napisał(a) marze_na » 28.04.2022 09:17
piekara114 napisał(a):Dziewczyny,
wczoraj obejrzałam podlinkowany film. Ale się uśmiałam
....Te same problemy, które się i u nas pojawiły na etapie planowania i miały wpływ na rozłożenie noclegów i cały plan
Po tylu tygodniach podróżowania po Włoszech komunikacją publiczną dla mnie takie planowanie to już rutyna
. I bardzo to lubię
. Najszybciej nauczyłam się, żeby nie przeprowadzać się w niedzielę
.
Farstone napisał(a):czy we Włoszech wakacje według Was wyjdą taniej niż w Chorwacji czy drożej?
To zależy
.
Po pierwsze od regionu jaki wybierzesz, po drugie od, jak sam to określasz, standardu pobytu.
Jedziesz autem, więc w obszarze zainteresowań są pewnie północne regiony Włoch. Jeśli wybierzesz Ligurę, Toskanię czy Wenecję Euganejską to cena noclegu będzie pewnie wyższa niż w Cro. O ile trudno powiedzieć, bo zależy od standardu. W Chorwacji też rozstrzał cenowy jest ogromny - w lipcu 2021 w Omišu miałam oferty od 35€ za app w stylu późny Tito do 65€ za nowocześnie urządzony z widokiem na morze.
Taniej może być w Emilii Romanii, w okolicach Rimini, ale to nie są polecane plaże
.
Jeśli w Cro stołujecie się w konobach to w knajpach w IT wydacie porównywalnie. Jeśli gotujecie sami to we Włoszech będzie taniej, a ogromny wybór i różnorodność produktów w sklepach spożywczych jeszcze bardziej przemawia na korzyść Włoch. Zaopatrzenie w pierwszym lepszym coopie czy conadzie w porównaniu z ofertą pierwszego lepszego studenaca czy tommiego to przepaść.