszmarna sytuacja. :cry:
janusz.w.
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) janusz.w. » 25.07.2007 09:38

Grzegorz Ćwik napisał(a):Naprawdę istnym rajem jest Gargano. Niestety obecnie jest również piekłem, płoną kempingi. Pożary w okolicy przepięknego Peschici, koszmarna sytuacja. :cry:

Wdziałem dziś w porannych Wiadomościach zdjecia z Gargano :( . Straszne, na szczęście podobno sytuacja jest opanowana.
pozdr
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Włochy - Italia

Bella Italia - strona 13
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone