Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Bella Italia

We Włoszech znajduje się najstarszy na świecie uniwersytet, jest nim założony w 1088 roku Uniwersytet Boloński. Na terenie Włoch znajdują się 2 słynne wulkany: Etna i Wezuwiusz. We Włoszech trzykrotnie odbywały się igrzyska olimpijskie w latach 1956, 1960 i 2006. We Włoszech znajduje się 50 obiektów światowego dziedzictwa kultury UNESCO. Modena we Włoszech to prawdziwa stolica samochodów sportowych, mieści się w niej 5 fabryk luksusowych samochodów sportowych: Ferrari, Maserati, Lamborghini, Pagani i De Tomasso.
tony montana
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) tony montana » 30.11.2017 21:22

mahum napisał(a):Niestety, takie są ceny przyzwoitych hoteli we Włoszech w sezonie wakacyjnym. Na razie jeszcze nie zarezerwowałem, zresztą i tak będzie to rezerwacja bez wpłaty i możliwa do bezkosztowego odwołania, więc dopuszczam możliwość zmiany.
Oczywiście cały czas jestem otwarty na propozycje.

Ja sugerowałbym cos innego. Jeśli będziesz dysponował autem, a to zakładam - apartament w miasteczku położonym niedaleko morza, ja wybrałem Nardo (10km od morza) - powinieneś się zmieścić w przedziale 60-100 Euro za noc

A dojazdy nad morze to żaden problem przecież

Mieszkanie w zabytkowym mieście ma jeszcze jedną zaletę - wieczorne winko w ładnych okolicznościach architektury
:boss: :papa:
mahum
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) mahum » 10.12.2017 01:04

Na razie zarezerwowałem Hotel Zodiaco w Porto Cesareo, oczywiście ze względu na bliskość i charakter samej plaży. Jednak zastanawiam się nad hotelem da Gianni -Terra d'Acqua Resort w Torre Mazza, kuszące wydają się być też te Maldives of Salento koło miejscowości Pescoluse tudzież Grand Hotel Costa Brada przy Samsara Beach nieopodal Baia Verde.
Oczywiście chodzi mi głównie o plażę, wytyczne to: miękki jasny piasek, błękitna woda i długa płycizna, sama miejscowość w której się zatrzymamy jest dla mnie stosunkowo mało istotna, dlatego raczej Gallipoli nie jest dla mnie pierwszym wyborem.

Pytanie czy właśnie Porto Cesareo i jego plaże (np. Spiaggia di Torre Lapillo) spełniają ten warunek w stopniu nie gorszym niż okolice Maldives of Salento czy Marina di Torre San Giovani?
Zatrzymamy się dosłownie na 3 dni w drodze z Kalabrii na Gargano i na pewno będziemy mieli dosyć zwiedzania i jazdy po drodze, więc chciałbym aby hotel był blisko plaży, dlatego noclegi w miejscowości oddalonej o kilka czy więcej km w głąb lądu i dojazdy do morza zdecydowanie wykluczam.
tony montana
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) tony montana » 10.12.2017 10:11

Okolice samego Porto Cesareo obfitują w piękne plaże, na pewno się nie zawiedziesz. Jeśli chodzi o piasek na tych plażach to on nie jest tak piękny jak u nas nad Bałtykiem, plaże (z wyjątkami) nie są aż tak szerokie, ale kolor wody i jej "tepłota", długa płycizna wszystko rekompensuje

Pamiętaj tylko o Włochach, którzy będą stawali Ci metr przed oczami i godzinami będą gadali drapiąc się po dupach ! ;)
mahum
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) mahum » 10.12.2017 11:01

A byłeś w wymienionych przeze mnie miejscach, położonych bardziej na południe od Porto Cesareo?
Jak ogólnie wygląda temat opłat za plażowanie w okolicach Porto Cesareo? Wstęp na wszystkie plaże (poza oczywiście jakimiś hotelowymi) jest bezpłatny?
tony montana
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) tony montana » 29.12.2017 19:07

mahum napisał(a):A byłeś w wymienionych przeze mnie miejscach, położonych bardziej na południe od Porto Cesareo?
Jak ogólnie wygląda temat opłat za plażowanie w okolicach Porto Cesareo? Wstęp na wszystkie plaże (poza oczywiście jakimiś hotelowymi) jest bezpłatny?

Zjechałem cały Półwysep Salentyński - cała zachodnia część to mega fajne piaskowe plaże z super kolorami wody, za Santa Maria di Leuca w kierunku Otranto wybrzeże troche wyższe
Plaże są bezpłatne, parkingi płatne np koło Baia Verde, natomiast przy mniejszych plażach można wykukać coś za free

Płacisz za letti e ombrellone - ale max do 10 Euro (rok 2013 mogło podrożeć), nic w porównaniu z taka Ligurią (16-20 Euro za zestaw na dzień)

:papa:
brzo1985
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) brzo1985 » 09.01.2018 11:25

Cześć.

Z racji eksodusu do Chorwacji rodaków z bagażnikami wypełnionymi puszkami Tatra Pils, petującymi w otoczaki, po 11 latach odpuszczam spędzenie tam wakacji.

Mam wielką prośbę- polećcie mi miejscówę, gdzie mogę wypocząć z żoną i dwójką małych dzieci. Kameralnie. Jedziemy w drugiej połowie czerwca.

Regiony: Liguria, Toskania, Emilia Romania, Marche

Dziękuję z góry za pomoc!
to ja ewa
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) to ja ewa » 09.01.2018 16:43

W zeszłym roku byłam w połowie czerwca tu; https://www.neckermann.pl/wczasy/samoch ... .html?show[date_start]=2018-06-19&show[period]=7&show[departure]=&show[arrival]=PSA&show[trip_typ]=EA&show[sezon]=S18&show[kod_typ]=F&show[room]=4&show[room_typ]=G&show[wyzywienie]=OV
miejscówka spokojna,zadbana z basenem.Do morza ok.20-25km.Na wieczorne spacerki można deptać do miasteczka ok.800m.Zadowolona byłam.Połączylismy jeden tydzień w Toskanii z jednym tygodniem nad Gardą.
Pięęęęknie było
brzo1985
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) brzo1985 » 09.01.2018 18:11

20 km? Plażę muszę mieć rzut beretem ;)
tony montana
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) tony montana » 09.01.2018 18:49

W tych regionach może być ciężko o kameralność przy wymogu "rzutu beretem" od morza.

Nawet Marche jest oblegane, bo to przedłużenie Riwiery

Kameralności można szukać dopiero na samym południu, choć i tak część z 60 milionów Włochów lubi się poopalać

pozdrowienia
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 10.01.2018 09:03

Toskania i miejscowość Marina di Bibbona i camp z bungalowami. Byłam i ja i walpi relacje odpowiednie poczyniliśmy. Jak przejdziesz trochę w bok to będziesz miał pustki na plaży, a miejsce świetne do wypadów :D :papa:
rysiek_r74
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) rysiek_r74 » 10.01.2018 09:13

piekara114 napisał(a):Toskania i miejscowość Marina di Bibbona i camp z bungalowami. Byłam i ja i walpi relacje odpowiednie poczyniliśmy. Jak przejdziesz trochę w bok to będziesz miał pustki na plaży, a miejsce świetne do wypadów :D :papa:

Marina di Bibbona jest super :D
Też byłem :papa:
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 19.01.2018 22:15

.
Ostatnio edytowano 03.05.2018 13:37 przez Użytkownik usunięty, łącznie edytowano 1 raz
tony montana
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) tony montana » 23.01.2018 18:33

AIT napisał(a):Ciao tony
Pamiętaj tylko o Włochach, którzy będą stawali Ci metr przed oczami i godzinami będą gadali drapiąc się po dupach !

numero 1 nelle risposte :)

Kopę lat Tomek, coś rzadko tutaj zaglądasz, ZA RZADKO

Pozdrowienia! :)
piotrr55
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrr55 » 31.01.2018 10:08

Ojjj ale bym pojechał do takich Włoch, u nas teraz tak zimno i ponuro :(
oliwka773
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) oliwka773 » 14.02.2018 13:05

uwielbiam Włochy i to jedzenie mamma mia !
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Włochy - Italia