napisał(a) boqler » 15.02.2019 16:08
Hej,
W połowie lipca szykuję z dziewczyną wypad autem do Włoch. Jako, że jedziemy z Trójmiasta w planach mamy 2 dniowy pobyt nad Como, później około 14 dni w Toskanii. Krótki plan wycieczki już jest - zakwaterowanie w agroturystyce w okolicach na południe od Sieny - muszę jeszcze przekopać tutejsze wpisy co zobaczyć itd
W sumie mam 2 pytania do osób bardziej obeznanych - czy lepiej zrobić jeden nocleg właśnie w okolicach Sieny i autem zwiedzać okolice, wypad nad morze, Piza, San Marino, wypad do Rzymu (ew pociągiem) czy lepiej np kilka dni w okolicach Sieny i kilka dni bliżej Rzymu? Opłaci się taka zmiana miejsca czy odległości są zbyt małe, żeby to rozbijać? Trochę obawiam się, że w 14 dni nie będzie czego zwiedzać a później dzień w dzień latać po kilkaset kilometrów będzie zbyt drogie..
Druga sprawa to koszt autostrad we Włoszech. Znalazłem cenniki itd ale wszędzie jest podana cena za cały odcinek. Np A1 Mediolan - Neapol, koszt ok 59E. Czy to jest jednorazowa opłata za cały odcinek płatna przy zjeździe (tak jak w Polsce)? Czy w momencie kiedy zjadę z autostrady na wysokości Florencji to również płacę w/w kwotę czy odpowiednio za przejechaną trasę? Nigdzie nie mogę się doszukać cen za poszczególne kawałki przejazdu..