Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Bella Italia

We Włoszech znajduje się najstarszy na świecie uniwersytet, jest nim założony w 1088 roku Uniwersytet Boloński. Na terenie Włoch znajdują się 2 słynne wulkany: Etna i Wezuwiusz. We Włoszech trzykrotnie odbywały się igrzyska olimpijskie w latach 1956, 1960 i 2006. We Włoszech znajduje się 50 obiektów światowego dziedzictwa kultury UNESCO. Modena we Włoszech to prawdziwa stolica samochodów sportowych, mieści się w niej 5 fabryk luksusowych samochodów sportowych: Ferrari, Maserati, Lamborghini, Pagani i De Tomasso.
DonDiegoDeLaVega
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) DonDiegoDeLaVega » 04.05.2019 10:48

Dziękuję za pomysły. Opcja z San Bonifacio całkiem kusząca. Podliczyłem koszty i jeśli dobrze liczę (autostrady), to koszt takiej opcji będzie niewiele niższy niż dojazd do Wenecji autem. Zakładając, że zaparkuję w Wenecji tam, gdzie chciałbym. Generalnie uwielbiam podróż pociągiem, ale jeśli i tak nie ucieknę od auta to nie wiem czy dzielić podróż na różne środki lokomocji. Pomyślę. :)

599 napisał(a):w moim mieście jeżdżą takie małe taxówki ,na tylnej szybie
jako slogan reklamowy mają napisane:
TANIEJ TYLKO PIESZO,

tak na serio ,
małe szanse aby było coś taniej od pociągu,

Nie jestem z tych, co na urlopie dwa razy obejrzą każde euro, zanim je wydadzą. :) W końcu urlop jest po to, by pozwolić sobie na różne przyjemności. Po prostu nie lubię przepłacać. Mamy dość bogaty program urlopu, więc chcę skorzystać z najbardziej korzystnej cenowo opcji by jednak ten budżet jakoś w ryzach utrzymać.
Kejam
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kejam » 02.06.2019 19:27

Witam,
Wybiera się ktoś z forumowiczów do Park Albatros Camp na początku lipca?
gizm0
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) gizm0 » 15.06.2019 11:04

Cześć Kejam,
przyjeżdzamy do Albatrosa 12 lipca, będziesz jeszcze? :)
Kejam
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kejam » 16.06.2019 21:58

Cześć gizm0,
jeszcze będę:) 15 przenosimy się na północny Adriatyk
bart123
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) bart123 » 26.06.2019 16:48

Mam pytanie. Wybieram się autem w okolice Rzymu i myślę, że 2-3 dni poświęciłbym na zwiedzanie miasta.
Czy możecie mi coś powiedzieć o parkowaniu w tym mieście? Jakieś niedrogie parkingi w okolicy centrum? Ewentualnie jakieś dobrze skomunikowane z centrum?
walp
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) walp » 26.06.2019 18:30

bart123 napisał(a):Mam pytanie. Wybieram się autem w okolice Rzymu i myślę, że 2-3 dni poświęciłbym na zwiedzanie miasta.
Czy możecie mi coś powiedzieć o parkowaniu w tym mieście? Jakieś niedrogie parkingi w okolicy centrum? Ewentualnie jakieś dobrze skomunikowane z centrum?

Moim zdaniem wjeżdżanie samochodem do centrum Rzymu, w dodatku w sezonie wakacyjnym, to nie jest dobry pomysł. Lepiej znaleźć parking/mieszkanie na obrzeżach miasta, najlepiej w okolicy stacji metra, a następnie korzystać z komunikacji miejskiej. Przy włożeniu trochę pracy w logistykę, zwiedzanie pójdzie całkiem sprawnie. :)
bart123
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) bart123 » 27.06.2019 09:08

A jak jest zorganizowana oplata za komunikację w Rzymie? Czy można już płacić visą od razu na bramkach tak jak to jest w Londynie?
czy obowiązują dalej tylko papierowe bilety?
Znalazłem w sieci ciekawy tekst sprzed 3 lat, choć nie wiem na ile aktualny :
"Największy, moim zdaniem, minus włoskiej komunikacji publicznej? BRAK ZNIŻEK! Zniżki nie przysługują ani uczniom/studentom, ani osobom starszym. Jedynie dzieci do ukończenia 10 roku życia mogą podróżować za darmo."
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 27.06.2019 10:25

Jest tu na forum kilka relacji ze zwiedzania Rzymu, w tym nawet z dziećmi. Jedna nawet ze stycznia tego roku.
Poczytaj, wszelkie informacje tam znajdziesz. A co do zniżek to najlepiej sprawdzić na oficjalnych stronach przewoźnika...
walp
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) walp » 27.06.2019 23:41

bart123 napisał(a):A jak jest zorganizowana oplata za komunikację w Rzymie? Czy można już płacić visą od razu na bramkach tak jak to jest w Londynie?
"Największy, moim zdaniem, minus włoskiej komunikacji publicznej? BRAK ZNIŻEK! Zniżki nie przysługują ani uczniom/studentom, ani osobom starszym. Jedynie dzieci do ukończenia 10 roku życia mogą podróżować za darmo."

O komunikacji miejskiej w Rzymie, napisałem trochę tutaj. Minęły jednak 2 lata i trzeba to zweryfikować. :)
bart123
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) bart123 » 28.06.2019 13:03

walp napisał(a):
bart123 napisał(a):A jak jest zorganizowana oplata za komunikację w Rzymie? Czy można już płacić visą od razu na bramkach tak jak to jest w Londynie?

O komunikacji miejskiej w Rzymie, napisałem trochę tutaj. Minęły jednak 2 lata i trzeba to zweryfikować. :)

Dziękuję za informację, przeczytałem Twoją relację. Proszę podpowiedz mi jeszcze jaka jest skala kolejek pod koloseum/forum romanum. Pisałeś że można sporo zaoszczędzić stając np. pod forum po ten sam bilet. Jaki to jest rząd wielkości tej kolejki?

I dodatkowo czy wszędzie za bilety do muzeów/światyń można płacić kartą?
walp
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) walp » 01.07.2019 23:27

bart123 napisał(a):Dziękuję za informację, przeczytałem Twoją relację. Proszę podpowiedz mi jeszcze jaka jest skala kolejek pod koloseum/forum romanum. Pisałeś że można sporo zaoszczędzić stając np. pod forum po ten sam bilet. Jaki to jest rząd wielkości tej kolejki?

Aby kupić bilet łączony do Koloseum-Palatyn-Forum Romanum, do dyspozycji mamy cztery różne kasy. Największe kolejki spotkamy w samym Koloseum i przed budowlą. Mniejsze kolejki są przy kasach na Palatynie oraz przed Forum Romanum. Zdecydowanie mniejsze. :wink:
bart123 napisał(a):I dodatkowo czy wszędzie za bilety do muzeów/światyń można płacić kartą?

W Rzymie, wstęp do wszystkich świątyń jest darmowy. Po naszym pobycie, miała zostać wprowadzona opłata jedynie do Panteonu. Nie wiem, czy ostatecznie wprowadzono bilety.

Tam gdzie można, płacę kartą. Zawsze mam też przy sobie odpowiednią ilość gotówki, na wypadek, gdyby... :wink:
Zatarły mi się już w pamięci formy płatności w danych miejscach, nie rejestruję tego. :)
anksma
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) anksma » 03.07.2019 11:22

Mam pytanie odnośnie Bibione. W tym roku prawdopodobnie wakacje będą na Istrii tak pod koniec sierpnia i chciałabym zwiedzić również Wenecję. Ale żeby było bliżej to pomyślałam żeby pojechać na ok. 5 dni do Bibione. We Włoszech jeszcze nie byłam. Oczywiście jadę z psem. Z tego co widzę na mapach to Włoskie wybrzeże usiane jest hotelami i leżakami na plaży, co mi się nie podoba. Czy znajdę plaże gdzie nie ma leżaków i nie ma człowieka na człowieku (ze wzg. na psa). Planuje tak na początku września lub ewentualnie koniec sierpnia wyjazd do Włoch. Jak z opłatami drogowymi we Włoszech, czy jakąś Winietę się kupuje?Jak zwiedzanie Wenecji z psem i jak z parkingiem, czy są jakieś problemy?.
maxredaktor
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) maxredaktor » 03.07.2019 11:47

Od leżaków i parasoli na włoskich plażach niełatwo uciec, ale czasem jest to możliwe. Z tego co widzę, to na plaży przy Bibione, a dokładnie w jej wschodniej części, nie jest tłoczno. Na góglowej mapie, tam gdzie jest napis spiaggia libera, w ogóle brak hotelowych parasoli.
Z tamtych okolic do Wenecji najlepiej jest się dostać vaporetto z Punta Sabbioni. Jak przyjedziecie do tego miasteczka dość wcześnie, to bez trudu znajdziecie parking (płatny, cena około 5-7 euro za cały dzień) w pobliżu przystani.
A psy w Wenecji widywałem, w końcu miejscowi też je mają. Tyle że do muzeów czy kościołów z nimi nie wejdziecie.

Aha, we Włoszech - tak jak w Chorwacji - płaci się przy bramkach autostradowych. Nie wjeżdżajcie na te z napisem Telepass.
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 03.07.2019 12:06

Upierasz się przy Bibione? Może Caorle? tam przy campach plaża bardziej dzika, a szeroka nie ma już hoteli, więc z psem może nie będzie problemu. Choć kojarzę, że np. w Toskanii na kilku plażach był znak z zakazem wejścia z psami.
anksma
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) anksma » 03.07.2019 14:13

Piekara114-->nie nastawiam się w tym roku na dłuższy pobyt w Italii, tylko ze względu na to że do Wenecji będzie bliżej z Bibione niż z Istrii to chcę pojechać na parę dni do Włoch. Nie chce się za bardzo pchać w głąb Włoch, tylko bliżej Polski. Poza tym ten wyjazd byłby na początku września, to może aż tak przeludnione plaże nie będą:-).
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Włochy - Italia