napisał(a) marze_na » 18.02.2018 13:25
piekara114 napisał(a):popatrz na relację Marzeny - też kilka miejscówek w okolicy obejrzała...
Wszystkie jednak dość daleko od Bibione. Najbliżej będzie do
Ferrary.
KarKoz, ja skupiłabym się na Weronie i Padwie, potem ewentualnie Mantua i Ferrara. Ravenna wg. mnie już trochę daleko. Zależy jak długi będzie pobyt i jak duże masz potrzeby
poznawcze .
KarKoz napisał(a):Jakieś rady dla świeżaka co do obyczajów panujących w Italii
Na początku przygody z Italią największym problemem była dla mnie sjesta. O ile w Rzymie i Florencji mało odczuwalna, to w mniejszych miastach świętość
. Knajpy zamykają się do max 15stej, a otwierają ponownie po 18-19stej. Nijak nie wpasowywało się to w moje potrzeby żywieniowe
.
Poza tym stołując się w knajpach trzeba przyjąć że coperto to norma. Włosi pobierają tzw. opłatę za nakrycie, rozpiętość jest różna od euro do nawet 3,50 - kwota zawsze podana jest w menu.
Nam z reguły zdarzało się, że w tej cenie dostawaliśmy przynajmniej pieczywo, a często trafiła się fajna przystawka. Ale lokal bez coperto też można znaleźć
.
Zwiedzając obiekty sakralne trzeba pamiętać o przykryciu ramion i o spodniach/spódnicach przyzwoitej długości. Włosi są bardzo wyczuleni na punkcie stosownego ubioru w kościołach.
Ostatnio edytowano 18.02.2018 13:54 przez
marze_na, łącznie edytowano 1 raz