Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Bella Italia

We Włoszech znajduje się najstarszy na świecie uniwersytet, jest nim założony w 1088 roku Uniwersytet Boloński. Na terenie Włoch znajdują się 2 słynne wulkany: Etna i Wezuwiusz. We Włoszech trzykrotnie odbywały się igrzyska olimpijskie w latach 1956, 1960 i 2006. We Włoszech znajduje się 50 obiektów światowego dziedzictwa kultury UNESCO. Modena we Włoszech to prawdziwa stolica samochodów sportowych, mieści się w niej 5 fabryk luksusowych samochodów sportowych: Ferrari, Maserati, Lamborghini, Pagani i De Tomasso.
goldengate
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) goldengate » 16.07.2015 21:14

No właśnie a jak Wenecja ?
Zastanawiam się nad wypadem jednodniowym z Rovinj tylko ponoć w wakacje straszne tłumy.

PS. Jakie ceny promów (bez auta tylko 2 osoby) z Istrii do Wenecji ?
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 16.07.2015 21:21

My jechalismy z Caldaro kolo Bolzano,
300 kilometrow w 3 godziny, zero korkow w niedziele
Zakwaterowanie w Mestre i o 13 pojechalismy do centrum Wenecji
Zwiedzalismy od 13.30 do 19
Zaledwie polizalismy Wenecje

Najbardziej wkurzal dziki tlum turystow, z czego chyba 50% z Azji oraz ceny z kosmosu 8)
Kupilismy karty po 20 euro i poplywalismy sobie vaporetto
4 kursy tramwajem wodnym to okolo 30 euro od osoby, jak sie doliczy koszt autobusu z Mestre i z powrotem, to karta sie oplaca :!:
Zwiedzanie w wielkim upale, chodzac po zatloczonych uliczkach, jest mniej przyjemnie niz plywanie na statku :wink:

Autem z Rovinj mozna pojechac, ale bedzie sie mialo jeszcze mniej czasu, a zmeczenie po takiej wyprawy bedzie ogromne
goldengate
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) goldengate » 18.07.2015 08:39

Skocjanskie to cud natury - nie widziałem Postojna ale nie wydaje mi się żeby było piękniejsze miejsce.
Wybraliśmy Skocjalnskie przede wszystkim ze względu na mniejszą ilość turystów i trasę pieszą - i rzeczywiście - dojechaliśmy na 15:00 i grupa liczyła około 22osób.

Nie chcieliśmy jechać kolejką.
Wnętrze jaskini - most cała trasa robi ogromne wrażenie - do dzisiaj nie możemy wyjść z podziwu.
dar37@wp.pl
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) dar37@wp.pl » 19.07.2015 16:43

Jaki jest koszt biletu na pociąg z Mestre do Venecji ?
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 19.07.2015 18:21

Parking cały dzień w Wenecji 23€.
Popatrz posty wstecz. Ktoś szczegółowo opisywał transport.

http://www.actv.it/en/pagina-inesistente
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 19.07.2015 21:41

My za parking w Mestre nic nie płaciliśmy 8)
Był koło hotelu za friko :wink:
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 20.07.2015 18:08

dar37@wp.pl napisał(a):Jaki jest koszt biletu na pociąg z Mestre do Venecji ?

Wcześniej jest mój post o pociągu....bilet coś 1,3 eur/os/1 stronę. Cena z 2012, ale zapewne znacząco nie wzrosła...
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 20.07.2015 18:16

Informacje na żywo z IT.

Temperatury zdecydowanie upalne, na plaży w okolicach 40 stopni. Ukrop. Piasek parzy w stopy....
Morze w sobotę i niedzielę 18,19.07 miało po..

30 stopni... :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
Więc z ochłody nici... Ale w Marina di Bibbona stale wiał lekki witerek na plaży, więc do przeżycia.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 20.07.2015 21:08

piekara114 napisał(a):
dar37@wp.pl napisał(a):Jaki jest koszt biletu na pociąg z Mestre do Venecji ?

Wcześniej jest mój post o pociągu....bilet coś 1,3 eur/os/1 stronę. Cena z 2012, ale zapewne znacząco nie wzrosła...

Z tego, co się orientuję, do autobus czy pociąg z Mestre do Wenecji kosztuje 1,5 euro w jedną stronę :roll:

PS: z tym piaskiem to są jaja :wink:
W Chorwacji są potrzebne buty do wody,
a nad włoskim Jadranem buty do piasku, żeby nie spalił stóp :wink:
maxredaktor
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) maxredaktor » 20.07.2015 22:35

To fakt, teraz nie dało się chodzić po piasku na bosaka.
anksma
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) anksma » 27.07.2015 14:04

W tym roku planuje wyjazd do Włoch. Choć jedna noga chce wrócić do Chorwacji :D Niestety za późno chyba zabrałam się za szukanie miejscowości. W zeszłym roku byłam w Chorwacji i nim prześledziłam mapę google, strony internetowe to zeszło mi kawałek czasu. Byłam w miejscowości Pakostane. Bardzo mi odpowiadała, bo nie była tłoczna, ani też wioska gdzie jest 1 bar :D. Takie też miejsca szukam we Włoszech. Oczywiście jadę autem i z psem więc ma znaczenie miejscowość. Nie umiem pływać, więc szukam morza z łagodnym zejściem. Czytałam że morze liguryjskie ma tak, że zaraz przy brzegu może kryć człowieka, ale nie wiem na ile w tym prawdy. Chcę jechać w ostatnim tygodniu sierpnia, prawdopodobnie od 28. Planuję tak do ok 14,5 godz jazdy wg mapy google, bo wiadomo że w rzeczywistości będzie dłużej. Nie ma znaczenia czy to będzie plaża piaszczysta czy żwirowa. Wolę spokojne okolice, ale też nie wioski. Miło by było jakby jakieś lokale były przy wodzie, ale to nie jest warunek :) Gdybym leciała samolotem to na pewno byłaby to Sycylia, jakoś tak chciałabym zobaczyć to miejsce, natomiast bliżej jakoś chodzi mi po głowie Toskania. Czytałam że jednak miejscowości są oddale od morza. Czy to prawda. Szukając miejsca w Chorwacji starałam się patrzeć po wielkości miasta na mapie. To że będę z psem trochę mnie ogranicza, bo na plaże to raczej bardziej dziką chodziłam, nie na główną przy mieście. Dlatego też nie chcę jechać do dużych miast. Może coś doradzicie. Na zwiedzaniu aż tak nie zależy mi, bo planuję zwiedzić trochę Rzymu w drodze powrotnej.
Ostatnio edytowano 27.07.2015 15:04 przez anksma, łącznie edytowano 1 raz
sneer
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) sneer » 27.07.2015 14:39

anksma napisał(a):W tym roku planuje wyjazd do Włoch. Choć jedna noga chce wrócić do Chorwacji :D Niestety za późno chyba zabrałam się za szukanie miejscowości. W zeszłym roku byłam w Chorwacji i nim prześledziłam mapę google, strony internetowe to zeszło mi kawałek czasu. Byłam w miejscowości Pakostane. Bardzo mi odpowiadała, bo nie była tłoczna, ani też wioska gdzie jest 1 bar :D. Takie też miejsca szukam we Włoszech.

W tym roku też usilnie szukałem czegoś we Włoszech, mając podobne przemyślenia do Twoich.
Koniec końców, bo długim, bezowocnym szukaniu i masach rozmów "z fanami Italii" wyszło tak, że za 2 tygodnie jadę do Primosten :D, ale Sycylię też kiedyś odwiedzę, choć - rzecz jasna - nie autem.
anksma
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) anksma » 27.07.2015 14:46

Ja też tak pomyślałam że w końcu wyląduje w Chorwacji, ale wiem że bym trochę żałować bo chcę zobaczyć Włochy. Tylko nie wiem czemu ale mam jakieś przeczucie, że mimo że w CRO plaża była żwirowa, kamienie w wodzie i jeżowce to jednak ten klimat, te widoki i ta przezroczysta woda bardziej mi przypadnie do gustu.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 27.07.2015 14:49

Jeśli chodzi o pobyt na plaży, to nam się bardzo spodobało w Cesenatico :D :D :D
zillertal-lipiec-2012-t43943-60.html?hilit=cesenatico

Na świeżo mogę BARDZO polecić Caldaro koło Bolzano, morza nie zbudowali, ale jest jezioro i bardzo dużo ładnych miejsc :wink: :D
Alpy a klimat jak w Chorwacji 8)
Obrazek
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 27.07.2015 15:07

Po zmianie postu:
anksma napisał(a):Oczywiście jadę autem i z psem więc ma znaczenie miejscowość. Nie umiem pływać, więc szukam morza z łagodnym zejściem. Czytałam że morze liguryjskie ma tak, że zaraz przy brzegu może kryć człowieka, ale nie wiem na ile w tym prawdy. natomiast bliżej jakoś chodzi mi po głowie Toskania. Czytałam że jednak miejscowości są oddale od morza. Czy to prawda.

To ja może podam swoje przemyślanie, bo właśnie wróciłam z miejscowości nadmorskiej w Toskanii właśnie :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
Byłam w Marina di Bibbona - mieścinka nad samym morzem, z południa miałam 1330 km w jedną stronę, więc Ty z Radomia mieścisz się w założonym limicie.

Co do plaży w tej miejscowości: publiczna jest z leżakami
Marina plaza.jpg

potem na południe jest dalej publiczna z budkami ratowników, ale już bez leżaków
22.JPG

a potem dzika i tu było pustawo (jak na włoskie standardy) i odchodząc z min. 5/10 min. na południe od ostatniego wejścia (ul. Platani) byli wczasowicze z psami (dojście od parkingu to ok. 10 min. laskiem przez wydmy, w upale 40 stopniowym mała przeprawa, ale z każdym dniem coraz sprawniej nam szła).
11.JPG

Co do morza i plaży: plaża to ciemny piasek, z kamykami przy brzegu (ale nie w każdym miejscu). Wejście do morza - właśnie Morze Liguryskie tu jeszcze jest: jest mały skok i albo masz po jednym kroku wodę do kolana albo do połowy łydki - zależy jak trafisz - tam gdzie mniej kamieni jest łagodniej, ale zawsze sam uskok jest kamienny (drobniutkie lub większe). Byliśmy 8 dni i przez cały okres był wiaterek od morza, który dawał w 40stopniowym upale ukojenie. Ale przez 2 dni były też mega fale, które mocno podrzucały do góry, ale zabawa nawet dla nie umiejących pływać przednie, trzeba tylko oszacować siłę fal, swoją sprawność i lepiej wejść do wody po pachy niż stać na linii załamania się fal, bo wtedy po kamieniach pociągnie.... aż kolana trzeba potem reanimować. Po tych 2 dniach spokój z lekkimi falami....
Trafiły się pojedyncze meduzy tj, średnio 1 na dzień, ale z jedną miałam bliski kontakt, tzn moja nogą, lekko popieściło, jak polanie bardzo gorącą wodą, ale bólu wielkiego nie było, lekkie pieczenie...

Sama miejscowość: z mapy wyglądało, że nie ma centrum, ale okazało się, że nieduże jest. Mniej więcej tu się zaczyna. Są 2 lodziarnie, pizzerie, knajpa z pannini, market Conad, kilka budek z badziewiem pamiątkarskim, bar/knajpa nad morzem. Jest lunapark oraz minigolf. Są 3 lub 4 place zabaw na zieleńcach.
Do większej miejscowości Cecina (a dokładnie Marina di Cecina) jest rzut beretem autem - tu już promenada i wybór knajp.
Marina di Bibbona to miejscowość z dużą ilością campów (pola+mobilhome), ośrodków wypoczynkowych (typu 2 budynki hotelowe ok 4piętrowe) oraz prywatnych kwater - na niektórych była nawet informacja o wynajmie:
33 (1).JPG

33 (2).JPG

W pobliżu kilka miasteczek, np. Piza 80 km na północ, więc można coś pozwiedzać jak byś jednak chciała się ruszyć z miejsca.
Jeśli Cię zainteresowało i masz pytania to pisz, może nie w wątku, aby nie zaśmiecać, może być na priv.
Tylko ten Rzym nie będzie Ci po drodze, ale może Siena, Bolonia, Florencja lub nawet Werona czy Mediolan czy Garda Ci spasuje :papa:
Ostatnio edytowano 27.07.2015 18:10 przez piekara114, łącznie edytowano 2 razy
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Włochy - Italia