Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Bella Italia

We Włoszech znajduje się najstarszy na świecie uniwersytet, jest nim założony w 1088 roku Uniwersytet Boloński. Na terenie Włoch znajdują się 2 słynne wulkany: Etna i Wezuwiusz. We Włoszech trzykrotnie odbywały się igrzyska olimpijskie w latach 1956, 1960 i 2006. We Włoszech znajduje się 50 obiektów światowego dziedzictwa kultury UNESCO. Modena we Włoszech to prawdziwa stolica samochodów sportowych, mieści się w niej 5 fabryk luksusowych samochodów sportowych: Ferrari, Maserati, Lamborghini, Pagani i De Tomasso.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 06.07.2015 21:46

My placimy 800 euro za tydzien pobytu w Caldaro kolo Bolzano, hotel z basenem, sniadania i kolacje, rodzina 2+2 :D
Latem wloskie Alpy nie sa wcale takie drogie, a poziom uslug bardzo dobry :D
goldengate
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) goldengate » 07.07.2015 07:15

Więc plan jest taki:
11-13.07 Budapeszt
13-15.07 Bratysława
15-17.07 Wiedeń
od 17.07 Chorwacja - Istria

Czy jadąc do Budapesztu i później od stolicy do stolicy lepiej wykupić winiety i jechać autostradami czy nie ma sensu przy tak niedużych odległościach ?
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 07.07.2015 07:41

I uważasz, że przy takiej trasie się zmieścisz w kosztach?

Zobacz np. Langenfeld w Austrii jako bazę. Super miejsce. Blisko do term, Szwajcarii. Zwiedzania bez liku.
Szukaj w pipidówkach. Z Ga Pa trochę odjechałem; to takie Zakopane.
Sorki.
_Piotrek_
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) _Piotrek_ » 07.07.2015 07:56

Jeśli mogę coś dodać od siebie, plan całkiem ok, chociaż nie wiem czy jeżdżenie po tak dużych miastach latem nie będzie zbyt męczące. Czy np nie lepiej pojeździć po małych czeskich miasteczkach i atrakcjach tego kraju, by na koniec wylądować np w Wiedniu. Natomiast jeśli chodzi o winiety, to jakoś musisz do Budapesztu i samej Chorwacji dojechać, więc mimo wszystko winiety są chyba niezbędne ( z Wiednia do Słowenii jest kawałek drogi i jak będziesz jechał zwykłymi drogami trochę to potrwa). Ceny winiet w tych krajach nie są takie wysokie, mnie miesięczna na Węgry kosztowała 63 zł, na Austrię tygodniowe kosztują poniżej 10 E, na Słowację pewnie też.
goldengate
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) goldengate » 07.07.2015 08:41

Wieniety na Austrię (8,70EUR / 10dni) i Słowenie (15EUR/7dni) na pewno kupię bo chociażby Austria na powrót i dalej przez Niemcy.

Ale Węgry czy Słowacja to nie wiem czy jest sens.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 08.07.2015 06:29

Bratyslawa :?:

Bardzo nieciekawe miasto w porownaniu do Wiednia i Budapesztu, tam nic fajnego nie ma poza malym starym miastem
:(

Zaoszczedzony na tym malo interesujacym grodzie czas dodaj do Wiednia :wink:

Tyle ze zwiedzanie miast to spore koszty tupu komunikacja, wstepy
Same bilety wstepu do miejsc nazywanych muzea, czy na baseny termalne moga znacznie obcoazyc budzet

Ja polecam tydzien w Alpach austriackich czy wloskich, przewaznie jest do dostania karta turystyczna i przez tydzien auto jest na parkingu, a wy zwiedzacie, bo w cenie jest transport, wstepy, kolejki gorskie, baseny, itp. :P
goldengate
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) goldengate » 08.07.2015 07:03

Już mam zarezerwowane hotele we wszystkich 3 stolicach.
Alpy ciekawy pomysł jednak nie wyobrażam sobie kilku dni bez morza.
Dlatego ciągnie nas nad Adriatyk chociaż na te 6-7 nocy.

Hotele ze śniadaniem i parkingiem wyszły nas 310zł Budapeszt (2 doby), 305zł Bratysława (2 doby) i Wiedeń 405zł (2 doby). Także cenowo bardzo przyzwoicie.
Chrobry
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) Chrobry » 09.07.2015 11:31

Witam !

Pomóżcie zaplanować wakacje we Włoszech.
Plan wyjazdu od 14 do 23 sierpień.
Założenia :
- dojazd: własny
- nocleg : pole kempingowe z atrakcjami dla dziecka 6 lat (co polecacie)
- odpoczynek na plaży + zwiedzanie (Florencja, Piza te okolice)
Czy jest szansa nie przekroczyć za wiele budżetu 5k PLN ?
Mam możliwość zabrać rowery - czy ma to sens ?

Z góry dziękuje za porady !
Paweł
goldengate
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) goldengate » 09.07.2015 13:54

Propo rowerów to i ja się przyłączę.
Jechał ktoś z rowerami na dachu 1600km ??
Chrobry
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) Chrobry » 09.07.2015 13:59

Jechałem 600km i nie polecam. Zmieniłem bagażnik, teraz mam na haku i jest rewelacja.
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 09.07.2015 14:21

Chrobry napisał(a):Witam !

Założenia :

Z góry dziękuje za porady !
Paweł

Może być ciężko z tą kwotą, chyba że mocno będziecie się ograniczać. Planujesz jechać w najdroższym okresie. Jak możesz przenieś wyjazd na wrzesień (pewnie nie bo już szkoła) lub na lipiec - jest taniej niż we wrześniu
Paliwo+autostrady to ok. 2000 zł (w zależności skąd jedziecie), kamping w tej okolicy to ok. 50 euro za mały namiot na campie nad morzem, czyli masz kolejne 2200 zł wydane.
Zobacz na ten camp jest jednym z tańszych nad samym morzem (przy najmniej jak szukałam mobil homów w styczniu, nie patrzyłam na kampy tylko pod namioty), tylko atrakcji dla syna tu niewiele, ale jest przecież plaża :D
komorfil
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) komorfil » 09.07.2015 14:46

Chrobry napisał(a):
Założenia :

1) Jeśli to budżet na osobę, to jest szansa.
2) zwiedzanie- hm, wybierasz się do Toskanii. Trudno odpowiedzieć na pytanie o pomoc w zaplanowaniu zwiedzania Toskanii, bowiem Toskania wystarcza na całe życie (serio, są osoby które z racji zawodowych pasji: architektura, konserwacja sztuki itp. przeniosły się do Toskanii i tam żyją od lat i twierdzą że zaczynają ją dopiero poznawać). Z mojego punktu widzenia: odpuść Florencję. Florencja to jest święto, to jest świątynia, to wymaga ekstra podejścia. Do Florencji nie jedzie się na wakacje, przy okazji. Do Florencji jedzie się zobaczyć Florencję. To jest moje zdanie. Pisa- jak najbardziej. Ale jeszcze raz: jedziesz do Toskanii- gdzie się nie obrócisz, gdzie nie wjedziesz, będzie pięknie, tak w sensie poszczególnych zabytków, jak i całych miast i miasteczek: pięknych w spójnej całości, jak w sensie krajobrazu.
Czy zobaczysz freski w Prato, czy rzeźby w Pistoi, czy plac w Pienzy, czy kościoły w Lucce, czy nieprawdopodobną Sienę, czy Volterrę, czy cokolwiek innego: będzie pięknie. Toskania wydaje się być taka pocztówkowa i oczywista, ale to naprawdę jest chyba kulturowo najbogatsze miejsce na świecie - zwłaszcza jeśli przez pojęcie "kulturowy" rozumie się i ilość, i jakość, i długość tradycji, i wpływ na współczesność. Myśmy są wszyscy z tych włoskich, renesansowych przełomów. Zrozumiałem to, a jakże, dzięki Florencji. Idąc ulicami Krakowa, w którym mieszkam i patrząc na porządną XIX wieczną architekturę, widzę że, do ciężkiej cholery, to wszystko wymyśliło paru ludzi, na ogół we Florencji. Te gzymsy, ten rytm okien, to jest nic więcej tylko Michał Anioł, przez kolejne 500 lat kopiowany i stanowiący inspirację dla tysięcy rozwiązań, detali, rytmów, zdobień, proporcji. Ale jeszcze raz i szczerze: Florencję odpuść, wróć do niej ekstra dla niej, jedź gdziekolwiek indziej- wszędzie jest super, nic Cię w Toskanii nie zawiedzie.

Co do planów: 60 % odpoczynku, 40 % zwiedzania czasowo to jest tyle ile dziecko wytrzyma, a to już da sporo fajnych wrażeń.

Zdecydowanie tak!
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 09.07.2015 17:56

Moim zdaniem dziecko w wieku 6 lat jest za male na zwiedzanie Toskanii 8)
Moje maja 13 i 11, a gdyby nie basen przy hotelu i to ze sa juz bardzo zainteresowane Italia, a szczegolnie pilka nozna i kuchnia, :wink: :wink: :wink: ,
to trudno byloby je przekonac do zwiedzania

Trzeba pamietac, ze latem we Wloszech jesr czesto 35 stopni w cieniu, powietrze stoi 8)

Saluti da Caldaro :D
Adax
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Adax » 10.07.2015 08:04

Jeszcze pytańko o karty ViaCard, czy warto kupić, jak ich używać, czy płynniej idzie z nimi, czy też mogą być problemy? Obawiam się tych kalkulatorów, więc ile tak naprawdę kosztuje przejazd autostradami (1 kirunek): Villach -Florencja, Florencja -Rzym?
Saluti :)
maxredaktor
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) maxredaktor » 10.07.2015 08:29

Cenę przejazdu możesz sprawdzić na viamichelin.com
Ja zawsze płaciłem gotówką, z ViaCard nie korzystałem.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Włochy - Italia