Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Bella Italia

We Włoszech znajduje się najstarszy na świecie uniwersytet, jest nim założony w 1088 roku Uniwersytet Boloński. Na terenie Włoch znajdują się 2 słynne wulkany: Etna i Wezuwiusz. We Włoszech trzykrotnie odbywały się igrzyska olimpijskie w latach 1956, 1960 i 2006. We Włoszech znajduje się 50 obiektów światowego dziedzictwa kultury UNESCO. Modena we Włoszech to prawdziwa stolica samochodów sportowych, mieści się w niej 5 fabryk luksusowych samochodów sportowych: Ferrari, Maserati, Lamborghini, Pagani i De Tomasso.
carnivalka
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) carnivalka » 23.05.2007 17:58

Dzięki Grzegorz,ładnie to opisałeś.Może orientujesz się co do wjazdów,na M.Cassino oraz na Wezuwiusza.Chodzi o to czy pobierane są tam opłaty.

Zdjęcia prześliczne.
Łukasz
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Łukasz » 24.05.2007 07:59

Nie jestem Grzegorz i nie byłem w okolicach Wezuwiusza ale co do Monte Cassino to byłem nie dawno i płaciłem tylko za parking przy opactwie.
kawo
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) kawo » 24.05.2007 08:20

Znawcy Włoch, prosze mi napisać jak wygląda sprawa z noclegami. Chcę zrobic sobie taką małą objazdówke po północnych rejonach. Czy to podobnie jak w Chorwacji, mozna szukac samemu ( jaki napis np. soba, zimmer...) czy są jakies przydrożne motele, hoteliki, pensjonaty .... Jak to wygląda w praktyce . Ja nie korzystam z kempingów. Na jakie ceny nalezy sie przygotować, jaka karta ( czy zwykła Visa elektron- jest wystarczająca) ??
Proszę mi napisać.
Pozdrawiam.

ps. dopisuję ........ "cofnąłem się" w tył posta i zauważyłem że było coś na ten temat. Może nawet znajdę tam odpowiedź. Jednak jeżeli ktos zechciałby mi pomóc - bardzo proszę.
Grzegorz Ćwik
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Grzegorz Ćwik » 24.05.2007 11:10

Krater Wezuwiusza, miejsce bardzo fajne ale gorące, zawsze trzeba zabierać wodę do picia. Samochodem staramy się wjechać jak najwyżej, potem staje się gdzie można, najczęściej przy drodze lub wyznaczonych miejscach. Dalej wchodzi się na piechotkę. Opłata za weście na stożek chyba 6E od osoby, Włosi potrafią zarobić na wszystkim, u nas jest zresztą tak samo.

Obrazek

Pozdrawiam. Grzegorz. :wink:
katkama
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) katkama » 24.05.2007 14:06

Jestem pod wrażeniem Waszych relacji. Planuję jeszcze raz tym roku wyjazd do Cro, ale traz muszę się zastanowić czy nie zmienić planów.
Czy w lipcu jest szansa by znależć noclegi z marszu bez rezerwacji?
carnivalka
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) carnivalka » 24.05.2007 16:48

Dzięki Grzegorz,jesteś kopalnią informacji na temat Włoch,mam nadzieję ,że Cię nie zamęczę moimi pytaniami zanim wyjadę.
W Sorrento będę także na campie Santafortunata.Napisz proszę czy do przeprawy promowej na Capri jest bardzo daleko czy można dojśc na piechotke.
AndrzejG
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) AndrzejG » 24.05.2007 22:06

A jak najlepiej poruszać się po Rzymie?
Tzn. gzie zaparkować?
Jeździc środkam miejskiej komunikacji czy pieszo?
Jescze nie wgryzałem sie temat, ale na pewno zaczniemy od Watykanu.
Za wszelką pomoc z góry dzięuję>
Pozdrawiam
Andrzej.
Grzegorz Ćwik
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Grzegorz Ćwik » 24.05.2007 22:32

carnivalka napisał(a):Dzięki Grzegorz,jesteś kopalnią informacji na temat Włoch,mam nadzieję ,że Cię nie zamęczę moimi pytaniami zanim wyjadę.
W Sorrento będę także na campie Santafortunata.Napisz proszę czy do przeprawy promowej na Capri jest bardzo daleko czy można dojśc na piechotke.
Grzegorz Ćwik
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Grzegorz Ćwik » 24.05.2007 22:44

carnivalka napisał(a):Dzięki Grzegorz,jesteś kopalnią informacji na temat Włoch,mam nadzieję ,że Cię nie zamęczę moimi pytaniami zanim wyjadę.

To jest w obszarze kempingu, bilety kupujesz w recepcji, krypa wcale fajna, rano schodisz po prostu na jedyny obszar kąpalny, czyli na plażkę skalistą, bo takie są w tym rejonie, ale też daje adrenaliny, jest tam zejscie do morza, i tu czekaj, może sie trochę spóźnić, ale tam jest wszystklo OK, jak zapłacisz to będzie, może troszkę później, tu wszystko jest trochę na luzie, i TY musisz się do trgo dostosować.

Pozdrawiam. Grzegorz. :wink: :lol:

Pytanie kardynalne do Andrzeja, gdzie bedziesz mieszkał??????
aga j.
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) aga j. » 25.05.2007 06:42

Witajcie, po kilku pobytach w Chorwacji zapadła decyzja - 2007 rok -Italia (dzięki Waszym zachwytom na tym krajem :). Podróżujemy z przyczepą campingową i tak od 3 do 28 lipca planujemy "zaliczyć": Wenecja, Toskania (ok. 4 dni), Rzym, Sorrento, Wezuwiusz, oczywiście półw. Gargano (7-10 dni), San Marino, j. Garda. Szukamy fajnych campingów, w miarę spokojnych i nie za drogich...
Pozdrawiam
kawo
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) kawo » 25.05.2007 07:33

Zapytam sie ponownie ( wewnatrz postu nie znalazłem). Jak wygląda w praktyce sprawa noclegów w hotelikach, pensjonatach. Czy jest tego pełno przy drodze czy raczej trzeba "mocno" szukać.
Interesują mnie północne Włochy (od Triestu - Udine- Venecja- Padva-Florencja- Verona- Ferrara- .... Rzym). W jakiej cenie mogę wynająć pokój 2 osobowy na 1 dobę. ?
carnivalka
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) carnivalka » 25.05.2007 08:04

Ja mogę wypowiedzieć się tylko teoretycznie.Ztego co znalazłam w necie to noclegi jednodniowe w hotelikach jak dla mnie drogie.ża to na campingach można sie przespac w salach wieloosobowych juz od 5 euro alb w pokoikach 2 os.za 40-60złod osoby.Ale niektóre campy wymagają min 3 noclegów.
Grzegorz Ćwik
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Grzegorz Ćwik » 25.05.2007 16:34

Nie bedę mógł zbytnio pomoc w sprawie wolnych pokoi, apartamentów w północnych Włoszech, bo takich praktycznie nie ma lub wystepują w niewielkiej ilości. Tu istnieje zupełnie inny system niż w Chorwacji. Ja zatrzymywałem sie głównie na kempingach, ostatnio korzystałem z Interhomu, ale to są imprezy pobytowe. Oczywiście jest sporo hoteli, ale w sezonie trudno o miejsca i drogo. Na kempingach bungalowy również drogie w sezonie.
Myślę, że bez rezerwacji taki objazd w szczycie sezonu, z szukaniem noclegów, codziennie w innym miejscu jest dla mnie nie do przyjęcia. Ale jeśli masz dużą kasę i stać cie na drogie hotele, to nie będziesz miał z tym kłopotu.
Pozdrawiam.
who
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) who » 25.05.2007 17:48

AndrzejG napisał(a):A jak najlepiej poruszać się po Rzymie?
Tzn. gzie zaparkować?
Jeździc środkam miejskiej komunikacji czy pieszo?
Jescze nie wgryzałem sie temat, ale na pewno zaczniemy od Watykanu.
Za wszelką pomoc z góry dzięuję>
Pozdrawiam
Andrzej.

Znakomita większość ważnych obiektów do zwiedzania/oglądania znajduje się w tzw Centrum Historycznym Rzymu (Centro Storico). Na tym obszarze w zasadzie nie masz szans poruszać się własnym samochodem (zakaz, makabryczny tłok, permanentny brak miejsca do parkowania tam, gdzi jeszcze można wjechać). Praktykowana jest "metoda na dojazd metrem lub autobusem komunikacji miejskiej" i poruszanie się pieszo po okolicy, średnio w promieniu 500-1000m. Wszędzie można dojść pieszo planując "trasy". Temat już był poruszany. Przykładowo - jeśli wysiądziesz na stacji Colosseo, to "po drodze" możesz zaliczyć samo Koloseum, łuk Konstantyna, Via Sacra, łuk Tytusa, Forum Romanum (w tym Palatyn) i dalej Kapitol/Cordonata, kościół Ara Coeli, Plac Wenecki, Teatr Marcellusa, Forum Boarium ze swiątyniami Portunusa i Herkulesa oraz Santa Maria in Cosmedin (Usta Prawdy), a jak będziesz miał siłem i godność osobistom to nieco dalej na Awentyn do Świętej Sabiny, Przeoratu Maltańczyków ze słynnym "widokiem przez dziurkę od klucza" i z powrotem prze Circus Maximus, Via San Gregorio, Koloseum i stacyjka Colosseo. Ot, taka "rundka". Trasy o podobnym charakterze można zaplanować inną na każdy dzień. Jeśli Watykan, to warto połączyć zwiedzanie Bazyliki z Musei Vaticani, ewentualnie Via Concilliazione, zamek ś. Anioła i most św. Anioła(kolejność dowolna). Na wszystko potrzeba sporo czasu i nie zawsze najlepiej nawet skrojony plan da się zrealizować. Popatrz sobie tu: http://wikimapia.org/#y=41899498&x=1248 ... =0&m=a&v=2
Łukasz
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Łukasz » 26.05.2007 11:02

Zasadniczo tak z jedną uwagą duża centrum część Rzymu nie jest "objęta" metrem. Okolice Piazza Navona, Panteonu, Placu Weneckiego ( w mom przewodnioku nazwane to jest "serce Rzymu"). o ile wiem załatwi to linia C ale w tym roku widziałem na razie stanowiska archeologiczne przy budowie stacji więc jeszcze chwile to potrwa. Więc albo na nogach co polecam lub autobusy.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Włochy - Italia