napisał(a) Łukasz » 04.04.2018 11:38
[quote="Przemolo"]Witajcie, Chorwację odwiedzałem już 5 razy i na tegoroczną majówkę chciałbym się na 7 dni gdzieś wybrać samochodem. Jako, że Istria i Kvarner już mi jest dość dobrze znana, myślałem o Italii. Kiedyś będąc w Umagu zwiedziliśmy tylko króciutko Triest.
Myślałem więc o Caorle... choć nie ukrywam, że po obejrzeniu filmu "Pod słońcem Toskanii" nieco mnie tam ciągnie... i mam pytanie - jakie najbliższe toskańskie miasteczko byście polecali? nie interesują mnie wielkie miasta - ale coś klimatycznego. Zastanawiam się bowiem czy z okolic Wenecji nie skoczyć tam choćby na 1 dzień.
W Caorle akurat nie byłem ale w okolicy bardzo wiele razy. O ile wiem we Włoszech ( może są jakieś wyjątki) do plaż musi być zagwarantowany dostęp i duże kempingi to nawet mają "eksterytorialne" drogi na swoim terenie tzn. kemping jest podzielony ogrodzoną drogą do plaży a połączenie pomiędzy częściami kempingu jest górą lub dołem. Ja czasami zapędziłem się plażą mijając kilka kempingów i dopiero rzut oka wstecz mi przypominał, że teraz mam z dwa kilometry do powrotu

A teraz co do Toskanii. Można podzielić pobyt bo wypad z Toskani z Caorle to raczej mało sensowny. W sezonie sam dojazd do autostrady zajmie trochę czasu a i potem jest trochę kilometrów. Ale można zostać i na północy. Toskania jest piękna i ma piękne krajobrazy ale podobne miasteczka ( może już bez słynnych wzgórz) znajdziesz i na północy Włoch.