napisał(a) tony montana » 29.11.2018 21:16
marze_na napisał(a):Oglądam właśnie na Planete+ program Turyści do domu. Oblegane miasta Europy. Na przykładzie Wenecji, Barcelony i Dubrownika pokazane jest jakie problemy dla tych miast niesie masowa turystyka.
Dostepne na nc+ go. Ciekawe. Polecam.
Oglądałem. I parę innych w tej tematyce.
Z jednej strony ich rozumiem. Nie kumam np tych 300 metrowych statków wpływających na lagunę blisko Wenice.
Rozumiem autochtonów - ludzi, którzy mają dośc przepychania się w wąskich uliczkach i zbierania śmieci po uliczkach.
Rozumiem hałas, zgiełk, pijanych turystów w nocy (ale to samo jest w takim Krakowie)
Natomiast uważam, że Ci burmistrzowie sa dwulicowi. Z jednej strony nie sprzeciwią się np portowi w Wenecji, który czerpie duże przychody od kompanii które sa właścicielami promów.
Nie chcą odciąć przychodów w mieście hotelom, restauracjom bo Ci staliby się ich wrogami.
Turyści to też niemałe wpływy dla miasta z podatków za noc.
Podsumowując: jest w tym wszystkim trochę hipokryzji: mamy piekne miasta (Wenecja, Barcelona, Dubrownik), ale udajemy że chcemy aby zobaczyło je 1000 osób dziennie, a z drugiej strony chcemy zarządzać budzetem w którym 1/3 wpływów pochodzi z podatków od turystów (od hoteli, restauracji, etc)
Sam to samo przeżywam ale NA INNĄ skalę co roku przy Openerze
Niby tylko 4 dni, ale MEGA KORKI i inne niedogodności ;0
Zwykły obywatel pyta - Co
JA z tego mam?