Witam.
Wraz z narzeczoną postanowiliśmy pojechać w tym roku na wakacje. Opowiadała mi kiedyś, że bardzo chciałaby pojechać do Włoch, wiec szukam, szukam i nie umiem się doszukać... aż głowa boli. Naczytałem się opinii o włoskim Adriatyku i podziękuję...
Uparłem się na jazdę autem - jak dla mnie to wygodniejsze. Nic cię nie trzyma ( żaden termin, godzina, bagaż ) i można gdzieś wyskoczyć. Trasę chciałbym zrobić za jednym razem, więc nie szukam czegoś daleko ( jesteśmy z Wisły ). Więc jak nie Adriatyk to może Liguria ? Znalazłem miasteczko Levanto, ale czytałem, że nie mają ładnych plaż i tak mi się to takie wydaje "ściśnięte wszystko do morza"
Kilka lat temu pomogliście wybrać mi Novalje i mam bardzo dobre wspomnienia. Super plażę, znaleźliśmy co prawda w Starej Novalji, płatną 15 kun dzień, ale warto - duże skały, zupełnie na uboczu i mało ludzi. Oczywiście zaliczyliśmy kilka razy Zerce
Było super, więc proszę, pomóżcie na coś się zdecydować.
Opiszę troszkę nasze wymagania:
1 ) Chcemy odpocząć, odetchnąć, więc szukamy ciszy, spokoju ( oczywiście bez przesady ) Żeby można było wyskoczyć gdzieś wieczorem, posiedzieć, zjeść coś wypić. Jesteśmy po dosyć stresującym roku - remont domu, dużo na głowie i normalnie nam się to marzy.
2 ) Ładna plaża, nie za dużo ludzi, może być dzika - we Włoszech z tego co czytałem na pewno będą brudne ?
3 ) Noleg.. nie chciałbym spać w hotelu, więc może jakiś apartament. Lubię robić śniadania, więc to dla mnie żaden problem i jeszcze zjeść sobie na tarasie - sama przyjemność
. Fajnie by było , żeby był basen, na późniejsze wieczory, ale chyba za dużo wymagam
Cena hmm... Czytałem na forum, że Włochy do Chorwacji to tak 3/1 więc coś w granicach 3000zł 2os. na 7 dni z możliwością przedłużenia do 10 ? ( na miejscu będziemy decydować ). Może być mniej - nie obrażę się
4 ) Możliwość pojechania w jakieś ciekawe miejsce. Nie zależy nam na zwiedzaniu i staniu w kolejkach, ale pospacerować, zobaczyć fajne uliczki jak najbardziej. Coś romantycznego
5 ) Termin 24-31 lipiec
Kuszą mnie Włochy, bo mam bardzo dobre wspomnienia z dzieciństwa. Rodzice zabierali nas na camping eurocamp pod takie duże namioty ? Byliśmy w Baja Domizia ? i na Korsyce. Niestety moją narzeczoną ciężko namówić na namiot, więc szukam czegoś innego i jeszcze na dwie osoby to drogo wychodzi.
Jednak jak czytam opinie to coraz bardziej denerwują mnie te Włochy, bo drogo i pełno ludzii.... Nie mówię, że Chorwacja odpada, ale po prostu skupiłem się na Włochach, PIASKU
i jeszcze bardziej nie wiem gdzie ta Chorwacja. Może tańszy nocleg więcej wydać na miejscu ?
Proszę pomóżcie mi się jakoś zdecydować, może jakieś namiary na nocleg, ciekawe plaże ( spokojne, ale piękne )
Zaufałem wam kilka lat temu i nie żałuję
Z góry dzięki za odpowiedzi