napisał(a) majeczka » 21.10.2018 21:55
piekara114 napisał(a):Dla mnie wakacje są obowiązkowo nad morzem. Codzienne kąpiele w morzu, nie basenie to są wakacje. Dalej od morza noclegi tańsze (min. 10 km), ale codzienny dojazd i opłaty za parkowanie (od 1-3eur/h) dla mnie działa zniechęcająco... Z MdB (camp jeden z tańszych w okolicy i z basenem) udało nam się odwiedzić (popołudniami, nad morzem byliśmy 7 dni): San Gimigiano, Voltera, Luca,Piza, Bolghieri, w drodze do Padwę, a na powrocie Sienę, Brescia i zachodnią stronę Lago di Garda...
no cóż, każdy z nas ma na pewno inne preferencje, chociaż tu przyznaję Ci rację, ja również uwielbiam morze i codzienne w nim kąpiele. W tym roku zdecydowanie wybraliśmy jednak inną opcję, apartamenty z indywidualnym basenem w Capannoli i Montecatini Terme; świetne miejscówki, zdecydowanie godne uwagi. Pływaliśmy też podczas tegorocznego pobytu w Italii w Morzu Liguryjskim, zwiedzając np. Cinque Tere, ale tu zdecydowanie odradzam; woda za ciepła, brudna, mnóstwo, mnóstwo turystów, przebywaliśmy w sierpniu.
Bardzo fajnie czuliśmy się podczas zwiedzania Voltery i San Gimigiano, zdecydowanie najmniej turystów podczas zwiedzania Toskanii.
Na pewno nie żałuję, a raczej boleję nad faktem, że podczas dwóch tygodni pobytu i tak za mało zwiedziliśmy. No ale cóż, cieszę się, że ostatnio wpadamy do Italii coraz częściej.