Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Bella Italia

We Włoszech znajduje się najstarszy na świecie uniwersytet, jest nim założony w 1088 roku Uniwersytet Boloński. Na terenie Włoch znajdują się 2 słynne wulkany: Etna i Wezuwiusz. We Włoszech trzykrotnie odbywały się igrzyska olimpijskie w latach 1956, 1960 i 2006. We Włoszech znajduje się 50 obiektów światowego dziedzictwa kultury UNESCO. Modena we Włoszech to prawdziwa stolica samochodów sportowych, mieści się w niej 5 fabryk luksusowych samochodów sportowych: Ferrari, Maserati, Lamborghini, Pagani i De Tomasso.
Seavolv
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Seavolv » 30.06.2016 14:34

Może przy lekkim farcie mu się udać, to taki przełomowy tydzień wakacji, niby Holendrzy i Niemcy zaczynają pakować bagaże i wracać do domów a zaczynają pojawiać się Włosi bo sierpień to ich miesiąc wakacji, No i w sierpniu zazwyczaj zaczyna być drożej we Włoszech.
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 30.06.2016 16:18

Seavolv napisał(a):No i w sierpniu zazwyczaj zaczyna być drożej we Włoszech.

To nie podlega dyskusji.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 02.07.2016 12:08

Niesamowite...a w Chorwacji to taniej jest ? Poprzewracało im się we łbach, natomiast poziom cent w Italii tak drastycznie nie zmienia się....
piekara114 napisał(a): To nie podlega dyskusji.

Podlega...byłem raz w Ligurii w Imperii w czerwcu a następnie w sierpniu też w Ligurii lecz w San Remo i nie zauważyłem różnic w cenach mimo, że się tego obawiałem :papa:
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 02.07.2016 18:40

alechandro napisał(a):

Podlega...byłem raz w Ligurii w Imperii w czerwcu a następnie w sierpniu też w Ligurii lecz w San Remo i nie zauważyłem różnic w cenach mimo, że się tego obawiałem :papa:

Koszt wynajmu miejscówek są w sierpniu zdecydowanie wyższe (high sezon) to i koszty wakacji wzrastają, przykłady:
http://www.ilgineprino.com/it/listinoprezzi.php
http://www.campingcasadicaccia.com/list ... accia.aspx
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 02.07.2016 18:59

Nie zauważyłem będąc osobiście... :wink:
Grzywa777
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) Grzywa777 » 03.07.2016 11:32

Dzięki za odpowiedzi, ale plany się trochę pozmieniały i na 100% nie mogę nic zarezerwować, bo wyjazd jest nie pewny.
Jakoś w tym terminie prawdopodobnie skończy się nam remont, więc będzie przeprowadzka :mrgreen:
Z racji tego, że bardzo pragniemy gdzieś pojechać to zacząłem szukać jakiegoś miejsca na Chorwacji ( trasa 9h i w ciemno ). Nie będę zaśmiecał wątku, więc napiszę w innym - bardziej ukierunkowanym :)
Włochy w przyszłym roku ! może podróż poślubna ? ( większy budżet i więcej czasu )
Seavolv
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Seavolv » 04.07.2016 11:20

alechandro napisał(a):Niesamowite...a w Chorwacji to taniej jest ? Poprzewracało im się we łbach, natomiast poziom cent w Italii tak drastycznie nie zmienia się....

Chodzi mi o to że tak jak napisał kolega wyżej lipiec we Włoszech nie jest miesiącem sezonowym (znaczy może jest ale nie najdroższym), u nich tym miesiącem jest miesiąc sierpień i wtedy też wszelkie opłaty na kempingach itp są największe, U nich sezon to 30/07-19/08 tak ceny wyglądają na kempingu na który się wybieram http://www.campingspina.it/en/campgroun ... -pricelist
MRK
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) MRK » 30.08.2016 00:21

Czołem Panie, Panowie...
Pomoże ktoś? Wybieramy się w drugiej połowie września do Włoch. Interesuje Nas jakaś miejscowość w okolicach Wenecji w pasie góra/dół 100km od tejże. Już zdążyłem wyczytać, że ogólnie to bida z nędzą, same kurorty nastawione na Niemców i w ogóle... ale może jednak? Nie za mała, nie za duża. Dzieciaki dwuletnie będą. Znajoma dawno temu była w Bibione, ale już wyczytałem, że to takie Międzyzdroje, więc niekoniecznie. Żona dawno temu w Lido Di Jesolo i może chciałaby raz jeszcze, ale.. teraz podobno też szału nie ma. Gdzieś trafiłem, że podobnież Caorle jeszcze jako tako... a może coś poniżej Wenecji (wiem, najlepiej na południe od Gargano, ale ta opcja odpada).

Pomoże ktoś?
maxredaktor
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) maxredaktor » 30.08.2016 07:38

Moje propozycje:
1. Caorle (niewielkie, ale ze starówką)
2. Chioggia (mała Wenecja niedaleko Wenecji :D )
3. Grado (bliżej Triestu, bardzo urocze miasteczko)
4. Lido (te przy Wenecji)
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 30.08.2016 08:31

Koleżance z małymi dziećmi właśnie Caorle bardzo przypadło do gustu: blisko i wszystko co trzeba jest na miejscu.
MRK
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) MRK » 30.08.2016 10:18

maxredaktor napisał(a):Moje propozycje:
1. Caorle (niewielkie, ale ze starówką)
2. Chioggia (mała Wenecja niedaleko Wenecji :D )
3. Grado (bliżej Triestu, bardzo urocze miasteczko)
4. Lido (te przy Wenecji)

piekara114 napisał(a):Koleżance z małymi dziećmi właśnie Caorle bardzo przypadło do gustu: blisko i wszystko co trzeba jest na miejscu.

Dzięki wielkie. Ktoś jeszcze coś?
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 30.08.2016 12:33

Koleżanka z dziećmi była dokładnie w tym hotelu z mieszkaniami w Carole.
Tu od niej info: To jest taki hotel z mieszkaniami o rożnej wielkości, my tam byliśmy w kwietniu i we wrześniu sezonie w lipcu/sierpniu to to drogie. Warunki super ale każdy ma inne standardy.
MRK
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) MRK » 31.08.2016 23:08

piekara114 napisał(a):Koleżanka z dziećmi była dokładnie w tym hotelu z mieszkaniami w Carole.
Tu od niej info: To jest taki hotel z mieszkaniami o rożnej wielkości, my tam byliśmy w kwietniu i we wrześniu sezonie w lipcu/sierpniu to to drogie. Warunki super ale każdy ma inne standardy.

Dzięki. Z terminami kiepsko niestety.

Ktoś jeszcze ma jakiś pomysł?
maxredaktor
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) maxredaktor » 01.09.2016 07:40

Może domek na campingu?
Na przykład taki: http://www.campinglagunavillage.com/en/maxi-caravan-camping-laguna.php

Jest też zdaje się inny kemping nieco bliżej starówki, ale na tamtym nie byłem.
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 01.09.2016 07:48

Wiem, że camp, na którym vacansolei ma swoje namioty i domki jest sporo od centrum (koleżanka zrezygnowała z niego i potem na miejscu sprawdzała go), godzina spacery z tego campu do centrum z dziećmi. Niestety nie pamiętam nazwy tego campu.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Włochy - Italia